Nasze Miśki - Corleone by gregorbu
Bartek - 21-09-2009, 10:36
Krzyzak napisał/a: | przeklinane przez wszystkich wykrecenie zaworu EGR w 2.4 GDI jest banalnie proste, jesli ma sie podnosnik/kanal i przedluzke 1.2 m dlugosci |
Trafiłeś na silnik ze Space Wagona, który śruby ma pionowo...... w Galantowskiej wersji nie zadziała ta metoda, bo osie śrub trafiają w puszkę pod kolektorem ssącym
Regeneracja magla niestety tyle kosztuje, jeżeli nie polega tylko na regulacji/wymianie uszczelnień
Anonymous - 21-09-2009, 10:38
Krzyzak napisał/a: | gregorbu, nie zawsze jest tak zle - czasem po prostu zabierasz sie od zlej strony | Darek, CA/CB są super przyjazne w serwisowaniu w porównaniu do CJ4A, gdzie miejsca pod maska jest zdecydowanie mniej. Przy wymianie paska rozrządu konieczne jest odkręcenie karetki (chyba tak to się nazywa). To akurat żaden problem, zresztą pasek można po prostu przeciąc. Ale nałożenie paska to już zupełnie inna bajka - karetka skutecznie to utrudnia. Co się tyczy filtra paliwa - cóż miejsca jest naprawdę mało, a dolną śrubę cięęężko odkręcić...
Anonymous - 21-09-2009, 10:39
Bartek napisał/a: | Regeneracja magla niestety tyle kosztuje, jeżeli nie polega tylko na regulacji/wymianie uszczelnień | W przypadku Corleone uszkodzona była również "główka" magla.
Krzyzak - 21-09-2009, 12:44
Bartek napisał/a: | Trafiłeś na silnik ze Space Wagona, który śruby ma pionowo...... w Galantowskiej wersji nie zadziała ta metoda, bo osie śrub trafiają w puszkę pod kolektorem ssącym |
hmmm - ale to byl Galant EA3A '99...
Anonymous - 22-09-2009, 19:22
Moja "brzydka" wada sprawdzania stanu rzeczy kilka dni i kilometrów po naprawie znów dała znać o sobie. Nowo zamontowany filtr paliwa puszcza na dolnym mocowaniu. Dokręcanie oraz wymiana uszczelnienia nic nie dała, paliwo leje się cienką strużką. Nowy filtr już zamówiony, ale jutro do pracy jadę komunikacją miejską.
Marcin-Krak - 22-09-2009, 21:49
Macie nowy bas ( napisałem bus pas) o którym dziś cały dzień wszędzie mówią - więc na pewno dojedziesz szybciej komunikacją miejską Nawet jak Ci tym bus pasem nie po drodze Poza tym przedłuż sobie dzień bez samochodu
Anonymous - 23-09-2009, 07:47
Czyli wkręcili Ci nie taki filtr jak trzeba..
Anonymous - 23-09-2009, 08:20
dm17 napisał/a: | Czyli wkręcili Ci nie taki filtr jak trzeba.. | Dostarczyli. Filtr wymieniałem sam. Nie wierzę już mechanikom. Poza tym nie bardzo chcę płacić stówę czy dwie mechanikowi, "bo trudny dostęp do filtra".
Co do samego filtra. Najprawdopodobniej i przede wszystkim dolny gwint na filtrze nie do końca pasuje do końcówki na przewodzie paliwowym. Poza tym dołączone do filtra uszczelnienie dołu (tj. od strony przewodów paliwowych zbiornika) kompletnie nie pasowało do filtra. Włożyłem inną uszczelkę, ale niestety nie dało to żadnego rezultatu - paliwo nadal się sączyło. Dziś dostanę nowy filtr i - mam nadzieję - temat zostanie zamknięty. Na szczęście wszystko jest już "ruszone" i nie będę już musiał walczyć z zapieczonymi śrubami.
Anonymous - 23-09-2009, 08:25
Marcin-Krak napisał/a: | Macie nowy bas ( napisałem bus pas) o którym dziś cały dzień wszędzie mówią - więc na pewno dojedziesz szybciej komunikacją miejską Nawet jak Ci tym bus pasem nie po drodze Poza tym przedłuż sobie dzień bez samochodu | Szczęśliwym trafem dziś Rusłana jedzie komunikacją miejską, a ja Mr.White. Na mojej drodze do pracy bus pasów brak, ale trzeba się kilka razy przesiadać. Za to moja kochana żona wsiada do metra i po 20 minutach jest na miejscu.
