To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - System audio w lancerach

Arczi89 - 15-09-2013, 20:57

Dzięki w wolnej chwili przejrzę schematy ;)

Fajnie by było jakby od razu we wtyczce było line out ;)

W takim wypadku Podpiął bym stary wzmacniacz i zasilił 2 głośniki + woofer.

Nie wiem jeszcze jaką moc ma samo radio. Ale raczej samo głośników nie pociągnie.

Trik - 16-09-2013, 19:54

Musisz odnaleźć post TOKYO o sprzęcie audio w Lancerach. Tam podaje jakie łomy na głośnikach do jakiego radia. Bodaj przy Rockfordzie ze wzmakiem impedancja głośników jest niższa. Standardowy zwyklak ma chyba 3 łomy, ale nie pamiętam teraz.
Arczi89 - 16-09-2013, 20:19

Dokładnie w podstawie są 4 Ohmy Rockford to 2 oraz 3 Ohmy ;)

Mam zapewne bidę 1cd bez niczego. Grać to to prawie nie gra (auto stoi u mechanika więc długo w nim nie siedziałem ;) )

Ten moduł USB do radia to da się jakoś dokupić ? Domontować ?

Trik - 17-09-2013, 00:41

To dokup sobie na aledrogo sprzęt ze zmieniarką. Ja nabyłem RF za 300pln z OII i gra lepiej niż standard, głośników nie wymieniam.
Arczi89 - 17-09-2013, 08:58

tylko jak rozpoznać które radio jest ze zmieniarką ? Wszyscy podają numery podzespołu a i tak nie potrafię rozpoznać, które jest które :(
grzesiopol - 18-09-2013, 18:31

Rockford ze zmieniarką może mieć takie numery 8701A278, 8701A469, 8701A364, 8701A351. Jak masz numer to nic trudnego google i znajduje ci np. https://www.google.pl/sea...:pl%3Aofficial.
Numery np MN141319, 8701A352, 8701A470, 8701A225, 8701A261, 8701A277, 8701A363, 8701A352 powinny być na 1 płytę różnica w numerze wynika z modelu opcji wyposażenia i rocznika w jaki była wsadzana.
U mnie powinien być numer 8701A278 lub 8701A469 ale nie sprawdzałem więc ci nie powiem czy sie zgadza.

[ Dodano: 18-09-2013, 18:34 ]
Jak będziesz miał numer radia to podaj to ci sprawdze, a jak bedziesz miał model z jakiego pochodzi np.Outlander benzyna to przyśpieszy to szukanie, no chyba, że masz vin samochodu to znajdę ci jaki powinien być numer radia.

[ Dodano: 18-09-2013, 18:48 ]
Np http://allegro.pl/radio-f...3537964425.html to było montowane w wersji EVO ale też w zwykłej 2.0 litrówce, 1.8, 1.5 i 2.0 diesel zarówno Sportback i sedan

Trik - 18-09-2013, 22:30

http://japancars.ru/index...id=1&blk_id=510
Dla przykładu radio do Lancera (stranica 2) 8701A351

paffci0 - 06-10-2013, 18:52
Temat postu: radio ze zmieniarką na 6 cd z Outlandera do Lancera
Znalazłem na allegro radyjko na 6 cd z Outlandera. Moje pytanie to czy radio ze zmieniarką o to: Outlander radio będzie działało w moim Lancerze (rozumiem że zaślepka nie ale radio chyba tak)?
Jakie lepsze głośniki będę mógł podpiąć pod to radyjko? Czy ma wyjście na wzmacniacz? Czy dźwięk będzie lepszy z tego radia niż z mojego które jest na 1 cd?
Był bym wdzięczny za odpowiedź. Niestety ale to które mam nie jest super....

Trik - 06-10-2013, 19:11

Będzie pasować i będzie grać. Sam takie mam, wymiana banalnie prosta.
Następnie przejdź na stronę 6 i w przedostatnim poście masz rozpiskę odnośnie głośników.

paffci0 - 06-10-2013, 21:57
Temat postu: radio ze zmieniarką na 6 cd z Outlandera do Lancera
Tak wiem że wymiana będzie banalnie prosta. Już raz wyjmowałem moje radio :) Dzięki za info Trik :)

Trik tylko nie bardzo rozumiem co napisał kolega tokyo...

Da się podłączyć pod to radio na 6 cd inny wzmacniacz niż oryginalny (to że instalację będę musiał położyć to wiem)?

Czy jak kupię to radio na 6 cd to będę mógł podpiąć inne głośniki innej firmy niż Rockford np. Helix, Blaupunkt itd.
Lub inaczej zapytam. Jeśli będę miał to radio na 6 cd to jakie będę musiał podpiąć głośniki. Nie chcę tych co mam obecnie ani rockforda.

Trik - 06-10-2013, 23:48

O ile dobrze końbinuję na swój chłopski rozum :mrgreen: z tego co tokyo napisał, to:
- surowizna bez wzmaka głośniki 4 łomowe,
- ze wzwakiem RF 2 i 3 łomy (ale tych nie chcesz)
- inny wzmak to i głośniki pod niego musisz dobrać.

tokyo - 07-10-2013, 19:35

Witam
Fabryczne radio nie ma opcji podlaczenia innego wzmacniacza niz fabryczny
Mozna to zrealizowac za pomoca specjalnych przejsciowek podpietych pod wyjscie wzm na glosniki. ALE ALE po wylaczeniu radia w niektorych sytuacjach slychac cichutki dzwiek z radia, poniewaz po nacisnieciu przycisku OFF wyl jest panel przedni a radio jest wyciszone,jednak dziala dalej . Mozliwe ze w tych najnowszych radyjkach nie ma tego problemu. Ja osobiscie spotkalem sie w trzech lancerkach i jednym outlanderku.

wiewioor - 15-10-2013, 08:15

witam.

