To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jaki olej wlałeś do swojego Lancera?

bastek - 10-10-2011, 15:09

Silverrr napisał/a:
Co do tego co napisał Olo - ofc weź nakładkę, jeśli masz podmienione śruby, ale nie dawaj od razu mechanikom

tak właśnie "sprawdziłem" mój serwis... wtopa byłaaaa... kluczyka nie chcieli. obejrzeli (podobno) bez tego...

Luk - 10-10-2011, 15:13

bastek1 napisał/a:
kluczyka nie chcieli. obejrzeli (podobno) bez tego...

He, he, bo tu nie chodzi o oglądanie, trzeba zdjąć koła i przeczyścić zaciski...

bastek - 10-10-2011, 15:43

Luk napisał/a:
trzeba zdjąć koła i przeczyścić zaciski...
eee, bez przesady...nie wymagajmy tyle od serwisu autoryzowanego... przeczyścić to ci może pan Zdzicho w stodole. a ASO zaciski wymieniają na nowe
a żeby nie było tylko OT
4 wymiany, shell helix ultra 5w30(lub 40?) kupowany w makro lub u kol. Radasss.
nie zauważyłem różnic. na tym oleju pojeżdżę pewnie do końca...

F4lkon - 11-10-2011, 19:06

Witam,
Czy jadąc do serwisu na ten 1 przegląd, muszę się ich zapytać jaki olej mam wziąć ?, tzn. czy 5W40 czy np. 5W30 ? Nie chciałbym po prostu usłyszeć od nich, że kupiłem zły i Oni zaleją mi swoim :( . Filtr oleju zamierzam kupić taki, jak mi ktoś tu polecił na forum Mann W 610/3 ale nie wiem jeszcze jaki mam kupić filtr kabinowy :( , możecie mi koledzy podpowiedzieć ?

PS
Znalazłem "we" :D Warszawce tani olej :) , firma ALCOR Business Partner ma Shell-a 5W40 5L za 129 zyla :) .

george2 - 11-10-2011, 19:34

Filtr kabinowy np. Denso DCF273K,DCF344K (obydwa węglowe) i DCF 274K zwykły.
F4lkon - 11-10-2011, 22:23

OK thx ;)
george2 - 11-10-2011, 23:36

Mała poprawka ,ten bez węgla to DCF 274P. Można kupić też filtry włoskiej firmy Aster tylko nie wiem jak z jakością. Do kupienia w Warszawie tu:http://www.hdmot.pl/
F4lkon - 12-10-2011, 19:54

Dzwoniłem dzisiaj do serwisu i powiedzieli mi, że przy 1 przeglądzie wymianie podlega olej z filtrem oleju i filtr przeciwpyłkowy tylko, czyli reszte filtrów mogę sobie śmiało sam wymienić chyba :)
Luk - 12-10-2011, 20:23

F4lkon napisał/a:
Dzwoniłem dzisiaj do serwisu i powiedzieli mi, że przy 1 przeglądzie wymianie podlega olej z filtrem oleju i filtr przeciwpyłkowy tylko, czyli reszte filtrów mogę sobie śmiało sam wymienić chyba :)

Tylko po co wymieniać resztę filtrów po roku? Powietrza wymienia się po 3 latach / 60 tys.
A poza tym przeciwpyłkowy tym bardziej możesz wymienić sam (nie ma obowiązku jego wymiany na 1-szym przeglądzie, a tym bardziej w ASO). Jest to banalnie proste, bez użycia jakichkolwiek narzędzi i bez otwierania maski :)

F4lkon - 12-10-2011, 21:14

OK thx za podpowiedź ;) , rozumiem, że w instrukcji znajde jak się to robi ?
george2 - 12-10-2011, 21:48

Panowie zrobicie jak chcecie,ja wymieniam filtry przy każdym przeglądzie. Po dwudziestu tysiącach filtry: powietrza ,kabiny i oleju są po prostu zużyte.Jeśli chcecie dlugo i bezawaryjnie jeżdzić tym autem to stosujcie się do tego.
Luk - 12-10-2011, 21:54

george2 napisał/a:
Po dwudziestu tysiącach filtry: powietrza, kabiny i oleju są po prostu zużyte

Oleju wymienia się zawsze z olejem, to oczywiste. Filtra powietrza moim zdaniem nie trzeba, ale oczywiście nie zaszkodzi. Filtr kabinowy należy wymieniać, ale bardziej ze względów zdrowotnych/komfortu :) Z Twojego postu pomyślałem, że chcesz jeszcze wymienić np. filtr paliwa (bo napisałeś "resztę filtrów") :)

jaceksu79 - 12-10-2011, 21:58

Silverrr, Kastrol :D , powiadasz.... nie ma czym się cieszyć - za jakiś czas zobaczysz :ANAL:

PS. ja już raz się przejechałem

george2 - 13-10-2011, 20:10

Kolego Luk skup się .Ja nie napisałem resztę filtrów .Napisałem co ja robię. Dla mnie możesz nie wymieniać nic przez cały czas eksploatacji twojego auta.

Pozdrawiam

Luk - 13-10-2011, 20:30

george2, przepraszam, pomyliłem Twoją wypowiedź z wypowiedzią F4lkon.
Ale na marginesie zapytam: ile lat zamierzasz jeździć tym samochodem? Pytam tak z mojej własnej ciekawości.