Edit:
Mam już nowy filtr. W tym w ogóle brak uszczelek na dół. Oj, jakoś cienko to widzę...
Edit 2:
Po raz kolejny produkt Japan Line jest jakościowo lepszy od tzw. firmówek. Filterek podszedł bez problemu bez żadnych uszczelnień - jak oryginał! Odpaliłem, silnik popracował z 5 minut. Sucho. Oby tak dalej!
Matejko - 23-09-2009, 20:58
wlasnie grzesiu mialem o tym pisac, ze jak w cari kiedys wymienialem to dalem miedziana uszczelke od dolu i cieklo, po rozkreceniu i skreceniu bez uszczelki, wszystko bylo szczelne,
ale widac zdolniacha jestes i sam zrobiles
Anonymous - 24-09-2009, 08:04
Matejko napisał/a: | wlasnie grzesiu mialem o tym pisac, ze jak w cari kiedys wymienialem to dalem miedziana uszczelke od dolu i cieklo, po rozkreceniu i skreceniu bez uszczelki, wszystko bylo szczelne,
ale widac zdolniacha jestes i sam zrobiles | Wiedziałem, że ktoś o tym wspomni. Ten pierwszy filtr założyłem najpierw bez uszczelki - tak, ja oryginał. Ciekło. Założyłem więc załączoną do filtra gumową uszczelkę na filtr (taka, jak w wężykach hydraulicznych). Ciekło. Wygrzebałem w swoich szpargałach pasującą podkładkę miedzianą. I też cieklo. Stąd moje przypuszczenie, że gwint filtra nie do końca pasował. Ale na szczęście to już historia. Po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów - nadal sucho.
Przy okazji wymieniłem filtr powietrza (choć ten sprzed roku był baardzo czysty) oraz żarówki. Tym razem Tesla. Efekt więcej niż zadowalający i pokrywa się z pozytywnymi opiniami innych użytkowników. Stosunek cena-jakość świecenia wyśmienity!
Z nowości - mam już kompletną kolumnę kierowniczą. Mogę wymienić albo same krzyżaki, albo całą kolumnę. W końcu i tak ją trzeba demontować. Dziś się temu przyjrzę, bo wczoraj dotarłem do domu przed 22 i nie miałem już sił.
Anonymous - 24-09-2009, 19:40
Najprawdopodobniej wymieniona zostanie cała kolumna. Po lekturze internetu oraz dokładniejszym oględzinom stwierdziłem, że wybijanie krzyżaków mija się z celem, bo można je trwale uszkodzić. Muszę tylko jeszcze zaopatrzyć się w śruby mocujące stacyjkę. Zna ktoś ich wymiary?
Poza tym - co to za ustrojstwo na poniższym zdjęciu? Serwisówka podaje tu dwie złączki: Engine Coolant Temperature Gauge Unit Conector i Engine Coolant Temperature Sensor Conector.
Bartek - 25-09-2009, 06:53
Jeżeli są takie jak w Galu, to mogę zmierzyć, ale po takie śruby udaj się do ASO.
gregorbu napisał/a: | Serwisówka podaje tu dwie złączki: Engine Coolant Temperature Gauge Unit Conector i Engine Coolant Temperature Sensor Conector. |
hehe są to po prostu złączka czujnika i złączka wskaźnika temperatury silnika - na zdjęciu połączone ze sobą
Anonymous - 25-09-2009, 07:49
Bartek napisał/a: | Jeżeli są takie jak w Galu, to mogę zmierzyć, ale po takie śruby udaj się do ASO. | Nie wiem, czy sa takie same. Mam leżącą na podłodze kolumnę kierowniczą i wydaje mi się, że będą to śruby M6/20. Ale pewności nie mam - szczególnie określenie długości jest trudne, bo nie wiem, jak wysoki jest kołnierz śruby.
Bartek napisał/a: | hehe są to po prostu złączka czujnika i złączka wskaźnika temperatury silnika - na zdjęciu połączone ze sobą | Heh, problem w tym, że "wylata" czarny plastik, wchodzący w mosiężny (?) czujnik. I będzie to zapewne złącze czujnika temperatury (które muszę zamówić, bo w silikonowanie to się bawić nie chcę ). A złączka wskaźnika to będzie zapewne ten prostokątny plastik, wsuwany na blaszkę.
Bartek - 25-09-2009, 08:27
Taki czujnik znajdę w garażu na 100% sprawny. A M6x20 z ukręcalnym łbem kupisz za grosze w ASO fiata - klamki w Doblo poprzedniej generacji są tym przykręcone do karoserii...
|
|
|