Off Topic - Pręgierz ortograficzny - na wesoło
arekp - 29-08-2007, 12:12
cns80 napisał/a: | arekp napisał/a: | Czy to moj problem, ze z powodu dysleksji/pseudo dysleksji innych uzytkownikow sieci masz klopoty z pisownia? Nie mozesz miec o to pretensji do mnie | Uważam że mogę, bo inni może faktycznie są "chorzy" na dysleksję, a ty to robisz całkowicie świadomie . |
Nie jestem dyslektykiem, popelnione bledy ortograficzne sa wynikiem braku znajomosci poprawnej pisowni konkretnego wyrazu.
cns80 napisał/a: | arekp napisał/a: | Wytykaj na pregierzu WSZYSTKIE bledy popelnione przez Mitsumaniakow - koniecznie z tymi, ktore ja popelniam - i nie zapomnij o podaniu nicka. |
A jak znajdę powiedzmy 20 twoich to zaczniesz pisać poprawnie ??? Bo inaczej nie widzę sensu |
Bede robil co w mojej mocy, aby nauczyc sie poprawnej pisowni tych wyrazow.
Anonymous - 29-08-2007, 12:16
Aga napisał/a: | a Ty nigdy nie powiedziałeś drugiej osobie czegoś z uśmiechem, o co w innej sytuacji mogłaby się obrazić ???? |
nie widze sensu w udzelaniu w ten sposob odpowiedzi / przekazywaniu informacji na forum (chyba ze kogos sie zna).
cns80 - 29-08-2007, 12:18
arekp napisał/a: | Odpuszczam Moglbym uznac, ze w kontekscie tej dyskusji szacunku mogles nie chciec mi okazac | Aż taki to nie jestem . Tylko dwóch rozmówców na tym forum wkurzyło mnie aż tak że celowo przestałem pisać z wielkiej litery
arekp napisał/a: | Nie jestem dyslektykiem, popelnione bledy ortograficzne sa wynikiem braku znajomosci poprawnej pisowni konkretnego wyrazu. |
arekp napisał/a: | Bede robil co w mojej mocy, aby nauczyc sie poprawnej pisowni tych wyrazow |
Ja mówię nie o błędach ortograficznych tylko o braku ogonków, więc mi tu nie ściemniaj , bo i tak nie uwierzę póki nie zobaczę
Aga - 29-08-2007, 12:29
arturro napisał/a: | Aga napisał/a: | a Ty nigdy nie powiedziałeś drugiej osobie czegoś z uśmiechem, o co w innej sytuacji mogłaby się obrazić ???? |
nie widze sensu w udzelaniu w ten sposob odpowiedzi / przekazywaniu informacji na forum (chyba ze kogos sie zna). |
oj, dziwny z Ciebie człowiek
czarne jest czarne a białe jest białe, tak? (jeśli rozumiesz co mam na myśli )
chyba już czas zakończyć tę wymianę zdań bo można tak ciągnąć w nieskończoność a widać, że nadajemy na innych falach więc to nie ma sensu
pozdrawiam
Anonymous - 29-08-2007, 12:58
Proponuję godzine dziennie spędzić na czytaniu książek - tam błedów na 99% nie ma. Wtedy nie będziemy stawali się dyslektykami "bo na forum tak piszą że ja już nie wiem jak jest poprawnie" Książka w dłoń i heja:)
Co do laski - moja narzeczona na początku naszej znajomości napisała sms "pragne Twojej laski" i jak ja biedny miałem to rozumieć?
