Komputery, RTV, AGD, Komorki - Wszystko o nawigacjach samochodowych
krzychu - 13-01-2010, 22:11
Kaleid napisał/a: | GPS aproksymuje długość trasy licząc długość łamanej łączącej kolejne punkty pomiarowe, a taka łamana zawsze będzie krótsza do rzeczywistej krzywej, która przez te punkty przechodzi. Stąd też różnice między długością trasy zmierzoną przez GPS a np licznik samochodu (który też obarczony jest pewną tolerancja wskazania). |
OK
ale to nie jest
Kaleid napisał/a: | GPS pokazuje prędkość o ok 5 km/h niższą od rzeczywistej |
Po za tym na prostej drodze powinien pokazywać idealnie....
Błąd GPS-u jest marginalny a jeśli jest wynika z błędu oprogramowania a nie technologii.
HouseM - 13-01-2010, 22:13
Tak czytam o tych Larkach i powiem wam ,że ja miałem bardzo złe doświadczenia. Około roku temu były kupony promocyjne w jakiejś gazecie na model bodajże 35cośtam z mapą map. O ile mapy dosyć dokładne to samo urządzenie to totalna katastrofa. Po czterokrotnej wymianie zażądałem zwrotu pieniędzy. Średni czas bezawaryjnej pracy tego urządzenia wahał się w okolicach 25 minut.
Kaleid - 14-01-2010, 10:05
krzychu napisał/a: |
Po za tym na prostej drodze powinien pokazywać idealnie....
Błąd GPS-u jest marginalny a jeśli jest wynika z błędu oprogramowania a nie technologii. |
Pokazywałby prędkość idealnie, gdyby ustalenie pozycji było idealne. Tymczasem w idealnych warunkach, bez zakłóceń, margines błędu wynosi ok 6 metrów. W dokładniejszych systemach GPS, wskazanie prędkości oblicza się na podstawie efektu Dopplera, a nie jak w większości - na podstawie średniej od punktu do punktu.
Centosz - 14-01-2010, 13:59
HouseM co proponujesz w tym pułapie cenowym co podałem wczesniej
Kaleid - 14-01-2010, 15:22
Centosz napisał/a: | Chce kupic nawigacje samochodową.Możecie mi coś polecić?Cena tak do 350zł.Może być oczywiscie mniej |
Garmin Nuvi 205
jaca71 - 14-01-2010, 18:09
Kaleid napisał/a: | Garmin Nuvi 205 |
Tylko nie Garmin. Jeszcze gorsze menu niż w AA, kosmiczny/chory algorytm ustalania trasy.
Kaleid - 14-01-2010, 20:17
Garmin z GPMapą czyli MapaMap jest trudny w obsłudze? Mam AutoMapę w HTC, i zdecydowanie preferuję Garmina.
jaca71 - 15-01-2010, 15:35
Moje kilkukrotne podejścia do Garmina były jak podchodzenie do jeża. Bardzo ostrożne i nieudane...
Szczytem intuicji i prostoty oraz szybkości działania dla mnie jet TomTom. Jeszcze nie spotkałem nawigacji, która by się do niego zbliżała. Nie pisze o mapach tylko o obsłudze. Może to być opinia subiektywna bo mój pierwszy kontakt z nawigacja to był właśnie TomTom na zachodzie Europy. Możliwe że w innym przypadku twierdziłbym coś innego.
BTW. Nie czuję się ekspertem w dziedzinie nawigacji - pisze o swoich odczuciach jako użytkownika.
Anonymous - 12-06-2010, 11:15
Na stronie Automapy pojawiła się następująca informacja:
Cytat: | AutoMapa rezygnuje z nawigacji Lark
2010-06-11
AutoMapa zrezygnowała ze współpracy z producentami nawigacji Lark i jednocześnie zaprzestała wsparcia programowego dla tych urządzeń nawigacyjnych.
Jak wynika z danych działu wsparcia użytkowników AutoMapy, znaczna część nielegalnych kopii AutoMapy instalowana jest na najprostszych i najtańszych urządzeniach nawigacyjnych oferowanych z uproszczonymi wersjami map. Jak poważna jest skala piractwa uwidoczniło ostatnie działanie firmy blue|mental, która doprowadziła do usunięcia ponad 100 tysięcy nielegalnych kopii AutoMapy z serwisu Chomikuj.pl.
