To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

zenio86 - 21-12-2008, 12:16

nie.
sprezyne wybrales do auta z nivo...
sprezyna z nivo pasuje do amora z nivo, sprezyna zwykla pasuje do zwyklego amora. Wiec kupujesz komplet zwyklych amorow i zwyklych sprezyn ( zwykle- znaczy do galanta bez samopoziomowania)
i kup sobie KYB a nie jakies delphi

Marti - 21-12-2008, 13:00

Czyli:

1. Amortyzator gaz

lub

1.Amortyzator olej

i

2. Sprężyny obniżające -30mm

lub

2. Sprężyna "zwykła" - wzmocniona podmodel 2,5l

Martwi mnie słaba dostępność sprężyn do EA5W bez nivo.... Spręzyna SU20128 występuje też w modelu 2.0 i 2.0TD więc też może być do nivo. Bez wymiarów raczej nie znajdę

zenio86 - 21-12-2008, 16:36

dokladnie, KYB+lesjofors= jest ok. Zwykla sprezyne, jesli nie chcesz obnizac, kup sobie na allegro.
Marti - 21-12-2008, 22:14

zenio86 napisał/a:
Zwykla sprezyne, jesli nie chcesz obnizac, kup sobie na allegro.

Występują na ogół (tylko) do nivo i tu jest problem. Poszukam jeszcze na innych portalach.

Marcino - 24-12-2008, 03:15

brodzky napisał/a:
misjonarz. napisał/a:
Cytat:
Zamowilem nowki
nivo?

Oui. Sachs 444 219

Ile za to zapłacisz i czy to faktycznie bedzie Nivo...

brodzky - 24-12-2008, 11:16

jakies 2kzl i fakycznie bedzie NIVO. Wlasnie po nie jade. Wymiary sie zgadzaja.

[ Dodano: 24-12-2008, 12:39 ]
Mam juz amorki. Faktycznie sa pieronsko ciezkie. I co ciekawe maja jeden numer seryjny pomimo, ze sa w osobnych pudelkach. Przyczyna tego jest taka ze ONE SA DO SIEBIE KALIBROWANE! Tak powiedzieli gdzies w centrali. Niedopuszczalne jest pomieszanie dwu innych kompletow na magazynie. Obejrze je jeszcze dokladnie czy gdzies jednak nie ma osobnego numerku... I fotki pozniej jak znajde aparat.

[ Dodano: 24-12-2008, 14:43 ]
553EUR dokladnie wyszlo.

Fotki

marexi - 26-12-2008, 00:09

nie znam sie w ogole na zawieszeniu ale co to jest to NIVO? wystepuje to w kazdym galancie kombi? ja mam 98r hamulce juz mam wieksze jest to Winter Edition i chcialbym sie dowiedziec o co tu chodzi dlaczego aa one takie drogie a dlaczego ktos dal tylko 400zl?
Marti - 26-12-2008, 11:47

brodzky napisał/a:
Zeby sie nie okazalo ze jak wymienie to i tak bedzie siedzialo....

Jeżeli nie masz uszkodzonych sprężyn czyli popękanych to nie powinno być problemu. U mnie mozna zauważyć różnicę ok 1cm w wysokości zawieszenia na munus po stronie na której (zgnieconej sprężynie) jeździłem ok tygodnia . Ja tą różnicę zwaliłem na amorek (zakupiony używany) a nie na sprężynę.

Tak na marginesie to ciekaw jestem dlaczego ludziom padają przeważnie amorki z lewej strony.

brodzky wysłałem Ci pytanie na pw. Odpowiedz czy tak czy nie.....

akbi - 27-12-2008, 13:06

marexi napisał/a:
co to jest to NIVO

amortyzatory samopoziomujące się
marexi napisał/a:
takie drogie a dlaczego ktos dal tylko 400zl

400 - to cena zwykłych amorków
z nivo to cena min 2000 pln

brodzky - 27-12-2008, 21:00

akbi napisał/a:

400 - to cena zwykłych amorków
z nivo to cena min 2000 pln

Male sprostowanie: Intercars 1800, ze znizka klubowa 1300 szt.

Z Niemiec: 553 EUR za komplet (bo tylko tak mozna kupic)

Zhan - 28-12-2008, 11:57

Marti napisał/a:
Tak na marginesie to ciekaw jestem dlaczego ludziom padają przeważnie amorki z lewej strony.

pewnie dla tego, ze lewa strona jest mocniej obciazona masa kierowcy :)
mi tez padl amorek z tylu po lewej i tak sie zastanawiam jak go wymienic... z przodu mam oryginaly mitsu czy z tylu tez pakowac oryginaly czy moga byc rozne marki (charakterystyki) na przedzie i tyle? a moze wymienic wszystkie na jakies zamienniki?

Marti - 28-12-2008, 21:31

Zhan napisał/a:
Marti napisał/a:

pewnie dla tego, ze lewa strona jest mocniej obciazona masa kierowcy :)
mi tez padl amorek z tylu po lewej i tak sie zastanawiam jak go wymienic... z przodu mam oryginaly mitsu czy z tylu tez pakowac oryginaly czy moga byc rozne marki (charakterystyki) na przedzie i tyle? a moze wymienic wszystkie na jakies zamienniki?

Zalezy od zasobności portfela. Jak masz kaskę na nivo to czemu nie, jak nie to kombinuj. Ja już raz wymieniałem na uzywkę i był to ostani raz. Teraz zrobię jak Marcino i pokombinuję z zastępczym zawiasem.

Zhan - 29-12-2008, 00:11

zapomnialem dodac, ze mam sedana
Anonymous - 29-12-2008, 13:09

Marti napisał/a:

Najbardziej narażony na zużycie jest amortyzator prawy przedni :arrow: dziury i studzienki przy krawężnikach.Jeśli padnie jeden przedni ,to w następnej kolejności pada tył po przekątnej .

:arrow: PILNUJCIE PRZEDNICH :!:

brodzky - 29-12-2008, 22:26

Jedna os to minimum. Ale po co wymieniac tez os, w ktorej amortyzator nie padl?