[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła
areksz121 - 06-06-2010, 19:05
A czy masz odpowiedni poziom płynu w zbiorniczku? Może gdzieś się po prostu zapowietrza?
bartekino - 06-06-2010, 19:13
areksz121, tak tak płynu jest na max . Po tej mojej zabawie z tym wysprzeglikiem to się stało. w sumie tylko lekko naciskałem ta łapę w wysprzegliku oraz lekko nią ruszałem bo zauważyłem ze ma luzy... chodzi o ta łapę
Uploaded with ImageShack.us i teraz żeby sprzęgło było muszę pompować pedałem od sprzęgła aż poczuje ze jest twardsze i przez minute jest normalnie później znowu muszę pompować...
marrok - 08-07-2010, 20:24
Panowie, poradźcie
dziś zauważyłem coś niepokojącego...mianowicie słychać dziwny dźwięk z wysprzęglika, jakby po jakimś kole zębatym bolec przeskakiwał, takie klik, klik, klik ... czuć to również na pedale sprzęgła, wcześniej wydaje mi się, że tego nie było....pytanko, co to możne być, linka od sprzęgła?? czy smar pod osłoną gumową wysechł??
Czeka mnie w weekend trasa 770 km i nie chciałbym mieć zonka po dordze..
Doradźcie
Owczar - 09-07-2010, 11:33
Sprzeglo jest hydrauliczne. Czy to na pewno wysprzeglik? Kiedy takie dzwieki wydaje, gdy wciskasz sprzeglo? Gdy puszczasz, czy gdy je trzymasz?
Remik - 09-07-2010, 12:00
Mój tak klika jak wcisnę je na maxa np przy zmianie biegu, tyle że raz na jedno wciśnięcie. Zdawało mi się, że to normalny objaw... Nie jest tak?
[ Dodano: 09-07-2010, 12:17 ]
Tyle że u mnie to jest takie bardzo delikatne jak by ktoś ze strzykawki płyn energicznymi ruchami opróżniał. To jest naturalne zachowanie?
marrok - 09-07-2010, 20:46
Owczar napisał/a: | Sprzeglo jest hydrauliczne. Czy to na pewno wysprzeglik? Kiedy takie dzwieki wydaje, gdy wciskasz sprzeglo? Gdy puszczasz, czy gdy je trzymasz? |
ten dźwięk pojawia się jak wciskam sprzęgło i je puszczam (w trakcie) , słychać go kolo wysprzęglika i czuć na pedale, ale z tego co zdążyłem się zorientować to smar na łapce i w jakimś kanaliku łapki, tej co wchodzi w nią linka sprzęgła wysechł... stąd ten dźwięk...z tego co mówił znajomy to jest jedna zaleta tego zjawiska, nie mam wycieków ze skrzyni i silnika
A wy jak myślicie, to to czy coś innego ??
Dźwięk nie jest uciążliwy, a uczucie na pedale takie, jakby dywanik delikatnie przeszkadzał w jego odpuszczaniu...
futro68 - 27-07-2010, 17:13
Miałem podobnie czyli sprzęgło zaczęło znienacka łapać bardzo nisko, potem było trudno wrzucić biegi, szczególnie jedynkę i wsteczny. Pierwsza rada odpowietrzyć układ przez odpowietrznik przy wysprzęgliku. Jeśli nie pomoże - u mnie pomogło tylko żeby dojechać do domu, trzeba sprawdzić ew. wycieki. Jeśli ich nie ma reparaturka wysprzęglika. U mnie nie było widać żadnego wycieku. Wyjęcie wysprzęglika to odkręcenie 2 śrub i przewodu elastycznego. W zestawie naprawczym z IC są3 uszczelki i pokrywka na odpowietrznik. Kosztuje ok 14zł. Uwaga uszczelka tłoka jest na wcisk - tego się nie rozkręca więc trzeba się nieco nasiłować żeby wymienić. Drugą uszczelką jest ta harmonijka z gumy co idzie do widelca sprzęgła. Przed montażem wszystkie części wysmarujcie DOT-em. Warto od razu zalać nowy płyn. Odpowietrzenie układu "grawitacyjne" i można jechać.
