Pajero IV - [Pajero] pompa wtryskowa 3.2DI-D
mikello - 07-09-2012, 23:39
Spróbuj tam popytać:
http://www.asbpalka.eu/index.html
ewentualnie pojechać na naprawę, ja tam olej wymieniam, a słyszałem że są dobrzy w skrzyniach.
Do Mysłowic masz jakieś 90km, jeżdżę do Suchej na włości
Darek_P - 21-01-2013, 15:25
Odświeżę wątek pompy,
W trakcie przeglądy serwis stwierdził że mam zawieszony jakiś zawór, ale auto może przejechać masę kilometrów bez żadnych efektów ubocznych ( poza kopceniem na czarno przy gwałtownym przyśpieszaniu).
Wczoraj w trakcie powrotu z działki zaczeły się kłopoty z przyśpieszaniem (obstawiałem kiepskiej jakości paliwo i niską temperaturę przez kilka dni).
Po dojechaniu do garażu, rano jeszcze chwilkę pokopcił i podławił i zaczoł normalnie funkcjonować , niemniej obawa że to pompa pozostała.
Może ktoś się orientuje jaki aktualnie jest koszt zakupienia nowej pompy?
zbyszekm2 - 21-01-2013, 15:43
a po co kupować pompę? Skoro ta da się za nie wielką stosunkowo cenę naprawić?
buszmen25811 - 21-01-2013, 16:05
nowa w serwisie jedyne ok 28000zl wiem bo z ciekawosci pytalem
PiotrasL200 - 21-01-2013, 19:01
Hej
Buszmen, 28 000 zł?? Dwadzieścia osiem tysiecy złotych??
(czy części do mitasubiszi są ze złota - diamentów - kryształków Swarovskiego??
pozdro
buszmen25811 - 21-01-2013, 19:21
tak mi powiedzial moj znajomy a jest tam kierownikiem jezeli by kosztowala 10000 to jaki jest sens dawac 6 ,7, 8, tys za regeneracje sam jestem zaskoczony cena
Darek_P - 22-01-2013, 09:00
zbyszekm2 napisał/a: | a po co kupować pompę? Skoro ta da się za nie wielką stosunkowo cenę naprawić? |
Przestudiowałem cały post i wnioski jakie wysnułem, to że naprawa nie gwarantuje bezproblemowej eksploatacji ( różne serwisy i różna jakość napraw).
Bardzo dużo jeżdżę i w związku z tym samochód ma być absolutnie bezawaryjny ( wiem że coś takiego nieistnieje, ale minimalizuję ryzyko awarii).
W przypadku awarii poza granicami Polski i tak skazany jestem na serwis i nową pompę, a reklamowanie naprawionej w Polsce mało będzie mnie urządzać. Mnie w serwisie podali koszt nowej w kwocie 21 000,00 zł i myślałem że może na forum ktoś ma patent na tańszą.
Faktem jest że moja pompa nie generuje żadnych błędów i zawiesił się jeden zawór (zdiagnozowane w serwisie przed podłączeniem Boxa RalliArta zwiekszającego moc).
"Zbuszkum2" widzę że jesteś fachowcem od przypadłości Pajero, jaki jest orientacyjny koszt naprawy mojej pompy i czy w razie awarii tego zaworu spokojnie dociągnę do domu (zakładam że potrafisz wymienić sam niedomagający zawór i stąd niewielkie koszty naprawy)?
zbyszekm2 - 22-01-2013, 09:24
najlepiej zadzwoń 602-673-905.
jawaldek - 22-01-2013, 09:37
Darek_P napisał/a: | (zakładam że potrafisz wymienić sam niedomagający zawór i stąd niewielkie koszty naprawy)? | potrafi potrafi a i części zamienne ma pod ręką
Borys81 - 18-03-2013, 21:43
Dajcie znać co to za zawór
Darek_P - 19-03-2013, 08:16
Borys81 napisał/a: | Dajcie znać co to za zawór |
Zadzwoń do Zbyszka, telefon masz wyżej i uzyskasz wiedzę. Mnie wymienił i auto przestało kopcić przy przyspieszaniu. niestety nie znam symbolu zaworu. Ja poszedłem dalej i w pakiecie wymieniłem zbiornik paliwa, oraz Zbyszek znalazł kilka niedociągnięć Warszawskich autoryzowanych serwisów.
pepe4x4 - 18-04-2013, 11:52
Wtam Wszystkich. Może ktoś poradzi co sprawdzić w takiej sytuacji: Pajero III 3.2 DID 2001 r - schodzi z obrotów na ok. 950 na chwile przystaje (ok. 1s) potem schodzi na 800. Po takim zejściu pracuje bardzo równo nie szarpie nie buja. Pojawiły się też zimą objawy że podbijał mi sam obroty do ok. 1200. Teraz jedynie co jakiś czas przy włączonej klimie ma takie objawy że podbija do 1200. Poza tym nic nie dymi, nie kopci, odpala na dotyk, nie stracił mocy itp. Poproszę o porade.
tompol34 - 18-04-2013, 21:30
jeżeli zwiększasz obciążenie silnika np. klimą to zawsze delikatnie podbija obroty to normalny objaw
KrzysG - 18-04-2013, 22:39
Witam, u mnie tez pojawily sie podobne objawy, aczkolwiek wystepuja przy cieplym silniku. Na wolnych obrotach czasami zaczynaja sie wibracje silnika, ale wystarczy delikatnie dodac gazu aby sie ustabilizowaly. Na wlaczonej automatycznej klimatyzacji od czasu do czasu nastepuje chwilowe podbicie obrotow co w czasie jazdy powoduje przyspieszenie samochodu. Jakis pomysl co moze byc przyczyna?
Zakatek - 01-05-2013, 14:14
Dodam coś od siebie Dwa tygodnie temu odebrałem moje pajero z serwisu, gdzie podobno regenerowano pompę. Po odbiorze samochód dziwnie reagował na gaz na 1 i 2 biegu tj. nie miał takiej mocy jak wcześniej - zryw pojawiał sie dopiero przy 3 tys. czego wcześniej nie było. Po odbiorze samochodu nieco "ciągnął" przy odpalaniu, myślałem że to rozrusznik który był już regenerowany 2 razy jednak teraz odpala tak jak na filmiku poniżej.
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
Niestety jestem w dziwnej sytuacji, gdyż serwis w którym był samochód był z polecania znajomego, a w sumie okazało się że byli jedynie pośrednikami w naprawie ;x Mam pytanie do was, czy jest to typowy objaw pompy (znowu?), czy może jakiś błąd przy składaniu silnika? Wymienianie były też wtryski, zbiornik został wyczyszczony, niestety nie wymieniony. Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam
|
|
|