[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Awaria manualnej skrzyni biegów
Mrmsim - 14-01-2011, 21:27
Może ja dodam coś na temat skrzyni. Jestem na świeżo po wymianie rozrządu i łożyska na wałku sprzęgłowym skrzyni. Objawy były takie, że brzęczało na wszystkich biegach i z czasem stawało się coraz bardziej dokuczliwe.
Jeśli chodzi o koszty to za bardzo się nie wgłębiałem, bo naprawiał mi to znajomy. Za wszystko zapłaciłem 2400 zł a w skład tej sumy weszły:
-pasek rozrządu
-rolki
-napinacz
-pompa wody
-robocizna
-łożysko (B25-157A)
-wyjęcie/rozebranie/złożenie/włożenie skrzyni
Dowiadywałem się też w AutoTW i po podaniu w/w objawów od razu krzyknęli cenę 1000 zł za zrobienie skrzyni.
A oto cały winowajca (więcej fotek):
m6riano - 14-01-2011, 21:42
standard...ja tam nie bawiłem sie w naprawianie skrzyni tylko od razu wymiana na używkę+sprzęgło.;-)
Mrmsim - 14-01-2011, 21:48
Tylko z używkami jest ten problem, że po kilku miesiącach może Ci się sypnąć to samo albo coś innego, bo nie wiesz w jakim jest stanie puki jej nie rozbierzesz. Moja poza tym łożyskiem nie miała żadnych problemów (co się potwierdziło po rozłożeniu) i wiem na czym jeżdżę:)
m6riano - 14-01-2011, 21:57
zgadza się...ale niestety ja nie mogę sobie pozwolić na to żeby auto stało dłużej niż jeden dzień w warsztacie..więc wyjęcie, rozłożenie skrzyni, zamawianie części i wymiana nie za bardzo wchodzie w gre...teraz mam jedną skrzynie z częściami do naprawy, więc jak ta w samochodzie się zacznie sypać to zrobię drugą i wtedy tylko przekładka.
ps. zna ktoś namiar na taniego mechanika z Wawy lub ok. kto fachowo wymieni mi łożyska, uszczelniacze itd.?
damianeq88r - 23-01-2011, 11:01
A ja mam pytanie, czy skrzynia biegów od innego auta pasuje do Gala? mam ten sam problem z synchronizatorem, silnik 4d68 gal z końca 98 roku...
Owczar - 23-01-2011, 11:38
Było już o tym forum. Jeden użytkownik włożył skrzynię od 2.0 z tego samego roku, ale 5 bieg był za krótki. Musiałbyś go wymienić. Ale lepiej kupić synchro 2 i wymienić lożyska w tej co masz.
Wiktor - 26-01-2011, 23:53
witam,
prawdopodobnie czeka mnie wymiana łożysk w skrzyni, może wymienia je ktoś samodzielnie i może opisać jak ta wymiana polega, ewentualnie od czego zacząć,
kilka razy skrzynie wyciągałem z różnych samochodów przy wymianie sprzęgła m.in. w swoim galancie w ubiegłym roku, ale mam obawy co do wymiany tych łożysk a dokładniej co do stopnia skomplikowania prac...
jeśli ktoś ma jakieś info. na w/w temat to z chęcią wysłucham jego rad
dominuka - 01-02-2011, 16:08
Witam! Wiem że był już ten temat omawiany wcześniej na forum ale w sumie to nie dowiedziałam się nic konkretnego.
Przy zakupie Galanta 2.0td był problem ze skrzynią biegów - ciężka redukcja z 3 na 2 a redukcja na 1 była możliwa tylko po całkowitym zatrzymaniu auta. Po jakimś czasie posypała się skrzynia i oddałam ją do faceta który zajmuje się naprawą skrzyń biegów. Powymieniał prawie wszystkie części na nowe złożył i oddał jako naprawioną. Po założeniu nadal jest problem z 1 i 2 biegiem (jak na początku) ale samochód jakoś jeździ. Nie słychać w niej żadnego chrobotania ani dentysty.
