[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony zimowe i felgi
mazin - 30-03-2009, 23:43
krzychu napisał/a: | No więc podchodząc teoretycznie do tematu. I źle napisałem miałen na myśli 225/45/17 bo 215/45/17 faktycznie nie miały by większego znaczenia.
Twoja felga od stronę wewnętrznej samochodu jest większa jedynie o 2mm, a szersza na zewnątrz o aż 24mm, Dużo lepszym rozwiązaniem było by ET40 tyle że tego też się nie wybiera bo tak tylko należy sprawdzić czy takie ET by nie powodowało ocierania o amortyzator, nadkola lub drążki.
Co do opony to opona którą posiadasz są o 3,5% większe od tych co miałeś fabrycznie. Po |
Skoro felga jest szersza o 1,5 cala od fabycznej 6,5, to znaczy ze jest szersza o 38 mm. Po podzeleniu tego na pół, wychodzi 19 mm. Różnica w ET to 46-35 czyli 11. Zatem do wewnątrz felga wchodzi głębiej o 19-11=8 mm, a na zewnątrz wystaje bardziej o 19+11 czyli 30 mm. W obliczeniach tych nalezy uwzglednić jednak szerokość opony - ponieważ jest szersza o 10 mm, a przesunięcie w stosunku do oryginalnego ET jest o 11 mm na zewnątrz, to opona wchodzi do środka mniej o 6 mm niż oryginalna 195 na feldze 6,5 z ET 46 a na zewnątrz wystaje bardziej o 16 mm. Dlatego zgadzam się, że ze względu na oponę (zmianę jej szerokości) lepsze byłoby ET w granicach 39-40. Przy zachowaniu oryginalnej szerokości pony, ET 35 jest OK.
krzychu - 30-03-2009, 23:44
Czyli fabrycznie 18'-stka jest 6,5 cala? A nie 7 jak przyjąłem? Nikt mi nie zaprzeczył więc przyjąłem że taka jest.
krzychu
[ Dodano: 30-03-2009, 23:50 ]
mazin napisał/a: | Przy zachowaniu oryginalnej szerokości pony, ET 35 jest OK. |
Ale ta opona jest o 16mm na zewnątrz wtedy przesunięta. IMHO SPORO co może nawet doprowadzić do ocierania np. o tylne nadkola przy załzadowaniu tyłu i wpadnięciu w dziurę ale to tylko typowy problem nie musi to trapić Lancera.
Krzychu
apikus - 30-03-2009, 23:51
1116,67 i 1549,79 są w akcesoriach. Za sztukę oczywiście
basik - 30-03-2009, 23:52
Ori mitsu 17" 2k za sztukę z tego co się orientowałem.
mazin - 30-03-2009, 23:53
krzychu napisał/a: | Czyli fabrycznie 18'-stka jest 6,5 cala? A nie 7 jak przyjąłem? Nikt mi nie zaprzeczył więc przyjąłem że taka jest.
krzychu
[ Dodano: 30-03-2009, 23:50 ]
mazin napisał/a: | Przy zachowaniu oryginalnej szerokości pony, ET 35 jest OK. |
Ale ta opona jest o 16mm na zewnątrz wtedy przesunięta. IMHO SPORO co może nawet doprowadzić do ocierania np. o tylne nadkola przy załzadowaniu tyłu i wpadnięciu w dziurę ale to tylko typowy problem nie musi to trapić Lancera.
Krzychu |
Przy zachowaniu oryginalnej szerokości jest przesunięta o 11 mm (czyli tylko o różnicę w ET). Oczywiście, lepiej byłoby, żeby było mniej, ale skoro zmieniamy szerokość opony, to lepiej, żeby wystawało na zewnątrz niż ocierało przy skręcie wewnątrz.
krzychu - 30-03-2009, 23:54
Dobra ja już źle liczę wcześniej zła szerokość opony teraz ta gafa. Ok jest 11mm. A z tego co zaczerpnąłem wiedzy nie ociera przy skręcie. W większości problemów to ociera albo z tyłu o nadkola, albo jest bardzo blisko amortyzatora i osadzenia sprężyny tak że od razu widać że to nie to co trzeba. No i ostatni problem wystawanie po za obrys czyli właśnie problemy z pisakiem itd...
Tak że jak widać problem jest dość złożony. Proponuje przemyśleć pod paroma względami zakup i czasem warto zrezygnować z wybranego wzoru na rzecz zakupu lepiej spasowanej felgi.
Krzychu
mazin - 31-03-2009, 00:08
krzychu napisał/a: | Dobra ja już źle liczę wcześniej zła szerokość opony teraz ta gafa. Ok jest 11mm. A z tego co zaczerpnąłem wiedzy nie będzie ocierać wewnątrz. W większości problemów to ociera albo z tyłu o nadkola, albo jest bardzo blisko amortyzatora i osadzenia sprężyny tak że od razu widać że to nie to co trzeba. No i ostatni problem wystawanie po za obrys czyli właśnie problemy z pisakiem itd...
Krzychu |
Dlatego ja jestem zwolennikiem zachowania oryginalnych rozmiarów, ewentualnie zmiany na koła szersze o 10 mm - przy zmianie ET o 5mm nie ma problemu z wewnętrznej strony. Ja mam zimówki na feldze 6,5 o szerokości 205 i letnie na tej samej szerokości felgi i szerokości opony 195. Letnie mają ET mniejsze o 4mm, zatemw środku będzie luźniej o 9mm, na zewnątrz mniej o 1 mm.
