[97-04]Galant EAxA/W - "Sportowe" zawieszenie... (Eibach)
yaro1976 - 26-04-2011, 20:11
kzyhu napisał/a: | Hej,
Jutro na lawecie zawita na moim podwórku to cacko:
http://allegro.pl/galant-...1553660431.html
Jest obniżony przez niemca (czerwone sprężyny).
I tak czytam o obniżaniu galantów, tak patrzę na przód tego swojego przyszłego...
I zaczynam szukać oryginalnych sprężyn.... bo wydaje mi się za niiiiskooooo.
Jak to Wam wygląda? nie siedzi zbyt blisko ziemi, zwłaszcza przód? |
jak będziesz się pozbywał to jak cena będzie atrakcyjna to chętnie bym przytulił, chcę zrobić sobie 2 zestawy sprężyn, zima lato, nerwuje mnie wielgachna przerwa w nadkolu
robertdg - 26-04-2011, 20:23
kzyhu, najpierw pojeździj o oceń komfort i możliwości, ja bym tak odrazu nie zmieniał, mam zawias na minusie i nie znajduje powodu do narzekań, pozatym, że czasami muszę się dobrze zastanowić czy dam rade gdzieś przejechać
Anonymous - 26-04-2011, 21:07
Koledzy, powiedzcie mi mniej więcej czy nie będzie głupio wyglądać taki zestaw:
- tył - nivo
- przód - amory + eibach
aktualny wygląd:
Hugo - 26-04-2011, 22:50
kzyhu napisał/a: | Jak to Wam wygląda? nie siedzi zbyt blisko ziemi, zwłaszcza przód? | Bo ja wiem czy jest aż tak nisko... Ciesz sie, że nie ma zderzaka od SE. A przy okazji, kolor tego auta jest boski!
PABLO998 - 02-05-2011, 08:33
Witam! Mam w swoim Glancie sportowe zawieszenie (przypuszczem, że jest to Eibach) i tylne obydwa koła dołem uciekają na zewnątrz. Ustawiałem już zbieżność bo zimą jak było ślisko w ogóle nie dało się jechać. ,,Fachowcy" ustawili mi zbiezność, ale kątów z tyłu nie ustawili bo powiedzieli, że nie ma takiej możliwości i że mi się wydaje, iż koła stoją krzywo. Powie mi ktoś jak to jest z tymi kątami pochylenia kół tylnych, można je skorygować czy raczej nie? Bo z tego co wyczytałem w tym poście to jest taka możliwość i nawet jest specjalny zestaw do korygowania pochylenia, a z drugiej strony np. w tym poście http://forum.mitsumaniaki...hylenie+k%F3%B3 napisane jest, że takiej możliwości nie ma i że przyczyną nieodpowiedniego pochylenia kół może być np. krzywa zwrotnica itp.
Czy miał już ktoś taki problem?
Czy ten zestaw do korygowania pochylenia kół tylnych rzeczywiście pomoże rozwiązać mój problem http://www.autopartsdeal..../moog/K7332.jpg i gdzie wogóle się montuje te podkładki?
Hugo - 02-05-2011, 11:01
PABLO998 u mnie też jest negatyw i to spory, ale opony zdziera równo. A u Ciebie? PABLO998 napisał/a: | Powie mi ktoś jak to jest z tymi kątami pochylenia kół tylnych, można je skorygować czy raczej nie? | Fabrycznie nie ma takiej możliwości. Można to zrobić podkładając podkładki pod mocowanie górnego wahacza do nadwozia.
PABLO998 - 02-05-2011, 11:27
U mnie też opony bierze raczej równo, ale nie ciekawie to wygląda i mnie to denerwuje. Hugo napisał/a: | Można to zrobić podkładając podkładki pod mocowanie górnego wahacza do nadwozia. | Pisząc to masz na myśli ten zestaw wymieniony wyżej?
marcinzam - 02-05-2011, 11:47
PABLO998 napisał/a: | U mnie też opony bierze raczej równo, ale nie ciekawie to wygląda i mnie to denerwuje. Hugo napisał/a: | Można to zrobić podkładając podkładki pod mocowanie górnego wahacza do nadwozia. | Pisząc to masz na myśli ten zestaw wymieniony wyżej? |
tak można takim zestawem jak wyżej ,lub bardziej profesjonalnym takim jak poniżej którym można ustawić od -1 do +3 stopni
http://www.rockauto.com/c....php?pk=1023485
Anonymous - 06-05-2011, 20:45
Ja u siebie wymieniałem ze sportowych sprężyn i obniżonych amorków na normalne sprężyny i amorki. Ten co twierdzi że nie ma różnicy w komforcie to po prostu nie miał możliwości doświadczenia różnicy. Zmiana był podyktowana:
1. Częstym haczeniem na martwych policjantach (trzeba było je pokonywać wolno).
2. Brakiem możliwości parkowania przodem w niektórych miejscach
3. Tył nisko siedział i po załądowaniu 2 osób na tył + bagażnika odległość pomiędzy kołem a nadkolem to raptem grubość palucha.
