To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Zapłacisz nawet 3 tys. podatku !

gulgulq - 23-04-2009, 14:13

Dynamind napisał/a:
Mam nadzieję, że wyeliminuje to chociaż stare żęchy, jeżdżące trumny jakimi zaśmiecony jest nasz kraj. O wielu tego typu egzemplarzach trudno powiedzieć, że staną się modelami kultowymi i legendami skoro już teraz zawieszenie trzyma się na słowo honoru a blacha przeżarta przez rdzę.
Jesteśmy przez takie "zabytki" i l"egendy motoryzacji" złomowiskiem Europy. To na pocieszenie taki plus, bo pomysł z kolejnym podatkiem nikomu nie ułatwi przesiadki do nowszego auta.

tylko takie coś powinno być eliminowanie przez tzw. przegląd stanu technicznego. Ale skoro diagnostycy nawet nie widzą samochodu i podbijają dowody to najlepszym remedium na to jest stworzenie nowego podatku :evil: :evil:

cns80 - 23-04-2009, 14:18

gulgulq napisał/a:
Ale skoro diagnostycy nawet nie widzą samochodu i podbijają dowody to najlepszym remedium na to jest stworzenie nowego podatku
Który i tak nie wykluczy zagrożenia ze strony aut 2 letnich po spotkaniu z drzewem lub słupem. Za to Darek czy Hubeeert za swoje Colty, które są proste i bezpieczne zapłacą krocie. To takie nowe wydanie sprawiedliwości społecznej :roll:
Hubeeert - 23-04-2009, 15:13

Nie zapłacę. Wywiozę do UK i tu będę płacił duzo mniej.
siwek - 23-04-2009, 16:44

Hubeeert napisał/a:
Nie zapłacę. Wywiozę do UK i tu będę płacił duzo mniej.
jeśli te przepisy wejdą w życie to to będzie jedyne rozsądne wyjście heh...

a jesliby inne państwa ułatwiły sposób rejestracji u nich auta to pewnie większość tak zrobi :)

swinks_UK - 23-04-2009, 18:07

Możecie rejestrować w UK, wystarczy listownie wysłać wniosek. Adresu mogę użyczyć swojego za "drobną" opłatą. Tylko pamiętać by płacić Road Tax i robić MOT na czas, no i ubezpieczenie czasem wychodzi taniej niż w Polsce (za pełny pakiet).
:badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin:

Ciekawe... nagle w Polsce 80% aut jeździ na angielskich blachach... druga Irlandia, nie? :D

Morfi - 23-04-2009, 18:14

Mysle ze Czechy wyjda najtaniej :D
Anonymous - 23-04-2009, 19:31

ja spróbuję w Hiszpanii :lol:
karolgt - 23-04-2009, 22:47

nowy sport narodowy ? :D

wyjazd na urlop do kraju i przy okazji rejestracja w nim samochodu :)

odrazu każdy sąsiad będzie wiedział gdzie spędziliśmy wakacje :D

gres - 24-04-2009, 13:38

pawlos napisał/a:
a ja tak sobie myśle , że rząd podwyższając akcyzę na samochody pow. 2 litrów i jednocześnie przyjmując wartośc kupna z tych swoich tabel , liczył na wzrost wpływów do budżetu , tylko nie przewidział że to w dużym stopniu zahamuje sprowadzenie takich aut i zmniejszenie wpływu i się przeliczył

(czyt.kierowców )

pozdrawiam

bardzo celna uwaga... tylko polityka nią nie przekonasz bo on jest święcie przekonany że ludzie zaczną kupować nowe

karolgt jak będziesz jechał to daj znać pojedziemy z krk większą grupą to może zniżki będa :D

Morfi - 24-04-2009, 13:45

Ja jednak będe za opcja czechy :)