Do swojego Lancera, r. prod. 2010 ; model 2011 instaluję subwoofer własnej konstrukcji oraz wzmacniacz. Swoje radio posiadam na 1 CD - nie jest to jednostka rockford.

Jeśli dobrze przeczytałem cały temat - nie ma instalacji gotowej do podpięcia wzmacniacza do bagażnika (chodzi mi głównie 12+ oraz sygnał z radia) przy mojej konfiguracji. Jeśli się mylę to czy ta OEM instalacja (kabel zasilający) jest czegoś wart - czy i tak położyć osobne zasilanie do wzmacniacza ?
2. Czy ktoś zakładał 12+ z akumulatora bezpośrednio do wzmacniacza? Gdzie się najlepiej przebić przez ścianę grodziową?
3. Najbardziej interesuje mnie informacja - którędy i w jakich oplotach/osłonach lecą kable od tylnych głośników w drzwiach. Potrzebne mi to do przerzucenia sygnału hi-level przez konwerter do RCA we wzmacniaczu a nie chce rozbierać tylnych drzwi żeby iść po tzw. "kabelkach".
4. czy OEM radio 1 CD (nie rockford) posiada wyjście na sygnał do wzmacniacza ?? czy szukać czegoś innego do załączenia/wyłączenia wzmacniacza ?

Dzięki za odpowiedzi

EDIT:

poszperałem trochę - ale nie wiem czy prawidłowo. Na pytanie nr 3 - serwisówka "mówi" że najlepiej będzie podpiąć się pod wtyczkę D-20 i D-01 pin 1 i 2 przy drzwiach tylnych a kable dla prawej strony to jasny zielony i żółty oraz dla lewej takie same kolory przy wtyku D-20 ? Ktoś coś wie, czy będę musiał metodą prób i błędów jechać ?

Podglądowy schemat, który znalazłem

grzesiopol - 15-10-2013, 16:11

Ad 1. Wzmacniacz do Rockforda jest pod siedzeniem kierowcy więc na pewno nie masz prowadzonych przewodów do tyłu, z tego co czytałem (być może pisał o tym kolega tokyo) w niektórych modelach Lancera mogą być poprowadzone standardowo przewody z kostkami czyli jest przygotowanie do podpiecia innych odbiorników, nie doczytałem czy tyczy sie to też instalacji do głośników.
Ad 2. Z tego co widziałem do wzmacniacza Rockforda jest podłączenie ze skrzynki bezpieczników w środku samochodu, więc i ty możesz stąd wziąć swoje zasilanie. Jest to chyba gniazdo tak na środku skrzynki, nie pamietam jak jest oznaczone ale mogę zajrzeć lub popatrz do serwisówki
Ad 3. juz znalazłeś, z tym podpinaniem się do tych kabli to dałbym sobie spokój bo i tak da ci to słabą jakość sygnału
Ad 4. jak było pisane wyżej nie posiada, są tam tylko standardowe kostki i żadnych innych wyjść, jeżeli chcesz juz podpinać sie do radia firmowego to ewentualnie - zacytuje z forum elektrody
Cytat:
Witam. Podpięcie się pod wyjście końcówki mocy w radiu wprowadzi na wzmacniacz sporo zakłóceń i zniekształceń przy większych mocach. Najlepszym rozwiazaniem była by ingerencja we wnetrze radia. Odszukanie sygnału przed końcówką mocy i z tego miejsca przez dzielnik rezystorowy wypuścic przewód z RCA na końcu.
co dalej to poczytaj tutaj http://www.elektroda.pl/r...48.html#5213997 lub wpisz sobie w google podłaczenie wzmacniacza do radia.

Miłej zabawy

Najlepszym rozwiązniem dla ciebie byłoby wrzucenie jakiegoś dedykowanego radia z wyprowadzonymi końcówkami RCA np http://allegro.pl/kenwood...594981966.html, lub najlepiej dokupienie całej instalacji Rockforda ale to już wyższa cena dla całości. Albo możesz zadoptować każde inne radio ale musisz dokupic ramkę na radio.

bart210 - 15-10-2013, 18:56

Wiele lat bawiłem się w składanie audio-systemów: kolumn, wzmacniaczy, subwooferów. Podpinanie się pod sygnał high level ma sens pod warunkiem, że wszystkie "polepszacze" dźwięku, podbicia, korektory zostaną w radiu wyłączone. W przeciwnym razie efekt może być mizerny. Jedno wielkie buczenie i dudnienie nie mające nic wspólnego z niskimi tonami.

Najlepszym rozwiązaniem jest, tak jak ktoś już napisał, wyprowadzenie sygnału z wnętrza radyjka. Należy tylko pamiętać, że zwykły dzielnik nie wystarczy, chyba, że zależy nam na tym, żeby subwoofer odtwarzał tylko to co gra jeden kanał w radiu. Prawidłowo subwoofer powinien brać zsumowany sygnał z 2 kanałów (stereo). No i tutaj kolejny problem bo przydałby się sumator kanałów na wzmacniaczu operacyjnym, żeby nie obciążać dodatkowo radyjka.

Podsumowując, ja bym sobie raczej odpuścił, jeśli w grę nie wchodzi wymiana radia.