Nasze Miśki - Mój pierwszy (i kolejne) samochód.
Lechfan - 07-08-2010, 13:47
Parę dni wolnego zaowocowało paroma dniami grzebania przy Białym.
Z ważniejszych rzeczy to przesmarowałem mechanizmy tylnych szyb, bo śmigały już bardzo wolno. Szczególnie prawa, podnosiła się w ~4,40sek. teraz w ~3,10 i nie sprawia jej już to aż takiego bólu i problemów. Przesmarowane smarem grafitowym, thx Wszyc za radę udzieloną parę miesięcy temu.
Mam też znowu i w końcu antenę. Zrobioną co prawda z drutu miedzianego, ale zbiera bardzo dobrze, jak dla mnie. Rzadko słucham radia w aucie, ale może teraz zacznę. ;d
Wymieniłem też wszystkie wycieraczki i pomalowałem im ramiona.
Zabrałem się też za naprawę zamka od tylnej klapy. Nie mogłem jej otwierać z kabiny. Byłem pewny, że linka się zerwała, bo w momencie gdy to się zdarzyło było słychać jak strzeliła. Rozebrałem już nawet fotel kierowcy żeby dobrać się do dźwigienki od bagażnika pod nim, po czym zauważyliśmy z ojcem, że w momencie gdy ciągnę dźwignię, rusza się linka przy zamku! No to skręcam fotel i regulujemy zamek i linkę przy nim. Udało się wszystko zrobić. Podziałało dwa dni i teraz znowu nie mogę otwierać klapy z kabiny a że urlop się skończył to nie wiem kiedy znowu się za to zabiorę... :<
No i zapomniałem założyć halogeny chyba za bardzo przyzwyczaiłem już się do tych dziur w zderzaku A na domiar tego, zapomniałem ich wziąć z domu i znowu montaż przedłuży się co najmniej do mojej kolejnej wizyty tam tj. nie mam pojęcia.. ;P
kamilek - 09-08-2010, 00:36
A co tam ze spryskami lamp?
Lechfan - 09-08-2010, 12:07
Są w planie. W końcu na pewno doprowadzę je do porządku.
Lechfan - 28-10-2010, 23:30
uh, dawno nic nie pisałem.. co nie znaczy, że z galem się nic nie dzieje
Sukcesywnie, powolutku jakieś pierdołki się zmieniają. Opiszę wsio na dniach, jak będę miał więcej czasu i jakieś świeże fotki .
Póki co dręczy mnie jeden problem, a mianowicie:
Przygotowania kół do zimy przewiduję na weekend. Wszelkie sugestie mile widziane
I jakaś fotka z niedzielnego spota:
Wszyc - 30-10-2010, 13:42
Lechfan napisał/a: | Póki co dręczy mnie jeden problem, a mianowicie: |
Nie wiem co Cie dręczy to wiadomo że białe hehe
Lechfan - 05-11-2010, 00:03
Ok, od poczatku..
Od jakiegoś czasu mam problemy z krokowcem. Nie ma ssania po odpaleniu, bo silniczek krokowy lubił się zacinać na ~3k obrotów, także jest odłączony i na zimnym silniku mam obroty rzędu 500rpm i muszę dogrzać silnik trzymając go na gazie przez chwilę czasu. Nowy kombinuję od jakiegoś czasu, jeden kupiłem, ale okazał się bezużyteczny, kolejny mam nagrany, ale muszę się zebrać..
Ze dwa tygodnie temu przestała świecić jedna żarówka. Zmieniłem komplet na Philips Blue Vision. Światło jest bialutkie i bardzo mi się podoba Różnicy w oświetleniu drogi sumie nie odczułem za bardzo, bo na wcześniejszych żarówkach za 6,5zł też było spoko..
Pojawiło się też coś nowego na Białym co leżało w kartonie od dłuższego czasu. Dałem w końcu stuff Deejey'owi, a on zajął się resztą:
Jeszcze nie świecą, ale pracujemy nad tym..
Co do felg.