Dodam jeszcze że jak ruszam to 1 i 2 wchodzą bez problemów, problem pojawia się dopiero przy redukcji (muszę popchnąć gałkę w stronę jedynki żeby wrzucic łatwiej potem dwójkę albo najpierw kilka razy ponownie wysprzęglić).
Pytałam się mechaników co to może być to jedni mówią że to wina docisku a inni że to może być wina sprzęgła ale nie wiedzą czy wymiana rozwiąże problem bo ze skrzynią tez może być coś nie tak.
Już nie wiem kogo mam słuchać, a tym bardziej że jestam dziewczyną i się tak na tem nie znam.
Jeśli ktoś wie co to może być to proszę o szczegółową informację na ten temat.
Z góry dzięki;)))
m6riano - 01-02-2011, 16:49
A wymieniałaś sprzęgło przy okazji naprawy skrzyni?
Jeśli nie to być może będzie to docisk..jakbyś wymieniła to tą rzecz akurat mogłabyś pominąć
Andrew - 01-02-2011, 17:31
dominuka wydaję mi się, że jest tu winny synchronizator 2 biegu. Spytaj mechanika, czy go wymienił...
dominuka - 01-02-2011, 18:50
Nie wymieniałam sprzęgła i właśnie się nad tym zastanawiam ale nie wiem właśnie czy to wina sprzęgła czy skrzyni. Wolę się upewnić.
A mechanik który robił mi skrzynie twierdzi że powymieniał synchronizatory, łożysko, jakiś tam wałek itp.
Przy ciężkim wchodzeniu tych biegów przy redukcji (tj. 1 i 2) nie słychać żadnych zgrzytów.
Ale jak powiedziałam mu że po założeniu skrzyni nie chodzi ona tak jak powinna (opisałam problem) to powiedział miże to docisk - ale dodał do tego że jak będę wymieniała sprzęgło to jak skrzynia juz i tak będzie wymontowana to zebym przywiozła mu skrzynie to ściągnie z niej łepę i zobaczy jeszcze raz czy jest wszystko ok.
A na samym początku twierdził że napewno zrobił ja dobrze - z jego gadki wynika, że sam nie jest pewny czy aby napewno to wina docisku.
Andrew - 01-02-2011, 18:55
dominuka niech by Ci pokazał wymienione części... Poza tym znaczenie może mieć też olej jakim skrzynia została zalana po remoncie. Jeśli chodzi o sprzęgło, to wydaje mi się, że powinien być problem ze wszystkimi biegami jakby było złe. Można jeszcze spróbować odpowietrzyć sprzęgło.
Owczar - 01-02-2011, 19:23
dominuka, mechanik udaje głupa i wymyśla bzdury. Docisk nie ma nic do rzeczy. Biegi by źle wchodziły w górę i w dół. Niech Ci odda stare części albo przedstawi rachunki na synchro.
To są ewidentnie uszkodzone synchronizatory. Problem w galantach TD znany od dawna. Tylko ich wymiana może pomóc. Być może mechanik je lekko spiłował. To podobno pomaga na krótko...
dominuka - 02-02-2011, 17:48
ok. Dzięki wielkie za podpowiedzi co może być. W sumie juz sie troche przyzwyczaiłam do tych biegów ale czasami staje sie to troche irytujące np. w mieście.
Ale nie zamieniłabym mojego Galanta na cic innego - dlatego zamierzam zrobić wszystko żeby chodził całkiem bezawaryjnie;)
Slaw - 03-02-2011, 21:45
Do Sigmy synchronizator kosztuje około 200 zł w serwisie a większość łożysk można kupić w dobrym sklepie zajmującym się sprzedażą tych właśnie części,trzeba mieć tylko albo stare na wzór lub znać dokładnie symbole.Ceny są zazwyczaj o połowę niższe niż w Aso a zazwyczaj tego samego producenta
|
|
|