To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Miśki KaWu

KaWu - 04-04-2011, 14:06

Rafal_Szczecin napisał/a:
Krzysztof,a co z soczewkami ?

Ano leżą w przedpokoju :) Jedną już mógłbym poskręcać - tylko jeszcze obczaję gdzie postojówkę włożyć.
Druga jeszcze nie ruszana... trochę chorowałem (póki co jest lepiej) i brak czasu niestety.

Derpin napisał/a:
udało się jakoś zamaskować rysę ?

Nie - jeszcze nic z tym nie robiłem.

KaWu - 04-04-2011, 15:13

W weekend wreszcie troszke zrobilem przy aucie:
1) zdjalem miske olejowa i ja uszczelnilem bo sie coraz wiecej pocila ...

2) przy okazji poszla swieza oliwa do silnika. Tym razem zalalem Elfa Ex. NF 5W40. Jeszcze do japonca nigdy Elfa nie lalem. Ale jak leje go do Renault i sie dobrze sprawdza to czemu by nie sprobowac :?: :)

3) Po ok. 10 miesiacach zmieniony pasek AC / wspomaganie. Ktory zaczal sie znowu odzywac. Wrzucilem na sprobowanie Dayco bo tylko taki byl pod reka.

4) Filtr powietrza wyczyszczony i nasaczony.

5) przy okazji wyczyszczona przepustnica.

6) No i to co chyba najwiecej mnie cieszy to wreszcie wycieraczka z tylu ladnie zbiera. czasami zdarzalo sie jej ze po otwarciu i zamknieciu klapy nie dolegala juz tak dobrze i pozniej podczas jazdy nie zbierala dobrze. Konieczne bylo zatrzymanie sie i docisniecie reczne. Choc ostatnie dni i to nie pomagalo.
Tez tak w kombi macie :?: Bo sprawdzlaem w 3 Galach kombi i byl w mniejszym lub wiekszym stopniu ten sam problem.
Zdemontowalem ramie, poczyscilem i przesmarowalem. No i ocywiscie pobawilem sie sprezynka naciagowa. Wreszcie po dniachmoge stwierdzic, ze oplacalo sie :D

7) We wtryskach LPG (MJ) takze zmienilem tloczki i gumki zderzakowe. Choc to chyba niepotgrzebnie. Albo ja trafiam na dobre partie tych wtryskiwaczy albo opinie w necie sa wyssane z palca. Podejrzewam, ze zly montaz na nie tak wplywa. Kiedys rozbieralem w Colcie takie po polowe mniejszym przebiegu i poszly na zlom. Ale tam byly bledy montazowe.
U mnie po przebiegu ~34 500 km jedynie z jednej strony tloczki byly troszke wytarte. Gumki w porzadku i takze sprezynki.

To by bylo na tyle.

Anonymous - 04-04-2011, 15:37

KaWu napisał/a:
Tez tak w kombi macie :?:

eeee nie próbowałem dociskać nigdy nie chce mi się wychodzić i zatrzymywać na deszczu tyko po to żeby wycieraczkę dociskać :P :P ale moja też rzeczywiście słabo zbiera myślałem raczej że to wina jej wieku bo lata świetności ma już za sobą na pewno :P w ogóle to chodzi mi po głowie pozbycie się jej, bo spryskiwacz i tak nie działa (spalona pompka) więc raczej rzadko jej używam ;)

a co do MJ to mój gazownik zrobił nimi 40 tys bez dłubania i sprzedał auto które podobno dalej jeździ bez dłubania, więc też sądzę że złe opinie o nich wynikają z niewłaściwego montażu...

