To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Alarm

dr2ke - 05-12-2016, 12:56

Zgłoś się do tokyo. On potrafi wszystko :wink:
brylekVFR - 05-12-2016, 12:59

hudy85 napisał/a:
czyli nie ma sposobu, by go jakoś uruchomić, prócz założenia nowego?

Jest sposób, wystarzcy go aktywować. Gdzie to zrobic, przeczytaj uważnie watek. Do fabrycznego można c dołożyć czujki. Sam alarm jako taki w samochodzie już jest.

Robert_N - 05-12-2016, 13:21

U mnie tokyo aktywował, trwało to krócej niż podanie ręki na przywitanie :)
BodzioBDG - 03-10-2017, 21:54

Prześledziłem wątek... i zastanawia mnie... skąd wiadomo że Lancer ma zamontowany alarm?

U siebie widzę za przednim zderzakiem dwa takie cuda jak na zdjęciu: klakson czy alarm?

tyku - 04-10-2017, 11:16

BodzioBDG napisał/a:
Prześledziłem wątek... i zastanawia mnie... skąd wiadomo że Lancer ma zamontowany alarm?
A co napisał tokyo :!:
tokyo napisał/a:
Witam
w kazdym od 2007r

:wink:

BodzioBDG - 04-10-2017, 12:31

Ok, ja mam z 2009... więc jak fizycznie to sprawdzić?

W środku nie znalazłem żadnych czujek i itp.
Oto mi biega... zobaczyć znaczy uwierzyć!?!?

No i na jakiej zasadzie działa?

U znajomego wystarczy zamknąć auto z pilota i jeśli ktoś siedzi w środku od razu wyje a u mnie nic...

tyku - 04-10-2017, 13:15

BodzioBDG, Czy ty czytasz co piszą na tym forum :?:
Arczi89 napisał/a:
Dzięki koledze tokyo oraz za jego zgodą umieszczam tutaj przykładowy filmik z działania wbudowanego alarmu.

Opis działania:

# Uzbarajanie - system uzbraja się pikając prze kilka sekund oraz mrugając kontrolką AIRBAG na środku deski (koło przycisku świateł awaryjnych)

# Uzbrojony - alarm po uzbrojeniu reaguje na krańcówki oraz mruga w/w diodą.

# Aktywacja - po aktywacji alarmu pojazd wyje klaksonem oraz mruga światłami awaryjnymi

# Sygnały dźwiękowe - uzbrajanie i dezaktywacja alarmu może być potwierdzana sygnałem dźwiękowym klaksonu. Mamy do wyboru długi lub krótki sygnał (ten drugi jest na prawdę delikatny i jego preferuje). Dodatkowo mamy możliwość czy sygnał ma być wydawany zawsze czy tylko np po podwójnym wciśnięciu przycisku w pilocie.

# Włączenie funkcji - nie możliwe w ASO. Potrzeba drogiego oprogramowania (2 niezależne programy) bez którego zmiany są nie możliwe lub bardzo ryzykowne.

https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
:wink:

tokyo - 04-10-2017, 21:45

alarm jest funkcja uspiona w KAZDYM misku od roku produkcji 2007 - nie dotyczy PAJERO (elektronika jest w nim o wiele starsza), podstawowych ver Space Stara i L200
Rozróżnia sie dwa rodzaje alarmu:
1. podstawowy - trabienie i czujnikami sa czujniki drzwi oraz jezeli jest czujnik maski
2. zaawansowany (UK,Japonia)- do podstawy alarmu sa dolaczone czujniki ruchu tuz za lusterkiem oraz syrena alarmowa schowana gleboko za pompa ABS

grzesiopol - 04-10-2017, 22:50

Ja też chce taki alarm :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Mówiłeś, że miałeś się wybierać w moje rejony :wink:

BodzioBDG - 09-10-2017, 00:28

tokyo napisał/a:
alarm jest funkcja uspiona w KAZDYM misku od roku produkcji 2007

Ok, wszystko super... ale jak go można aktywować?

Tylko podłączając kompa? Tylko MUT-a?

Inny sposób?

A co powiecie na to:

Aktywacja alarmu

//Skopiowany tekst poniżej//

Changing the security alarm settings
Locking and unlocking / Security alarm system / Changing the security alarm settings
It is possible to set the security alarm to the “active” mode or “inactive” mode.
Follow the procedure below.
1. Turn the ignition switch to the “LOCK” position.
If you started the engine with the key, remove the key from the ignition switch.
2. Place the lamp switch in the “OFF” position, and leave the driver’s door open.
Mitsubishi Lancer: Changing the security alarm settings. 3. Pull the windscreen wiper and washer switch towards you and hold it there.
3. Pull the windscreen wiper and washer switch towards you and hold it there. (Since the ignition switch is in the “LOCK” position, washer fluid will not be sprayed.)
Mitsubishi Lancer: Changing the security alarm settings. 4. After approximately 10 seconds, the buzzer will make a sound. Keep the windscreen
4. After approximately 10 seconds, the buzzer will make a sound. Keep the windscreen wiper and washer switch pulled towards you. (If the windscreen wiper and washer switch was released, the setting change mode would be cancelled. To start over, perform the procedure again from step 3.)
5. When the buzzer stops, with the windscreen wiper and washer switch still pulled towards you, press the UNLOCK switch (A) on the remote control switch to select the security alarm settings mode.
Mitsubishi Lancer: Changing the security alarm settings. The settings mode can be toggled by pressing the UNLOCK switch. The mode can
The settings mode can be toggled by pressing the UNLOCK switch. The mode can be confirmed from the number of times the buzzer sounds.
Mitsubishi Lancer: Changing the security alarm settings. 6. Any of the following operations can be used to terminate the system settings
6. Any of the following operations can be used to terminate the system settings change mode.
• Releasing the windscreen wiper and washer switch.
• Closing the driver’s door.
• Inserting the key into the ignition switch.
• Placing the lamp switch in any position other than “OFF”.
• Allowing 30 seconds to pass without making any changes to the settings.
• Push the ignition switch to the “LOCK” (PUSH ON) position (Vehicles with keyless operation system).

grzesiopol - 09-10-2017, 05:41

Ten sposób nie działa :mrgreen:
Venom86 - 09-10-2017, 16:25

Też potwierdzam ten sposób nie działa(możliwe że w wersjach US zadziała bo to jest instrukcja z wersji US), trzeba się podpiąć i go aktywować MUT-em.

U dealerów tego raczej tez nie potrafią albo nie maja tej opcji odblokowanej na serwisie. Tu trzeba uderzać do Tokyo - Pozdrawiam;)

Mi po wizycie u Tokyo dodatkowo działa domykanie okien z pilota i blokada otwarcia drzwi przez przycisk w drzwiach kierowcy po aktywacji alarmu.

grzesiopol - 09-10-2017, 22:00

O ile pamietam to w moim Sportbacku było domykanie szyb fabrycznie bez grzebania.
BodzioBDG - 10-10-2017, 00:34

grzesiopol napisał/a:
O ile pamietam to w moim Sportbacku było domykanie szyb fabrycznie bez grzebania.

Też to mam...

Ale nie mam otwierania szyb, ani zdalnego odpalania silnika z pilota.

Więc tylko podpięcie pod profesjonalnego kompa (nie ASO) może aktywować alarm?

brylekVFR - 10-10-2017, 07:14

Odpalanie silnika z pilota? A była taka opcja? Otwieranie i zamykanie szyb z pilota owszem, z tym że zamyka 4, a otwiera tylko 2, przednie. Alarm jest, ale blokada otwarcia drzwi od środka zależy od ETACSu, u mnie nie działa.