To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła

areksz121 - 06-06-2010, 19:05

A czy masz odpowiedni poziom płynu w zbiorniczku? Może gdzieś się po prostu zapowietrza?
bartekino - 06-06-2010, 19:13

areksz121, tak tak płynu jest na max . Po tej mojej zabawie z tym wysprzeglikiem to się stało. w sumie tylko lekko naciskałem ta łapę w wysprzegliku oraz lekko nią ruszałem bo zauważyłem ze ma luzy... chodzi o ta łapę

Uploaded with ImageShack.us i teraz żeby sprzęgło było muszę pompować pedałem od sprzęgła aż poczuje ze jest twardsze i przez minute jest normalnie później znowu muszę pompować...

marrok - 08-07-2010, 20:24

Panowie, poradźcie :(
dziś zauważyłem coś niepokojącego...mianowicie słychać dziwny dźwięk z wysprzęglika, jakby po jakimś kole zębatym bolec przeskakiwał, takie klik, klik, klik ... :-X czuć to również na pedale sprzęgła, wcześniej wydaje mi się, że tego nie było....pytanko, co to możne być, linka od sprzęgła?? czy smar pod osłoną gumową wysechł??
Czeka mnie w weekend trasa 770 km i nie chciałbym mieć zonka po dordze..
Doradźcie :roll:

Owczar - 09-07-2010, 11:33

Sprzeglo jest hydrauliczne. Czy to na pewno wysprzeglik? Kiedy takie dzwieki wydaje, gdy wciskasz sprzeglo? Gdy puszczasz, czy gdy je trzymasz?
Remik - 09-07-2010, 12:00

Mój tak klika jak wcisnę je na maxa np przy zmianie biegu, tyle że raz na jedno wciśnięcie. Zdawało mi się, że to normalny objaw... Nie jest tak?

[ Dodano: 09-07-2010, 12:17 ]
Tyle że u mnie to jest takie bardzo delikatne jak by ktoś ze strzykawki płyn energicznymi ruchami opróżniał. To jest naturalne zachowanie?

marrok - 09-07-2010, 20:46

Owczar napisał/a:
Sprzeglo jest hydrauliczne. Czy to na pewno wysprzeglik? Kiedy takie dzwieki wydaje, gdy wciskasz sprzeglo? Gdy puszczasz, czy gdy je trzymasz?

ten dźwięk pojawia się jak wciskam sprzęgło i je puszczam (w trakcie) , słychać go kolo wysprzęglika i czuć na pedale, ale z tego co zdążyłem się zorientować to smar na łapce i w jakimś kanaliku łapki, tej co wchodzi w nią linka sprzęgła wysechł... stąd ten dźwięk...z tego co mówił znajomy to jest jedna zaleta tego zjawiska, nie mam wycieków ze skrzyni i silnika :badgrin:
A wy jak myślicie, to to czy coś innego ??
Dźwięk nie jest uciążliwy, a uczucie na pedale takie, jakby dywanik delikatnie przeszkadzał w jego odpuszczaniu...

futro68 - 27-07-2010, 17:13

Miałem podobnie czyli sprzęgło zaczęło znienacka łapać bardzo nisko, potem było trudno wrzucić biegi, szczególnie jedynkę i wsteczny. Pierwsza rada odpowietrzyć układ przez odpowietrznik przy wysprzęgliku. Jeśli nie pomoże - u mnie pomogło tylko żeby dojechać do domu, trzeba sprawdzić ew. wycieki. Jeśli ich nie ma reparaturka wysprzęglika. U mnie nie było widać żadnego wycieku. Wyjęcie wysprzęglika to odkręcenie 2 śrub i przewodu elastycznego. W zestawie naprawczym z IC są3 uszczelki i pokrywka na odpowietrznik. Kosztuje ok 14zł. Uwaga uszczelka tłoka jest na wcisk - tego się nie rozkręca więc trzeba się nieco nasiłować żeby wymienić. Drugą uszczelką jest ta harmonijka z gumy co idzie do widelca sprzęgła. Przed montażem wszystkie części wysmarujcie DOT-em. Warto od razu zalać nowy płyn. Odpowietrzenie układu "grawitacyjne" i można jechać.
Krzyzak - 27-07-2010, 21:56

futro68 - czyli reparaturka wysprzęglika pomogła?
futro68 - 27-07-2010, 22:19

siur :-) dzięki Krzyżak za cenne rady i cierpliwość
sroger - 07-08-2010, 21:18
Temat postu: nie moge wrzucić biegu
witam
tak czytam czytam i sam już nie wiem
ja się bawiłem tą pompka od sprzęgła (bartekino ma ją na zdjęciu powyżej,pare postów wyżej) i wciskałem ten tłoczek pare razy no i teraz nie moge wrzucić biegu ma uruchomionym silniku, co mam zrobić , coś popsułem???

