To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Lampy przod jakie żarowki

juter22 - 25-10-2010, 17:08

witam,
a czy ktoś zastanawiał się założeniem obecnie bardzo popularnych xenon'ów pod H4?
jeżeli tak to proszę o opinie bo sam się na tym zastanawiam, ponieważ przednie oświetlenie jest b.marne w carismie (moja to 99 przed liftem)
pzdr

plecho1 - 25-10-2010, 22:15

Po takim zabiegu niedość że będziesz oślepiał na drodze to przy pierwszej kontroli policji zabiorą Ci dowód rejestracyjny. Jeśli lampa nie ma homologacji na takie źródło światła oraz spryskiwaczy i samopoziomowania to nie można tego montować.
Marcinofws - 25-10-2010, 22:18

plecho1, w 100 % musze sie zgodzic , ja sobie zarowki o lekko niebieskim odcieniu zalozylem , fajnie wygladaja i delikatnie poprawily widocznosc
kamasxxx - 26-10-2010, 21:48

Po prawie roku użytkowania jedna z żarówek Hella blue light przepaliła się :twisted: Lecz warto było i polecam :)
Następne jakie będą to Philips Crystal Vision ciężko dostępne w Polsce :roll:
Zobaczymy czy faktycznie mają barwe 3400 K 8)

[ Dodano: 27-10-2010, 22:14 ]
Polecam barwa światła znakomita a widoczność porównywalna do innych Philipsów wyższej jakości 8)

juter22 - 02-11-2010, 21:11

plecho1 napisał/a:
Po takim zabiegu niedość że będziesz oślepiał na drodze to przy pierwszej kontroli policji zabiorą Ci dowód rejestracyjny. Jeśli lampa nie ma homologacji na takie źródło światła oraz spryskiwaczy i samopoziomowania to nie można tego montować.

rozmawiałem z moim mechanikiem i mówił, że niekoniecznie. przy zastosowaniu żarników z przetwornicami h4, poprawi się widoczność i nie jest oczywistym, że nie przejdzie przeglądu...

plecho1 - 02-11-2010, 21:43

Ja Ci nic nie zabraniam, napisałem jedynie jak to wygląda w rzecywistości. Montować możesz co chcesz, widoczność napewno się poprawi ale nie wiem czy warto wrazie kontroli policji :)
mike79 - 02-11-2010, 23:03

Ja bym był trochę bardziej stanowczy. Po to są przepisy żeby poruszać się po drogach nie tylko bezpiecznie dla siebie ale i dla innych. Jazda w nocy sama w sobie jest niezbyt przyjemna, a jak się trafia z przeciwka jadąca elektrownia, to już jest problem. Jak trafisz na jakąś mniej doświadczoną osobę, to Ci może przydzwonić w te wypasione żarówki. To samo się tyczy oszczędnych, co jeżdżą w zimie na letnich oponach. Zagrożenie dla wszystkich na drodze.

Ja dziś założyłem Hella power light +50% i widzę zauważalną poprawę. Myślę, że powinno wystarczyć. Ciekawe tylko ile pociągną.
Wyciągnąłem to co kupiłem razem z autem - jakaś aiki już z bąblem na szkle i jeśli mnie oczy nie myliły drugą chyba oryginalną, bo miała datę produkcji z 2000r :)

Saqu - 02-11-2010, 23:39

juter22 napisał/a:
ponieważ przednie oświetlenie jest b.marne w carismie

Może reflektory już wypalone i należałoby wymienić na nowe i wyregulować światła? :) I dbać o ich czystość.

cider55 - 03-11-2010, 19:49

Saqu napisał/a:
juter22 napisał/a:
ponieważ przednie oświetlenie jest b.marne w carismie

Może reflektory już wypalone i należałoby wymienić na nowe i wyregulować światła? :) I dbać o ich czystość.

zdecydowanie się z Tobą zgadzam.Żadne wynalazki nie poprawia widoczności,a już napewno o niebieskiej lub zielonej barwie,zatakie swiatła mogą zatrzymać dowód rejestracyjny.Sam tego doświadczyłem

tom17 - 15-11-2010, 21:49

Cytat:
Miałem Philips Xtreme Power. Świecą dobrze biało jak na klasyczne żarówki. Jedna mi się spaliła po ok 20kkm. Teraz mam Tungsram Megalight +90%. Świecą podobnie (cena 50% Philips), jedyna różnica to brak wyraźnej granicy światła i cienia na mijania. Ciekawe ile wytrzymają.

Jeden Philips pomimo prawidłowego ustawienia reflektrów powodował samooślepienie na drogowych podczas opadów.

powyżej mój post napisany wczesniej odnośnie "ulepszanych" żarówek (koniec stycznia 2010). Jeden Tungsram Megalight +90% niestety umarł. Nie jestem w stanie określić dokładnego przebiegu ale wyszło coś ok 15kkm. Philips wytrzymał 5kkm więcej ale Tungsram nie powodował samooślepienia i cena był niższa (przy tych samych parametrach świecenia) węc pomimo niższej żywotności i tak wypada lepiej niż philips.

poketon - 17-11-2010, 12:34

ja bym przystawał na zdanie kolegów-oślepianie światłąmi to koszmar.Ja zamiast wymieniać żarówki oddałem mojemu zaprzyjaźnionemu lakiernikowi auto żeby spolerował lampy-efekt ok i światło z lamp jasne...co wam po tym ze wymienicie żaróweczki skoro klosz przyciemnia...
CARAMBA - 17-11-2010, 21:42

Panowie nie polerowałem nie czyściłem ale założyłem niedawno reklamowane Naight Breykery i jestem badzo zadowolony. Przy cenie 30 zeta za sztukę mam gdzieś czy przepalą chociażby po pół roku bo różnica w tym co widzę na drodze jest naprawdę bardzo duża.
Enforcer - 23-12-2010, 18:03

Dołączę do tematu, ponieważ dzisiaj zmodyfikowałem swój zestaw przednich świateł.

Na pierwszy ogień poszły postojówki. Na foto poniżej z prawej zwykła postojówka (z włóknami) a po lewej biała LED:

Kompletne postojówki LED:

I żarówki główne H4, wymienione z GE +60% na Philips X-treme Vision +100%. Żarówki dają świetne białe światło (bardzo zbliżone do światła ksenonowego), widać wyraźną granicę między snopem światła a cieniem. (Cena 70 zł).

laskadan - 23-12-2010, 19:48

Enforcer napisał/a:
Na pierwszy ogień poszły postojówki.

Jakoś dziwnie świecą ci te postojówki pod kloszem ?:)

Enforcer - 23-12-2010, 21:45

laskadan napisał/a:
Jakoś dziwnie świecą ci te postojówki pod kloszem ?:)

W jakim sensie? Przywykłem już do tego i efekt jest ciekawszy na żywo, a byłem zmuszony tak puścić (za radą Matejko) bo na ich miejscu mam założone strobo.
A dla ścisłości, nie są pod kloszem tylko pod lustrem;)