To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - co lejemy do baku??

quadalcanal - 27-11-2009, 14:10

tak naczytalem sie roznych bajek o paliwach:
1) niektorzy mowia ze przybywa mocy od oktanow-bzdura po 4 tankwaniach 98 supreme na Statoil spalanie wzroslo z 7,2 na 7,9 a subkietywne poczucie mocy niezauwazalne

2)pol roku jezdzilem na najtanszym paliwie w miescie - staci paliw taboru Poczty Polskiej i co?
ielu pisalo o brudzeniu przeustnicy mniejszej mocy, BZDURA. rozebrałem ja, naczytawszy sie o brudzeniu, i jeszce szybciej zlorzylem bo nie bylo co czyscic. oczywiscie dodam ze spalanie na tym najtanszym paliwie byli.. najmniejsze /6,9/ oczywisciesa to orientacyjne dane spalania ale dla kilki lub kilkanustu pelnych tankowan i tego samego stylu jazdy.

kiedy ustana debaty o paliwie i jego wplywie na nic, tego nie wiem, ale swoje jakim jechac paliwem to ja juz wiem...

Wojtas24 - 27-11-2009, 15:26

Witam ja też mam silniczek GDi i powiem ze jest róznica miedzy 95 a V-Poverem Racing na Shellu, niom ale jeśli za litr V-Povera mam płacić 5.19 to wole jechac na Orlen i zalac 98 za 4.46 a róznica jest nie wielka. Ja tam zrezygnowałem z 95 bo jak dla mnie to samochód ma muła na tym paliwie a jak juz leje to 98 i wzwyż na Orlenie Shellu czy BP nie narzekam na jakość paliwa na Tych stacjach.
Robson86 - 28-11-2009, 15:32

quadalcanal napisał/a:
niektorzy mowia ze przybywa mocy od oktanow

to jest bzdura, faktycznie :P Nikt tutaj nie mowi ze jest onaczej :P
quadalcanal napisał/a:
pisalo o brudzeniu przeustnicy mniejszej mocy, BZDURA.

tutaj sie nie zgodze, nie oceniaj innych samochodow patrzac przez pryzmat swojego autka.
Po zmianie na ta benzynke obroty stoja w miejscu i nie drgna nawet na moment jak to mialo miejsce ponad roku jazdy na pb95. Poza tym te paliwa maja substancje czyszczace silnik ktore na pewno nie zaszkodza. Kolejna zaleta to taka ze paliwo 98 ma na pewno 95 oktan, a pb95 niekoniecznie :wink:
Ale to jest twoj wybor i od ciebie tylko bedzie zalezalo co bedziesz lal do swojego zbiornika na paliwo.
Ja zostaje przy supremie 98 :)
Pozdroo

rasiak1980 - 04-12-2009, 07:10
Temat postu: tak to jest
tak jak ty sporadycznie zalewasz paliwo premium tak ja sporadycznie zalewam zwykła wachę i to z reguły kiedy jestem do tego zmuszony i powiem ci ze różnica nie jest jakaś ogromna ale jest wyczuwalna a to ze jak sporadycznie auto zalejesz wachą typu premium spalanie idzie ci w gore to norma!! trzeba troszkę przejechać żeby ECU pod nowe paliwo się "ułożył" spróbuj pół roku jeździć na premium i wtedy przesiądź się na zwykłe to rozwieje wszystkie twoje wątpliwości
spaawu - 14-12-2009, 22:16

Czyli z tego co wyczytałem wychodzi że od czasu do czasu warto zalać PB 98 tak ? Ja cały czas tankuję 95 na stacji Bliska i jak narazie autko dobrze chodzi
ciniak - 15-12-2009, 19:00

Częściej tankuję 95 niż 98, ale staram się zawsze tankować na markowych stacjach. W moim aucie różnica między 98 a 95 jest znikoma, bardziej zależy to od stacji na jakiej tankowałem. Wyjątkiem jest 95 na Bliskiej, cari najlepiej na niej pracuje (cicho, płynnie i niezły kop)
Po zalaniu 98 mam zawsze niższe obroty jałowe, przy których cari zaczyna lekko drżeć, co mnie trochę irytuje. Ostatnio zastosowałem preparat do czyszczenia wtrysków STP i powiem wam, że to naprawdę działa. Obroty jałowe są teraz bardzo stabilne.

mario07 - 15-12-2009, 19:39

Pytanko dla niektórych może głupie ale warto zapytać.
Lejąc co jakiś czas 98 tankujecie pół baku, cały bak, 1/4??? Ma to jakieś znaczenie?

ciniak - 15-12-2009, 20:50

Tankuję jak popadnie :lol:
Robson86 - 16-12-2009, 17:25

mario07 napisał/a:
Lejąc co jakiś czas 98 tankujecie pół baku, cały bak, 1/4??? Ma to jakieś znaczenie?

Ja tankuje tylko supreme 98 i zawsze pod korek. I ogolnie polecam zalewac caly bak jesli masz taka opcje.
Pozdroo

SHARK1979 - 30-12-2009, 20:51

Robson86 napisał/a:
zawsze pod korek.

też tak czynie zawsze pod korek V-Pover :mrgreen:

marcin007 - 04-01-2010, 00:24

A suprema 98 jest jedynym w Polsce paliwem bezsiarkowym? Czy przykładowo Ultimate czy V-power jest także bez siarki? Jak to z tym jest?
Daniello81 - 15-01-2010, 15:50

czy może ktoś z was miał może takie coś ? mianowicie
lejąc v-power 95 obroty są niskie coś ok 650 raz na jakiś czas nim telepnie :(
a przy zwykłej 95 z tej samej stacji nic się nie dzieje obroty ok 750-800 lepsze przyspieszenie :) . Co jest z tym v-power .

Jeszcze jedno jak autko jest rozgrzane po czym wyłączę silnik(v-power) idę do sklepu wracam odpalam a obroty nurkują prawie do 0 (raz już zgasł) po czym się stabilizują na ok 650.

ciniak - 15-01-2010, 21:36

Daniello81 napisał/a:
czy może ktoś z was miał może takie coś ?

Przeczytaj mój post 6 pieter wyżej. Może nie dokładnie to samo, ale jednak.

Morfi - 15-01-2010, 21:44

Daniello81, jak zatankujesz v- powera zresetuj kompa. Powinno pomóc.
pawel5471 - 22-01-2010, 12:03

Witam !
Ja tankuje 95 na orlenie teraz na kompuyerze mi pokazuje spalanie 7,3 / 7,4 . W lecie pokazuje mi komputer 6 /6,5 l . i faktycznie tak jest bo sprawdzałem, komputer nie kłamie. Dodam że jestem z podkarpacia i nigdy w życiu nie zatankuje na stacji LOTOS. Na orlenie 95 robie wiecej kilometrów niż na lotos 95. pozdrawiam