cns80 - 29-08-2007, 13:02
Ficu865 napisał/a: | moja narzeczona na początku naszej znajomości napisała sms "pragne Twojej laski" i jak ja biedny miałem to rozumieć? |
Możesz jej przekazać że jest dla mnie guru
Aga - 29-08-2007, 13:02
Ficu865 napisał/a: | moja narzeczona na początku naszej znajomości napisała sms "pragne Twojej laski" i jak ja biedny miałem to rozumieć? |
dokładnie tak, jak napisała
akbi - 29-08-2007, 13:02
Ficu865 napisał/a: | Co do laski - moja narzeczona na początku naszej znajomości napisała sms "pragne Twojej laski" i jak ja biedny miałem to rozumieć? |
znaczy ... że spodobałeś jej się
Anonymous - 29-08-2007, 13:25
P.S. Na forum malopolskim jest jeszcze jeden dyslektyk czy dysletyk/pogubiłem się już;) którego wypocin nie da się czytać i został ostatnio zbesztany delikatnie...;) nie będe mówił kto bo sporo tu jego cytatów hehe Piszę bo ten temat pewnie omija szerokim łukiem bo nie ma dla niego tutaj nic śmiesznego:wink: Aga wiesz o kogo chodzi
Aga - 29-08-2007, 13:35
on akurat to zwykły niechluj, a dysleksja czy dysgrafia to dla niego świetna wymówka, choć nigdy nie widziałam, żeby się do niej przyznawał
Anonymous - 29-08-2007, 14:15
Wiecie co - aż mi wstyd bo w innym temacie cos napisałem i nawaliłem tyle byków że zapytano mnie czy się wygłupiam.
Mój apel do wszystkich
CZYTAJMY KSIĄŻKI
i zwracajmy uwagę na pisownie - po co sie uwsteczniać?
Aga - 29-08-2007, 15:16
dobrze, że to napisałeś bo właśnie zamierzałam tu skopiować twój wpis
teraz już Ci tego nie zrobię
Anonymous - 29-08-2007, 18:46
A jeśli komuś przeczytanie własnego posta i sprawdzenia czy nie ma literówek to za dużo pracy to przecież już komputery nas często wyręczają a tym. Firefox od prawie rok ma sprawdzanie pisowni i nie wierze by inne przeglądarki były pozbawione takiej możliwości.
Każdy prawdziwy dyslektyk stara się jak może by nie pokazywać tego i w razie potrzeby powinien sprawdzać pisownie ze słownikiem. Gdy ktoś piszę z błędami i bezczelnie wykręca się dysleksją to jest zwykłym ignorantem.
Nie chodzi o to by ludzi ganić za błędy ale by nauczyć ich uwagi i tego że nie tylko treść wypowiedzi ma znaczenie ale również forma. Bo wszystko można powiedzieć na wiele sposobów ale o ile przyjemniej czyta się skład i bezbłędne posty.
Anonymous - 29-08-2007, 19:19
NRQ napisał/a: | jeśli komuś przeczytanie własnego posta i sprawdzenia czy nie ma literówek to za dużo pracy |
W moim przypadku staram się zawsze sprawdzać posta wysłanego czy nie ma literówek i czy się wszystko trzyma kupy, bo przeczytając ileś tam odpowiedzi w głowie kumuluje mi się milion myśli i żeby to wyglądało normalnie każdemu proponuję przeczytanie całego tekstu jeszcze raz a opcja edytuj nie gryzie
NRQ napisał/a: | Każdy prawdziwy dyslektyk stara się jak może by nie pokazywać tego i w razie potrzeby powinien sprawdzać pisownie ze słownikiem |
Na dzień dzisiejszy jest sporo dyslektyków, którzy w szkole średniej żeby mieć zawyżone oceny takimi papierkami się legitymowali... Niektórym to zostało
Nie mam nic do dyslekcji o ile osoba stara się z tym walczyć - pisać poprawnie. Ale jeśli ktoś tłumaczy się dyslekcją proponuję powrót do liceum - tam to tolerują...
sruba - 29-08-2007, 20:00
dyslekcja to wymysl nowoczesnego swiata.
za moich czasow, w podstawowce jak ktos robil byki, to pani kazala mu dany wyraz pisac po 100, albo i 200 razy. i jakos problem ginal. nikt nie pisal "ktury", albo "rze". albo "jótro".
no i jak juz napisal Ficu (typowales juz ? ) ksiazki, ksiazki i jeszcze raz ksiazki.
czytanie nie boli, a pomaga...
[ Dodano: 29-08-2007, 20:03 ]
ps. fajna sprawa:
napisalem "ktory" przez u otwarte, a widze przez poprawne zamkniete. forum koryguje bledy pisowni ?
|
|
|