W chwili obecnej, żadne z urządzeń marki Lark nie posiada aktualnego certyfikatu AutoMapy, dlatego też nie możemy zagwarantować, że urządzenia te będą poprawnie funkcjonować z najnowszymi wersjami AutoMapy – powiedział Janusz M. Kamiński, szef PR i marketingu AutoMapy. Przy silnym rozwoju usług dodatkowych, takich jak AutoMapa Traffic pozwalającej na wyznaczanie tras z uwzględnieniem aktualnej sytuacji drogowej, jest niezwykle istotne, aby współpraca urządzenia z oprogramowaniem odbywała się bez jakichkolwiek problemów.
Lista certyfikowanych urządzeń nawigacyjnych partnerów OEM AutoMapy dostępna jest na stronie www.AutoMapa.pl w zakładce Produkty/ Wymagania Sprzętowe. |
sla - 12-06-2010, 11:49
jaca71 napisał/a: |
Szczytem intuicji i prostoty oraz szybkości działania dla mnie jet TomTom. Jeszcze nie spotkałem nawigacji, która by się do niego zbliżała. Nie pisze o mapach tylko o obsłudze. |
Podzielam tą opinię
fergul11 - 25-06-2010, 01:50
przeczytałem temat i nikt nie wspomniał o mapach NAVIGIONa moim zdaniem dokładna z kilkoma przydatnymi funkcjami w menu i ciekawa szata graficzna . działa precyzyjnie w larku free bird 50.1 z Win CE 6.0 ( AM 6.5 ze zmienionym menu i czesiem i MMap)
Lark fb. posiada transmiter FM żeby dostroić do częstotliwości radia i odtwarzać MP3 lub filmy w samochodowym audio. 5'' ekran może nie powala 480x272 pix , ale .......coś widać
mankamentem może być słaba bateria (krótko trzyma) internauci wypowiadają się że to łut szczęścia na jaką się trafi i nie ma reguły.
a teraz trochę OT Może ktoś ma , wie lub słyszał że ktoś ma uwaloną sprzętowo nawigację BINATONE A 430 potrzebuję z niej jedynie ekran który może być popękany , mnie potrzebna jest ta metalowa kaseta wraz z foliowymi filtrami znajdującymi się za ekranem NIE OTWIERANE !!! rozmiar ekranu to 4.3'' [/b]
Anonymous - 11-08-2010, 11:24
Ostatnio pojawiła się fajna nawigacja Goclever 5066 FMBT HD CAM , i posiada bajer jak kamera cofania bezprzewodową Jak ktoś jest zainteresowany mogę porobić zdjęcia jak to wygląda.
jaca71 - 12-08-2010, 00:08
Doświadczenia z AM 6.3:
Jako że nawigacji używam podczas wyjazdów rodzinnych często jeżdżę z wyłączonym głosem coby się dzieci budziły. Znalazłem wielka prawie dyskwalifikującą wadę AM. Nie pokazuje następnego manewru. Gdy jest głos i następny manewr w miarę blisko to mówi o następnym ale gdy jest cicho bida. Jazda po dużym mieście gdzie trzeba jechać prawo-lewo-prawo-prawo... jest utrudnione, żeby temu zaradzić trzeba ustawić sobie większy obszar w zoomie podczas manewrów.
Druga wada to brak asystenta pasów.
Podtrzymuje swoje zdanie - jak na razie nie znalazłem nic porównywalnego z Tom-Tom
akbi - 12-08-2010, 06:50
jaca71, nie pamietam jak to bylo w 6.3, ale w wersji 6.5 AM pokazuje strzalke obrazujacy kolejny manewr, wraz z podaniem odleglosci (na 99,9% jednak jestem pewny, ze w 6.3 tez tak bylo)
W wersji 6.5 wprowadzono tez "asystenta pasow" przed rozjazdami, lecz nie dziala to jeszcze na wszystkich drogach.
Kolejna fajna sprawa w AM6.5 to informacje o miejscowych "strozach prawa" - czyli info o modelu auta czesto z podanie nr rej "cichociemnych" patroli.
jaca71 - 12-08-2010, 07:16
akbi, Możesz wskazać ekran na którym są:
- Asystent pasa
- Dwa manewry: najbliższy i następny?
http://www.automapa.pl/?PEI=10093&lng=PL
Jeśli chodzi Ci o to co widać na mapie to napisałem:
Cytat: | żeby temu zaradzić trzeba ustawić sobie większy obszar w zoomie podczas manewrów.
|
Ale to mnie nie satysfakcjonuje
PS Wydaje się że mam wersję 6.2
|
|
|