[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jarzma, zaciski hamulcowe, piasta - problemy,naprawa,części.
tyku - 07-06-2016, 21:39
toomi1982 napisał/a: | Byłem w serwisie. Powiedzieli,że miałem rację i stukają zaciski. |
Dałeś się tak zbyć, przecież chodzi o twoje bezpieczeństwo.
Tu masz oryginały: http://allegro.pl/prowadn...6146814410.html
http://allegro.pl/prowadn...6146815994.html
Zestaw gumowych części do prowadnic ma numer: 4605A262.
toomi1982 - 13-06-2016, 14:49
Cześć,
Odkręciłem oba koła. Chwyciłem za zacisk i okazało się,że z łatwością "lata" w ręce w każdym kierunku. Skok ruchu około 1mm.W kabinie naprawdę słychać mocne stuki. Po odkręceniu śrub okazało się,że wszystkie wyglądają jak nowe(gumki też). Nie licząc na serwis zamówiłem we własnym zakresie (tak jak radził tyku) oryginalne części. Jutro powinny do mnie dotrzeć. Ciekawe czy to coś zmieni. Gdyby latały dalej czy mogę wcisnąć w te otwory jakiegoś gęstego smarowidła?Jeśli tak to jakiego? Pozdrawiam.
brylekVFR - 13-06-2016, 15:16
toomi1982 napisał/a: | Gdyby latały dalej czy mogę wcisnąć w te otwory jakiegoś gęstego smarowidła?. |
Sądzisz ze pracująca prowadnica nie wycisnie tego smaru?
toomi1982 - 13-06-2016, 19:50
Cześć,
Myślę,że skok prowadnic podczas ich pracy jest na tyle nie wielki,że może nie wyciskać smaru po trzech hamowaniach. Gdybam,pytam bo szukam rozwiązania. Jutro założę nowe śruby i gumki i napiszę co i jak. Zawczasu zadaję pytanie co by innego z tym zrobić , a poza smarem nic innego mi do głowy nie przychodzi. Sądząc jednak po idealnym stanie elementów do wymiany rodzi się obawa,że cała operacja nic nie da.
tyku - 13-06-2016, 20:54
toomi1982, Na schemacie masz wszystko.
Nie musisz kupować smaru:
lub
wystarczy kupić:
brylekVFR - 13-06-2016, 21:57
Bardziej skłamał bym się założeniu dwóch prowadnic z gumkami. Pytanie tylko czy wejdzie, ale chyba tak. Najpierw wyczyść i przesmaruj na poczatek, jak będzie dalej stukac to dopiero kombinuj.
zbychu74 - 13-06-2016, 23:34
Też mam problem ze stukaniem zacisku.
Mam zamiar zdemontować jarzmo i prowadnice dać to do regeneracji.
Operację taką mam zamiar przeprowadzić w tym tygodniu.Dam znać jak się z tym uporam.
Pozdrawiam
lurek - 14-06-2016, 09:09
Miałem ten problem kilka mc po zakupie, zestaw naprawczy pomógł i jest cisza (do czasu aż gumy stabilizatora znowu się odezwą:P)
grzesiopol - 14-06-2016, 09:58
Dla uzupełnienia tego co tyku napisał:
ATE Plastilube - do smarowania części ruchomych przy zacisku i jarzma (blaszki, prowadnice) oraz posmarowanie klocka - oczywiście wiadomo której strony nie smarujemy - (do kloców nie używać pasty miedzianej z uwagi na późniejsza szybsza korozję jak i możliwość zakłócania pracy systemu ABS)
ATE Bremszylinder-Paste - tylko i wyłącznie do nasmarowania tłoczka i pod uszczelkę tłoczka (może być inny ale musi być dostosowany do stosowania z płynem hamulcowym)
toomi1982 - 15-06-2016, 12:32
Cześć,
Wczoraj otrzymałem zamówione części. Oczywiście wymiana 4 śrubek nie mogłaby być tak łatwa jakby mogło się wydawać. Nie obyło się od odpowietrzania układu hamulcowego. Do rzeczy. Po wymianie dalej to samo,ale......sprzedawca przez przypadek zapakował mi 3 śruby z gumową uszczelką na końcu. Zrobiłem więc tak. Do nowych trzech dołożyłem czwartą starą i zamontowałem 4 sztuki z tymi gumowymi oringami. Nasmarowałem tym smarem co go dostałem w zestawie i teraz jest naprawdę jak ręką odjął. prawie 3 lata stukania i nagle przestało-uczucie takie jak bym nowy samochód innej marki kupił. Ulga niesamowita. Teraz to słyszę,że mi w schowku okulary przeciwsłoneczne latają:P
W każdym bądź razie bardzo dziękuję Wam za sugestie i pomoc.