[ Dodano: 24-04-2009, 13:51 ]
http://moto.money.pl/wiad...4,0,411586.html
dobrze że Cari spełnia EURO 3 :D

gulgulq - 24-04-2009, 14:08

Morfi napisał/a:
Ja jednak będe za opcja czechy :)

[ Dodano: 24-04-2009, 13:51 ]
http://moto.money.pl/wiad...4,0,411586.html
dobrze że Cari spełnia EURO 3 :D

czyli niema róznicy - tak czy siak płacisz tylko ze narazie u nas hipotetycznie wiecej

najpierw wprowadzili akcyze
pozniej podatek na drogi w paliwie
pozniej karte pozjadu
pozniej podatek recyklingowy
teraz podatek ekologiczny

bedzie podatek tlenowy
podatek halasowy
....

dokladamy i dokladamy a czy przez to mamy lepsze, bezpieczniejsze drogi, czyste srodowisko, mniej zlomu w krzakach i wiecej zieleni.... :butthead: :butthead: :butthead:

karolgt - 24-04-2009, 14:20

gulgulq napisał/a:

pozniej karte pozjadu

jesli dobrze pamietam to karta pojazdu kosztujaca 500 zl okazala sie niezgodna z UE wiec jej cena zostala obnizona do 70 zl i za to doszedl podatek recyclingowy o wartosci 500 zł :D

pawlos - 24-04-2009, 14:49

Cytat:
czescy kierowcy będą musieli płacić zarówno przy rejestracji samochodu sprowadzonego z zagranicy, jak i przy każdej kolejnej rejestracji pojazdu. Opłaty mają objąć wszystkie auta, które nie spełniają normy emisji spalin Euro 3.

to nie co roku , a i wiele samochodów starszych spełnia EURO3

Cytat:
Nowy podatek może wynieść nawet 5 tys. koron (ok. 800 zł).

ja przy rejestracji samochodu z EURO3 zapłaciłem ponad 3 tys.

Cytat:
Również polski minister gospodarki zastanawia się na możliwością wsparcia branży motoryzacyjnej.

kapitalizm panie ministrze ,a jak pan chce wspierac to proszę wyjąc z portfela i wysłać na konto np. GM czy Chryslera bo tam cienko przędą ostatnio

ciekawe kiedy wreszcie Polski Rząd będzie wspierał Polaków (czyt. nie okradał)

pozdrawiam

mkm - 24-04-2009, 14:50

A na samym poczatku byl jeszcze podatek drogowy potem:
gulgulq napisał/a:

pozniej karte pozjadu

i dzis Panowie Rzadzacy sie zapetlili i wracaja "do podstaw"...

gulgulq - 24-04-2009, 14:55

karolgt napisał/a:

jesli dobrze pamietam to karta pojazdu kosztujaca 500 zl okazala sie niezgodna z UE wiec jej cena zostala obnizona do 70 zl i za to doszedl podatek recyclingowy o wartosci 500 zł :D

no tak..tylko śmiem zauważyć że pojazd który kupiłem - to kupiłem za pieniądze już OPODATKOWANE, kupiłem pojazd który został dopuszczony do ruchu i SPEŁNIAŁ wymogi bezpieczeństwa, emisji, ekologiczności i te warunki się sprawdza raz do roku na badaniach technicznych (jak nie spełnia to do remontu lub na złom)

teraz robi się omijanie zasady że prawo nie działa wstecz i wprowadza się podatki od czegoś co zostało opodatkowane i dopuszczone do ruchu bo coś tam coś tam...
i tak naprawdę jest to UKRYTY podatek od Twoich dochodów: akcyza, podatek paliwowy, opłaty, karty itp

to tak samo jakbys kupił chleb i płacił jeszcze za możliwośc zjedzenia, możliwość poczucia chrupiacej skórki, posmarowania masłem i teraz dodatkowo zz możliwość wyrzucenia okruszków - a jak byś nimi nakarmił ptaszki to powinienes odprowadzić 19% dochodowego i VAT.