[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] LPG w Galancie EAxx
Anonymous - 16-02-2008, 12:58
WITAM SERDECZNIE. mam gala 98r 2.5 V6 i chcialem zalozyc instalacje gazowa, ale mam problem z wyborem zakladu. W zasadzie koncentruje sie na dwoch: "elpigaz" i "energy gaz polska" z czego ten drugi (przynajmniej stwarza pozory) byc warsztatem gdzie zakladaj instalacje do konkretnych samochodow z konkretnymi silnikami, czyli wnioskuje ze do mojego nie stworzylo by i wiekszego problemu. Jednakze chcialbym zapytac czy ktos z was mial moze stycznosc z jakims warsztatem wymienionym powyzej, jezeli tak to prosze o opinie.
Drugie pytanie jakie chcialem zadac, to czy jezeli samochod ma juz przebieg ok. 160tys kil. bedzie mialo wplyw na zalozona instalacje gazowa?? Co nalezaloby sprawdzic przed montazem instalacji?? i na co zwrocic szczegolna uwage???
WIELKIE DZIEKI I POZDRAWIAM!!!
[ Dodano: 16-02-2008, 13:00 ]
WITAM SERDECZNIE. mam gala 98r 2.5 V6 i chcialem zalozyc instalacje gazowa, ale mam problem z wyborem zakladu. W zasadzie koncentruje sie na dwoch: "elpigaz" i "energy gaz polska" z czego ten drugi (przynajmniej stwarza pozory) byc warsztatem gdzie zakladaj instalacje do konkretnych samochodow z konkretnymi silnikami, czyli wnioskuje ze do mojego nie stworzylo by i wiekszego problemu. Jednakze chcialbym zapytac czy ktos z was mial moze stycznosc z jakims warsztatem wymienionym powyzej, jezeli tak to prosze o opinie.
Drugie pytanie jakie chcialem zadac, to czy jezeli samochod ma juz przebieg ok. 160tys kil. bedzie mialo wplyw na zalozona instalacje gazowa?? Co nalezaloby sprawdzic przed montazem instalacji?? i na co zwrocic szczegolna uwage???
WIELKIE DZIEKI I POZDRAWIAM!!!
Anonymous - 23-02-2008, 18:02
Galant 99r. 2.0 LPG i ostatnio założyłem BLOS. Tak jak w instrukcji, bezpośrednio połączyłem reduktor z BLOSem. Poprawa jest dosyć znacząca. Przede wszystkim: nie strzela, reakcja silnika na pedał gazu jest natychmiastowa, na wolnych obrotach chodzi równo i przy większej prędkości nie gaśnie. Polecam.
JaGrab3 - 23-02-2008, 22:06
kpawelk, sam zakladales czy jakis zakład?? Miales jakies problemy z dopasowaniem blosa itd? czy zmieniales rurkę dyfuzora na inna niż standardowa?
Anonymous - 23-02-2008, 22:38
Zakładałem sam. Żadnych problemów, żadnych zmian- wszystko w standardzie (średnica 70 mm). Co do ustawień, to tak jak w instrukcji (odkręcić główną śrubę na ok 2,5 obrotu), a póżniej wizyta w warsztacie i pomiar CO i CO2.
Do wykonania w godzinę.
Pozdrawiam.
Anonymous - 14-05-2008, 22:10 Temat postu: jaka instalacja lpg? BRC, STAG 300,ZENIT??do gala 98?? Witam serdecznie.moze powielam temat ale musze jestem z okolic Lodzi.chce zamontowac gaz to miska 2.0 z 98 roku. w gre wchodza sekwencje:
instalka BRC (montuje CZAKRAM w lodzi) - koszt 3100
instalka STAG 300 (POLMOZBYT w lodzi) - koszt 2700
instalka ZENIT (NA WESELNEJ w lodzi) - koszt 2400
prosil bym o opinie jesli ktokolwiek wie cos na temat tych instalacji jak sie sprawuja,moze ktos z lodzi sie wypowie.pozdrawiam i sory bo wiem ze juz o tym bylo.ale chcialbym wiecej
Marcino - 14-05-2008, 23:43
Jak chcesz wiecej to czytaj wieceji bedzie wiedział wiecej.
Ja mam 2.5 V6 i mam staga, wiec taka instalke ci będę polecał.
