Outlander II GEN Techniczne - problem "odparowywania szyb"
Wazzi - 10-02-2010, 23:57
Steff napisał/a: | ,to jest tak na prawdę pół automatyczna klima i nie ma co cudów oczekiwać
u mnie np w trasie robi sie na 22 zimno bo z góry leci zimno a z kratek ciepłe i wtedy zamiast 22 mam w aucie 20 | co Ty masz tutaj pol automatycznego, skoro nastawiasz tylko temp?
jaca71 - 11-02-2010, 00:49
wojas_wa napisał/a: | pomiar temperatury dokonany za pomocą polskiego termometru : |
ciach...
Przed robieniem testów i wyciąganiem błędnych wniosków z błędnych założeń warto zagłębić się w lekturę instrukcji obsługi własnego samochodu
Jakby kolega to zrobił to by doczytał że w trybie manualnym przy ustawieniach mieszanego nawiewu nóg z innymi częściami ciała wentylacja/klimatyzacja działa w dosyć ciekawy sposób. Na nogi dmucha ciepłym powietrzem a w te drugie miejsca chłodnym.
rezon - 11-02-2010, 09:19
regon, zapytaj co rozumieją pod pojęciem elektrycznie podgrzewana szyba? Czy to tylko pasek na dole jak np. u Mitsu00 czy cała szyba. Podpięcie dodatkowej elektryki to nie problem - wystarczy dołożyć przekaźnik i podpiąć np. po włącznik ogrzewania tylnej - grzałby wówczas przód i tył. Ale to ingerencja w instalację elektryczną samochodu, jak zrobi to ASO nawet badziewnie to będzie OK, ale jak ktokolwiek inny - nawet profesjonalnie to już będzie be i o reklamacji np. radia będziesz mógł zapomnieć bo MMC Ci napisze pewnie, że radio zostało uszkodzone podczas montażu szyby i instalacji grzewczej
wojas_wa - 11-02-2010, 17:07
jaca71 napisał/a: | Na nogi dmucha ciepłym powietrzem a w te drugie miejsca chłodnym. | co widać na termometrze jaca71 napisał/a: | warto zagłębić się w lekturę instrukcji obsługi własnego samochodu | w mojej tego nie ma aczkolwiek działa to mniej więcej tak jak opisujesz, tylko tyle, że po osiągnięciu temp roboczej silnika, wcześniej jest tak jak na zdjęciach i trwa to od kilkunastu minut do ponad godziny Poza tym odnoszę wrażenie, że działanie wentylacji pisała roztrzepana Dziuńka, dla której przycisk to to samo co pokrętło, a "tryb", " kierunek" i i "obieg" to synonimy jaca71 napisał/a: | Przed robieniem testów i wyciąganiem błędnych wniosków | Proponuję, przeczytaj jeszcze raz co mierzyłem i co napisałem.
jaca71 - 11-02-2010, 18:57
wojas_wa napisał/a: | jaca71 napisał/a:
Przed robieniem testów i wyciąganiem błędnych wniosków
Proponuję, przeczytaj jeszcze raz co mierzyłem i co napisałem. |
Chodzi o to co chciałeś udowodnić pokazać. Jeśli nie włączyłeś trybu auto to:
1. Nogi mają ciepło, góra chłodniej - taki jest zamiar konstruktora.
2. Temperatura na pokrętle jest wyskalowana do trybu auto, w trybie manualnym nie musi mieć korelacji z rzeczywistością.
3. Temperatura zadana mierzona jest obok stacyjki - temperatura z nawiewu ma się nijak do zadanej.
Ja nie widzę nic dziwnego w wynikach.
Masz wielką budę, którą ciężko ogrzać. Nie dałeś systemowi zrobić to jak chce tylko sam zdecydowałeś za samochód.
Włącz wszystko na auto i daj automatyce działać.
wojas_wa - 11-02-2010, 21:00
Dziękuję za odpowiedzi, ale w rzeczonym temacie zamierzam pozieniać nastawy automatyczne i jak to zrobię to podzielę się informacjami z całkiem sporą grupką również niezadowolonych.
jaca71 napisał/a: | 1. Nogi mają ciepło, góra chłodniej - taki jest zamiar konstruktora. | a ja mam inny zamiar. jaca71 napisał/a: | 2. Temperatura na pokrętle jest wyskalowana do trybu auto, w trybie manualnym nie musi mieć korelacji z rzeczywistością. | po co jest możliwość ręcznych nastawów w AUTOMATYCZNEJ KLIMATYZACJI ?!
jaca71 napisał/a: | 3. Temperatura zadana mierzona jest obok stacyjki - temperatura z nawiewu ma się nijak do zadanej. | zgoda, ale nie może oscylować średnio w kilku różnych miejscach ok 25 C przynastawie na 17 C Cytat: | Włącz wszystko na auto i daj automatyce działać. | automatyka działa tak samo, do momentu osiągnięcia temp roboczej silnika jest ZDECYDOWANIE ZA GORĄCO ! Sorki, ale temat uważam za wyczerpany, zmienię nastawy i/lub ew. czujkę temp.to podzieklę się wrażeniami.
Wazzi - 11-02-2010, 22:04
w momencie gdy ustawiasz pokretla w pozycje inne niz auto , klima przestaje byc automatyczna od co.
|
|
|