Nasze Miśki - Mitsubishi Coltoclipse C59A `91 by Xsystoff
rosomak1983 - 15-05-2012, 23:57
Cytat: |
Cytat:
Narazie chce odpoczac od grzebania i przede wszystkim wydawania pieniedzy
też tak bym chciał |
to tak sie da ???
Xsystoff - 16-05-2012, 00:21
Najchetniej bym kupil cale sprawne 4g63 6bolta zamontowal w jeden wieczor i dalej jezdzil, ale przegladam mekp i allegro i jest jedna wielka bieda. Bylem dzisiaj w jednej szlifierni w Szczecinie i maja takie ceny ze przesada...
rosomak1983 - 16-05-2012, 00:47
http://otomoto.pl/mitsubi...-C24247758.html
ciekawe co było robione o ile było... Ogólnie te silniki chodza po ok. 1000zł.
http://allegro.pl/eclipse...2338585085.html
otomoto.pl/mitsubishi-eclipse-C24247758.html
Ile by Cie wyniósł remont, wał jak bardzo chcesz moge podjechac pomierzyc.
Xsystoff - 16-05-2012, 08:30
rosomak1983 napisał/a: | http://otomoto.pl/mitsubishi-eclipse-C24247758.html
ciekawe co było robione o ile było... Ogólnie te silniki chodza po ok. 1000zł. |
To jest z podkarpackiego dalekooo
1995r wskazuje na 7 bolta? Do tego demontaz we wlasnym zakresie
rosomak1983 napisał/a: |
Ile by Cie wyniósł remont, wał jak bardzo chcesz moge podjechac pomierzyc. |
Szlif walu 250zl, szlif bloku 50zl od cylindra, glowica 360zl + uszczelniacze. Sama robocizna to prawie tysiak, do tego wal np. od Ciebie + panewki, prosta miska, uszczelka pod glowica, poskladanie tego do kupy, 2 tys peknie jak nic. To juz chyba wole 4g63T od Ciebie, jeszcze ponegocjujemy cene Tylko znowu trzeba by grzebac zeby to odpalic, a pytanie czy wytrzymaja polosie od GTi, przeguby, skrzynia od n/a, sprzeglo, co z pompa paliwa? I ile trzeba pociagnac nowej instalacji...
Hubeeert - 16-05-2012, 08:59
Xsystoff napisał/a: | czy wytrzymaja polosie od GTi, | tak Xsystoff napisał/a: | przeguby | tak Xsystoff napisał/a: | skrzynia od n/a | tak Xsystoff napisał/a: | sprzeglo | nie Xsystoff napisał/a: | pompa paliwa | nie
Do tego wtryski, ECU, dolot i wydech
mirc23 - 16-05-2012, 09:02
A wiązka to prosta sprawa aby przerobić.
Xsystoff - 16-05-2012, 09:03
Rosomak ma caly zestaw na swapa, wiec z wtryskami, ecu, dolotem itp. Sprzeglo od turbo dziala ze skrzynia od n/a ? Pompa paliwa pewnie jakiegos boscha trzeba zaladowac, bo na zbiornik z Colta juz chyba nie ma nic mocniejszego od tej z 2.0 n/a ?
No wlasnie jak podlicze to remont 2 tys, swap na turbo 3.5 tys, bmw e34/e36 z r6 4 tys
Hubeeert - 16-05-2012, 10:24
Xsystoff napisał/a: | Sprzeglo od turbo dziala ze skrzynia od n/a ? | Nie jestem pewny jak będzie z kołem zamachowym - sprzęgło od turbo jest większe, Xsystoff napisał/a: | Pompa paliwa pewnie jakiegos boscha trzeba zaladowac, bo na zbiornik z Colta juz chyba nie ma nic mocniejszego od tej z 2.0 n/a | Bodajże Walbro 255
Xsystoff - 16-05-2012, 11:07
Panowie a co powiecie na taka opcje:
4g63 z galanta 92-96 16v SOHC 137hp. Jest tego od cholery i ciut ciut za smieszna kase i co najwazniejsze te silniki jezdzily w normalnych samochodach, a nie byly 20 lat katowane w eclipsie. Siadzie skrzynia z eclipsa 6 bolt? W katalogach sprzeglo niby to samo. Co z lapami silnika? Elektryke zawsze mozna ogarnac, to tylko kable... Co ciekawe do 94 roku w katalogu AJUSA uszczelka pod glowice jest taka sama... Prawda to? Mozna by czape przelozyc od DOHC`a? A nawet jako SOHC podejrzewam ze i tak ma wiecej mocy niz zakatowane dohc`e.
Hubeeert - 16-05-2012, 11:23
Xsystoff napisał/a: | 4g63 z galanta 92-96 16v SOHC 137hp | rozrząd i mocowanie silnika z drugiej strony?
Xsystoff - 16-05-2012, 11:32
Nie?