Co do zakładów w Łodzi to pytaj na forum regionalnym, mysle ze chłopaki pomoga.
yaro1976 - 15-05-2008, 08:25
Ja posiadam Landi Renzo zakładane u Stefanowskiego i też sobie bedę chwalił, choć przepłaciłem . Moja uwaga: dołóż nieco więcej i załóż w sprawdzonym zakładzie, sprawdzona instalkę, oszczędzi ci to wiele czasu pieniędzy i nerwów w przyszłości.
Pzdr i zapraszamy na spoty regionalne.
yaro
t.o - 15-05-2008, 09:02 Temat postu: Re: jaka instalacja lpg? BRC, STAG 300,ZENIT??do gala 98?? Z czystym sumieniem mogę polecić Stag300 + dobre wtryski.
Ale jest jeden warunek - zakład który montuje zna sie na rzeczy i nie są partaczami
bo w tym 80% sukcesu i zadowolenia z późniejszej jazdy. Tak jak już ktoś napisał,
nie warto patrzeć na najniższą cenę za montaż.
Powodzenia! :>
Matejko - 15-05-2008, 10:15
tez mam staga nie narzekam - co i jak mozesz poszukac moich postow, co do zenita ten, ktory montowal-takze montuje zenity, powiedzial ze maja slaba pamiec i co pol roku srednio sie rozprogramowuje i nie chce jezdzic na gazie, trzeba od nowa mape wgrywac, mowil takze ze staga sie o wiele latwiej montuje niz brc bo do brc trzeba samemu uchwyty dorabiac praktycznie do kazdej czesci, a w stagu wszystko jest
i wlasnie w innym aucie ogladalem brc to widzialem roznice w montazu i jakies porzezbione uchwyty
RoveR - 15-05-2008, 21:47
Ja mam 4gas, montowałem na Finansowej, instalacja nie stwarza żadnych problemów i mogę ją spokojnie polecić, ale warsztat to jak bym miał jeszcze raz zakładać to chyba bym wybrał Stefanowskiego. Na Finansowej mają drogie przeglądy gwarancyjne (właściwie nie wiem jak to wygląda w innych firmach, jednak tutaj wydaje mi się że cena jest wygórowana), i ciągle są zajęci bo mają pełno roboty, także nawet jeżeli jest się umówionym na konkretną godzinę to nieraz i tak trzeba czekać, ale co do wykonania montażu zarzutów nie mam bo zrobili to profesjonalnie i zresztą widać że znają się na rzeczy.
Anonymous - 15-05-2008, 22:02
a ja mam brc i wszystko spoko bangla... ale to dopiero 4000km więc nie wiem czy opinia miarodajna... Póki co żadnych problemów, spalanie ok.12 litrów średnio mi wychodzi. Raczej miasto, trasy macham max 35km po drogach jednopasmowych
Marcino - 15-05-2008, 22:24
4gas to chyba listwa wtryskowa chłodzona woda.. jak padnie jeden wymieniasz cała. A w stagu masz osobne wtryskiwacze...
No i podstawa to dobry reduktor, nie za maly, nie za długie przewody od wtryskiwacza do kolektora, zreszta warsztat co dobrze robi instalacje to wie co i jak:)
Pozdrawiam
Anonymous - 04-07-2008, 01:06
U mnie śmiga włoski elpigaz stella, oczywiście sekwencja. Widzę że ten rodzaj instalacji raczej niespotykany, aczkowlwiek jest to chyba najlepsz instalka po Prinsie. Koszt 3600 zł na koniec 2007 roku, tankowanie pod klapka oryginalnego wlewu paliwa, zbiornik toroidalny - wchodzi tylko 38l ale podłoga płaska. Spalanie na zimówkach - 195/65/ R14 max. 11,5 l na 100 km i nieważne czy wokół komina czy trasa. Obecnie na standarowych kapciach 205/60 R15 i właczonej klimie min. 12l, max. 14l/100km. Osiągi bardzo zblizone do jazdy na Pb.
Pamiętać należy by co 1o tys. km wymieniac filtr fazy lotnej oraz ok. 30 tys. filtr w reduktorze !!! Warto też sprawdzać wydajność wtrysków, robić update software'u lub chcoiaż skalibrować mapę.
tomekrvf - 04-07-2008, 10:07
Ja niedługo będę miał założonego Prinsa. Będzie palił około 17% więcej gazu jak benzyny.
koza - 05-07-2008, 10:22
Ja mam AGIS sterownik wyprodukowany w Białymstoku działa bez zarzutu , z ciekawostek podam że na tym sterowniku gazują silniki Hemi!
Auto przy dynamicznej jęździe pali 12,5-13l lpg oczywiście 2,5V6
|
|
|