To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Lancer Sportback

jurekschroda - 23-01-2009, 11:08

Rzeczywiście czasem bardziej opłaca się kupic droższą wersję niz doposażać tańszą.
Na przykład : jeśli chcemy dokupic do Invite boczne listwy do zapłacimy 3000 :shock: , więc zamiast tego lepiej zapłacic 7000 więcej i kupić Intense, gdzie te listwy i wiele innych rzeczy jest w standardzie.

Mati81 - tylny spojler w Sportbacku nie może ograniczac widoczności... bo go po prostu w tylnym lusterku w ogóle nie widać. A czujniki w salonie to 1000żł - szkoda kasy.

Alarmu zazwyczaj nie trzeba dokupić - drugie zabezpieczenie ( oprócz fabrycznego immobilisera) powinno być dodawane gratis razem z dywanikami.

System bezkluczykowy - w Sportbacku w standardzie tylko w wersjach Instyle i Instyle Navi. Otrzymujesz dwa piloty wielkości większej zapalniczki, w kazdym jest też ukryty tradycyjny kluczyk w razie czego. Masz taką "zapalniczkę" w kieszeni, podchodzisz do auta, chwytasdz za klamkę i auto otwarte. Wsiadasz, zamiast stacyjki masz pokrętło - przekręcasz i jedziesz. Kończysz jazdę, wysiadasz z auta i bez wyciągania "zapalniczki" z kieszeni zxamykasz je przyciskiem przy klamce - albo jak wolisz z pilota. Jedno kliknięcie i masz zamknięte drzwi- trzy kliknięcia (ostatnie dłuższe) i domykają się szyby.

AkeR - 25-01-2009, 08:48

Nakładki progowe - 1500zł, do tego końcówka rury - 180zł, lampy p/mgielne - 900zł.

Jedyna rzecz nad którą się zastanawiam to tapicerka, czy ta zamszopodobna jest bardziej komfortowa i warta zakupu wersji Intense? :)

piomic - 25-01-2009, 10:53

Ona nie jest zamszopodobna. Normalny gładki materiał do którego nie czepia się brud.
Crimson - 25-01-2009, 18:57

Witam wszystkich Mitsumaniaków,

Nomanek42 napisał/a:
Witam
Zamówiłem u dealera wersję Invite z automatyczną skrzynią biegów. Czy jest ktoś kto ma taką i mógłby mi napisać jakie są wrażenia i spostrzeżenia. Z góry wielkie dzięki.

Także zamówiłem taką wersję Sportbacka. Mam nadzieję, że nie będę żałował - niestety, nie mogłem wykonać jazdy próbnej ze skrzynią CVT.
Od 10 lat jeżdzę wyłącznie samochodami z automatycznymi skrzyniami biegów, i z mojego doświadczenia wynika, że oceniać można automaty jedynie w połączeniu z konkretnym silnikiem. Połączenie silnika 1.8 ze skrzynią CVT jest mocno krytykowane.
Poniżej jeden z przykładów, który co prawda odnosi się do sedana, ale nie ma to znaczenia w tym przypadku.

The engine/gearbox pairing is the worst that I've found in any car I've tested.

Jednak nie do końca ufam tym ocenom. Moim zdaniem niewiele osób (także dziennikarzy motoryzacyjnych) potrafi jeździć automatami. Pedał przyśpieszenia się muska, a nie ciśnie. Przy odpowiedniej technice można zapomnieć, co to jest kickdown.

Z dostępnych na polskim rynku samochodów w klasie kompaktów doskonale spisuje się Hyundai i30, benzyna 1.6 z 4 biegowym klasycznym automatem. Jeśli Lancer z CVT będzie w przybliżeniu miał dynamikę i elastyczność jak i30, to już będę zadowolony.
Jednak są powody do niepokoju. W jednym z wątków przedstawiono wykresy z hamowni dla silnika 1.8. Same pozytywne komentarze, a nikt nie zauważył, że maksymalny moment obrotowy został osiągnięty dla obrotów powyżej 5500, a powinien przy 4200. Przy obrotach poniżej 4200 u Lancera jak na jego masę słabo.

