Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Nagla utrata mocy Outek II
Mateusz - 24-08-2011, 08:58
Jacek, postaram sie odpowiedziec na Twoje pytania, choc jak zaznaczylem w swoim wczorajszym poscie, to jest wylacznie moje zdanie i szanuje zdanie innych o kwalifikacjach ASO.
Nie wiem dokladnie jaka akcja techniczna, jaki numer akcji poniewaz do innego warszawskiego ASO trafilem poprzez niezalezny warsztat, sugerowany zreszta na Mitsumaniakach- trop okazal sie strzalem w 10. Warsztat wykorzystal swoje kontakty w ASO, gdzie zostal podpiety komputer diagnostyczny, zupelnie tak samo jak w ASO w Markacy, tyle, ze serwisant zauwazyl ze nie zostalo zaktualizowane oprogramowanie dla mojego auta poprzez wspomniana akcje serwisowa. Wybacz ale nie jestem Sherlockiem i nie bede dociekal jaka akcja, jaki jej numer i procedury wewnetrzne ASO, place to wymagam, jezeli ktos nie wypelnia swoich podstawowych obowiazkow to jest dla mnie partaczem(ASO Marki).
Dodam, co juz pisalem, bylem sceptycznie nastawiony do tej proby, po wczesniejszych dokonaniach ASO.
Z tym drastycznym monitoringiem uslug ASO to mam wrazenie ze nieco przesadzasz, ale podkreslam po raz enty to moja opinia, poparta czteroletnia obsluga przez ASO, efekt koncowy i ocena negatywna.
Do ktorego Twojego watku w innym poscie mam sie odniesc? Ja mialem spadki mocy, a nie za duzo mocy ale technicznie w kwestiach motoryzacyjnych, w przeciwienstwie do wiekszosci rodakow, ekspertem nie jestem.
pozdrawiam,
mateusz
ps
dobry warsztat to jest rozwiazanie, polecam i zachecam, zwlaszcza do tych, polecanych przez kolegow na forum.
ps 2
Jacek moze nie doczytales, moje auto jest i bylo po gwarancji, byc moze dlatego zostalem potraktowany jako klient drugiej kategorii.
jaceksu79 - 25-08-2011, 00:14
Mateusz, zastanowiła mnie ta akcja techniczna ponieważ nie przypominam sobie takowej w 2.0DID ( chyba, że jakaś najnowsza, która wyszła przez ostatnie 2 miesiące). Jedyny reprogram jaki pamiętam to było na gaśnięcie zimnego silnika, a akcja na turbo to poprawienie mocowania przewodów na dolocie... ot i tyle(dotyczy sterownika silnika-bo jest jeszcze reprogram na etacs ale to nie jest akcja). Stąd ta moja ciekawość odnośnie tej akcji- bo chyba ktoś Tobie nie naopowiadał jakiejś ściemy?Masz jakoś możliwość się dowiedzieć co Ci wgrali ? Naprawdę to jest czysta ciekawość...
[ Dodano: 25-08-2011, 00:20 ]
Mateusz napisał/a: | ...do innego warszawskiego ASO trafilem poprzez niezalezny warsztat, sugerowany zreszta na Mitsumaniakach- trop okazal sie strzalem w 10. Warsztat wykorzystal swoje kontakty w ASO, gdzie zostal podpiety komputer diagnostyczny, zupelnie tak samo jak w ASO w Markacy.... |
i taka jeszcze mała drobnostka - to było to ASO MITSUBISHI co przeprowadzało reprogram czy nie ASO MITSUBISHI? Nie wiem może to kwestia późnej godziny, że się gubię....
Mateusz - 25-08-2011, 08:41
witaj,
jak tylko bede mial mozliwosc i chwile czasu to podjade i dopytam o szczegoly, nie obiecuje zrobic tego na dniach, gdyz serwis jest nieco nie po drodze.
Odpowiadajac na Twoje drugie pytanie, tak reprogram zostal wgrany w Autoryzowanej Stacji Obslugi Mitsubishi w Warszawie.
pozdrawiam,
mateusz
ps
dla mnie liczy sie efekt koncowy- brak spadkow mocy oraz inne subiektywnie zmiany po reprogramie. Podkreslam, jest to zasluga dociekliwosci i checi pomocy(bezkosztowej !) warsztatu i mistrza ktory tam pracuje, oraz wykorzystania jego kontaktow.
Grzesq - 25-08-2011, 09:25
Mateusz napisał/a: | Podkreslam, jest to zasluga dociekliwosci i checi pomocy(bezkosztowej !) warsztatu i mistrza ktory tam pracuje, oraz wykorzystania jego kontaktow. |
To oświeć nas co to za ASO, które tak miło i dobrze potraktowało ciebie. Chyba tajemnica to nie jest, wręcz przeciwnie
13zbyszek13 - 26-08-2011, 09:11
Mateusz napisał/a: | jezeli ktos nie wypelnia swoich podstawowych obowiazkow to jest dla mnie partaczem(ASO Marki). |
A ja w dalszym ciągu jestem zadowolony z usług tej firmy.
