[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - System audio w lancerach
Arczi89 - 15-09-2013, 20:57
Dzięki w wolnej chwili przejrzę schematy
Fajnie by było jakby od razu we wtyczce było line out
W takim wypadku Podpiął bym stary wzmacniacz i zasilił 2 głośniki + woofer.
Nie wiem jeszcze jaką moc ma samo radio. Ale raczej samo głośników nie pociągnie.
Trik - 16-09-2013, 19:54
Musisz odnaleźć post TOKYO o sprzęcie audio w Lancerach. Tam podaje jakie łomy na głośnikach do jakiego radia. Bodaj przy Rockfordzie ze wzmakiem impedancja głośników jest niższa. Standardowy zwyklak ma chyba 3 łomy, ale nie pamiętam teraz.
Arczi89 - 16-09-2013, 20:19
Dokładnie w podstawie są 4 Ohmy Rockford to 2 oraz 3 Ohmy
Mam zapewne bidę 1cd bez niczego. Grać to to prawie nie gra (auto stoi u mechanika więc długo w nim nie siedziałem )
Ten moduł USB do radia to da się jakoś dokupić ? Domontować ?
Trik - 17-09-2013, 00:41
To dokup sobie na aledrogo sprzęt ze zmieniarką. Ja nabyłem RF za 300pln z OII i gra lepiej niż standard, głośników nie wymieniam.
Arczi89 - 17-09-2013, 08:58
tylko jak rozpoznać które radio jest ze zmieniarką ? Wszyscy podają numery podzespołu a i tak nie potrafię rozpoznać, które jest które
grzesiopol - 18-09-2013, 18:31
Rockford ze zmieniarką może mieć takie numery 8701A278, 8701A469, 8701A364, 8701A351. Jak masz numer to nic trudnego google i znajduje ci np. https://www.google.pl/sea...:pl%3Aofficial.
Numery np MN141319, 8701A352, 8701A470, 8701A225, 8701A261, 8701A277, 8701A363, 8701A352 powinny być na 1 płytę różnica w numerze wynika z modelu opcji wyposażenia i rocznika w jaki była wsadzana.
U mnie powinien być numer 8701A278 lub 8701A469 ale nie sprawdzałem więc ci nie powiem czy sie zgadza.
[ Dodano: 18-09-2013, 18:34 ]
Jak będziesz miał numer radia to podaj to ci sprawdze, a jak bedziesz miał model z jakiego pochodzi np.Outlander benzyna to przyśpieszy to szukanie, no chyba, że masz vin samochodu to znajdę ci jaki powinien być numer radia.
[ Dodano: 18-09-2013, 18:48 ]
Np http://allegro.pl/radio-f...3537964425.html to było montowane w wersji EVO ale też w zwykłej 2.0 litrówce, 1.8, 1.5 i 2.0 diesel zarówno Sportback i sedan
Trik - 18-09-2013, 22:30
http://japancars.ru/index...id=1&blk_id=510
Dla przykładu radio do Lancera (stranica 2) 8701A351
paffci0 - 06-10-2013, 18:52 Temat postu: radio ze zmieniarką na 6 cd z Outlandera do Lancera Znalazłem na allegro radyjko na 6 cd z Outlandera. Moje pytanie to czy radio ze zmieniarką o to: Outlander radio będzie działało w moim Lancerze (rozumiem że zaślepka nie ale radio chyba tak)?
Jakie lepsze głośniki będę mógł podpiąć pod to radyjko? Czy ma wyjście na wzmacniacz? Czy dźwięk będzie lepszy z tego radia niż z mojego które jest na 1 cd?
Był bym wdzięczny za odpowiedź. Niestety ale to które mam nie jest super....
Trik - 06-10-2013, 19:11
Będzie pasować i będzie grać. Sam takie mam, wymiana banalnie prosta.
Następnie przejdź na stronę 6 i w przedostatnim poście masz rozpiskę odnośnie głośników.
paffci0 - 06-10-2013, 21:57 Temat postu: radio ze zmieniarką na 6 cd z Outlandera do Lancera Tak wiem że wymiana będzie banalnie prosta. Już raz wyjmowałem moje radio Dzięki za info Trik
Trik tylko nie bardzo rozumiem co napisał kolega tokyo...
Da się podłączyć pod to radio na 6 cd inny wzmacniacz niż oryginalny (to że instalację będę musiał położyć to wiem)?
Czy jak kupię to radio na 6 cd to będę mógł podpiąć inne głośniki innej firmy niż Rockford np. Helix, Blaupunkt itd.
Lub inaczej zapytam. Jeśli będę miał to radio na 6 cd to jakie będę musiał podpiąć głośniki. Nie chcę tych co mam obecnie ani rockforda.
Trik - 06-10-2013, 23:48
O ile dobrze końbinuję na swój chłopski rozum z tego co tokyo napisał, to:
- surowizna bez wzmaka głośniki 4 łomowe,
- ze wzwakiem RF 2 i 3 łomy (ale tych nie chcesz)
- inny wzmak to i głośniki pod niego musisz dobrać.
tokyo - 07-10-2013, 19:35
Witam
Fabryczne radio nie ma opcji podlaczenia innego wzmacniacza niz fabryczny
Mozna to zrealizowac za pomoca specjalnych przejsciowek podpietych pod wyjscie wzm na glosniki. ALE ALE po wylaczeniu radia w niektorych sytuacjach slychac cichutki dzwiek z radia, poniewaz po nacisnieciu przycisku OFF wyl jest panel przedni a radio jest wyciszone,jednak dziala dalej . Mozliwe ze w tych najnowszych radyjkach nie ma tego problemu. Ja osobiscie spotkalem sie w trzech lancerkach i jednym outlanderku.
wiewioor - 15-10-2013, 08:15
witam.