Juiceman - 04-04-2011, 17:09

W paru galach wystarczyło podgięcie lekko końcówki (ramie wycieraczki) w kierunku szyby - taki zabieg dobrze działa gdy wycieraczka nie zbiera z górnej części szyby;)
m6riano - 05-04-2011, 03:26

Cytat:

4) Filtr powietrza wyczyszczony i nasaczony.

czym nasączyłeś?
Cytat:

6) No i to co chyba najwiecej mnie cieszy to wreszcie wycieraczka z tylu ladnie zbiera. czasami zdarzalo sie jej ze po otwarciu i zamknieciu klapy nie dolegala juz tak dobrze i pozniej podczas jazdy nie zbierala dobrze. Konieczne bylo zatrzymanie sie i docisniecie reczne. Choc ostatnie dni i to nie pomagalo.
Tez tak w kombi macie :?: Bo sprawdzlaem w 3 Galach kombi i byl w mniejszym lub wiekszym stopniu ten sam problem.

Też tak miałem..bujałem sie z tym całą zeszła zime i kawałek wiosny..a zbierała mi tak że akurat na środku szyby zostawało kółko..może jajko...kupiłem używke sprężynke oraz przeczyściłem i przesmarowałem zawiasy i jak ręką odjął.

KaWu - 05-04-2011, 10:15

Juiceman napisał/a:
W paru galach wystarczyło podgięcie lekko końcówki (ramie wycieraczki) w kierunku szyby - taki zabieg dobrze działa gdy wycieraczka nie zbiera z górnej części szyby

Próbowałem już wszystkigo - niestety nie było tego efektu co opisywałem.

m6riano napisał/a:
czym nasączyłeś?

Olejem, hmnn czerwonym :P

m6riano napisał/a:
kupiłem używke sprężynke oraz przeczyściłem i przesmarowałem zawiasy i jak ręką odjął.

U mnie to samo. Regeneracja sprezyny i przesmarowanie i wreszcie spokój.

Derpin napisał/a:
więc też sądzę że złe opinie o nich wynikają z niewłaściwego montażu...

Tak samo uważam :salute:

m6riano - 05-04-2011, 22:13

nie no poważka pytam...;-)
KaWu - 06-04-2011, 08:10

m6riano napisał/a:
nie no poważka pytam...;-)

Poważnie mówię. Olej do nasączania sportowych "wkładek".
Nie pamiętam teraz firmy, bo mam to już kilka lat i w kolejnym aucie.
Plus taki, ze nie trzeba filtra powietrza kupowac tylko czyscisz i nasaczasz i smigasz dalej.

KaWu - 22-04-2011, 13:49

Jako, że w styczniu zaczęło być (po roztopach i pięknych wulkanikach na polskich drogach) słychać przednie łożysko, którego oczywiście na SKP nie słyszeli, to czas był za rozglądaniem się za łożyskiem.
Na dniach wreszcie do mnie dotarło. Płynęło aż z USA dzięki pomocy jednego MM :)
Będzie to Timken.

Jeżeli slychać je tylko podczas skrętu w lewo to będzie prawe :?: Bo sprawdzałem i po podniesieniu przodu cisza zarówno z jednj strony jak i z drugiej. A nie chciałbym przekładać 2x.
Co prawna lekko słychać je dopiero i podczas jazdy i na wprost i skrętu w prawo jest cisza - ale czas je wymienić. Swoje już najeździło.

Do roboty jeszcze chyba prawy banan - bo coś ostatnio zaczęło popukiwać i muszę obejrzeć koło pasowe wału. Bo coś mi nowy pasek nie pasuje - a raczej jego praca i "podskakiwanie" przy odpuszczaniu nowi z gazu.

Hugo - 22-04-2011, 16:02

KaWu napisał/a:
Jeżeli slychać je tylko podczas skrętu w lewo to będzie prawe
Najprawdopodobniej.
KaWu - 30-05-2011, 11:50

2 tygodnie temu pierwsze podejście do wymiany piasty PP i porazka.
W ub. Tygodniu załatwiłem porządny ściągacz i "big" młotek i niestety także poległem.
Ani drgnęło.

Ale na weekend już zdjąłem zawieszenie i siłowałem się z piastą na prasie.
Wreszcie się udało. Przy wyciskaniu aż brązowy dym leciał – tak trzymało.

