To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mój pierwszy (i kolejne) samochód.

Lechfan - 07-08-2010, 13:47

Parę dni wolnego zaowocowało paroma dniami grzebania przy Białym.

Z ważniejszych rzeczy to przesmarowałem mechanizmy tylnych szyb, bo śmigały już bardzo wolno. Szczególnie prawa, podnosiła się w ~4,40sek. teraz w ~3,10 i nie sprawia jej już to aż takiego bólu i problemów. ;) Przesmarowane smarem grafitowym, thx Wszyc za radę udzieloną parę miesięcy temu. :)

Mam też znowu i w końcu antenę. \:D/ Zrobioną co prawda z drutu miedzianego, ale zbiera bardzo dobrze, jak dla mnie. Rzadko słucham radia w aucie, ale może teraz zacznę. ;d

Wymieniłem też wszystkie wycieraczki i pomalowałem im ramiona.

Zabrałem się też za naprawę zamka od tylnej klapy. Nie mogłem jej otwierać z kabiny. Byłem pewny, że linka się zerwała, bo w momencie gdy to się zdarzyło było słychać jak strzeliła. Rozebrałem już nawet fotel kierowcy żeby dobrać się do dźwigienki od bagażnika pod nim, po czym zauważyliśmy z ojcem, że w momencie gdy ciągnę dźwignię, rusza się linka przy zamku! :shock: No to skręcam fotel i regulujemy zamek i linkę przy nim. Udało się wszystko zrobić. Podziałało dwa dni i teraz znowu nie mogę otwierać klapy z kabiny :evil: a że urlop się skończył to nie wiem kiedy znowu się za to zabiorę... :<

No i zapomniałem założyć halogeny :oops: chyba za bardzo przyzwyczaiłem już się do tych dziur w zderzaku :? A na domiar tego, zapomniałem ich wziąć z domu i znowu montaż przedłuży się co najmniej do mojej kolejnej wizyty tam tj. nie mam pojęcia.. ;P

kamilek - 09-08-2010, 00:36

A co tam ze spryskami lamp? :wink:
Lechfan - 09-08-2010, 12:07

Są w planie. W końcu na pewno doprowadzę je do porządku. :)
Lechfan - 28-10-2010, 23:30

uh, dawno nic nie pisałem.. co nie znaczy, że z galem się nic nie dzieje ;)
Sukcesywnie, powolutku jakieś pierdołki się zmieniają. Opiszę wsio na dniach, jak będę miał więcej czasu i jakieś świeże fotki .

Póki co dręczy mnie jeden problem, a mianowicie:

:twisted:

Przygotowania kół do zimy przewiduję na weekend. Wszelkie sugestie mile widziane ;)

I jakaś fotka z niedzielnego spota:

Wszyc - 30-10-2010, 13:42

Lechfan napisał/a:
Póki co dręczy mnie jeden problem, a mianowicie:

Nie wiem co Cie dręczy to wiadomo że białe hehe :D

Lechfan - 05-11-2010, 00:03

Ok, od poczatku.. :)

Od jakiegoś czasu mam problemy z krokowcem. Nie ma ssania po odpaleniu, bo silniczek krokowy lubił się zacinać na ~3k obrotów, także jest odłączony i na zimnym silniku mam obroty rzędu 500rpm i muszę dogrzać silnik trzymając go na gazie przez chwilę czasu. Nowy kombinuję od jakiegoś czasu, jeden kupiłem, ale okazał się bezużyteczny, kolejny mam nagrany, ale muszę się zebrać.. ;)
Ze dwa tygodnie temu przestała świecić jedna żarówka. Zmieniłem komplet na Philips Blue Vision. Światło jest bialutkie i bardzo mi się podoba :) Różnicy w oświetleniu drogi sumie nie odczułem za bardzo, bo na wcześniejszych żarówkach za 6,5zł też było spoko.. ;)
Pojawiło się też coś nowego na Białym co leżało w kartonie od dłuższego czasu. Dałem w końcu stuff Deejey'owi, a on zajął się resztą:

Jeszcze nie świecą, ale pracujemy nad tym.. ;)