Przykro mi Wszyc, ale większością głosów na forum (haha! ) wygrały felgi czarne (mój głos liczy się x2), choć nie do końca:
po myciu, przed szlifowaniem:
po i porównanie:
Do momentu kiedy nie zrobiłem VT byłem pewny, że pomaluję je na biało, bo strasznie podoba mi się Lanc rosomaka na białych kołach, ale jednak zimą pojeżdżę na czarno-matowych .
Bawiłem się z czyszczeniem, szlifowaniem, malowaniem cały dzień od ~12 do ~4 w nocy z przerwami na posiłek, których w domu przy babci mam sporo.. ;d
Dałem na jedną felgę też lakier bezbarwny, ale zyskała przez to dziwny połysk i nie podobała mi się, także zeszlifowałem ją z powrotem i nie mam w ogóle bezbarwnego. Nie wiem czy przez to trwałość bazy nie będzie lipna? Może to kwestia kiepskiego sprayu z bezbarwnym, nie wiem..
Ogólnie i tak myślałem, że gorzej będzie to wyglądało. Wyjdzie w praniu..
Jeszcze jakieś foto z małej sesji:
Następna będzie już na zimowych laczkach. Jak tylko kupię opony (póki co felgi, tak jak poprzednie, zdobią pokój;) ). Zastanawiam się nad Dębicą, Firestone, Uniroyal, Kelly...
Poprzednie dwa sezony przejeździłem na letnich także, nie mam doświadczenie jeśli chodzi o opony zimowe i chętnie zasięgnąłbym opinii ze sprawdzonego źródła jakim jest nasze forum. Jestem w stanie przeznaczyć na ten cel +/- 600zł za komplet.
peace
ps. dzisiaj nie zasnę.. ;D
jacek11 - 05-11-2010, 17:00
Lechfan, Pomalowałeś samą bazą,i nie dałeś na to bezbarwnego?
Lechfan - 05-11-2010, 17:08
zgadza się po bezbarwnym, mój czarny mat przestał być matowy..
jacek11 - 05-11-2010, 17:16
Lechfan napisał/a: | po bezbarwnym, mój czarny mat przestał być matowy.. |
Sugerowałbym,pomalować lakierem bezbarwnym.Sama baza jest nietrwała.Zapytaj w sklepie gdzie dorabiają lakiery.Pewnie będą mieli matowy
Juiceman - 05-11-2010, 17:43
Zobacz czy nie mają jakiegoś matowego klaru na borowskiej. Ja u siebie na zimówkach rok temu nie dałem klaru dlatego w tym roku musiałem je poprawiać....
Anonymous - 06-11-2010, 13:24
Juiceman napisał/a: | Zobacz czy nie mają jakiegoś matowego klaru na borowskiej |
Mają,niedawno kupowałem do swoich stalówek.
labramsek - 07-11-2010, 21:42
mitsu każdy jest świetny
deejay - 07-11-2010, 21:51
Paweł pomaluj lakierem bezbarwnym , bo sam mat będzie się z czasem łuszczył i łapał dużo brudu
Lechfan - 17-11-2010, 18:26
Ok, dzięki za radę chłopaki, nastraszyliście mnie.
Pojechałem wczoraj na Borowską, kupiłem matowy klar. dzisiaj położyłem go na felgi i poszedłem do pracy, także dowiem się dopiero po 20 jaki jest efekt finalny, ale chwilę po lakierowaniu wyglądało to dobrze, lepiej niż po samej bazie.
Jutro o 8:30 na wymianę jestem umówiony, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Lechfan - 21-11-2010, 22:39
Poniżej foto poglądowe, niestety jakość równie dobra jak pogoda za oknem:
Myślałem też, że czarne felgi będą łatwiejsze w utrzymaniu czystości.. nic z tego
W sprawie opon stwierdziłem, że wesprę polski przemysł i kupiłem jakiś wynalazek o nazwie KELLY w rozmiarze 185/60R14. Jak na razie, porównując do letnich w obecnych warunkach, różnica w jeździe i prowadzeniu jest wyraźnie odczuwalna, na plus ofc.
|
|
|