[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Kopułka i palec rozdzielacza w EA
Anonymous - 15-04-2011, 10:00
Krzyzak napisał/a: | - Ty masz 253 o ile się nie mylę |
tak zgadza się, ale ten który był jeszcze na miejscu u mnie też miał miedzianą końcówkę i oznaczenie 253. zasugerowałem się zdaniem, że Twoja końcówka była w jakimś czarnym lakierze bo ta którą dostałem od Japaneze też miała coś takiego.
mario mario - 15-04-2011, 17:20
Krzyzak, ale nie dostałeś tego co miałeś zamontowany, czyli oryginału, którego zdjęcie zamieściłeś na forum?
Krzyzak - 15-04-2011, 17:28
dostałem oryginał 259, który miałem zamontowany - oba mają znaczki Mitsu (tylko ten nowy jest pakowany przez blue print)
mario mario - 16-04-2011, 05:57
Jak za 80 zeta to i ja sobie zamówię, będę miał spokój.
ubek - 19-04-2011, 08:31
Krzyzak napisał/a: | adm78 napisał/a: | Krzyżak, instalacja gazowa nie ma tu znaczenia |
niestety to pobożne życzenia - jakoś bez LPG cewki w tych autach nie padają...
a potem problemy są na obu systemach zasilania
mnie nie przekonasz - zbyt wiele widziałem usterek po LPG - i tych wzorowo założonych i tych partacko tym bardziej
cóż mogę rzec - mam 3 auta, zaraz będzie 4-te i wolę tankować benzynę niż potem pytać dlaczego to nie chodzi jak powinno
amen - więcej już nic nie napiszę |
Che che - też wyznaję tą zasadę. Poprzedni Lancer się rozpadł po gazie - inna sprawa że na samym gazie zrobił prawie 300 000km.
Ale do rzeczy - mam 2,5 V6, 255 tys km, przy poprzednim rozrządzie nie wymieniałem świec (w ASO stwierdzili, ze tamte były w doskonałym stanie). Auto po tych 90 000 jeździ normalnie - może trochę więcej pali. Czy jest sens wymieniać cokolwiek poza świecami? Mam zamiar włożyć DENSO VK20
mario mario - 07-05-2011, 23:12
ubek napisał/a: | Mam zamiar włożyć DENSO VK20 |
VK 22 do LPG z obniżoną tzw ciepłotą i przerwa pomiędzy elektrodami wynosi 0.8 mm. VK 20 ma 1,1 mm natomiast VK20Y ma 0,8 mm.
pompec - 13-06-2011, 14:05
wysłałem PW do Japaneze ale przez tydzień siedzi w skrzynce do wysłania OCB? chciałem na cito info o aparacie zapłonowym...
Anonymous - 13-06-2011, 15:18
pompec, wyślij maila a wcześniej zadzwoń.
Tomek - 13-06-2011, 15:26
pompec napisał/a: | wysłałem PW do Japaneze ale przez tydzień siedzi w skrzynce do wysłania OCB? chciałem na cito info o aparacie zapłonowym... |
jesli siedzi w skrzynce "do wyslania" to znaczy ze odbiorca PW jeszcze nie przeczytal
fredfm - 04-03-2012, 17:43
Koledzy udało mi się wyciągnąć aparat zapłonowy.. Jednak jestem trochę zielony w tym temacie. Objawy wskazują na uszkodzony moduł zapłonu, nie mniej jednak chciałbym żeby ktoś ocenił stan kopułki i palca.. Palec rozdzielacza jest w miarę tani i dostępny. Jednak kopułka blue print do rocznika 98 kosztuje prawie 250zł!! Chyba że ktoś próbował założyć kopułkę od poliftowej wersji do przedlifta.. Cena poliftowej wynosi 120zł.. A może okaże się że moja jest jeszcze ok:)
1
[img] [/img]
2
[img] [/img]
3
[img] [/img]
4
[img] [/img]
I jeszcze jedno, co zrobić z modułem zapłonu. Czy wysłać do yakuzy (różne opinie na forum) czy też próbować kupić używkę. Jednak na allegro ciężko o taką, a w moim regionie o szrot gdzie można znaleźć galanta można tylko pomarzyć... i kolejna sprawa, czy między palcem rozdzielacza a kopułką ma się znajdować jakaś sprężynka?? Na 16 stronie manuala widać właśnie jakiś bolec czy też sprężynkę, a ja takowej nie zauważyłem. Chyba że wyleciała i nie zauważyłem gdy ściągałem kopułkę ;/
Proszę jeżeli ktoś zna się na tym niech zerknie na zdjęcia i oceni czy kopułka się jeszcze nadaje...
polaff - 04-03-2012, 18:12
Twoja kopułka to złom - choć by nawet ze względu na brak grafitu w jej centralnej części.
fj_mike - 04-03-2012, 18:20
fredfm napisał/a: | Jednak kopułka blue print do rocznika 98 kosztuje prawie 250zł!! |
Kopułka ori Mitsu w Japaneze to 225zł
[ Dodano: 04-03-2012, 18:54 ]
fredfm napisał/a: | Na 16 stronie manuala widać właśnie jakiś bolec czy też sprężynkę |
Na stronie 53 działu 16 Chodzi Ci o pozycję 2?
fredfm - 04-03-2012, 19:52
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Rzeczywiście strona 53 działu 16 Chodzi mi dokładnie o to coś w czerwonym kółku..
Czyli kopułkę najlepiej zamówić u Japaneze,przy okazji palec. Chciałbym zrobić aparat raz a dobrze. Dlatego też zastanawiam się nad wymianą cewki no i modułu. Jednak czy jest sens? Skoro cewka daje iskrę to powinna być ok. Chyba że się mylę. Moim problemem są przerwy w "mocy" i gaśnięcie po rozgrzaniu.. A może powodem jest właśnie kopułka? Autem dużo jeżdżę i nie wyobrażam sobie że odmówi mi posłuszeństwa 400km od domu
fj_mike - 04-03-2012, 19:54
Na twoim miejscu wymienił bym kopułkę i palec. Mam także przerywanie ale moje świeczki mają lekko ponad 100k Wymieniam wszystko.
malina_drizzt - 04-03-2012, 20:30
Czym różni się kopułka przedliftowa od poliftowej?
|
|
|