[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tłumik galant EA
eggforever - 04-11-2011, 00:58
Robertdg niestety w obecnej sytuacji nie. Trzeba będzie łatać. Jestem umówiony na przyszły tydzień do mechasa od tłumików. Zobaczę co on zaproponuje. Jak za dużo zaśpiewa to od poprzedniej wersji wstawię. Miałem nadzieję, że ktoś się wypowie czy warto "regenerować" układ wydechowy ale jak widać cisza w temacie.
Anonymous - 04-11-2011, 02:46
eggforever, przecież jest na allegro nowy za normalne pieniądze.
http://allegro.pl/tlumik-...1890603507.html
2.0 i 2.5 mają ten sam tłumik środkowy, bynajmniej tak wynika z numerów na skanach serwisówek ze strony wcześniej.
robertdg - 04-11-2011, 08:03
He he, problem w tym, że ja wytworxyłem posta w którym napisałem, że może Ci dmuchać albo na uchwycie zderzaka, albo na kołnierzach katalizatora i można te rzeczy normalnie pospawać, jednakże najwidoczniej zaś się zmuliło forum i post przepdał w czeluściach, bo jak się muli to przeważnie zamykam kompa i no stress
arturj123 - 04-11-2011, 10:47
Derpin napisał/a: | eggforever, przecież jest na allegro nowy za normalne pieniądze.
http://allegro.pl/tlumik-...1890603507.html
2.0 i 2.5 mają ten sam tłumik środkowy, bynajmniej tak wynika z numerów na skanach serwisówek ze strony wcześniej. |
Potrafi ktoś to potwierdzić, że pasuje do 2.0 ??
eggforever - 04-11-2011, 22:14
Derpin naprawdę nie widziałem tej aukcji. Dodam do obserwowanych bo skoro pasuje z 2,5 do 2,0 to nie ma co kombinować za te pieniądze. Na dniach zdiagnozuje dokładnie skąd dmucha. Dzięki
fj_mike - 06-11-2011, 19:32
Derpin napisał/a: | 2.0 i 2.5 mają ten sam tłumik środkowy, bynajmniej tak wynika z numerów na skanach serwisówek ze strony wcześniej |
Może są takie same lub identyczne ale ich numery OE się różnią:
4G63 - MR224077
6A13 - MR224083
Mowa o przedliftach.
bartezr - 23-11-2011, 20:10
mam taki maly problem......... a wlasciwie dylemat. wymienilem jakis czas temu tlumik koncowy w swoim galancie i zauwazylem ze czasem chodzi cicho a czasem glosniej. zauwazylem tez ze czesto zwlaszcza na zimnym silniku slychac brzeczenie z ukladu wydechowego w okolicach katalizatora lub tlumika srodkowego. blizej nie okreslone miejsce. jak myslicie? czy to katalizator juz wymaga wymiany czy tlumik srodkowy
robertdg - 23-11-2011, 20:47
Może osłona na katalizatorze luźna
Anonymous - 23-11-2011, 22:05
bartezr napisał/a: | mam taki maly problem......... a wlasciwie dylemat. wymienilem jakis czas temu tlumik koncowy w swoim galancie i zauwazylem ze czasem chodzi cicho a czasem glosniej. zauwazylem tez ze czesto zwlaszcza na zimnym silniku slychac brzeczenie z ukladu wydechowego w okolicach katalizatora lub tlumika srodkowego. blizej nie okreslone miejsce. jak myslicie? czy to katalizator juz wymaga wymiany czy tlumik srodkowy |
mam dokładnie ten sam problem, zmieniłem elastyczny wydech i niestety ie pomogło, zauważyłem że jak się dobrze nagrzeje (nie mówię o temp. wskaźnikowej tylko rzeczywistym nagrzaniu) to praktycznie to nie występuje.
arturj123 - 24-11-2011, 22:06
Ktoś już kombinował z tłumikiem środkowym 2,5 do wersji 2.0??
Czy wie ktoś czy można gdzieś dostać uszczelki do łączenia tłumików??
eggforever - 01-12-2011, 09:39
robertdg napisał/a: | He he, problem w tym, że ja wytworxyłem posta w którym napisałem, że może Ci dmuchać albo na uchwycie zderzaka, albo na kołnierzach katalizatora i można te rzeczy normalnie pospawać, jednakże najwidoczniej zaś się zmuliło forum i post przepdał w czeluściach, bo jak się muli to przeważnie zamykam kompa i no stress |
Dopiero dziś miałem czas podjechać do mechanika w celu oceny stanu tłumików. Okazało się, że dmucha na łączeniu pomiędzy środkowym a końcowym. Koleś chce wyciąć te flansze i wstawić rurkę. Mówi, że tłumiki wyglądają jak nowe i na oryginalne. Za robotę chce 100zł i twierdzi, że kupując polskie wytrzymają ze 2 lata a jak usuniemy nieszczelność to będzie spokój na kilka dobrych lat.
Czy lepiej kupić flansze i dać wspawać czy tak jak on radzi - pospawać?
Anonymous - 04-12-2011, 00:46
podłączę się do pytania eggforever, interesuje mnie wasza opinia nt trwałość tych tłumików:
http://allegro.pl/tlumik-...1946685017.html
http://allegro.pl/tlumik-...1949131267.html
u mnie obecnie do wymiany mam sam końcowy, ale łączenie końcowego z środkowym z powodu korozji scaliło się i przy wymianie trzeba było by ciąć flansze od nowego i naspawać rurkę łączącą oba tłumiki. I teraz moje pytanie czy lepiej zostawić stary tłumik środkowy i naspawać tą rurkę łączącą z nowym końcowym czy kupić już komplet i modlić się żeby ta stal nie była z plasteliny i nie zżarło jej szybciej niż org środkowego. co radzicie?
robertdg - 04-12-2011, 10:31
Derpin, zamiennik nigdy nie dorówna oryginałowi, co Ci się stało z końcowym, że do wymiany, rozerwał się płaszcz
Anonymous - 04-12-2011, 14:27
robertdg napisał/a: | co Ci się stało z końcowym, że do wymiany, rozerwał się płaszcz |
postanowił buczeć głośniej przy 2tys obrotów :] i o ile na początku było ok to teraz mi się znudziło i jednak trochę męczy (nie wiem stary się robię , kiedyś miałem mugena w lancerze i mi nie przeszkadzało ), prawdopodobnie przerwany płaszcz o dziwo z góry nie od spodu.
robertdg - 04-12-2011, 14:39
Płasz od góry jest zgrzewany, jezeli masz możliwośc, zdemontuj wydech i sprawdź czy się sgrzewy przypadkiem nie porozłaziły, może da się je poprawić
|
|
|