Co do felg.
Przykro mi Wszyc, ale większością głosów na forum (haha! ;) ) wygrały felgi czarne (mój głos liczy się x2), choć nie do końca:

po myciu, przed szlifowaniem:

po i porównanie:

Do momentu kiedy nie zrobiłem VT byłem pewny, że pomaluję je na biało, bo strasznie podoba mi się Lanc rosomaka na białych kołach, ale jednak zimą pojeżdżę na czarno-matowych :twisted: .
Bawiłem się z czyszczeniem, szlifowaniem, malowaniem cały dzień od ~12 do ~4 w nocy z przerwami na posiłek, których w domu przy babci mam sporo.. ;d
Dałem na jedną felgę też lakier bezbarwny, ale zyskała przez to dziwny połysk i nie podobała mi się, także zeszlifowałem ją z powrotem i nie mam w ogóle bezbarwnego. Nie wiem czy przez to trwałość bazy nie będzie lipna? Może to kwestia kiepskiego sprayu z bezbarwnym, nie wiem..
Ogólnie i tak myślałem, że gorzej będzie to wyglądało. Wyjdzie w praniu.. ;)

Jeszcze jakieś foto z małej sesji:

Następna będzie już na zimowych laczkach. Jak tylko kupię opony (póki co felgi, tak jak poprzednie, zdobią pokój;) ). Zastanawiam się nad Dębicą, Firestone, Uniroyal, Kelly... :?
Poprzednie dwa sezony przejeździłem na letnich także, nie mam doświadczenie jeśli chodzi o opony zimowe i chętnie zasięgnąłbym opinii ze sprawdzonego źródła jakim jest nasze forum. Jestem w stanie przeznaczyć na ten cel +/- 600zł za komplet.

peace :supz:

ps. dzisiaj nie zasnę.. ;D

jacek11 - 05-11-2010, 17:00

Lechfan, Pomalowałeś samą bazą,i nie dałeś na to bezbarwnego?
Lechfan - 05-11-2010, 17:08

zgadza się :) po bezbarwnym, mój czarny mat przestał być matowy.. ;)
jacek11 - 05-11-2010, 17:16

Lechfan napisał/a:
po bezbarwnym, mój czarny mat przestał być matowy..

Sugerowałbym,pomalować lakierem bezbarwnym.Sama baza jest nietrwała.Zapytaj w sklepie gdzie dorabiają lakiery.Pewnie będą mieli matowy :)

Juiceman - 05-11-2010, 17:43

Zobacz czy nie mają jakiegoś matowego klaru na borowskiej. Ja u siebie na zimówkach rok temu nie dałem klaru dlatego w tym roku musiałem je poprawiać....
Anonymous - 06-11-2010, 13:24

Juiceman napisał/a:
Zobacz czy nie mają jakiegoś matowego klaru na borowskiej

Mają,niedawno kupowałem do swoich stalówek.

labramsek - 07-11-2010, 21:42

mitsu każdy jest świetny
deejay - 07-11-2010, 21:51

Paweł pomaluj lakierem bezbarwnym , bo sam mat będzie się z czasem łuszczył i łapał dużo brudu :wink:
Lechfan - 17-11-2010, 18:26

Ok, dzięki za radę chłopaki, nastraszyliście mnie. ;)
Pojechałem wczoraj na Borowską, kupiłem matowy klar. dzisiaj położyłem go na felgi i poszedłem do pracy, także dowiem się dopiero po 20 jaki jest efekt finalny, ale chwilę po lakierowaniu wyglądało to dobrze, lepiej niż po samej bazie.

Jutro o 8:30 na wymianę jestem umówiony, zobaczymy co z tego wyjdzie. :twisted:

Lechfan - 21-11-2010, 22:39

Poniżej foto poglądowe, niestety jakość równie dobra jak pogoda za oknem:

Myślałem też, że czarne felgi będą łatwiejsze w utrzymaniu czystości.. nic z tego ;)

W sprawie opon stwierdziłem, że wesprę polski przemysł i kupiłem jakiś wynalazek o nazwie KELLY w rozmiarze 185/60R14. Jak na razie, porównując do letnich w obecnych warunkach, różnica w jeździe i prowadzeniu jest wyraźnie odczuwalna, na plus ofc.