To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

MitsuManiaki.com - Karta klubowa - dla wszystkich, czy może jednak nie?

tomusn - 31-05-2008, 00:15

macia napisał/a:
tomusn napisał/a:
osoba czytająca i pisząca na forum, która popiera większość inicjatyw klubowych, jednak nie widzi celu w zapisywaniu się do klubu
No ja na przykład nie widzę tego celu... Jaki on niby jest? Rabaty? Nie, dziękuję...

każdemu co innego do szczęscia potrzeba... jednak co osiągniesz zabierając to innym

macia - 31-05-2008, 00:34

tomusn napisał/a:
każdemu co innego do szczęscia potrzeba... jednak co osiągniesz zabierając to innym

A gdzie ja napisałem, że chcę komuś cokolwiek zabierać? Zróbcie tak, jak napisał Hubeeert i będzie gitara. Najwyżej nigdy nie zostanę klubowiczem :lol:

Adaho_krak - 31-05-2008, 00:37

cns80 napisał/a:
Adaho_krak napisał/a:
A czy Tobie go ktoś ograniczał kiedykolwiek w jakikolwiek sposób ??
A co to ma do rzeczy ? Chcesz to mnie zweryfikuj i ew. wywal. Nie będziesz miał problemu że wyrażam własną opinię.

Ja nikogo nie che weryfikować, Ty tego chcesz.

cns80 napisał/a:
Adaho_krak napisał/a:
A czym się różni klub od forum ?? Sam wprowadzasz podziały !!
Nie odwracaj kota ogonem, bo to jest twój podział, który ja zacytowałem.

Przecież, Ty go już wyobracałeś we wszystkie strony nawet wokół własnej osi. Jaśniej pisać nie potrafie, a narysować się też nie da. Przykro mi bardzo.

Wszytko co miałem napisać w tym temacie napisałem. Podzielam zdanie Hubeeert, macia, tomusn, Kaleid, akbi, THE END.

cns80 - 31-05-2008, 06:36

macia napisał/a:
Wygląda to tak, jakbyście chcieli chronić dostęp do zniżek na zasadzie: "my mamy już rabat w IC, wy jak chcecie, to długa droga przed wami, musicie pokazać, że zasługujecie". Żenada.
Żenadą dla mnie jest to jak ty to zrozumiałeś. Nigdzie nie pisaliśmy o tym że tak chcemy.
Arekp chciał aby ten klub posiadał coś na kształt elitarności i wyjątkowości. Niestety otwierając wrota dla wszystkich tak nigdy nie będzie. Trudno.

Hubeeert napisał/a:
Tym którzy obecny kształt Klubu nie pasuje proponuję przemyślenie co chcą zmienić i poddanie tego pod głosowanie. Wyślemy masowego maila informującego wszystkich o dyskusji i głosowaniu a potem spokojnie zaczekamy na wyniki. I uszanujemy je.
Daruj sobie. To trzeba było zrobić na początku dyskusji. Teraz to już chyba tylko Tobie jest potrzebna ta ankieta. Jacek i Arek już sobie odpuścili, a ja robię to w tej chwili. Dziękuję za poświęconą mi uwagę.

Hubeeert napisał/a:
Widząc reakcję na Wasze propozycje jestem dziwnie spokojny o wynik głosowania.
NC
siwek - 31-05-2008, 08:51

Również mówie pas
Szkoda poświęcać więcej czasu na te tematy, można go poświęcić na coś wartościowego i dającego jakieś wymierne efekty...

miłego dnia

Hubeeert - 31-05-2008, 13:04

cns80 napisał/a:
Daruj sobie. To trzeba było zrobić na początku dyskusji. Teraz to już chyba tylko Tobie jest potrzebna ta ankieta. Jacek i Arek już sobie odpuścili, a ja robię to w tej chwili. Dziękuję za poświęconą mi uwagę.