Krzyzak - 27-07-2010, 21:56
futro68 - czyli reparaturka wysprzęglika pomogła?
futro68 - 27-07-2010, 22:19
siur dzięki Krzyżak za cenne rady i cierpliwość
sroger - 07-08-2010, 21:18 Temat postu: nie moge wrzucić biegu witam
tak czytam czytam i sam już nie wiem
ja się bawiłem tą pompka od sprzęgła (bartekino ma ją na zdjęciu powyżej,pare postów wyżej) i wciskałem ten tłoczek pare razy no i teraz nie moge wrzucić biegu ma uruchomionym silniku, co mam zrobić , coś popsułem???
POMOCY!!!
robertdg - 07-08-2010, 21:49
sroger napisał/a: | co mam zrobić | odpowietrzyć układ sprzęgła, nałozyc kawałek przezroczystego przewodu na odpowietrznik, wlozyc ten przewod do jakiegos sloiczka, odkrecic zbiorniczek plynu do układu wspomagania sprzęgła, uzupelnic stan pomiedzy min a max, odkrecic odpowietrznik, pozwolic aby grawitacyjnie splynelo troche plynu, przy czym pilnowac stanu w zbiorniczku, zakrecic odpowietrznik po jakims czasie, odstawic wezyk ze sloiczkiem i sprawdzic pedał sprzegla, popompowac pare razy, ewentualnie powtorzyc procedure raz jeszcze.
Jezeli pod oslona harmonijkowa (gumowa osłona przeciwpyłowa) pojawi ci się plyn, to zakup reperaturke i zregeneruj wysprzeglik.
sroger - 07-08-2010, 22:48
robertdg napisał/a: | sroger napisał/a: | co mam zrobić | odpowietrzyć układ sprzęgła, nałozyc kawałek przezroczystego przewodu na odpowietrznik, wlozyc ten przewod do jakiegos sloiczka, odkrecic zbiorniczek plynu do układu wspomagania sprzęgła, uzupelnic stan pomiedzy min a max, odkrecic odpowietrznik, pozwolic aby grawitacyjnie splynelo troche plynu, przy czym pilnowac stanu w zbiorniczku, zakrecic odpowietrznik po jakims czasie, odstawic wezyk ze sloiczkiem i sprawdzic pedał sprzegla, popompowac pare razy, ewentualnie powtorzyc procedure raz jeszcze.
Jezeli pod oslona harmonijkowa (gumowa osłona przeciwpyłowa) pojawi ci się plyn, to zakup reperaturke i zregeneruj wysprzeglik. |
zbiorniczek płynu do układu wspomagania sprzęgła??? czyli od hamulców? jesli nie ten to gdzie on się znajduje? jak dokładnie się odpowietrza, kiedy się odkeca ten odpowietrznik , na wciśniętym pedale sprzęgła?
sebo199 - 07-08-2010, 23:05
Na stronie nr 7 tego tematu odszukaj mój post (chyba 8 od góry). Tam opisałem sposób odpowietrzenia. Zbiornik z płynem masz na pompie po lewej stronie komory silnika na grodzi. Taki mały.
Zaznaczyłem na foto
sroger - 07-08-2010, 23:11
sebo199 napisał/a: | Na stronie nr 7 tego tematu odszukaj mój post (chyba 8 od góry). Tam opisałem sposób odpowietrzenia. Zbiornik z płynem masz na pompie po lewej stronie komory silnika na grodzi. Taki mały. |
faktycznie jest opis, przeoczyłem.
ten zbiorniczek to taki mały nad tym od hamulców jak w tym poście?
http://forum.mitsumaniaki...ek+sprz%EAg%B3a
a płyn to DOT 4 ?
ok. to już kumam wszystko.
a mam jeszcze jedno pytanko , ogólnie to bawiłem się tą pompka , ponieważ ciężko chodzi mi pedał sprzęgła i w dodatku skrzypi, gdzie się smaruje lub coś żeby ten pedał chodził lżej.
z góry dziekuję za pomoc,
[ Dodano: 07-08-2010, 23:12 ]
nie zauwazyłem u Ciebie fotki , nie wczytała się widocznie ale już widzę.
dzięku wielkie
czekoladka_1981 - 07-08-2010, 23:19
Na str. Krzyzaka regeneracja pompki sprzęgła masz wszystko opisane.
|
|
|