To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] CB radio w galancie, antena do CB

zkogal - 06-03-2012, 18:50

polaff napisał/a:
komarsnk napisał/a:
magnesówce podobno magnes (jakoś) coś tam masuje.

Chyba prędzej masa jest przez przewód puszczona b jeśli na magnes jest założona gumowa nakładka to to chyba masa musiała by się teleportować na antenę...

Przy magnesówce zachodzi tak zwane zjawisko indukcji, masa jest przekazywana do magnesu. Nie ma tu żadnego sztywnego zmasowania dlatego każda antena magnesowa mówiąc o osiągach i dobrym działaniu będzie niestety do ............ ;)

Powiem szczerze, jak z ambony :)
Zakładajcie montazówki, lepiej działają, i nie syfią w eterze, a jeśli nie syficie w eterze inni was nie wyzywają :) ;)

Pieraś - 07-03-2012, 09:40

No, a co z antenami montowanymi do relingow?
Niby masa dobra ale podobno im blizej srodka dachu tym lepszy odbior i transmsja.
Nie wyoobrazam sobie robienia dziury w dachu.

zkogal - 07-03-2012, 10:05

Montowana do relingu nadal jest zmasowana z samochodem więc jest git. Czasem tylko relingi są montowane tak że nie mają masy więc trzeba sprawdzać.

Co do położenia powiem ci tak:

Jeśli jesteś z osób dla których zasięg mobila na 15km to rewelka, to zamontuj antenę tam gdzie ci pasuje, podoba się.

Jeśli twoje oczekiwania są wyższe i robisz łączności na 50km albo używasz radyjka w modulacjach ssb czy lsb zamontuj antenę na samym środku dachu.
Dach stanowi dla auta przeciwwagę, podobnie jak przeciwwagi w antenach bazowych.
Jeśli antenka jest na dachu nic nie ogranicza fali, jeśli jest dodatkowo na środku dachu fala rozchodzi się w miarę równomiernie we wszystkie strony.

Jeśli np masz sedana i zamontujesz antenkę na bagażniku, to zawsze lepszy zasięg będziesz miał w tył a gorszy w przód bo wysokość szyb zasłania ci w przód antenkę.

Na relingu zawsze mniejszy zasięg będzie w bok po którym jest antena itd.

W sumie w galach kombi fajnym miejscem dla mobila jest miejsce anteny FM. Jest na tyle więc większy zasięg w przód i jest równo rozłożona na szerokość.
Poniżej masz szybki rysuneczek jakby auta z góry, gdzie X to antena a * pokazują "najlepsze miejsce" fali. Tak prymitywnie wytłumaczone ale myślę że dość zrozumiale i zasada może komuś się kiedyś przyda :)

* --------------------- *
* | | *
| |
| * * |
| * * |
| * * |
| * * |
| * * |
| X |
| |
| |
|-------------------|

komarsnk - 07-03-2012, 10:07

Pieraś napisał/a:
Nie wyoobrazam sobie robienia dziury w dachu.

Jedyna sensowna opcja to antena CB w miejscu oryginalnej FM.

zkogal - 07-03-2012, 10:14

Ten zwykły zarys rozłożył się w poście więc wrzucam małą graficzkę która pomoże załapać o co mniej więcej chodzi w takim dużym skrócie :)

Pieraś - 07-03-2012, 12:21

Ok, czyli w miejsce dziury od FM montuje CB (rozumiem, ze blacha tam mocna itp.)
A co z antena FM ? :P

cwaniak - 07-03-2012, 12:35

Pieraś napisał/a:
Ok, czyli w miejsce dziury od FM montuje CB (rozumiem, ze blacha tam mocna itp.)
A co z antena FM ?

Niema problemu z fm http://allegro.pl/sirio-t...2178681225.html

Tomek - 07-03-2012, 12:37

Pieraś napisał/a:

jeżeli mowa o sedanie to ok
ale w kombi moim zdaniem nie jest tak aż tak mocna
ja bym Ci proponował w miejsce FM wstawić Sirio Triflex (jeśli mowa o kombi) i masz problem z głowy

w sedanie też niektórzy mają triflex, ale wygląda to tak sobie IMO

zkogal - 07-03-2012, 12:41

Ja w Kombi mam założoną aktualnie lemm 1700, długości ok 170cm, wcześniej był performer 5000, blacha spokojnie wytrzymała.
Jeśli masz obiekcje podklej od dołu np jakąś żywicą albo kawałkiem blachy choć myślę że to zbędne, ale jak wolisz :)

Co do sirio Trifex to powiem ci tak :) : jak masz dzieci zamontuj im to do Walkie-Talkie :D
Nie no tak poważnie to zabawka nie antena. Za to możesz kupić spliter antenowy (ok 30zł) i cieszyć się dobrym działaniem anteny CB i jednocześnie ciągnąć z niej FM do radia, a wierz mi że wtedy radio FM nawet delikatnie nie zaszumi bo długa antena robi swoje :)

polaff - 07-03-2012, 12:59

zkogal napisał/a:
Za to możesz kupić spliter antenowy (ok 30zł) i cieszyć się dobrym działaniem anteny CB i jednocześnie ciągnąć z niej FM do radia
zakładając , że będzie to działać. :roll:
komarsnk - 07-03-2012, 13:37

Pieraś napisał/a:
A co z antena FM ? :P

Antene kupujesz sobie TAKĄ
A pod antenę CB dajesz kawałek innej blaszki i jes gitara.
Bo 220zł za Triflex który może różnie działać to trochę za dużo moim zdaniem.

zkogal - 07-03-2012, 13:43

polaff napisał/a:
zakładając , że będzie to działać. :roll:

Będzie, jeżeli nie będzie to jakiś bubel tylko alanowski lub lemmowski spliter to będzie działać.

Kupujesz najlepszą ze wszystkich antenkę czyli sirtel santiago 1200 - ok 163zł, do tego alanowski spliter - ok35zł = 198zł

Więc za 198zł masz najlepszą antenkę i dopiero przekonujesz się jak może pracować radio CB a spliter pięknie rozdziela Ci sygnał i cieszysz się eremefką zetką eską czy co tam wolisz :)

polaff - 07-03-2012, 13:48

zkogal napisał/a:
eremefką zetką eską
zdecydowanie wystarczy mi trójka :) byle tylko działała nie tak jak teraz. Swoją drogą to zastanawia mnie czemu mam prblemy z odbiorem FM (zarówno w mondeo jak i galu) we Włocławku, Bytowie... i jeszcze tylko kilku miastach
zkogal - 07-03-2012, 14:51

Na to składają się najróżniejsze rzeczy: sama czułość odbiornika, moc antenki, moc sygnału itp itd

Ja właśnie w mondeo miałem straszny problem z ori antenką FM, spliter rozwiązał problem :)

polaff - 07-03-2012, 14:58

ja mam założone w salonie przed odbiorem nowego auta pseudo super audio/dvd/navi firmy navi media ze szczecina - PANOWI i PANIE omijajcie tego krzaka szerokim łukiem...

Radio jest dramatyczne