Widzisz, Twoje emocje biorą górę. Szkoda. Z Arkiem wczoraj rozmawiałem długo w nocy na Skype. Rozmawialiśmy o pomysłach, które mogłyby faktycznie zmienić coś w Klubie i na Forum. Tzn zmienic na lepsze bez ograniczania komukolwiek czegokolwiek, sprawdzania, sit itd. Prawdopodobnie pierwszym efektem będzie usprawniona procedura rejestracji. Otwarta dla każdego. Na kolejne zapewne trzeba będzie chwilę poczekać, ale będą. I widzisz - tu jest pies pogrzebany. Arek sam się wziął za to co zaproponował bo zanim cokolwiek napisał wiedział, jak, wiedział co i miał już praktycznie gotowe rozwiązanie.
Bo to własnie o to chodzi - chcesz coś zrobić? usprawnić? To weź przykład z Arka.

siwek napisał/a:
Szkoda poświęcać więcej czasu na te tematy, można go poświęcić na coś wartościowego i dającego jakieś wymierne efekty...
To są słowa pod którymi mogę się podpisac oburącz. Zamiast szukać sztucznych problemów zróbcie coś dla Klubu. Pokażcie, że Wam zależy. Coś dla Klubowiczów. Nie wiem, spot, gadżet cokolwiek.

Pozdrawiam

lukasz921 - 31-05-2008, 20:24

Witam,
Jesli chodzi o kwestie finansowania to może taka propozycja żeby czesc rabatu byla wyplacana dla klubu. Np kupujacy dostaje 25% na czesci a 4% jest wyplacane przez IC na konto klubu w formie bonusu miesiecznego lub kwartalnego od zrealizoawnych zakupow. ? Nie wiem jak to technicznie musialoby byc zalatwione ale pewnie poprzez fakture wystawiona na IC. Generalnie nie mam za bardzo prawa sie wypowiadac w tej kwesti ale rzucam tylko propozycje.

Lukasz921

arekp - 31-05-2008, 21:17

lukasz921 napisał/a:
czesc rabatu byla wyplacana dla klubu. Np kupujacy dostaje 25% na czesci a 4% jest wyplacane przez IC na konto klubu

Nie jest to mozliwe, klub nie posiada 'ciala prawnego'.

lukasz921 napisał/a:
Generalnie nie mam za bardzo prawa sie wypowiadac w tej kwesti ale rzucam tylko propozycje.

Kazdy zarejestrowany forumowicz ma prawo sie wypowiadac ... miedzy innymi dlatego ta dyskusja zostala ujawniona - zaczela sie na forum moderatorskim.

Hubeeert - 01-06-2008, 00:10

lukasz921 napisał/a:
Generalnie nie mam za bardzo prawa sie wypowiadac w tej kwesti ale rzucam tylko propozycje
arekp napisał/a:
Kazdy zarejestrowany forumowicz ma prawo sie wypowiadac ... miedzy innymi dlatego ta dyskusja zostala ujawniona - zaczela sie na forum moderatorskim

Nic dodać nic ująć. :-)

Co do IC - nie sądzę żeby coś takiego dało się przeprowadzić nawet dla stowarzyszenia. Potrzebna byłaby firma. I działanie na zasadzie umowy agencyjnej/prowizji.
Z czym wiąże się ZUS, US pensje itd itd. :D

Kaleid - 01-06-2008, 00:51

Hubeeert napisał/a:

Co do IC - nie sądzę żeby coś takiego dało się przeprowadzić nawet dla stowarzyszenia. Potrzebna byłaby firma. I działanie na zasadzie umowy agencyjnej/prowizji.
Z czym wiąże się ZUS, US pensje itd itd. :D

Niekoniecznie. Stowarzyszenie w momencie rejestracji w KRS zyskuje osobowość prawną i może prowadzić działalność gospodarczą. Jednak wszystkie przychody stowarzyszenia mogą iść tylko i wyłącznie na cele statutowe i nie mogą być dzielone między członków stowarzyszenia. ZUS jest z głowy, pensje również. Trzeba niestety prowadzić księgowość. Stowarzyszenia jako osoby prawne – zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 15 lutego 1992r. o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz. U. z 2000r., nr 54, poz. 654 ze zm.) - są podatnikami podatku dochodowego od osób prawnych. W myśl bowiem art. 1 ustawy z 15.02.1992r. przepisy ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych regulują opodatkowanie podatkiem dochodowym dochodów:
- osób prawnych jednostek spółek kapitałowych jednostek organizacji,
- jednostek organizacyjnych nie mających osobowości prawnej, z wyjątkiem spółek: cywilnych, jawnych, partnerskich, komandytowych, komandytowo-akcyjnych,
- podatkowych grup kapitałowych.