Do swojego Lancera, r. prod. 2010 ; model 2011 instaluję subwoofer własnej konstrukcji oraz wzmacniacz. Swoje radio posiadam na 1 CD - nie jest to jednostka rockford.
Jeśli dobrze przeczytałem cały temat - nie ma instalacji gotowej do podpięcia wzmacniacza do bagażnika (chodzi mi głównie 12+ oraz sygnał z radia) przy mojej konfiguracji. Jeśli się mylę to czy ta OEM instalacja (kabel zasilający) jest czegoś wart - czy i tak położyć osobne zasilanie do wzmacniacza ?
2. Czy ktoś zakładał 12+ z akumulatora bezpośrednio do wzmacniacza? Gdzie się najlepiej przebić przez ścianę grodziową?
3. Najbardziej interesuje mnie informacja - którędy i w jakich oplotach/osłonach lecą kable od tylnych głośników w drzwiach. Potrzebne mi to do przerzucenia sygnału hi-level przez konwerter do RCA we wzmacniaczu a nie chce rozbierać tylnych drzwi żeby iść po tzw. "kabelkach".
4. czy OEM radio 1 CD (nie rockford) posiada wyjście na sygnał do wzmacniacza ?? czy szukać czegoś innego do załączenia/wyłączenia wzmacniacza ?
Dzięki za odpowiedzi
EDIT:
poszperałem trochę - ale nie wiem czy prawidłowo. Na pytanie nr 3 - serwisówka "mówi" że najlepiej będzie podpiąć się pod wtyczkę D-20 i D-01 pin 1 i 2 przy drzwiach tylnych a kable dla prawej strony to jasny zielony i żółty oraz dla lewej takie same kolory przy wtyku D-20 ? Ktoś coś wie, czy będę musiał metodą prób i błędów jechać ?
Podglądowy schemat, który znalazłem
grzesiopol - 15-10-2013, 16:11
Ad 1. Wzmacniacz do Rockforda jest pod siedzeniem kierowcy więc na pewno nie masz prowadzonych przewodów do tyłu, z tego co czytałem (być może pisał o tym kolega tokyo) w niektórych modelach Lancera mogą być poprowadzone standardowo przewody z kostkami czyli jest przygotowanie do podpiecia innych odbiorników, nie doczytałem czy tyczy sie to też instalacji do głośników.
Ad 2. Z tego co widziałem do wzmacniacza Rockforda jest podłączenie ze skrzynki bezpieczników w środku samochodu, więc i ty możesz stąd wziąć swoje zasilanie. Jest to chyba gniazdo tak na środku skrzynki, nie pamietam jak jest oznaczone ale mogę zajrzeć lub popatrz do serwisówki
Ad 3. juz znalazłeś, z tym podpinaniem się do tych kabli to dałbym sobie spokój bo i tak da ci to słabą jakość sygnału
Ad 4. jak było pisane wyżej nie posiada, są tam tylko standardowe kostki i żadnych innych wyjść, jeżeli chcesz juz podpinać sie do radia firmowego to ewentualnie - zacytuje z forum elektrody Cytat: | Witam. Podpięcie się pod wyjście końcówki mocy w radiu wprowadzi na wzmacniacz sporo zakłóceń i zniekształceń przy większych mocach. Najlepszym rozwiazaniem była by ingerencja we wnetrze radia. Odszukanie sygnału przed końcówką mocy i z tego miejsca przez dzielnik rezystorowy wypuścic przewód z RCA na końcu. | co dalej to poczytaj tutaj http://www.elektroda.pl/r...48.html#5213997 lub wpisz sobie w google podłaczenie wzmacniacza do radia.
Miłej zabawy
Najlepszym rozwiązniem dla ciebie byłoby wrzucenie jakiegoś dedykowanego radia z wyprowadzonymi końcówkami RCA np http://allegro.pl/kenwood...594981966.html, lub najlepiej dokupienie całej instalacji Rockforda ale to już wyższa cena dla całości. Albo możesz zadoptować każde inne radio ale musisz dokupic ramkę na radio.
bart210 - 15-10-2013, 18:56
Wiele lat bawiłem się w składanie audio-systemów: kolumn, wzmacniaczy, subwooferów. Podpinanie się pod sygnał high level ma sens pod warunkiem, że wszystkie "polepszacze" dźwięku, podbicia, korektory zostaną w radiu wyłączone. W przeciwnym razie efekt może być mizerny. Jedno wielkie buczenie i dudnienie nie mające nic wspólnego z niskimi tonami.
Najlepszym rozwiązaniem jest, tak jak ktoś już napisał, wyprowadzenie sygnału z wnętrza radyjka. Należy tylko pamiętać, że zwykły dzielnik nie wystarczy, chyba, że zależy nam na tym, żeby subwoofer odtwarzał tylko to co gra jeden kanał w radiu. Prawidłowo subwoofer powinien brać zsumowany sygnał z 2 kanałów (stereo). No i tutaj kolejny problem bo przydałby się sumator kanałów na wzmacniaczu operacyjnym, żeby nie obciążać dodatkowo radyjka.
Podsumowując, ja bym sobie raczej odpuścił, jeśli w grę nie wchodzi wymiana radia.
|
|
|