[ Dodano: 26-08-2011, 09:12 ]
Jak była akcja serwisowa dostałem od nich powiadomienie PP
Mateusz - 26-08-2011, 09:34
Kolego Grzesq, moge polecic warszawski warsztat Auto TW(polecany na forum), dzieki ktoremu moja sprawa zostala zalatwiona. Co do serwisu w ktorym zostalo zaktualizowane oprogramowanie, ze wzgledu na fakt, iz nie zostalem przez Auto TW upowazniony do upubliczniania, musze pozostawic w tajemnicy. Podkreslam jeszcze raz, jest to ASO Mitsubishi.
do 13zbyszek13
Ciesze sie, ze jestes zadowolony, ja takze bylem zadowolony z uslug tej stacji, tak mi sie wydawalo do blednego zdiagnozowania turbiny do wymiany, dalszy przebieg mozesz wyczytac w moich postach.
pozdrawiam,
mateusz
13zbyszek13 - 27-08-2011, 07:33
Mateusz napisał/a: | Ciesze sie, ze jestes zadowolony, ja takze bylem zadowolony z uslug tej stacji, tak mi sie wydawalo do blednego zdiagnozowania turbiny do wymiany, dalszy przebieg mozesz wyczytac w moich postach. |
Jak w życiu
" nie myli się tylko ten co nic nie robi "
a co do tego tajemniczego ponoć ASO Mitsubishi w Warszawie to jest co najmniej dziwne że nie chcesz się pochwalić jak coś dobrze zrobili.
sylb - 27-08-2011, 20:49
Na zdrowy rozum, Mateusz-u po prostu trafiłeś na ludzi o bardziej elastycznym sposobie myślenia niż reszta serwisantów w ASO i jeżeli znana była diagnoza problemu to rozwiązanie nasuwa się samo. Po prostu wgrali ci gotową mapę, która przy okazji podniesienia mocy rozwiązała twój problem a tobie powiedzieli, że to akcja serwisowa i wszyscy są szczęśliwi.;)
jaceksu79 - 27-08-2011, 22:03
sylb dlaczego wyjąłeś mi to z ust?
[ Dodano: 27-08-2011, 22:04 ]
PS> czekamy tylko teraz aż turbo rozsypie się do reszty
krzychu - 27-08-2011, 22:19
sylb napisał/a: | Po prostu wgrali ci gotową mapę, która przy okazji podniesienia mocy rozwiązała twój problem a tobie powiedzieli, że to akcja serwisowa i wszyscy są szczęśliwi.;) |
Za darmoche?
Mateusz napisał/a: | Zostal wgrany nowy program, trawlo to okolo 15-20 minut, usluga zostala wykonana bezkosztowo. |
sylb - 28-08-2011, 00:54
Mam znajomych na serwisie ASO Seata, mają gotowe mapki do tych ich dieselków i za kilka stóweczek je wgrywają. Żywił na max, zero jakiś testów.
Co do darmochy. Nie wiem, jak się rozlicza ASO z MMC, ale za free to oni na gwarancji tych mitsubishi chyba nie naprawiają. Zlecenie było, oni coś naprawili, klient podpisał, że OK, kasa powinna wpaść od MMC.
13zbyszek13 - 28-08-2011, 08:27
Najważniejsze że kolega jest zadowolony, reszta to pryszcz.
Anonymous - 20-03-2012, 14:50
Problem jest w tym , że jeśli nastąpi tzw "przeładowanie" to komputer wchodzi w stan serwisu i samochód traci moc.
Mam to póki co za sobą.. na tydzień przed upływem gwarancji po raz pierwszy miałem ten objaw UTRATY MOCY w ASO powiedzieli: BŁĄD PASYWNY NIE AKTYWNY.. i odesłali. Znajomy mechanik coś mówił o KIEROWNICY TURBINY ale.. jeździłem i od czsu do czsu to się pojawiało aż przy 64 tys.km po kolejnym wskoczeniu w tryb awaryjny wyświetliła się pomarańczowa kontrolka... na stałe. ja do tego mechanika a on : PRZEŁADOWANIE SILNIKA taki błąd na komputerze.. przeczyścił tą KIEROWNICĘ , /za dobrą flaszkę/ ja w samochód a on nie dość że rzwawy jakby miał ze 170KM to jescze mniej pali.. na trasie zszedłem do 6,9l/100km co jest moim rekordem !! przejechałem ok 1 tys. km i spokój !!! Mechanik powiedział że za jakiś czas to się pojawi ponownie... i bez obaw ta sama procedura czyszczenia tej KIEROWNICY jest wymagalna co jakiś czas !! W ASO długo mi tłumaczyli o trudnościach w poszukiwaniu usterki i jej wielorakiej przyczynie ... a temu zajęło ok 1 godz i JEST EXTRA !!
Anonymous - 14-08-2013, 11:30
no patrzcie - mnie taki spadek mocy spotkał jak jechałem w zeszłym roku obładowany z rodzinką do włoszech, na autobanie w górach...nie wiedziałem co się dzieje i wezwałem assistance, po czym jak juz jechałem do serwisu oddalonego ok. 10km to juz turbina dzialala,,,facet z niemieckiego serwisu powiedzial ze byl to jakis blad kompa....od tego czasu zrobilem jakies 40 tys. bez tego efektu, z tym że nie jeżdże Outkiem zbyt szybko...maks. zdarzy sie ok.160 na banie ale to też przez kilka km...a tak to spokojnie...jestem ciekawy co będzie dalej - gwarancja kończy się za miesiąc...aha ja staram się dobrze traktować turbo i uczę też żone, o nie przekraczaniu 2 tys. na zimnym silnku i o odczekaniu kilku minut na wolnych obrotach po dłuższej trasie..ale wiadomo różnie może z tym być..
Anonymous - 14-08-2013, 12:18
ale wiadomo różnie może z tym być..
u mnie przy 80tys. mechanik przeprogramował doładowanie turbiny - zmniejszył je i przez 8 tys. miałem ten efekt 3 razy raptem, koszmarek jak się włączy podczas wyprzedzania... tak miałem 1 raz ... a tak sobie radzę... wyłączam silnik w czasie jazdy i odpalam ... no i rura, żeby się tego efektu pozbyć to trzeba by wymienić conajmniej tą kierownicę turbiny/koszt ok 1tys. zł/ lub turbinę...tu parę razy więcej kasy!!
|
|
|