Także nie radze zmieniać kątów pochylenia kół tylnich przy obniżonym zawieszeniu bo przy większym dołku koło walnie w natkole.
Do tych którym przerwa się z przodu nie podoba proponuje dać ciut większe oponki i jest OK plus dostajemy w gratisie większy komfort i większe bezpieczeństwo przed pogięciem felg.
A jeszcze nie ma sensu obniżać tylko przód bo to znaczy jedno: jeszcze niżej położony przód zderzaka względem ziemi.
kzyhu - 06-05-2011, 21:03
yaro1976 napisał/a: | kzyhu napisał/a: | Hej,
Jutro na lawecie zawita na moim podwórku to cacko:
http://allegro.pl/galant-...1553660431.html
Jest obniżony przez niemca (czerwone sprężyny).
I tak czytam o obniżaniu galantów, tak patrzę na przód tego swojego przyszłego...
I zaczynam szukać oryginalnych sprężyn.... bo wydaje mi się za niiiiskooooo.
Jak to Wam wygląda? nie siedzi zbyt blisko ziemi, zwłaszcza przód? |
jak będziesz się pozbywał to jak cena będzie atrakcyjna to chętnie bym przytulił, chcę zrobić sobie 2 zestawy sprężyn, zima lato, nerwuje mnie wielgachna przerwa w nadkolu |
Niestety sprężyny z przodu okazały się pęknięte. Wymieniłem już komplet na oryginalne + wszystkie amorki na kyba, bo te z którymi go dostałem dosłownie się wylały
malina_drizzt - 07-05-2011, 20:46
A ja zaryzykowałem i kupiłem jamexy.
Cena 369zł na allegro. Obniżenie 35mm, na oko 35-40mmn dla mnie jest idealnie, właśnie tego oczekiwałem
Mimo wielu komentarzy negatywnych odnośnie jakości sprężyn jest dobrze, tył obniżył się o podobną wartość w stosunku do przodu.
Przy większym obciążeniu tzn. pełny bak trochę gratów i ja czyli 110kg w bagażniku koło nie chowa się w nadkole.
Ogólnie mogę powiedzieć, że sprężyny bardziej nastawione są na obniżenie niż sportową charakterystykę, komfort jest w zasadzie zachowany jak w oryginale.
sipex - 07-05-2011, 23:54
malina_drizzt,
a jakie masz felgi w miśku?też takie planuje do siebie ale własnie slyszałem że tył siada bardziej..możesz jakąś fotkę wrzucic jak to wygląda po glebie?..pzdr
malina_drizzt - 08-05-2011, 00:31
Jutro postaram się dodać fotki.
Felgi to zwykłe galantowe 15 cali, ale czy będzie to 16 czy 17 nie ma znaczenia, wszystko kwestia dobrania szerokości i profilu opony.
Dla mnie na 15 wygląda bardzo dobrze, a przy tym zawieszenie nie dostaje tak bardzo w kość.
Zauważ, że standardowo w galancie odstęp między oponą, a nadkolem jest większy z przodu niż z tyłu. Po założeniu jamexów mam wrażenie, że zmniejszyła się ta dysproporcja.
Auto odebrałem wczoraj, dzisiaj na liczniku ponad 600km po raczej kiepskich drogach i stwierdzam, że jest dobrze nawet lepiej niż się spodziewałem ogólnie komfort, prowadzenie i wygląd na plus.
Możliwe, że z czasem będzie gorzej i tył siądzie, ale zawsze mogę wrócić do starych sprężyn, poza tym cena jamexów nie zabija
Trochę świeci słoneczko i jest duży kontrast dlatego nie do końca widać opony w nadkolu, w rzeczywistości koło trochę lepiej wypełnia nadkole.
nerus - 08-05-2011, 15:21
malina_drizzt napisał/a: | Ogólnie mogę powiedzieć, że sprężyny bardziej nastawione są na obniżenie niż sportową charakterystykę, komfort jest w zasadzie zachowany jak w oryginale. |
a jak się zachowuje przód podczas hamowania
sipex - 08-05-2011, 16:00
jak dlamnie super wygląda i własnie tak chce u siebie:))
|
|
|