[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Zgrzytająca dwójka
Kjuba - 19-12-2010, 19:11
ja mam sedana i mi się przytrafia
Mika - 12-02-2013, 21:37
Witam
Chciałbym trochę wskrzesić temat...
Prosiłbym o podanie roku prod i silnika i uwag dotyczących pracy skrzyni biegów...
Jestem ciekawy, czy Wasze skrzynie też mają takie mankamenty jak moja
Biegi:
1 - gdy auto nie jest rozgrzane, głównie w zimie, żeby zredukować na 1 trzeba praktycznie zwolnić do zera, bo nie wskoczy, gdy auto jest rozgrzane jest ok (auto toczy się i jedynka wskakuje)
2- czasem wchodzi gładziutko, czasem czuć pod ręką opór i jakby zgrzytnięcie - praktycznie na zmianę
3- wchodzi dobrze
4- z trójki na czwórkę nie jest tak łatwo, jest spory opór żeby ją wrzucić, czasem wchodzi gładziutko, ale w większości przypadków jest opór, trzeba użyć siły i czasem zgrzytnie
5- raczej ok, używam jedynie na trasie (nie jestem typem, który lubi mulić silnik)
Też tak macie ? Mam się tym martwić ? Głównie nie podoba mi się praca 2 i 4... :/
Lancer sedan 2010 - 1.6 117KM
pozdro
Lucas123w - 12-02-2013, 21:41
U mnie takie zjawisko nie występuje, szczególnie z 2 na 1 bieg często przed domem na hopce redukuje tak z 30km/h.
Czasem wsteczny zahaczy, ale wtedy pomaga wrzucenie 1 i wsteczny wchodzi od ręki.
mazin - 12-02-2013, 22:50
Mika napisał/a: |
1 - gdy auto nie jest rozgrzane, głównie w zimie, żeby zredukować na 1 trzeba praktycznie zwolnić do zera, bo nie wskoczy, gdy auto jest rozgrzane jest ok (auto toczy się i jedynka wskakuje)
2- czasem wchodzi gładziutko, czasem czuć pod ręką opór i jakby zgrzytnięcie - praktycznie na zmianę
3- wchodzi dobrze
4- z trójki na czwórkę nie jest tak łatwo, jest spory opór żeby ją wrzucić, czasem wchodzi gładziutko, ale w większości przypadków jest opór, trzeba użyć siły i czasem zgrzytnie
5- raczej ok, używam jedynie na trasie (nie jestem typem, który lubi mulić silnik)
|
1. Mam tak samo, ale nie zależy to od temperatury. Uczyłem się jeździć na maluchu, więc to nie problem, jedynka służy do ruszania
2. Mam tak samo, przy czym wystarczy odczekać ok. 1/3 sekundy i zgrzytu nie ma
3. bez problemu
4. Nie zaobserwowałem,wchodzi zawsze i bez problemu
5. tak samo jak 3 i 4
Trik - 13-02-2013, 00:00
1. służy do ruszania. Nawet na ciepłym silniku lepiej zatrzymać auto lub kulać się na 2 i tak się rozpędzi. Możliwe, że jest to rodzaj zabezpieczenia, żeby nie przekręcić silnika tzn. przypadkowe wbicie 1 przy zmianie z 2 na 3 i podwyższonych/wysokich obrotach.
1-3 tez śmiga sporadycznie stosuję
2. wchodzi bez problemów, chociaż opisywałem już przy zmianie akumulatora, że był problem z wybierakiem.
2-4 też śmiga.
3 bez problemu,
3-5 też śmiga,
4 bez problemu,
5 bez problemu,
Co do Twojej 4, może masz naleciałości z poprzedniego auta.
Może tam to wychodziło np. nie do końca wciśnięty pedał sprzęgła i "niechlujne *" prowadzenie drążka zmiany biegów.
Skrzynia w miśkach posiada charakterystyczny klik przy wkładaniu biegów, przez niektórych uwielbiana cecha, no i całkiem precyzyjne prowadzenie drążka.
(* czyt. spory luz na prowadniku)
maniax86 - 13-02-2013, 09:23
a ja mam z biegami jedynie dwie rzeczy:
- 1 mam tak jak wszyscy chyba czyli jak auto sie delikatnie toczy to ciężko ją wbić a nawet jest to praktycznie niemozliwe....
