[97-04]Galant EAxA/W - [EA6W 2.0D] Problem z chłodzeniem
Anonymous - 30-05-2012, 11:52
Współczuje. Niestety tych diesli jest mało ale i tak bez porownania więcej niż kiedyś. Tu masz silniczek:
http://allegro.pl/silnik-...2314368808.html
i telefon bo aukcja za 3 godz. się kończy.
tel. 604 149 653
Ja jakbym się na tym znał to bym przełożył sobie 2,5 v6. Robienie tego u kogoś to pewnie majątek.
Anonymous - 30-05-2012, 17:34
masz tu numer do gościa z Poznania 601721383.
Zajmuje się tylko i wyłącznie głowicami, jeśli takiej nie ma, być może naprawi Ci to pęknięcie, chyba że te silniki nie chodzą na spawanych. Ale jeśli tak jest, to On na pewno o tym wie. Jedno jest pewne, że na tym się zna jak mało kto a na koszty Cię nie naciągnie.
PZDR Darek
rzib - 09-12-2012, 10:22
GALANT 2.0 GLS TD 2001r Mam podobne objawy od 2 miesięcy. Zaczęło się po trasie ok 200 km zauważyłem max płynu w zbiorniczku i delikatnie bąbluje do wyrównawczego (bąbelek co 2-3 sek) Jak odpalę na zimnym w zbiorniczku jest minimum płynu i bąbelki nie występują. Z ogrzewaniem i temperaturą wszystko ok nawet na trasie 150 km. Co jakiś czas sprawdzam płyn tac co tydzień i muszę dolać 2-3 setki plynu. Mechanik u którego byłem powiedział że najprawdopodobniej uszczelka pod głowicą, ale żeby jezdzić jak się pogorszy (tzn. objawy się nasilą to wtedy będzie wiadomo co.
Co o tym myślicie wstawić do mechanika żeby robił od razu czy jezdzić, może macie inny pomysł???
Czy ktoś wie czy diesel w tym modelu ma podgrzewacz paliwa??? myślę o zamontowaniu czegoś takiego Mam już 3 Gala w dieslu i z poprzednim miałem kłopoty w zimę tankując paliwo na kilku stacjach dopóki nie zamontowałem podgrzewacza przepływowego przez ciecz chłodzącą. Tylko nie mogę go znalezć.
PROSZĘ O POLECENIE MECHANIKA W WARSZAWIE KTÓRY SPRAWDZI I EW. ZAOPIEKUJE SIĘ MOIM GALANTEM.
Proszę o pomoc
adres z podgrzewaczem
http://allegro.pl/podgrze...2816091806.html
Owczar - 09-12-2012, 10:52
Rób jak najszybciej, póki głowica nie pękła. Pod warunkiem że to już nie są objawy głowicy. Po dokładnym sprawdzeniu głowicy złóż na oryginalnych częściach jeśli Chcesz pojeździć.
rzib - 09-12-2012, 10:58
czy ktoś wie coś na temat moich pozostałych 2 pytań?
czekoladka_1981 - 09-12-2012, 12:51
szares napisał/a: | Masakra chyba już nigdy nie kupie japońca |
tylko benzyna!
rzib napisał/a
czy ktoś wie coś na temat moich pozostałych 2 pytań?
Polecam kolegę Owczar'a dużo wie na temat TD
Dread87 - 09-12-2012, 14:42
rzib, Twój problem znam z autopsji. Rób jak najszybciej, tak jak pisał Owczar. Jak pękła Ci głowica to masz problem... Przy okazji zmiany uszczelki pod głowicą musisz ją splanować (zeszlifować, wygładzić), robią to w każdym lepszym warsztacie, dodatkowo zażądaj testu szczelności głowicy. Dodatkowo - bardzo ważne jest to, żebyś dobrał odpowiednią uszczelkę głowicy. Na uszczelce są znaczniki, w postaci dwóch lub trzech kropek. Musi być ta sama. Dodatkowo, żeby sprawdzić czy płyn chłodzący nie dostał się do oleju, odkręć korek wlewu oleju i sprawdź, czy nie ma tam "maślanego" nalotu. Wszystkie potrzebne części dostaniesz u Japaneze. Będziesz potrzebował podkładek jednorazowych pod wtryskiwacze, więc jak będziesz zamawiał uszczelkę, nie zapomnij o tym.
Po wymianie uszczelki zalej dobry olej i płyn chłodzący.
Na resztę pytań nie odpowiem, ale obiło mi się o uszy, że ogrzewany filtr paliwa podchodzi z Pajero i nie ma problemu z montażem.
Jeśli używasz teraz samochodu, nie dolewaj zwykłej wody, bo jest zima, jak zamarznie płyn to może skończyć się źle dla całego silnika.
rzib - 09-12-2012, 15:05
Zgłupiałem... Pojechałem na zakupy zrobiłem jakieś 30 km otwieram maskę i ............... NIC nie ma bąbelkowania do zbiorniczka oba przewody płynu zasilanie i powrót ciepłe. Więc już zgłupiałem.... Jakie jest prawdopodobieństwo że to jakaś głupota???? bo bym się zdenerwował jak się okaże że to Nie uszczelka a mechanik wszystko rozbierze to i tak trzeba będzie uszczelkę robić i za robociznę zapłacić.
PROSZĘ O POLECENIE WARSZTATU W WARSZAWIE>
Dread87 - 09-12-2012, 16:08
Przewody z i do chlodnicy byly twarde?
rzib - 09-12-2012, 17:45
górny był twardy i ciepły, dolny też był ciepły ale nie sprawdzałem czy twardy.
Dread87 - 09-12-2012, 17:51
jak bedzie chlodny dolej plynu, odpal go i sprawdz, bo wyglada mi to na uszczelke pod glowica
Owczar - 09-12-2012, 18:58
rzib napisał/a: | Czy ktoś wie czy diesel w tym modelu ma podgrzewacz paliwa??? myślę o zamontowaniu czegoś takiego Mam już 3 Gala w dieslu i z poprzednim miałem kłopoty w zimę tankując paliwo na kilku stacjach dopóki nie zamontowałem podgrzewacza przepływowego przez ciecz chłodzącą. Tylko nie mogę go znalezć. |
Jeździłem swoim 3 zimy, w tym także w mrozy -30 stopni. Lałem do niego diesel skydd plus PB 95 w stosunku 1/10 i śmigał jak złoto nawet w największe mrozy.
rzib napisał/a: | Zgłupiałem... Pojechałem na zakupy zrobiłem jakieś 30 km otwieram maskę i ............... NIC nie ma bąbelkowania do zbiorniczka oba przewody płynu zasilanie i powrót ciepłe. Więc już zgłupiałem.... |
Wyjedź na autostradę i go przegoń, a potem zjedź na stację i naszykuj płyn. To książkowe objawy. Swoim mogłem jeździć miesiąc po mieście, a wystarczyła jedna trasa i płynu nie było.
A o warsztat pytaj na forum regionalnym.
|
|
|