P.S. Tym z serwisu powiedziałem co o nich myślę. Facet zaniemówił, by po chwili tłumaczyć,że mechanicy muszą być "wszech-mądrzy" bo niestety naprawiają w autoryzowanym serwisie inne marki. Gdyby skupili się tylko na Japońcach nie byłby roboty.
[ Dodano: 19-06-2016, 21:41 ]
Cześć,
Przejechałem 200 kilometrów i zaczęło stukać znowu. Nie mam sił..............zaproponujcie coś proszę:(
[ Dodano: 26-07-2016, 13:06 ]
Minął ponad miesiąc. Wydaje mi się,że walą już 4 zaciski a nie tylko dwa. Serwisy rozkładają ręce twierdząc,że nowe egzemplarze też tak mają. Producentów nie będą poprawiać. Powiem tak. Jeździłem wieloma różnymi samochodami, ale tak irytującej wady konstrukcyjnej nie miałem okazji doświadczyć. Co mam zrobić zaciski wymienić na nowe?
dr2ke - 26-07-2016, 13:30
Cześć
U mnie również od około 2 tygodni pojawił się stukot, prawdopodobnie w prawym, tylnym kole. Jednak występuje on tylko i wyłącznie przy hamowaniu z małych prędkości no i niestety albo i stety nie zawsze ten stukot się pojawia. Czasem jest też tak, że puszcze już pedał hamulca a jeszcze stuknie kilka razy. Po dziurach, nierównościach, wybojach - nic nie słychać. Tylko jak wcisnę delikatnie hamulec przy prędkościach <40 km/h.
Jakieś sugestie ? Nie miałem do tej pory czasu aby zdjąć koło.
teddy58 - 26-07-2016, 20:23
dr2ke napisał/a: |
U mnie również od około 2 tygodni pojawił się stukot, prawdopodobnie w prawym, tylnym kole. Jednak występuje on tylko i wyłącznie przy hamowaniu z małych prędkości no i niestety albo i stety nie zawsze ten stukot się pojawia.
Jakieś sugestie ? |
Miałem w 100 procentach identyczne objawy w sportbacku. Mój mechanik długo się głowił i stwierdził, że to wina krzywo wkręconej śruby przy zmianie koła. Zmieniający zamiast wkręcić kilka obrotów palcami z lenistwa dołożył pneumatykiem po całości. Kupiłem nowa nakrętkę, mój fachowiec nagwintował szpilkę na nowo i....stukanie zniknęło.
dr2ke - 26-07-2016, 23:08
teddy58, na to bym nie wpadł tylko jedna rzecz mi się nie zgadza - my nie mamy szpilek tylko śruby, które wkręcamy. Więc nie bardzo rozumiem jaką nakrętkę kupiłeś i jaką szpilkę miałeś gwintowaną na nowo...
brylekVFR - 26-07-2016, 23:29
dr2ke napisał/a: | tylko jedna rzecz mi się nie zgadza - my nie mamy szpilek tylko śruby, które wkręcamy. |
Chyba nakrętki masz nakręcane? A szpilki są w piaście.
teddy58 - 27-07-2016, 07:05
dr2ke napisał/a: | [b]teddy58[/b Więc nie bardzo rozumiem jaką nakrętkę kupiłeś i jaką szpilkę miałeś gwintowaną na nowo... |
Nie przejmuj się, ważne żeby mechanik zrozumiał
|
|
|