POMOCY!!!

robertdg - 07-08-2010, 21:49

sroger napisał/a:
co mam zrobić
odpowietrzyć układ sprzęgła, nałozyc kawałek przezroczystego przewodu na odpowietrznik, wlozyc ten przewod do jakiegos sloiczka, odkrecic zbiorniczek plynu do układu wspomagania sprzęgła, uzupelnic stan pomiedzy min a max, odkrecic odpowietrznik, pozwolic aby grawitacyjnie splynelo troche plynu, przy czym pilnowac stanu w zbiorniczku, zakrecic odpowietrznik po jakims czasie, odstawic wezyk ze sloiczkiem i sprawdzic pedał sprzegla, popompowac pare razy, ewentualnie powtorzyc procedure raz jeszcze.

Jezeli pod oslona harmonijkowa (gumowa osłona przeciwpyłowa) pojawi ci się plyn, to zakup reperaturke i zregeneruj wysprzeglik.

sroger - 07-08-2010, 22:48

robertdg napisał/a:
sroger napisał/a:
co mam zrobić
odpowietrzyć układ sprzęgła, nałozyc kawałek przezroczystego przewodu na odpowietrznik, wlozyc ten przewod do jakiegos sloiczka, odkrecic zbiorniczek plynu do układu wspomagania sprzęgła, uzupelnic stan pomiedzy min a max, odkrecic odpowietrznik, pozwolic aby grawitacyjnie splynelo troche plynu, przy czym pilnowac stanu w zbiorniczku, zakrecic odpowietrznik po jakims czasie, odstawic wezyk ze sloiczkiem i sprawdzic pedał sprzegla, popompowac pare razy, ewentualnie powtorzyc procedure raz jeszcze.

Jezeli pod oslona harmonijkowa (gumowa osłona przeciwpyłowa) pojawi ci się plyn, to zakup reperaturke i zregeneruj wysprzeglik.

zbiorniczek płynu do układu wspomagania sprzęgła??? czyli od hamulców? jesli nie ten to gdzie on się znajduje? jak dokładnie się odpowietrza, kiedy się odkeca ten odpowietrznik , na wciśniętym pedale sprzęgła?

sebo199 - 07-08-2010, 23:05

Na stronie nr 7 tego tematu odszukaj mój post (chyba 8 od góry). Tam opisałem sposób odpowietrzenia. Zbiornik z płynem masz na pompie po lewej stronie komory silnika na grodzi. Taki mały.
Zaznaczyłem na foto

sroger - 07-08-2010, 23:11

sebo199 napisał/a:
Na stronie nr 7 tego tematu odszukaj mój post (chyba 8 od góry). Tam opisałem sposób odpowietrzenia. Zbiornik z płynem masz na pompie po lewej stronie komory silnika na grodzi. Taki mały.

faktycznie jest opis, przeoczyłem.
ten zbiorniczek to taki mały nad tym od hamulców jak w tym poście?
http://forum.mitsumaniaki...ek+sprz%EAg%B3a
a płyn to DOT 4 ?
ok. to już kumam wszystko.

a mam jeszcze jedno pytanko , ogólnie to bawiłem się tą pompka , ponieważ ciężko chodzi mi pedał sprzęgła i w dodatku skrzypi, gdzie się smaruje lub coś żeby ten pedał chodził lżej.

z góry dziekuję za pomoc,

[ Dodano: 07-08-2010, 23:12 ]
nie zauwazyłem u Ciebie fotki , nie wczytała się widocznie ale już widzę.
dzięku wielkie

czekoladka_1981 - 07-08-2010, 23:19

Na str. Krzyzaka regeneracja pompki sprzęgła masz wszystko opisane.