To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5W 2.5] sportowy wydech

Pawlacz - 08-08-2016, 20:59

Niestety trzeba było wykroić około 1 - 2 cm z lewej strony... Trzeba też wziąć pod uwagę, że oryginalny tłumik za rurę zasilającą z boku a ten ma centralnie. Z rzeźby zrobionej przez tłumikarza jestem średnio zadowolony. Kiedyś trzeba będzie pomyśleć o nowym układzie zrobionym na giętarce :wink:
bialyjayz - 08-08-2016, 21:04

chętnie tego posłuchałbym podczas jazdy, kamera i mikro przy drodze a Ty jedziesz raz,dwa, trzy 120km/h wtedy efekty najlepsze :)

taki dźwięk daje już tylko tłumik końcowy?

Pawlacz - 08-08-2016, 21:08

Pomyślę nad jakąś rzeźbą z kamerką (nie mam żadnego go pro ale może coś się wymodzi:-). W wydechu tylko końcowy (Magnaflow 14805) w dolocie wkładka K&N o ile ona cokolwiek w dźwięku zmienia (podobno tak... :roll: )
Hugo - 08-08-2016, 21:39

Pawlacz napisał/a:
wkładka K&N o ile ona cokolwiek w dźwięku zmienia
Zmienia.
bialyjayz - 08-08-2016, 21:44

sam chętnie bym taki u siebie zamontował, jednak wolałbym dalej mieć rurę jedno wylotową która w Galancie i tak mega dobrze wygląda :)
Chyba, że rzeźba stara końcówka w miejsce dwururki :)

Michaszysz - 10-01-2017, 22:55

montował ktoś uniwersalny sportowy tłumik końcowy do Galanta? Znalazlem coś takiego http://rm-motors.pl/pl/tl...otors-rm12.html oczywiście trzeba by było dobrać odpowiednie wymiary. Jestem ciekawy jak to brzmi, bo dedykowane są zbyt drogie.
Łukasss - 03-02-2018, 12:38

czy ktoś robił rzeźbę pod tytułem wydech od legnum-a do gala 2.5??
mam okazję za dobre pieniądze więc jak nikt nie robił to będę pionierem. jeśli ktoś robił to chętnie skorzystam z dobrej rady ;-)
jeśli ktoś ma ochote to są 2 takie wydechy do kupienia ja biorę 1.Jak ktoś z okolic warszawy to zaoszczędzi się na transporcie a muszę powiedzieć że ciężka sprawa załatwić żeby ktoś chciał przywieść.

[ Dodano: 23-02-2018, 08:23 ]
No to doooozo cierpliwosci i dobre przygotowanie material i miejsce;-) bo przed domem w -10 bylo malo fajnie a material bo jak sie okazuje malo mozna zlozyc ze starych zwlaszcza ze 2,5 i 3 cale i nawet chyba 2 na koniec ciezko polaczyc w 1 calosc. Ale siedzi do zmiany przeweżena ale jest buczy i cieszy ryja ;-)

[ Dodano: 23-02-2018, 10:50 ]

draco09 - 21-10-2018, 11:30

Witam, niestety mój tłumik końcowy (Avance 2,5, 1999 r.) wygląda jak szwajcarski ser i przyszedł czas na jego wymianę. Pojawiło się kilka pytań, w związku z tym, że zastanawiam się nad zmianą końcówki wydechu przy tej okazji.

1. Jakie fi ma rura wychodząca bezpośrednio z puchy w oryginalnym tłumiku? (na wypadek gdybym zdecydował się pozostać przy obecnej końcówce)

2. Czy taki tłumik z allegro: TŁUMIK KOŃCOWY MITSUBISHI GALANT 2,5 V6 1997-2000 będzie pasował bez potrzeby dodatkowych kombinacji? Oraz czy warto taki kupować czy może lepiej lepiej kupić oryginalną używkę, ew. dołożyć do jakiegoś tłumika Ulter (jak na przykład ten), itp.?

