Off Topic - Powrót do przeszłości :)
mydlina - 10-06-2009, 08:01
"Na wariackich papierach"-swoja drogą tam była blondyna (owa Shepard) i łysiejący (ów Willis), ale Dempsey i Makepeace to zupełnie inna para kaloszy-choc charaktery podobne to tych z "wariackich papierów" ona służbistka, on wyluzowany. Ale z otchłani pamięci przywracam sobie obraz owej Makepeace i mnie sie wydaje ze była ładniejsza niz Cybil Shepard, choć to kwestia gustu...
cns80 - 10-06-2009, 08:16
Lata dziewięćdziesiąte to także "Drużyna A" i "MacGyver".
Przy okazji przypomniały mi się kreskówki: "Gigi", "Yattaman", "Kapitan Cubasa" i "Czarodziejka z Księżyca"
Krzyzak - 10-06-2009, 08:21
mydlina napisał/a: | Makepeace to taka niezła blondyna... |
ktora zgolila sobie potem glowe na lyso i wygladala jak 1.5 nieszczescia i wszyscy o niej zapomnieli...
Anonymous - 10-06-2009, 08:43
A kto pamięta Diabła Piszczałkę? "Ja kudłaty, durnowaty, reperuje stare graty."
Anonymous - 10-06-2009, 08:48
Cytat: | A kto pamięta Diabła Piszczałkę? "Ja kudłaty, durnowaty, reperuje stare graty." | wszyscy sobie przypomnieli jak kaczynski zostal prezydentem i zobaczyli jego zone
Jassmina - 10-06-2009, 09:38
a na szczytach list przebojów "Lambada"....
Anonymous - 10-06-2009, 11:34
to jeszcze moje 3 grosze rocznik 73
Zbiórka w szkołach makulatury.
Wpłaty na SKO.
Potem PEWEX- resoraki i kasety basf maxell tdk
Pierwsze Video i filmy prawie 16 godz. na dobę
Brązowa skóra, piramidy i mokasymy.
Białe skarpety do czarnych butów
Dekatyzy
A jeszcze z dzieciństwa - koszulki "gazety"
"Świat młodych" i Kleksa
Cały pokój w plakatach Sandry i Kim Wilde.
Alphaville
sruba - 10-06-2009, 12:14
Dudo napisał/a: | Zbiórka w szkołach makulatury.
Wpłaty na SKO. |
Dudo napisał/a: | kasety basf maxell tdk |
o tak ! i jeszcze Sanyo. i Sony też
Dudo napisał/a: | A jeszcze z dzieciństwa - koszulki "gazety" |
faktycznie. był na to szał
Dudo napisał/a: | Cały pokój w plakatach Sandry i Kim Wilde.
Alphaville |
u mnie wisiał Motorhead, Metallica i Iron Maiden
Krzyzak - 10-06-2009, 12:29
sruba napisał/a: | Dudo napisał/a: | kasety basf maxell tdk |
o tak ! i jeszcze Sanyo. i Sony też |
szczytem bylo posiadanie kaset firmy Universum, w ktorych tasma byla nawinieta w srodku na szpule - oczywiscie w przezroczystej obudowie
a Sony mialo fajna, kolorowa serie - no kto pamieta, jak sie nazywala?
cns80 - 10-06-2009, 13:46
Co do Sanyo to mój telewizor tej marki kupiony w roku 88 zakończył żywot w roku 2007. Kineskop się skończył. Ale przez ten czas nie miał najmniejszej awarii. Magnetowid tej samej marki zakupiony w roku 90 zakończył żywot w 2005, bo przestał prawidłowo połykać kasety, a nie ma już części na rynku
A pamiętacie telewizję TOP CANAL ?
Co do kaset to może wieczorkiem zrobię zdjęcia
sruba - 10-06-2009, 15:44
Krzyzak napisał/a: | a Sony mialo fajna, kolorowa serie - no kto pamieta, jak sie nazywala? |
faktycznie.
nawet miałem kilka sztuk z tej serii. i gdybym wszystkich kaset nie wyrzucił całkiem niedawno, to pewnie zszedłbym do garażu i zerknął na nazwę
Krzyzak - 10-06-2009, 16:13
mitte mitte kitte
Anonymous - 10-06-2009, 16:15
Prócz wszystkich wyżej wymienionych pamiętam jeszcze:
- pochody "pierwszomajowe" i wieczorne zabawy taneczne po nich,
- żniwa u babci na wsi co wakacje (wtedy snopki wiązało się ręcznie a zboże kosiło kosami z takim pałąkiem),
- całodzienne zabawy z dzieciakami z sąsiedztwa (chowany, podchody, gry w klasy, skakanie w gumę niejednokrotnie wyciągniętą ze starych spodni, rajstop czy majtek )
- wspomniane kolejki za wszystkim i jeszcze pamiętam kolejkę za węglem w GS-ie pod torami,
- potężne piece kaflowe w każdym pokoju u mojej babci,
- dwa programy w TV 1 i 2 i na "dwójce" film dla II-giej zmiany,
- a co do kolejek: wyprawy mojej mamy i cioci na śląsk (Zabrze, Tarnowskie Góry) po dywany czy meble, a że kobiety w ciąży miały wejściówkę bez kolejki, to moja mama wypchała sobie brzuch gazetami i dzięki temu nabyła wspaniały zielono-brązowy dywan 3/4 m, to był hicior w chałupie!,
- z komiksów namiętnie czytywałam "Kajko i Kokosz"
- zarabianie kasy na wakacje przy zbieraniu jagód oraz jarzębiny i sprzedawanie w skupie,
- zbieranie etykietek od zapałek, puszek, znaczków, monet
- chińskie piórniki, ołówki i gumki,
- dostawanie w szkole po łapach potężnym drewnianym cyrklem za byle przewinienie,
- fantastyczne rodzinne imprezy z byle okazji i jesienne ogniska po wykopkach - do tej pory pamiętam smak pieczonek z garnka i wygrzebywanych z popiołu ziemniaków
i wieleeeee innych równie cudownych rzeczy, które wsominam z rozczuleniem
pamar - 10-06-2009, 16:34
Jessica__ napisał/a: | - chińskie piórniki, ołówki i gumki, |
Ale mi smaku narobiłaś
BigTomala - 10-06-2009, 17:27
Jessica__ napisał/a: | dostawanie w szkole po łapach potężnym drewnianym cyrklem za byle przewinienie | Ale wtedy dzieciaki wiedziały co to szacunek do starszych, nauczyciela, rodziców... Dzisiaj zawinęłoby takiego ABW i skuło w kajdany...... a "młodzież" wychowywana bezstresowo i poszanowaniu praw ucznia i człowieka... Zakłada kosz na śmieci belfrowi, bo co będzie podskakiwał
Pamiętam jak nasza polonistka "zawinęła" linijką koledze po łapach..... cisza była, ze muchy było słychać jak przelatują Dzisiaj jak słucham co się dzieje w klasach na lekcjach to dostaję gęsiej skórki Jak to mawiał Kaziuk w Konopielce... "Na co to idzie ?"
|
|
|