Nasze Miśki - The Fart - Mała angielska historia motoryzacji by Swinks
fj_mike - 28-03-2010, 22:22
Drapieżnik
jkrzysztof80 - 28-03-2010, 22:24
Tomek uziemiłeś go troszkę czy mam zwidy?
swinks_UK - 28-03-2010, 22:28
SPAX'y: przód -40mm, tył -25mm.
marexi - 28-03-2010, 22:41
Dla mnie ma lekkiego zeza nie wiem czemu ale taki mi sie wydaje jak sie go oglada z profilu, po za tym bardzo bardzo ladny misio:)
BTW kiedys na wycieczce w podstawowce w Anglii jak bylem to mowili ze jak w zamku flaga u gory to rodzina krolewska jest --- widziales kogos przez okno moze?
swinks_UK - 28-03-2010, 22:50
Bo ma zeza. Soczewki od tzw. drogowych nie są używane (stawione na PL), a jeżdżę tylko na soczewkach od mijania (zewnętrzna para). Bi-xenony, więc możliwość kombinacji dowolna. Hm, kiedyś wieczorem musze je ustawić znowu jak trzeba
Co do flagi. Rodzinę królewską oznacza inna flaga (czteropolowa z godłami Anglii, Szkocji i Irlandii). Union Jack jest państwową flagą. Sam Burghley House jest w prywatnych rękach, ale pierwotnie był siedzibą kanclerza królowej Elżbiety I - Williama Cecila, lorda Burghley. Potem do XVII w. był siedzibą kanclerzy Anglii.
swinks_UK - 10-04-2010, 14:47
Czas na mały update.
W końcu osiągnąłem max. na strojeniu na hamowni. Kres możliwości. Po kolejnej wizycie w Eurospec wiadomo już na pewno - więcej nie można wycisnąć z obecnego układu. Osiągnięta moc jest na granicy bezpieczeństwa dla silnika.
Wycisnęliśmy z Benem 221 bhp ATW (przy 0.9 bara ustawionym na HKS). Wynik lepszy niż można było się spodziewać, jednak okupiony bardzo niebezpiecznym afr'em, więc ostatecznie po zabawie z S-AFC moc (a właściwie afr) ustawiona do codziennej jazdy to 199bhp ATW (to z myślą używania również paliwa 95 RON, gdzie ryzyko detonacji w silniku zwiększa się o 45%).
W czasie testów było 99 RON.
Na wykresach kolorem niebieskim jest test wyjściowego ustawienia z wadliwym FPR. Kolorem różowym jest końcowy wynik.
W dolnym zakresie obrotów widać spory tzw. turbo lag. Coś za coś.
jkrzysztof80 - 10-04-2010, 16:09
swinks_UK napisał/a: | więcej nie można wycisnąć z obecnego układu. Osiągnięta moc jest na granicy bezpieczeństwa dla silnika. |
Tomek czyli to już koniec tuningu?
Psikus - 10-04-2010, 16:30
Ja nie jestem specjalistą w tych tematach, więc zapytam: skoro Twój galant moc modyfikacjach ma moc max 221 HP ( rozumiem że to konie mechaniczne ) na kołach, to jaka jest moc na kołach seryjnego galanta vr4 na kołach? Jeśli moc podawana w danych technicznych ~ 280KM jest mocą na silniku, jaka jest w Twoim samochodzie?
swinks_UK - 10-04-2010, 22:54
Psikus napisał/a: | jaka jest moc na kołach seryjnego galanta vr4 na kołach? Jeśli moc podawana w danych technicznych ~ 280KM jest mocą na silniku, jaka jest w Twoim samochodzie? |
W przypadku mojego VR4 (fabryczne 260 bhp bo przed-liftowy) seryjnie to będzie coś koło 176 bhp ATW.
Hamownie samochodów robią TYLKO pomiary mocy na kołach. Potem w zależności od zaleceń producenta auta, lub producenta hamowni stosuje się algorytm do obliczenia teoretycznej mocy na silniku by porównać do danych fabrycznych.
W przypadku samochodów AWD, 4WD, 4x4 normę ISO do pomiarów mają bodajże tylko hamownie DynoDynamics. Zresztą są same klasą w sobie, w czasie pomiaru podłaczane są m.in. sondy: afr, temp. komory silnika, temp. w dolocie za przepustnicą, temp. w dolocie przed przepustnicą, skład spalin i ich temp. w wydechu, knock sensor na każdy bank, pomiar na szynie paliwowej. Dzięki temu fachowiec mioże wydobyć ostatnie poty z auta bez ryzyka zrobienia buuum w silniku.