Zaraz, zaraz, przy obliczeniach przed chwilą to ja się walnąłem! 215-195 to jest 20 mm (nie 10) zatem do różnicy ET trzeba doliczyć po 10 mm z kazdej strony! Dlatego będzie o 1 mm mniej w środku i o 21 więcej na zewnątrz.
krzychu - 31-03-2009, 00:13
mazin napisał/a: |
Dlatego ja jestem zwolennikiem zachowania oryginalnych rozmiarów, ewentualnie zmiany na koła szersze o 10 mm - przy zmianie ET o 5mm nie ma problemu z wewnętrznej strony.
|
Moim zdaniem wszystko jest OK jak się sprawdzi ile jest miejsca od strony środkowej (jeśli nie ma możliwości kupienia felgi o oryginalnej szerokości) i dobranie odpowiedniego ET. A rozmiar opon należy dobierać z głową tak żeby nie były za duże (przekłamania licznika) oraz za szerokie (ocieranie). Do tego zmniejszanie ET może doprowadzić właśnie do wystawania opon po za obrys samochodu co z leksza nawet nie bardzo legalne jest a po drugie może ocierać z tyłu o nadkola. Dlatego najlepiej szukać felg o oryginalnym ET lub bardzo bliskim idąc w dół. Więc dla ET 46 fabrycznego szukać odpowiednie ET45 i ET42 a dopiero potem ET40. A jak wyjdzie z obliczeń że felga albo opona będzie bardziej wystawać od strony środkowej lepiej sprawdzić czy się zmieści niż zmniejszyć dodatkowo ET.
Krzychu
pawelek32 - 31-03-2009, 08:47
witam.
czy ktoś bawił się w felgi 15" do lancera?
warto kupować takie na zimówki?
cholernie mi zależy, żeby mieć na zimę 195, a 16" o takiej szerokości praktycznie nie ma...
chcę węższe, bo często mam wioskowe kolejny typu środkowa wspólna, poza tym węższe bardziej się wżynają i na moje warunki lepiej zdają egzamin- tak przynajmniej mi się wydaje.
co o tym myślicie?
kupowac 15" i dajmy na to 195/70/15 czy jednak 16" i typowe 205 ?
wiem, ze na 15" będzie niezbyt elegancko wyglądać, ale to nie takie istotne.
pzdr
apikus - 31-03-2009, 11:23
Ja uważam, że nie warto zmieniać szerokości opon. Ja tej zimy miałem dość dużo śniegu, kolein też się troszkę trafiło i nie odczułem jakiegoś dyfkomfortu jazdy. Nie miałem problemu z przyczepnością (czasem zapaliła sie kontrolka trakcji po wyjściu z ostrego zakrętu i przyspieszaniu). Jeździłem na 205/60/16.
macadoshis - 31-03-2009, 14:14
Może mi ktoś wyjasnić czym jest certyfikat ABE, czy w Polsce ktoś może się do tego przyczepić jeśli nasza felga go nie posiada, bo np. w konfiguratorze alcar dla naszego Lancera felgi Dotz Hanzo nie mają tego atestu.
mazin - 31-03-2009, 19:09
macadoshis napisał/a: | Może mi ktoś wyjasnić czym jest certyfikat ABE, czy w Polsce ktoś może się do tego przyczepić jeśli nasza felga go nie posiada, bo np. w konfiguratorze alcar dla naszego Lancera felgi Dotz Hanzo nie mają tego atestu. |
Allgemeine Betriebserlaubnis czyli General Operating Permit czyli dopuszczenie od ogólnego użytku. Innymi słowy, certyfikat poświadczający jakość i uniwersalność danego podzespołu. Nie wiem kto go wydaje (pewnie do wygooglania) ale wiem, że w niektórych krajach jest wymagany np. do udzielenia homologacji. Spotkałem się z tym przy okazji jakiegoś ustrojstwa kilka lat temu, ktos chciał wprowadzić na niemiecki rynek i wymagano od niego takiego certyfikatu.
O, znalazłem takie zdanie,którewszystko wyjaśnia:
... the ABE homologation released by the German Federal Authority for the Road Transport, based on the German Tüv Certification
http://www.brembo.com/ENG...ProductsTUV.htm
basik - 31-03-2009, 20:34
Ten cały konfigurator alcara jest do kitu. Zastanawiam się czy weszłyby felgi 7,5x17 et48 w środku byłoby ciaśniej, ale jak nie dużo to wolałbym takie.
Anonymous - 31-03-2009, 21:35
Panowie z tego co czytam, lepiej zostac przy stalowkach i problem z glowy.............
krzychu - 01-04-2009, 04:55
Bastek77 napisał/a: | Panowie z tego co czytam, lepiej zostac przy stalowkach i problem z glowy............. |
Nie krzywdź auta!!! Zresztą jak patrzyłem na dobre stalówki to czasem niecałe 100zł i mam alusa....
basik - to zależy jeszcze jaką oponę chciał byś założyć i do sprawdzenie ile masz miejsca między oponą a amortyzatorem teraz z przodu i z tyłu głownie o to się przeważnie rozchodzi i ewentualnie ile ma miejsca drążek kierowniczy.
Krzychu
|
|
|