Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Drżący napinacz przy niskich obrotach
andy1980 - 15-04-2012, 08:41
Miałem dokładnie to samo, co koledzy drżący napinacz paska wieloklinowego (wielorowkowego) przy niskich obrotach w Carisma 1,9 DID F9Q1.
Po wymianie koła pasowego alternatora ze sprzęgiełkiem objawy ustały od razu. Koszt koła oryginalnego INA 240zł. Można wymienić samemu, trzeba tylko kupić klucz do ściągania kół pasowych alternatora koszt ok 40zł.
Wcześniej myślałem, że to luz na pompie wspomagania powoduje takie wibracje (posiadała niewielki luz "góra - dół") więc ją wymieniłem. Wydatek zbędny.... efekt żaden:(
Koło pasowe alternatora można łatwo sprawdzić, jak już zdejmiemy pasek wieloklinowy trzeba zakręcić kołem energicznie i nagle je zatrzymać. Jeśli wirnik w alternatorze nadal się obraca siłą rozpędu koło pasowe jest sprawne. Jeśli staje od razu, koło pasowe do wymiany (testowałem
plecho1 - 15-04-2012, 08:52
Wszystko przez koło dwumasowe, przy normalnym kole zamachowym czegoś takiego by nie było.
Centosz - 15-04-2012, 20:48
Mnie też czeka wymiana koła pasowego alternatora ze sprzęgiełkiem.Mój mechanik dzwonił do "sklepu" z częściami to powiedzieli mu żeby podał numer alternatora.I teraz jest problem bo żeby zobaczyć numer to trzeba go wyjąć, a wyjąć alternator to trzeba się trochę nagimnastykować.Wiem że alternator mam firmy waleo bo jakieś 4 miesiące temu był wyciągany.
andy1980: nie orientujesz się może jakie numery może mieć alternator?Czy do tego wogóle są potrzebne?
andy1980 - 16-04-2012, 11:12
Aby dobrać odpowiednie koła pasowe potrzebne są dane z alternatora, tak jak mówisz. Podałem je w sklepie i dobrali od razu odpowiednie. Poniżej zdjęcie alternatora Carisma 1,9DID z którego można odczytać numer.
A tutaj zdjęcie koła pasowego alternatora do Mitsubishi Carisma 1,9 DID oryginał na 100% pasuje.
Hugo - 16-04-2012, 17:46
Centosz, wpisz numer VIN auta tutaj http://www.auto-parts.spb.ru/cat/mi/mi2.mycat i znajdziesz oznaczenia alternatora w Twoim aucie.
Centosz - 16-04-2012, 19:44
Dzięki za odzew.Dziś byłem w sklepie z częściami i podałem numer OE koła pasowego.Sprzedawca znalazł bez problemu.Miał na stanie MAXGEAR za 156zł i Magneti Marelli za 210zł.Zdecydowałem sie na Magneti.Jutro wymiana.
1grzecho - 15-06-2012, 14:18
panowie powiedzcie czy kupywać to SPRZĘGŁO ALTERNATORA? http://allegro.pl/sprzegl...2353045828.html
na moim altku jest zwykła rolka nie kierunkowa... czy ktoś z was zakładał taką rolke?
magik02 - 17-06-2012, 15:30
Kolego widze że masz td z przed liftu więc najpierw upewnij się czy w twoim alternatorze występowała rolka ze sprzęgłem, ja ostatnio przerabiałem ten temat mam taki sam silnik i u mnie jest zwykła rolka. U mnie problem został rozwiązany przez wymianę napinacza ale nie samej sprężyny tylko całego zespołu całość była kompletnie zajechana. http://allegro.pl/napinac...2375785150.html
1grzecho - 20-07-2012, 15:17
magik02 jakbyś czytał poprzednie strony tematu to wiedziałbyś że te rolki użytkownicy tego forum zakładają.... dzisiaj założyłem i ja no i stwierdzam że pasek chodzi teraz idealnie, zero drgań no i wreszcie cisza, amortyzatorek też przestał hałasować. mam cari przed liftem
koszty wymiany
-KOŁO PASOWE ALTERNATORA FIRMY MAXGEAR 90zł
-robocizna 5minut - zapłaciłem 25zł
razem 115zł
podaje jeszcze wymiary tego koła dla potomnych Ilość klinów: 6
Średnica 1/Średnica 2 [mm]: 61,0/17,0
Szerokość [mm]: 41,2
|
|
|