Także fakturowane przychody od IC, muszą być rozliczone z US i nie są one zwolnione z podatku.

pawlos - 01-06-2008, 01:36

Witam

przeczytałem tą burzliwą dyskusje i chciałem wyrazic swoje zdanie na temat weyfikacji :

nie wyobrazam sobie zeby ktos mogł mnie weryfikowac czy jestem Mitsumaniakiem czy nie, bo to się ma w sercu .

popieram Huberta i ludzi myślących podobnie :finga:

pozdrawiam

arekp - 01-06-2008, 08:39

pawlos napisał/a:
nie wyobrazam sobie zeby ktos mogł mnie weryfikowac czy jestem Mitsumaniakiem czy nie, bo to się ma w sercu

Bedziemy wyrywac serce i sprawdzac w srodku czy Klubowicz ma tam znaczek 3 diamentow ;-) Ja mam, kazalem go sobie tam przykleic jak mnie kroili :P

A tak serio to nie zrozumiales o co chodzilo w calym tym temacie. Nigdzie (chyba nigdzie, poza uszczypliwymi uwagami Huberta) nie bylo napisane o weryfikowaniu osob JUZ PRZYJETYCH. Wszelkie propozycje mialy na celu ograniczenie naplywu nowych osob, ktore wcale nie chca byc Mitsumaniakami, a czlonkostwo w Klubie chca pozyskac z powodu chocby znizek a nie samego faktu bycia Klubowiczem.

Poniewaz jednak emocje opadly i dyskusja utknela w glupim punkcie temat chyba powoli umiera.

[ Dodano: 01-06-2008, 08:54 ]
Hmmm, tak sobie wlasnie mysle ze w sumie nie jest jeszcze nic stracone w zwiazku z podzialem na:

- Karta Rabatowa Mitsumaniakow (na ktorej znalazlyby sie dane: imie i nazwisko posiadacza, (opcjonalnie) nick uzytkownika z forum oraz adres strony na ktorej bedziemy aktualizowac liste punktów przewidujacych upust dla posiadaczy Karty)

- Karta Klubowa Mitsumaniakow, spelnialaby funkcje Karty Rabatowej Mitsumaniakow, obowiazkowo nick z forum, numerek klubowy oraz link do strony informacyjnej o Klubie. Klubowicze mieliby wtedy mozliwosc rejestracji w Assistance i temu podobnych przedsiewzieciach.

Mielibysmy tu wilka sytego i owce cala. Dla Klubu zachowujemy cechy elitarnosci a chetni jedynie do posiadania upustow nie beda nam sztucznie zwiekszac ilosci aktywnych Klubowiczow.

Trzeba by tylko sie zastanowic nad kryteriami uzyskania dostepu do Klubu Mitsumaniakow. Pierwszym podstawowym jaki proponuje to wstep jedynie z polecenia od aktualnego Klubowicza, poniewaz jest nas za duzo aby kazdy z kazdym sie znal jak to bylo na poczatku.

Nie chce przy tym ograniczac nikomu dostepu do Klubu ani tym bardziej do Rabatow, przy ktorych tak jak zostalo juz wspomniane w naszym interesie jest aby jak najwiecej osob z nich korzystalo zapewniajac nam samym utrzymanie/zwiekszanie znizki. Uwazam, ze nie zaszlismy jeszcze z tym wszystkim za daleko i mozemy wprowadzic zmiany na tym etapie.

Co Wy na taka propozycje?

ps. wole uzupelnic zanim mnie ktos upomni za kopiowanie pomyslu. To nie kopiowanie pomyslu (bo nie jest moj), ale przypomnienie tej propozycji w zwiazku z tym, ze w temacie w koncu opadly emocje

Kaleid - 01-06-2008, 09:58

arekp napisał/a:

Trzeba by tylko sie zastanowic nad kryteriami uzyskania dostepu do Klubu Mitsumaniakow. Pierwszym podstawowym jaki proponuje to wstep jedynie z polecenia od aktualnego Klubowicza, poniewaz jest nas za duzo aby kazdy z kazdym sie znal jak to bylo na poczatku.

