To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Sprężyny w Galancie EA

Juiceman - 02-09-2010, 19:08

KaWu napisał/a:
Juiceman napisał/a:
Ja swoje suplexy będę sprzedawał : (

A co z nimi nie tak :?: Siadaja szybko :?:

No już siadły. Wypakuje wszystko z bagażnika to się podniosą na 2-2,5 palca. W sumie jak jest zapakowany to już jest 1-1,5. Myślę aby wstawić przednie sprężyny na tył. Gal jeździ w sumie zawsze z kołem w bagażniku, rzadko jeżdżę nim sam. Butla+gaz+benzynka w baku+koło+klamoty to już jest trochę kilo. Przynajmniej o te 100 za dużo. A gdzie pasażerowie? Na razie przymierzam się na test jak to długo popracuje na przednich sprężynach.

Marti napisał/a:
KaWu napisał/a:
Juiceman napisał/a:
Ja swoje suplexy będę sprzedawał : (

A co z nimi nie tak :?: Siadaja szybko :?:

W którymś wątku Juiceman pisał że się nie sprawiły w kombi - siadły. Przemek rozmawialiśmy o springach na zlocie - myślę nad używkami z przodu na tył żeby nie wozić dodatkowego bagażu - co Ty na to ?

Też chce wziąć jakieś używki i sprawdzić jak to będzie funkcjonować i jak długo. Tylko nie wiem jak będzie wyglądać mocowanie sprężyny z przodu na tylni amorek.

Marti - 02-09-2010, 19:32

Juiceman napisał/a:
Też chce wziąć jakieś używki i sprawdzić jak to będzie funkcjonować i jak długo. Tylko nie wiem jak będzie wyglądać mocowanie sprężyny z przodu na tylni amorek.

Też się nad tym zastanawiam ale skoro można przez pomyłkę je założyć tzn że nie ma za dużej rzeźby. Z tego co skumałem amory idą z EAxA?

[ Dodano: 05-09-2010, 10:58 ]
stephens napisał/a:
Do zwykłych amorków (B4 lub Excel-G) idealnie pasują sprężyny KYB RC5864

Rozumiem że masz takie u siebie założone. Jak Ci się sprawują?

KATALOG KYB na str. 30 nie rozróżnia rodzaju nadwozia i sam już nie wiem które podejdą do mnie - mam EA2W przedlift.

japancars.ru po symbolu vin wskazuje część 41197, idąc dalej TA strona mówi że jest kilka modeli sprężyn o różnych kolorach w zależności od dokładnej daty prod.

zbir - 07-09-2010, 16:11

Póki co zrobiłem 15 tys km od założenia przednich sprezyn na tył i jestem zadowolony.

Co mogę dodać:

1. Czasem coś mi tam skrzypiało, rozebrałem więc wszystko ponownie, przesmarowałem górne i dolne mocowanie i wstawiłem taką gumową podkładke na kołnierz amora. Inne auta mają ją fabrycznie w tym miejscu, w sumie dziwne ze gal tego nie miał. Coś takiego: http://allegro.pl/mazda3-...1208624916.html
Teraz jest cisza, ale nie wiem która z tych dwóch rzeczy, ktore zrobiłem pomogła.

2. Przy okazji ponownego rozbierania oddałem sprężyny do skrócenia o 4 cm bo wkurzał mnie ten podniesiony zad gal-a (w http://www.resory-lodygowa.com.pl koszt 50 zł). Teraz bez obciążenia stoi tak:

jednak chyba troche przesadziłem bo z 3 osobami i bagażami ugina sie już o ok. 2 cm, a przecież jeszcze daleko do pełnego obciążenia (500kg). Teraz tak myśle ze mogłem skrócić o max. 2cm i byłby to lepszy kompromis.

Juiceman, piszesz ze suplexy uginają sie o grubość 1 palca pod obciążeniem. Wg mnie to normalne. Nie ma bata, efektu NIVO nie osiągnie się na zwykłych sprężynach :-)

Juiceman - 07-09-2010, 17:04

zbir napisał/a:

Juiceman, piszesz ze suplexy uginają sie o grubość 1 palca pod obciążeniem. Wg mnie to normalne. Nie ma bata, efektu NIVO nie osiągnie się na zwykłych sprężynach :-)

Tak ale z początkowych 2.5 palca przy obciążeniu teraz jest <1,5 więc lipa.

zbir, Tobie przednie sprężyny wlazły bez problemu ? : )

zbir - 07-09-2010, 19:19

bez żadnych problemów, spójrz na moje zdjęcia na 6stej stronie w tym wątku
Grecki - 12-10-2010, 11:56

Witam
Co sądzicie o firmie i sprężynach K A W ?

cinass - 14-10-2010, 23:42
Temat postu: Sprężyny
czy spężyny od kombi pasują do sedana???
Juiceman - 14-10-2010, 23:47

Które sprężyny, jakie sprężyny? Przednie pasują, tylnie tylko wtedy gdy w kombi nie było nivomatów.
fj_mike - 14-10-2010, 23:49

Lub pasują z sedana jeżeli ten był wyposażony w nivomaty :wink:

EDIT:
Pomieszałem :D :D :D
Do sedana pasują z sedana jeżeli ten nie miał nivomatów :D :D :D

cinass - 16-10-2010, 13:44
Temat postu: sprężyny
ZDJĘCIE TUTAJ

mam takie sprężyny.
podobno od kombi bez nivo ale chciałbym sie upewnić???
proszę o odpowiedź...
z góry dzięki.

[ Dodano: 16-10-2010, 13:46 ]
oczywiści ta z prawej jest przednia
a lewa tylna

pipi_ja - 16-10-2010, 17:10

Bez wymiarów z fotki cięzko powiedzieć,ale wg mnie ta z lewej jest właśnie zdjęta z nivo. Jeśli masz zwykły amorek to powinna być zwężana z jednej strony tak jak ta przednia.

Powiedz jakie sprężyny potrzebujesz.

Marti - 16-10-2010, 19:47

pipi_ja napisał/a:
Bez wymiarów z fotki cięzko powiedzieć,ale wg mnie ta z lewej jest właśnie zdjęta z nivo. Jeśli masz zwykły amorek to powinna być zwężana z jednej strony tak jak ta przednia.

Dokładnie, ta z lewej jest na 100% z nivo tył, prawa przód.

cinass - 17-10-2010, 14:48

potrzebuje sprężyny do tyłu do sedana
Jackall - 20-10-2010, 20:37

cinass napisał/a:
potrzebuje sprężyny do tyłu do sedana

Sprężyna KYB na tył do sedana RC5860

Maciek - 21-10-2010, 10:42

cinass, Napisz coś wiecej o aucie może z VIN'u coś się wyczyta. Czy nie jesteś w stanie nic z tych spr wyczytać?
Jackall napisał/a:
Sprężyna KYB na tył do sedana RC5860

Tak jak najbardziej, ale może zawieszenie jest inne niż w standardzie toć to 2,5 v6. :-)