Kolejna informacja dla zinteresowanych skrzynią CVT. W instrukcji obsługi można przeczytać, że Lancer z 18 calowymi fegalmi pali o 0.3 litra więcej, niż z 16 calowymi.
W praktyce, można się spodziewać, że będzie to więcej.

I na koniec prośba. Czy ktoś, kto ma Lancera 1.8 z CVT mógłby się podzielić rzetelną opnią na temat jazdy tym samochodem?

Vodka - 26-01-2009, 20:23

Witam, ostatnio dolaczylem do szczesliwych posiadaczy Mitsu 8) odbieram swojego lancera sportback w lutym, mam maly nie dosyt z wytargowanymi w salonie dodatkami;/ mianowicie dorzucili alarm, dywaniki:P, oraz komplet opon zimowych Michelin jednak musialem do nich doplacic 800zl. Czuje sie tak jakos sfrajerowany;/
Crimson - 26-01-2009, 21:01

Vodka napisał/a:
Czuje sie tak jakos sfrajerowany;/

Uważam, że powinieneś się cieszyć.
Samochody z produkcji 2009 drożeją. Na przykład Hyundai i30 jest dostępny bez rabatu (7 tyś.), a cenę bazową podniesiono o 2 tyś. Nieźle :shock: prezentują się ceny (2009) w Toyocie. Małe podwyżki i chyba brak rabatu we Fiacie. Jeśli kurs złotówki do euro się utrzyma, to prawdopodobnie ceny wzrosną u pozostałych producentów. Nie ma co liczyć na kryzys i niskie ceny, bo producenci mocno ograniczają produkcję.

jurekschroda - 27-01-2009, 11:11

Vodka - uwierz mi, że nie sfrajerowałeś się. Wprawdzie nie twierdzę, ze nikt nigdzie nie dostał lepszej oferty, ale takie przypadki należą raczej do rzadkości. Jeśli dołożyliby cały komplet opon, to można by powiedzieć, że "rozebrali się do gaci" i sprzedali auto praktycznie po kosztach.
Uwex - 27-01-2009, 11:47

Dobrze mówicie - ja dostałem alarm , dywaniki i chlapacze . Nie narzekaj więc. :)
Anonymous - 27-01-2009, 14:37

Ja dostałem alarm, dywaniki, matę do bagażnika, chlapacze przednie i czapeczki :wink:
Vodka - 27-01-2009, 17:39

no wiecie do mnie klienci przychodza to potrafia sie targowac o 50 gr:Pa to nie jest warzywniak;]o czapeczke musi koniecznie dorzucic:P Wazne pytanie w ktorym miejscu na sportbacku mozna umocowac antene od CB?
krzychu - 27-01-2009, 18:16

A ma jakąś antenę FM na dachu?

Krzychu

ElemenT - 27-01-2009, 18:37

ma taka krótką i grubą, śmieszna dosyć
krzychu - 27-01-2009, 18:47

Może Sirio Triflex??

http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=90

Tutaj ją chłopaki testowali, do mnie powinna jutro dotrzeć.

Krzychu

wolfrough - 31-01-2009, 04:37

Witam Wszystkich!!!
Pierwszy post:) wiec tak czekam na odbior Sportbacka 1.8 INSTYLE NAVI :)
i powiem tak targujcie sie ile wlezie:) u mnie bylo tak:
-nissan almera w rozliczeniu za 16 000
-rabat standart 5 000
-navi za 4 000 (tak naprawde to dvd,mp3,sterowanie klima)
-opony zimowe + alufelgi 16"
-autoalarm
-dywaniki
- i oczywiscie czapeczki :D

czyli podsumowujac najbogatsza wersje mam za 64 190 pozbywajac sie almery ktora sprzedawalem od roku i juz bylem sklonny ja za 15 000 puscic :)

fajne autko nie moge sie doczekac i pozdrawiam wszystkich:)

jurekschroda - 02-02-2009, 15:07

Czyli razem za wszystko (auto + akcesoria ) zapłaciłeś 80.190 wliczając w to Almerę
za 16 000 ?