Łożysko swoją bieżnie zostawiło na piaście.

Hugo napisał/a:
Najprawdopodobniej

No i nadaljest lekkie huczenie przy lewych skrętach :evil:
Inni mi mówią, że jestem przewrażliwiony ale ja wiem jak było kiedys :)
Czyli na dobrą sprawę to łożysko jeszcze mogło smigać.

W najbliższych planach to poszukiwanie w/w przyczyny, kupno świateł dziennych i montaż.

Cytat:
Do roboty jeszcze chyba prawy banan - bo coś ostatnio zaczęło popukiwać

Aha, wymieniony takze zostal 26 kwietnia przy przebiegu 222 720 prawy banan. Wrzucony Oyodo. Nastała cisza. Jeszcze był originał. Cyba, że Niemiec wrzucil także oryginal :D

Cytat:
i muszę obejrzeć koło pasowe wału. Bo coś mi nowy pasek nie pasuje - a raczej jego praca i "podskakiwanie" przy odpuszczaniu nowi z gazu.

Założyłem stary pasek i całkiem inaczej się zachowuje. Nie ma tych dziwnych "podskoków". Więc to raczej wina gumy / wykonania paska. Musi odleżeć swoje i może "zmięknie" :P

Wowik - 30-05-2011, 21:55

Dawaj foty dziennych w Colciawce !
KaWu - 30-05-2011, 23:00

Wowik, chyba jeszcze Cię trzyma po dniach Złotoryji :?: :P
Fotki są wrzucone tutaj: http://forum.mitsumaniaki...t+kawu&start=15
Niestey słabo widać, skończyłem w nocy i zrobiłem fotkę telefonem i dziś z rana przed pracą w dzień.
A najlepiej jak chcesz zobaczyć to daleko nie masz ... :arrow:

KaWu - 25-07-2011, 15:32

Kawu napisał/a:
Inni mi mówią, że jestem przewrażliwiony ale ja wiem jak było kiedys
Czyli na dobrą sprawę to łożysko jeszcze mogło smigać.

W najbliższych planach to poszukiwanie w/w przyczyny

No i zabrałem się 9 kwietnia za lewe koło-łożysko. Ręczne sprawdzanie i nadal zero luzów i huczenia ale powiedziałem trzeba robić.
Założyłem dopiero teraz w sobotę :twisted: Troszkę chorowałem no i ...

Kawu napisał/a:
zdjąłem zawieszenie i siłowałem się z piastą na prasie.

niestety tym razem nawet ta sama prasa nie dała rady :evil:
2 dni w pracy po godzinach z siłowaniem i podgrzewaniem i dopiero poszło.
Znajomi aż się dziwili jak to trzymalo.

No i od 2 dni już jest zupełna cisza (przebieg 224635km) i żadnego małego szumu podczas skrętu w lewo.

Plus taki, że ujeżdzalem wtedy Colta. Trochę nabiłem km i będzie miał więcej niż 2-3kkm rocznie :)

Ciekawe tylko czy łożysko choć 1/10 teraz pociągnie tego co oryginalne.

Poza tym Gal spisuje się nadal ok.
W prezencie dostał też z początkiem miesiąca troszkę folii
(pozostałośc jeszcze starej folii).

W bocznych szybach nie ma szału-słaba jakościowo folia i widać niedoróbki przy kładzeniu. Różnica jest - bynajmniej mój dzieciak tak mówi i się cieszy że ciemniej i chlodniej 8)

Jak się widzi :?:

Przy przebiegu 224330km przepaliła się żarówka lewy przód-H1.
Czyli tradycyjnie nowe cuda techniki co ok. 2 lata (Philips Blue Vision). Póki co chodzi na zwykłych starych.

Anonymous - 25-07-2011, 23:37

KaWu napisał/a:
Jak się widzi :?:

się podoba :thumbright: