[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja nie działa
KsiadzRobak - 04-09-2014, 13:28
przed grzebaniem w klimie zawsze warto spuścić czynnik - jest sporo warsztatów, gdzie płaci się za brakujące gramy czynnika (np. 10zł/100gr) i wtedy wyjdzie czy w układzie coś jest czy klima jest pusta
sprężarkę załącza elektromagnes - jest 1 czarny kabelek do niego (minus jest przez obudowę)
wystarczy podać + (jest wtyczka przy sprężarce) i będzie widać czy sprzęgiełko zostało przyciągnięte do koła pasowego
maraino400 - 12-09-2014, 16:13
Witam, również mam maly problem z klimatyzacja a mianowicie kupiłem ostatnio Galanta, klima oczywiscie do nabicia i tak tez zrobilem nabilem i chlodzila az milo...chlodzila do czasu, juz jakis tydzien nie czuje chlodnego powietrza a srodek chlodzacy powinien wytrzymac dluzej nizeli miesiac???
od czego zaczac zeby wogole dowiedziec sie co jest nie tak?
KsiadzRobak - 12-09-2014, 17:18
od sprawdzenia szczelności
czynnik się ulotnił i tyle
masz gdzieś widoczne zielone zacieki? - bo to by wskazywało na miejsce
generalnie oringi klimy polecam kupić oryginalne - po ca 8zł/szt.
dmi - 04-04-2016, 13:15
Pilna sprawa, niestety nie mam czasu szukać na forum dokładnie....a więc:
- wentylatory chodzą ale jak włączam klime nie ma tej tzn "suszarki"- mocnego dmuchania
- nie ma typowego "pstryknięcia" od załączenia się klimatyzacji(kompresor nawalił ?)
Dziś zrobiło się ciepło, więc chciałem wnętrze ochłodzić a tu zonk...nie pamiętam czy podczas tej zimy ona jeszcze działała czy nie, przed zimą było OK. Zmieniana była chłodnica wody- jeśli to ma jakieś znaczenie. Żadne przewody/wtyczki nie są odłączone. Bezpieczników nie sprawdzałem ale zobaczę na wszelki wypadek. Jechać do serwisu klimy czy co radzicie na początek ? Z góry dzięki za odpowiedź.
Bizi78 - 04-04-2016, 13:30
Może czynnik uciekł .
Ewentualnie warto jeszcze sprawdzić przekaźnik pod maską.
dmi - 04-04-2016, 13:34
Bizi78 napisał/a: | Może czynnik uciekł . |
wycieków nie widać ani nic. Ale to chyba od czegoś innego bo tak jak pisałem....zawsze był taki pstryk i od razu wentylatory inaczej chodziły, głośniej i wtedy klima działała i chłodziła, że ho ho...
Bizi78 - 04-04-2016, 13:41
Czynnik w klimie to gaz więc raczej nie zobaczysz wycieków .
Pstryk słyszany to może przekaźnik, ewentualnie jak jest mało czynnika to klima chyba nie ruszy.
dmi - 04-04-2016, 16:02
Faktycznie trochę popłynąłem z tym Byłem i wstępna diagnoza za pomocą manometru- mało czynnika i możliwe, że rozszczelniło się gdzieś, w piątek będą sprawdzać i nabijać.
Owczar - 05-04-2016, 10:18
Przyjrzyj się skraplaczowi.
dmi - 11-04-2016, 23:21
Skraplacz OK, ale w rurkach parę nieszczelności + duży ubytek "żeberek". Stwierdziłem,że nie ma sensu łatać bo i tak wydajność będzie słabsza klimy z uwagi na braki. Udało mi się wyrwać chłodnicę Nissens za 299zł, zobaczymy czy faktycznie przyjdzie ta firma.
adt81 - 26-05-2016, 22:05
Czy oryginalne oringi od przewodów na grodzi mają jakieś numery żeby pytać w ASO czy zwyczajnie zapytać o te konkretne ? Puszcza mi tam czynnik i już 3 razy zakładali jakieś uniwersalne ale obstawiam, że albo są zwyczajnie kiepskie albo źle dobierają i po tygodniu czynnika brak. Chce to sam zrobić skoro i tak już nie ma czynnika bo ile razy można w tej samej sprawie jeździć - czynnik i usługa kosztują.
Krzyzak - 27-05-2016, 07:59
mają mają
ja zamawiałem je w Jacka serwisie (Grafix/Białystok) - kilka PLN za sztukę a spokój na lata
też kiedyś zamontowałem nowe na wzór starych i po zdjęciu okazało się, że są zmasakrowane - a przez ten przy sprężarce wyleciał cały czynnik i zostałem ugotowany przy +30 na zewnątrz...
tak to właśnie jest, że padnie wtedy gdy jest najbardziej potrzebny
jacek_ka - 26-06-2016, 14:20
Witam.
Jaki jest model sprężarki do Galanta 2.0 benzyna 2001 rok? Chciałem kupić używaną i wymontować elektrozawór bo mój przecieka i nie wiem, gdzie można zamówić tą część. Czy ta: http://allegro.pl/sprezar...5841089949.html będzie pasowała?
adt81 - 27-06-2016, 20:23
Krzyzak napisał/a: | mają mają
ja zamawiałem je w Jacka serwisie (Grafix/Białystok) - kilka PLN za sztukę a spokój na lata |
Czy mógłbym prosić o te numery ? Chciałbym zamówić ze 2-3 komlpety.
Krzyzak - 28-06-2016, 10:11
Minęły ze 2 lata, nie mam ich teraz - pogadaj z serwisem, podaj im VIN, wszystko ustalą.
|
|
|