W praktyce, będzie to zupełnie martwy przepis - biorąc pod uwagę, że mitsumaniaki wywodzą się z internetowego forum dyskusyjnego. Efektem będą setki prywatnych wiadomości do klubowiczów z prośbą o rekomendację. I od większości takową otrzymają. Przerabiałem to już w moim stowarzyszeniu. Zauważ że klub liczy już sporo członków. Dla większości z nich nie będzie żadnym problemem dać rekomendację, nawet zupełnie obecnej osobie. System oparty na weryfikacji mógłby zdać egzamin, gdyby klub dopiero się zawiązywał. W chwili obecnej to niczego nie zmieni, prócz tego że zupełnie niepotrzebnie skomplikuje bardzo proste rzeczy.

arekp - 01-06-2008, 10:32

Kaleid napisał/a:
Przerabiałem to już w moim stowarzyszeniu.

Wiem, forum Nikona ... jak tylko wspomniales o stowarzyszeniu zwiazanym z fotografia to od razu wiedzialem o czym piszesz ale dopiero teraz sobie przypomnialem, ze to byl Nikon, tyle ze tam zaczelo sie chyba od kwestii oplacania hostingu w home.pl i klotni Pana 'digital.pl' z nasza firma.

akbi - 01-06-2008, 21:43

No to jeszcze moje 3 gr odnośnie elitarności klubu i co się z tym wiąże (wg niektórych) - dużo zwiększonego zaufania do osób przynależących do tej grupy.
1. Członkostwo polecone - co w takim przyp[adku z osobami mieszkającymi za granicą?? Przecież wiadomo, że nie ma spotów w Niemczech, Anglii czy w Irlandii ... a tam przecież też mamy wielu Mitsumaniaków.
2 . Podobna sytuacja jak w pkt1 - z tym, że dotyczy osób z "dalekich miast i miasteczek" ... z dalekich od miast wojewódzkich, gdzie z reguły są organizowane spoty ...a dodatkowy problem, jak ktoś jest z regionu, gdzie w ogóle baaaaaaardzo sporadycznie zbierają się Mitsumaniaki (np opolski, świętokrzyskie, lubuskie i może jeszcze parę) ... do tego wszystkiego dodam osobę, która np żyje forum w zakresie temató OT ... ale np nie posiada wiedzy technicznej i nie ma jak sobie wyrobić pkt "Pomógł" ... jak w taki sposób taka osoba ma być polecona ??
3. Przypuśćmy, że jednak taka grupa by powstała, z czasem się zapewne rozwinie do 1000 osób, no i ?? ... ktoś spamięta tyle osób?? Dla mnie klubem elitarnym jest 90% osób piszących w tym temacie, znanych mi ze spotkań na Spotach, Zlotach ale głównie dzięki temu, że mniej więcej wiem jakie mają swoje poglądy i czy są to osoby odpowiedzialne czy też nie.

Z tego co sobie przypominam, to na forum mieliśmy 3 ogólnie znane wpadki:
1 - kradzież aparatów na Zlocie ... ukradła go osoba, która przyjechała na Zlot (być może nadal czynni uczestniczy w życiu forum)... nie osoba, która zapisała się tu dla karty, numerka czy jakiś zniżek (wówczas nawet ich jeszcze nie było)
2 - Pożyczka kasy przez Arkap .... nie będę może pisał tu o kogo chodzi, ale ... czy nie znałeś jego?? czy wcześniej nie "poleciłbyś tej osoby do klubu??
3 - Nieuczciwa sprzedaż SS Patrykowi ... tu faktycznie osoba przypadkowa.

... do tego mogę jeszcze dodać mój przypadek, gdzie na pewne rozliczenie finansowe z jednym Mitsumaniakiem musiałem dość długo czekać i pomogło dopiero zablokowanie możliwości pisania na forum (również nie będę pisał o kogo chodzi). Była to osoba, którą znałem ok pół roku i kilka razy uczestniczyła w regionalnych Spotach ... przed tym zdarzeniem na pewno poleciłbym ją do klubu.

.... wnioski z powyższego, każdy może wyciągnąć sobie sam ...