Hubeeert - 16-05-2012, 11:52
aaa z E5xA
mój błąd
Xsystoff - 16-05-2012, 12:15
Znalazlem post rosomaka na mekp, ze do 4g63 6 bolta siada skrzynia z 4g93 dohc bez problemow (colt gti cao) i 4g93 sohc (space wagon). Sprzegla miedzy CAO GTi i 4g63 sohcem z Gala sa identyko, takie samo jest tez w galancie 1.8 i space wagonie. Stad wniosek ze dziala to na odwrot i zaloze skrzynie z eclipsa na 4g63 sohc... mam racje?
tpodsiadlo - 16-05-2012, 13:01
Cytat: | 4g63 z galanta 92-96 16v SOHC 137hp. Jest tego od cholery i ciut ciut za smieszna kase i co najwazniejsze te silniki jezdzily w normalnych samochodach, a nie byly 20 lat katowane w eclipsie. Siadzie skrzynia z eclipsa 6 bolt? W katalogach sprzeglo niby to samo. Co z lapami silnika? Elektryke zawsze mozna ogarnac, to tylko kable... Co ciekawe do 94 roku w katalogu AJUSA uszczelka pod glowice jest taka sama... Prawda to? Mozna by czape przelozyc od DOHC`a? A nawet jako SOHC podejrzewam ze i tak ma wiecej mocy niz zakatowane dohc`e. |
sam kiedys sprzedalem sohc 16v do ktorego gosc zamontowal glowice dohc z eclipsa 1g.
co prawda bylo to 2.4 usa ale sama gora jest chyba taka sama jak w 2.0
rosomak1983 - 16-05-2012, 13:48
Xsystoff napisał/a: | To jest z podkarpackiego dalekooo |
no niestety przy popularnosci tego silnika to nastawiaj sie raczej na wysyłke.
Hubeeert napisał/a: | Do tego wtryski, ECU, dolot i wydech |
tak jak Hubert Ci pisze tamte graty od NA wytrzymaja. Pozatym potrzebujesz ECU, rezistior pack, wtryski, pompe paliwa, pare soleniodów, ukl wyd, dolot. Xsystoff napisał/a: | Rosomak ma caly zestaw na swapa, wiec z wtryskami, ecu, dolotem itp. |
wszystko wygadasz,
Xsystoff napisał/a: | Sprzeglo od turbo dziala ze skrzynia od n/a ? |
działac to działa ale moze nie podziałac za długo, choc jeden gosc tak jezdził, drugi ma softa ponad 217, tyle ze ma zmieniac na wzmacniane...
Xsystoff napisał/a: | Pompa paliwa pewnie jakiegos boscha trzeba zaladowac, bo na zbiornik z Colta juz chyba nie ma nic mocniejszego od tej z 2.0 n/a ?
|
pompa sie nie przejmuj jesli bys brał odemnie bedzie ona w zestawie od turba, pasuje w miejsce NA , jest z wygladu taka sama.
Hubeeert napisał/a: | Xsystoff napisał/a:
Sprzeglo od turbo dziala ze skrzynia od n/a ?
Nie jestem pewny jak będzie z kołem zamachowym - sprzęgło od turbo jest większe, |
no ale jak cos zakładamy koło zamachowe i sprzegło z NA -komplet. Inaczej nie bedzie.
Xsystoff napisał/a: | Siadzie skrzynia z eclipsa 6 bolt? |
no własnie tutaj nie mam pewnosci to bo jest cholerny 7 bolt... Pietras robi swapa do lancera 7 bolta i jemu nie pasuje skrzynia z 4g92 a mi owszem do 6 bolta wiec cos musi byc inaczej.
Xsystoff napisał/a: | . Co ciekawe do 94 roku w katalogu AJUSA uszczelka pod glowice jest taka sama... Prawda to? |
no niewiem nic o tym silniku ale jesli rzeczywiscie uszczelka identyczna to głowa DOHC siadzie i zadnej elektorniki nie musisz przerabiac wtedy, choc niewiem czy tam nie ma tłoków doprezajacych czasem bo mitsu SOHC lubiało doprezac tłokami....
Xsystoff napisał/a: | Znalazlem post rosomaka na mekp, ze do 4g63 6 bolta siada skrzynia z 4g93 dohc bez problemow (colt gti cao) i 4g93 sohc (space wagon). Sprzegla miedzy CAO GTi i 4g63 sohcem z Gala sa identyko, takie samo jest tez w galancie 1.8 i space wagonie. Stad wniosek ze dziala to na odwrot i zaloze skrzynie z eclipsa na 4g63 sohc... mam racje? |
Mnie zmyliła ta historia Piotrasa i niewiem jak to z łaczeniem tych skrzyń 6/7 bolt. Tak samo w 6 i 7 NA jest takie samo sprzegło ale
moze byc innaczej rozwiazane mocowanie skrzyni do bloku silnika przesuniete czy co????? O ile to prawda ze skrzynia 6/7 nie pasuje bo osobiscie tego nie sprawdzałem.
Achaprzypomniałem sobie ze Viader ma w 6 bolcie skrzynie z 7 bolta i pasuje....
|
|
|