Carisma - Ogólne - Lampy przod jakie żarowki
juter22 - 25-10-2010, 17:08
witam,
a czy ktoś zastanawiał się założeniem obecnie bardzo popularnych xenon'ów pod H4?
jeżeli tak to proszę o opinie bo sam się na tym zastanawiam, ponieważ przednie oświetlenie jest b.marne w carismie (moja to 99 przed liftem)
pzdr
plecho1 - 25-10-2010, 22:15
Po takim zabiegu niedość że będziesz oślepiał na drodze to przy pierwszej kontroli policji zabiorą Ci dowód rejestracyjny. Jeśli lampa nie ma homologacji na takie źródło światła oraz spryskiwaczy i samopoziomowania to nie można tego montować.
Marcinofws - 25-10-2010, 22:18
plecho1, w 100 % musze sie zgodzic , ja sobie zarowki o lekko niebieskim odcieniu zalozylem , fajnie wygladaja i delikatnie poprawily widocznosc
kamasxxx - 26-10-2010, 21:48
Po prawie roku użytkowania jedna z żarówek Hella blue light przepaliła się Lecz warto było i polecam
Następne jakie będą to Philips Crystal Vision ciężko dostępne w Polsce
Zobaczymy czy faktycznie mają barwe 3400 K
[ Dodano: 27-10-2010, 22:14 ]
Polecam barwa światła znakomita a widoczność porównywalna do innych Philipsów wyższej jakości
juter22 - 02-11-2010, 21:11
plecho1 napisał/a: | Po takim zabiegu niedość że będziesz oślepiał na drodze to przy pierwszej kontroli policji zabiorą Ci dowód rejestracyjny. Jeśli lampa nie ma homologacji na takie źródło światła oraz spryskiwaczy i samopoziomowania to nie można tego montować. |
rozmawiałem z moim mechanikiem i mówił, że niekoniecznie. przy zastosowaniu żarników z przetwornicami h4, poprawi się widoczność i nie jest oczywistym, że nie przejdzie przeglądu...
plecho1 - 02-11-2010, 21:43
Ja Ci nic nie zabraniam, napisałem jedynie jak to wygląda w rzecywistości. Montować możesz co chcesz, widoczność napewno się poprawi ale nie wiem czy warto wrazie kontroli policji
mike79 - 02-11-2010, 23:03
Ja bym był trochę bardziej stanowczy. Po to są przepisy żeby poruszać się po drogach nie tylko bezpiecznie dla siebie ale i dla innych. Jazda w nocy sama w sobie jest niezbyt przyjemna, a jak się trafia z przeciwka jadąca elektrownia, to już jest problem. Jak trafisz na jakąś mniej doświadczoną osobę, to Ci może przydzwonić w te wypasione żarówki. To samo się tyczy oszczędnych, co jeżdżą w zimie na letnich oponach. Zagrożenie dla wszystkich na drodze.
Ja dziś założyłem Hella power light +50% i widzę zauważalną poprawę. Myślę, że powinno wystarczyć. Ciekawe tylko ile pociągną.
Wyciągnąłem to co kupiłem razem z autem - jakaś aiki już z bąblem na szkle i jeśli mnie oczy nie myliły drugą chyba oryginalną, bo miała datę produkcji z 2000r
Saqu - 02-11-2010, 23:39
juter22 napisał/a: | ponieważ przednie oświetlenie jest b.marne w carismie |
Może reflektory już wypalone i należałoby wymienić na nowe i wyregulować światła? I dbać o ich czystość.
cider55 - 03-11-2010, 19:49
Saqu napisał/a: | juter22 napisał/a: | ponieważ przednie oświetlenie jest b.marne w carismie |
Może reflektory już wypalone i należałoby wymienić na nowe i wyregulować światła? I dbać o ich czystość. |
zdecydowanie się z Tobą zgadzam.Żadne wynalazki nie poprawia widoczności,a już napewno o niebieskiej lub zielonej barwie,zatakie swiatła mogą zatrzymać dowód rejestracyjny.Sam tego doświadczyłem
tom17 - 15-11-2010, 21:49
Cytat: | Miałem Philips Xtreme Power. Świecą dobrze biało jak na klasyczne żarówki. Jedna mi się spaliła po ok 20kkm. Teraz mam Tungsram Megalight +90%. Świecą podobnie (cena 50% Philips), jedyna różnica to brak wyraźnej granicy światła i cienia na mijania. Ciekawe ile wytrzymają.
Jeden Philips pomimo prawidłowego ustawienia reflektrów powodował samooślepienie na drogowych podczas opadów. |
powyżej mój post napisany wczesniej odnośnie "ulepszanych" żarówek (koniec stycznia 2010). Jeden Tungsram Megalight +90% niestety umarł. Nie jestem w stanie określić dokładnego przebiegu ale wyszło coś ok 15kkm. Philips wytrzymał 5kkm więcej ale Tungsram nie powodował samooślepienia i cena był niższa (przy tych samych parametrach świecenia) węc pomimo niższej żywotności i tak wypada lepiej niż philips.
poketon - 17-11-2010, 12:34
ja bym przystawał na zdanie kolegów-oślepianie światłąmi to koszmar.Ja zamiast wymieniać żarówki oddałem mojemu zaprzyjaźnionemu lakiernikowi auto żeby spolerował lampy-efekt ok i światło z lamp jasne...co wam po tym ze wymienicie żaróweczki skoro klosz przyciemnia...
CARAMBA - 17-11-2010, 21:42
Panowie nie polerowałem nie czyściłem ale założyłem niedawno reklamowane Naight Breykery i jestem badzo zadowolony. Przy cenie 30 zeta za sztukę mam gdzieś czy przepalą chociażby po pół roku bo różnica w tym co widzę na drodze jest naprawdę bardzo duża.
Enforcer - 23-12-2010, 18:03
Dołączę do tematu, ponieważ dzisiaj zmodyfikowałem swój zestaw przednich świateł.
Na pierwszy ogień poszły postojówki. Na foto poniżej z prawej zwykła postojówka (z włóknami) a po lewej biała LED:
Kompletne postojówki LED:
I żarówki główne H4, wymienione z GE +60% na Philips X-treme Vision +100%. Żarówki dają świetne białe światło (bardzo zbliżone do światła ksenonowego), widać wyraźną granicę między snopem światła a cieniem. (Cena 70 zł).
laskadan - 23-12-2010, 19:48
Enforcer napisał/a: | Na pierwszy ogień poszły postojówki. |
Jakoś dziwnie świecą ci te postojówki pod kloszem ?:)
Enforcer - 23-12-2010, 21:45
laskadan napisał/a: | Jakoś dziwnie świecą ci te postojówki pod kloszem ?:) |
W jakim sensie? Przywykłem już do tego i efekt jest ciekawszy na żywo, a byłem zmuszony tak puścić (za radą Matejko) bo na ich miejscu mam założone strobo.
A dla ścisłości, nie są pod kloszem tylko pod lustrem;)
|
|
|