Co do przeliczania mocy. Eurospec stosuje następujący algorytm:
(moc ATW / a) / b = przybliżona moc silnika
gdzie:
a - współczynnik straty przeniesienia napędu (dla napędu FWD to 0.93, dla RWD to 0.85, dla AWD to 0.75)
b - współczynnik straty na skrzyni biegów (skrzynia manualna konwencjonalna to 0.97, skrzynia tiptronic to 0.93, skrzynia automatyczna konwencjonalna to 0.90)
Amerykanie jeszcze stosują sztuczkę w postaci czynnika oporu opon. W zależności od wielkości opon dodają do wielkości ATW 3 bhp (opony o szerokości do 205) lub 10 bhp (opony o szerokości pow. 205), jednak mi to pachnie oszustwem
Tak więc w przypadku mojego samochodu wzór wyglądałby tak:
221 / 0.75 = 294.6
294.6 / 0.93 = 316.7 bhp
czyli zysk ok. 57 bhp w wyniku mojej dłubaniny.
Wynik uważam za znakomity jak na 0.9 bara w dolocie, stabilnie i bezpiecznie, hm...
swinks_UK - 10-04-2010, 23:00
jkrzysztof80 napisał/a: |
Tomek czyli to już koniec tuningu? |
Tak.
Hm... jeszcze by można się pobawić kątem zapłonu, itd., ale wtedy wkraczam na ścieżkę tzw. dużej modyfikacji. Dalsze zmiany pociągnęłyby za sobą nakłady finansowe równe zakupowi EVO 6, więc nie widzę sensu. Tu zostawiam Tomkowi (Kochajjowi) pole do popisu. Ja wycofuję się z wyścigu. Nie chcę ryzykować przymusowej wymiany silnika (ostatnio bum zaliczyli Mark4 i Eric jak przeciągnęli strunę ).
Teraz mnie czeka konserwacja i odnawianie grata jeśli mam się nim cieszyć dłużej.
gem1 - 11-04-2010, 07:14
przeczytałem od deski dp deski...
przejrzałem fotki.. decyzja pojęta.
jesteś posiadaczem najbardziej męskiej fury na tym forum
anwi - 11-04-2010, 09:39
przyznam się szczerze ze myślałem więcej da się wyciągnąć z Seri, szkoda ze kończysz "wyścig zbrojeń" naprawdę wasze mody fajnie się czytało (a nie jakie to ja opony kupiłem i aluski, i czym wyczyściłem dywanik w aucie), jak kolega wyżej pisał męsko!! no i porządny wykres a nie : " ...na pewno trzyma serie"
pozdrawiam
Ps. mam nadzieje ze z hamulcami nie odpuścisz:) wiesz dlaczego prawda??
swinks_UK - 11-04-2010, 22:56
fiole1 napisał/a: | przyznam się szczerze ze myślałem więcej da się wyciągnąć z Seri, szkoda ze kończysz "wyścig zbrojeń" naprawdę wasze mody fajnie się czytało (a nie jakie to ja opony kupiłem i aluski, i czym wyczyściłem dywanik w aucie), jak kolega wyżej pisał męsko!! no i porządny wykres a nie : " ...na pewno trzyma serie"
pozdrawiam
Ps. mam nadzieje ze z hamulcami nie odpuścisz:) wiesz dlaczego prawda?? |
Nie ma obaw, wszystko szykowane pod Brembo. Przy okazji przód zawiechy pójdzie do odnowy.
Ano wykres... czarno na białym
To co udało mi sie uzyskać własnym wysiłkiem przy dość rozważnym dysponowaniu środkami.
Tak dla rozwagi teoretykom co mają po 400 i więcej kucy w swoich pięknych Misiach...
swinks_UK - 11-04-2010, 22:58
gem1 napisał/a: | przeczytałem od deski dp deski...
przejrzałem fotki.. decyzja pojęta.
jesteś posiadaczem najbardziej męskiej fury na tym forum |
Dziękuje i doceniam.
Paradoksalnie mimo różnic miedzy nami, chętnie się browarka napiję na zlocie z Tobą.
gem1 - 11-04-2010, 23:20
swinks_UK napisał/a: | chętnie się browarka napiję na zlocie z Tobą |
przy najblizszej okazji.. z przyjemnością... nie widzę przeszkód.
|
|
|