- z 3-4 czasem haczy albo inaczej cięzko wbić 4.... nie wiem czy to haczenie czy poprostu jest specjalnie taki opór duży choć nie wydaje mi sie..... dzieje się tak tylko od czasu do czasu przy powolnej zmianie biegów..... przy szybkim wajchowaniu jak daję gaz do deski to zjawisko nie wystepuje.... i to tyle jesli chodzi o biegi...
Robert_N - 13-02-2013, 12:45
U mnie tylko niekiedy ze wstecznym jest problem ale ponowne wysprzęglenie pomaga. Reszta śmiga idealnie.
Lucas123w - 13-02-2013, 13:20
Robert_N napisał/a: | U mnie tylko niekiedy ze wstecznym jest problem ale ponowne wysprzęglenie pomaga. Reszta śmiga idealnie. |
Już się bałem że to tylko moja skrzynia jest inna.
Przypomniało mi się taka sytuacja, miałem niestandardowe dywaniki gumowe z przodu i ze dwa razy źle rozprzęgliło i delikatny zgrzyt był, zapewne sprzęgło do końca nie dociskało.
MichalRej - 13-02-2013, 15:05
U mnie też od niedawna ciekawe rzeczy się dzieją- to że wsteczny ma opory ze wskoczeniem, to już przywykłem. Ale podczas szybszej jazdy, dochamowując chcę zredukować na drugi bieg i czasami jest sytuacja że nie ma w ogóle możliwości wrzucenia tego biegu, w tedy szybkie puszczenie sprzęgła, i jeszcze raz but w pedał (sprzęgła) i żadko ale pomoże, a czsami 3 razy powtórzę czynność i bieg wrzucę ale ze strasznymi oporami. Dana sytuacja trwa może 2-3 sekundy. Ale strasznie mnie ciekawi że w takim momęcie nie jestem w stanie w żaden sposób wrzucić drógiego biegu, tak jak by go w ogóle w ty miejscu nie było.
Ktoś z Was przypuszcza co jest nie tak...?? bo w Aso standardowe zachowanie.
jaca71 - 14-02-2013, 13:14
To ja tak nieśmiało zapytam czy macie fotele nie za daleko od kierownicy?
Jedyne problemy jakie miałem ze skrzynią to tylko wtedy gdy nie docisnąłem sprzęgła do końca...
Mika - 17-02-2013, 12:10
Wciskam sprzęgło do końca...
Widzę z powyższych postów, że problem z wrzucaniem z 3 na 4 ma tylko maniax86. Może to przypadłość skrzyni w lancerach 1.6 ?
Może ktoś z 1.6 się jeszcze wypowiedzieć ?
maniax86 - 18-02-2013, 07:49
jaca71, a ja niesmiało odpowiem.... nie da się mieć za daleko fotela od kierownicy bo.... kierownica nie ma osiowej regulacji
więc chcąc niechcą bez problemu siegam do pedałowni nogami
gzesiolek - 18-02-2013, 08:57
maniax86, da sie, da... wystarczy miec jak nalezy pionowo ustawione oparcie i kazdy ktory ma ponizej 176cm w prosty sposob bedzie mial takie ustawienie... ale nie od dzis wiadomo, ze skrzynia w 1.5 i 1.6 jest nieco gorsza od tej w 1.8, 2.0... zwlaszcza przy jak najszybszych zmianach biegow, czy redukcjach o 2 biegi... ale i tak lepsza od np. tej co mam w Grande Punto i to znacznie...
tomekrvf - 18-02-2013, 13:37
gzesiolek napisał/a: | ze skrzynia w 1.5 i 1.6 jest nieco gorsza |
Tylko w 1.5 jest gorsza. 1.6 już dostał normalną skrzynię.
gzesiolek - 18-02-2013, 14:19
tomekrvf napisał/a: | 1.6 już dostał normalną skrzynię |
Dobrze wiedziec ze mam nienormalna... to juz tym bardziej nie wiem co moze byc nie tak w przypadkach kolegow...
|
|
|