To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Colcik 2Fast4U created by KucharZ

mkm - 22-11-2010, 13:41

2Fast4U napisał/a:

Niektórzy polecają GL-4 inni GL-5 spór nierozstrzygnięty, dlatego sprawdzę na swojej skrzyni :) Chyba nie muszę pisać, że jak narazie jest wszystko OK :D

Na GL-5 miałem wrażenie jakby skrzynia chodziła "matalicznie" potem za radą Forumowiczów wlałem GL-4 i jest "normalnie".

2Fast4U - 07-05-2011, 12:57

OK !

Skoro KucharZ tak sie chwali swoimi nowymi kołami to ja napiszę, że moje felgi były malowane przed jego :P

Oczywiście jak zawsze głównym sprawcą faktu pomalowania był nasz genialny Deejay :) Do tego faktu przygotował je Michał (żeby nie było, że go pominęłam :P )

a oto kilka fotek z działań:

oczyszczone, oklejone i przygotowane do malowania:

tutaj w podkładzie:

a tak wyglądają gotowe:

Oczywiście wiosennych działań przy Colciku to jeszcze nie koniec, wręcz odwrotnie dopiero początek, bo tego co teraz sie z nim dzieje to już sama nie ogarniam, ale o tym wkrótce ...

A właśnie, bym zapomniała :P Skrzynia biegów bajka, jeżdżę pół roku na GL-5 i nie widzę niczego co byłoby na NIE :)

KaWu - 09-05-2011, 10:20

2Fast4U napisał/a:
a tak wyglądają gotowe

Ładnie odnowione. A od wewnątrz został podkład, nie są polakierowane :?:

2Fast4U napisał/a:
jeżdżę pół roku na GL-5 i nie widzę niczego co byłoby na NIE

Napisz jaki przebieg zamiast okres :)
Moj Colt w pół roku zrobi taki przebieg że nie ma co pisać :)

Juiceman - 09-05-2011, 12:06

Nie no cudo ; ) - róbcie przymiarkę ;)

A co do oleju to z jakiej racji miałoby być coś na nie :?:

2Fast4U - 10-05-2011, 18:21

KaWu napisał/a:

Ładnie odnowione. A od wewnątrz został podkład, nie są polakierowane :?:

Dziękuję, wewnątrz są tylko wyszyszczone i nie ma podkładu :)

KaWu napisał/a:

Napisz jaki przebieg zamiast okres :)
Moj Colt w pół roku zrobi taki przebieg że nie ma co pisać :)

Hehe przy moich przebiegach pół roku to ok. 3 tys. :)

Juice przymiarkę pokażę przy kolejnej aktualizacji ;)

a co do oleju, to GL-5 miał niezbyt pochlebne opinie wśród niektórych użytkowników, jak dla mnie jest bardzo ok :)

mkm - 24-05-2011, 01:12

2Fast4U napisał/a:

a co do oleju, to GL-5 miał niezbyt pochlebne opinie wśród niektórych użytkowników, jak dla mnie jest bardzo ok :)

Ja już nie eksperymentuję :wink:
Książka serwisowa nie wymienia tego typu oleju i jest jasno napisane "nur".
Bez powodu by tego nie pisali :wink:

2Fast4U - 10-08-2011, 22:04

Ponieważ temat zarósł pajęczynami trzeba tu coś skrobnąć, tym bardziej, że w ostatnim czasie trochę się działo :P mianowicie:

powyjmowało się :D

iskrzyło się :D

drapało się :D

na nowo układało się :D

w chwili obecnej autko powoli dochodzi do siebie :) obszerniejsza relacja z prac w najbliższym czasie :)

Jogurt - 10-08-2011, 22:27

2Fast4U, coś Ty zrobiła temu biedakowi ?
2Fast4U - 10-08-2011, 22:31

mały lifting :toothy10:
deejay - 10-08-2011, 22:42

Z tego co wiem to dach znikł i został Cabriolet ... :biggrin:
robertdg - 10-08-2011, 23:29

Eeeee ja tam słyszałem, że dach został a podłoga wyleciała w tradycyjnym stylu Flinstone car :P
mkm - 10-08-2011, 23:39

Co się stało z dachem, że trzeba było znów malować :shock:
2Fast4U - 11-08-2011, 22:02

Hehe, w takim razie po kolei :)

Zaczęło się od rozmowy:

KucharZ: jak długo chcesz jeździć Coltem ?
2Fast4U: to znaczy ?
K: No chcesz go sprzedać, czy jeszcze troche pojeździć ?
2: <bulwers> A sprzedałbyś swoje oczko w głowie ?
K: No to skoro chcesz nim dalej jeździć, to trzeba go rozebrać i zobaczyć co go boli...
2: hmmmm...no ok...ale wiesz...to może potrwać...nie ma pogody...nie ma czasu...nie mam hajsu...
K: ok rozkładam go w najbliższym wolnym czasie.