3. Czy ktoś z Was posiada jedną z poniższych końcówek w zderzaku od Avance? Jeśli tak, to może wrzucicie fotkę jak to wygląda na aucie oraz napiszcie proszę czy mocno zmienia brzmienie wydechu (zdaję sobie sprawę, że doznania dźwiękowe to subiektywna sprawa)
- Buzzer ZZ150X
- Buzzer ZZ2x70L

A może ktoś z Was ma inne sprawdzone rozwiązanie w swoim Galacie (bez potrzeby ingerencji w otwór w zderzaku)? Został bym przy obecnej końcówce, ale poprzedni właściciel pomalował ją jakąś czarną farbą, która teraz zaczyna odchodzić i nie wygląda to zbyt dobrze. Z góry dzięki za pomoc.

vrangsinn - 21-10-2018, 20:46

Draco 09, prosze:

Buzzer 2x70 u mnie od pól roku (wymiana samej końcówki, reszta ori), końcówka wykonana lepiej niż Ultery, co do trwałości mam za krótko, po montażu dzwięk zmienił sie delikatnia, teraz po pół roku chyba się "ułożył" brzmi bardzo fajnie...wiadomo to nie MF tylko sama końcówka ale dzwięk lepszy niż na ori...generalnie polecam

draco09 - 21-10-2018, 21:05

vrangsinn napisał/a:
Draco 09, prosze:

vrangsinn dzięki :D Jak dla mnie wygląda rewelacyjnie =D> Skoro wpływ na dźwięk ma subtelny... zamawiam!

To może jeszcze ktoś ma doświadczenie z zamiennikiem tłumika z linku z poprzedniego wpisu? Podejdzie to plug&play? Może coś innego?

jacek11 - 21-10-2018, 21:21

Pasował będzie. Ale cena mówi jak to będzie działało.
Ulter fajny,i na pewno będzie fajnie brzmiał, ale kwota za niego spora :|

[ Dodano: 21-10-2018, 21:32 ]
Poczytaj tutaj. Też bardzo fajna opcja,i nawet niedrogo wyszło.
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=73004&postdays=0&postorder=asc&start=1350

draco09 - 22-10-2018, 08:47

jacek11 napisał/a:
Pasował będzie. Ale cena mówi jak to będzie działało.

Pisząc "Cena mówi jak to będzie działało" masz na myśli sam dźwięk?
Cytat:
Poczytaj tutaj. Też bardzo fajna opcja,i nawet niedrogo wyszło.

Faktycznie, fajna opcja :D dźwięk też przyjemny się z tego wydobywa, cenowo wychodzi podobnie jak Ulter, nie udało mi się znaleźć tego Magnaflow 14863 taniej niż ok 800 zł. Poza tym według producenta szerokość całkowita końcówek to 17.78cm, więc chyba nie da się tego dobrze spasować ze zderzakiem w sedanie bez delikatnych przeróbek?

przemek1602 - 23-10-2018, 07:18

Ja czekam obecnie na tłumik od proex, co prawda nie przelot ale też głośny.

[ Dodano: 21-05-2019, 15:44 ]
Po prawie roku jazdy mogę powiedzieć , że na tłumiku pojawia się delikatna korozja. Wydechy od proex nie mają żadnych wieszaków. Poza tym dźwięk dobry, chociaż na niskich obrotach mógłby tak głośno nie buczeć.

Łukasss - 15-10-2020, 00:36

To może się wypowiem o użytkowaniu wydechu fujitsubo przez ten czas.
Rewelacja- cichy i spokojny ale gdy wciskam gaz do podłogi fajnie mruczy. No i przypadek z końcowym przewężeniem okazał się trafiony po zmianie na większą średnicę jest gorzej 🤪
Największy plus to że obroty przy zmianie biegów nie spadają tak drastycznie jak przy seryjnym wydechu.
No i hamownia pokazała wyniki bardzo zadowalające 😁
20 letni silnik wypluł 170 km i 222 Nam (a co jest najlepsze dostępne od 1000 obr/min ) 🙃

Marcino - 15-10-2020, 08:51

Łukasss napisał/a:
To może się wypowiem o użytkowaniu wydechu fujitsubo przez ten czas.

Który model masz konkretnie?
Jakieś fotki?