I się zaczęło:

Jak się dowiedziałam drogą smsową cała akcja wyjmowania plastików i rozbebeszania mojego Skarbeńka trwała 2 i pół godziny wliczając fotorelację dosłownie każdej śrubki, co by lepiej sie składało (składanie TROCHĘ dłużej) :P ok nie troche, prawie 3 miechy :P Po powrocie do domu z pracy zastałam widok jak po wybuchu atomu w moim aucie
ALEeeeeeeeee ALEeeeeeeeeeeee, zrobione jest to co miało być zrobione :)

Sufit,
ostatnio uzytkownik Rtmaxx sprzedawał części od Ca0 i wśród nich dach, mój wyglądał prawie jak ten jego czyli przypomnę tak:

z tym, że mój dach nie trzymał się tych wzmocnień, tak sobie pływał, a co :)
i to mkm jest jeden z powodów ponownego malowania dachu.
Po wytępieniu rudy i zabezpieczeniu daszku przed jej nawrotem, dach został na nowo przyłapany i tak wygląda na chwile obecną:
.
Inny powód malowania dachu to nowa wizja zabezpieczenia go przed nawrotem rdzy i to, że artysta Deejay był średnio zadowolony ze swojej wcześniejszej pracy dlatego też nakazał złożyć reklamację i stąd szaleństwo drapania do gołej blachy. Swoją drogą nie próbujcie tego w domu :P No chyba, ze chcecie się dosłownie stać szarymi ludźmi :)
Foteczka przed nałożeniem podkładu reaktywnego Novol:
. Reszta prac bardzo przypominała poprzednie malowanie :)

W międzyczasie zajęliśmy się zmiana designu Colcika w środku. Mianowicie, szare plastiki zmieniły barwę na czarny, jak w GTIkach :) Teraz wnętrze bardziej mi się podoba.

Oczywiście wpadłam na pomysł wyprania podłogi i wszystkiego co się dało, skoro i tak wszystko było na zewnątrz to dlaczego nie ?
Średnio na jeża wyszło to pranie, spodziewałam się lepszego efektu, ale coź tam się odświeżyło:
.
Robertdg a skąd Ty wiedziałeś o podłodze w "tradycyjnym stylu Flinstone car" ?? :D

Dodatkowo w Colciku na nowo zostały poukładane kable od Car Audio, wszystkie są teraz zebrane w jednym peszlu i nie "walają" sie po bagażniku :)
Troszke go wygłuszyliśmy, jak się okazało do tego zabiegu dobrze nadaje się mata dekarska i dobra taśma klejąca (jak na moje potrzeby i pierwszy raz w amatorskim wygłuszaniu jest OK)
Z udogodnień, których nie umieścił w moim autku producent, trwają prace nad podświetleniem schowka :)
Przesmarowaliśmy prowadnice w drzwiach, co by szybki lepiej śmigały i założyliśmy nową folię, (tą w drzwiach), bo ze starej to się firanka zrobiła.

A wczoraj zakupiłam mojemu Colcikowi nowy akumulator BOSCH Silver S4:

I powiem Wam, że teraz to jakby jakiegoś kopa Colt dostał, bo mowy nie ma żeby coś z elektryką nie chciało hulać na pełnych obrotach, nawet radio zaczęło mi odbierać :P :P, do tej pory same CD w kółko :P

Dziękuję wytrwałym za lekturę, mniej wytrwałym życze miłego oglądania fotek :)

Andrew - 11-08-2011, 22:11

Podziwiam :wink: Teraz colt będzie miodzio :)
W moim colcie też czeka renowacja dachu w niedalekiej przyszłości.

mkm - 12-08-2011, 18:19

2Fast4U napisał/a:

z tym, że mój dach nie trzymał się tych wzmocnień, tak sobie pływał

Bo poszycie wydaje mi się, że ma "pływać" - dlatego ta nieszczęsna masa.
2Fast4U napisał/a:
dach został na nowo przyłapany i tak wygląda na chwile obecną:

Tu mam obawy czy nie za gęsto.
Sorry, że tak dopytuję, ale ten sam zabieg będę przeprowadzał i u mnie póki co jest opcja wymiany tylko kleju i pozostawienie "pływania".