To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - W autach będzie można montować tylko oryginalne części

JCH - 20-03-2010, 16:59

j-rules napisał/a:
Cytat:
Odnieście się również do tego, iż sugerowana dyrektywa UE w sprawie "oryginalnych" części - ma się dotyczyć samochodów jedynie na gwarancji.

Skupmy się moze na tym. Bo jesli stac kogos na kupno nowego auta, badz rocznego tudziez, dwuletniego to mysle ze stac go bedzie tez na ten serwis w ASO.
Przypomina mi to dywagacje - jeśli kogoś stać na taaaakie auto (tu wstaw sobie cokolwiek - Evo, Impreza, Cayenne ....) to stać go również na paliwo do tego auta. Po co więc zakłada LPG :?: To takie typowe zaglądać komuś do portfela i decydować za niego na co i w jaki sposób wydawać ma swoje pieniądze.

I teraz załóżmy, że każdy koncern samochodowy zdefiniuje indywidualną normę oleju i w okresie gwarancji dopuści tylko i wyłącznie swój olej (bo takie słuchy też chodzą), który oczywiście będzie 2x razy droższy, to ja się pytam dlaczego mam płacić dwukrotną cenę za coś, co tyle nie kosztuje, tylko sztucznie podwyższa się wartość tego produktu poprzez wprowadzanie ograniczeń? Dlaczego?

Zresztą nie ma co daleko szukać - patrz ceny podstawowych materiałów eksploatacyjnych w ASO i produktów markowych, dostępnych na rynku, które produkowane są przez tego samego wytwórcę a nie posiadają jedynie "brandu".

j-rules - 20-03-2010, 17:44

Cytat:
Przypomina mi to dywagacje - jeśli kogoś stać na taaaakie auto (tu wstaw sobie cokolwiek - Evo, Impreza, Cayenne ....) to stać go również na paliwo do tego auta. Po co więc zakłada LPG :?: To takie typowe zaglądać komuś do portfela i decydować za niego na co i w jaki sposób wydawać ma swoje pieniądze.
Zly to przykld bo LPG obowiazkiem nie jest. Jak kogos nie stac na jazde Cayenne na benzynie niech se zagazuje co mnie to obchodzi? Niech se oszczedza na paliwie. Ale my rozmawiamy o gwarancji czyli czyms co chyba kazdy pod uwage bierze w momencie kupna samochodu (czy czegokolwiek innego).
Cytat:
Zresztą nie ma co daleko szukać - patrz ceny podstawowych materiałów eksploatacyjnych w ASO i produktów markowych, dostępnych na rynku, które produkowane są przez tego samego wytwórcę a nie posiadają jedynie "brandu"

Jesli czesci te sa tej samej jakosci to faktycznie tu jest sedno dyskusji

Bart007 - 20-03-2010, 19:21

JCH napisał/a:
I teraz załóżmy, że każdy koncern samochodowy zdefiniuje indywidualną normę oleju i w okresie gwarancji dopuści tylko i wyłącznie swój olej (bo takie słuchy też chodzą), który oczywiście będzie 2x razy droższy

Powinni w ogóle pojechać po całości i wymagać tankowania tylko w ASO - paliwo to bardzo istotny element eksploatacyjny wpływający na bezpieczeństwo i niezawodność samochodu i jak to w ogóle możliwe, żeby tankować w każdej przypadkowej stacji, a nie tej specjalnie autoryzowanej przez producenta aut. Na gwarancji lać tylko Mitsu Pb95, jedynie 6,5 zł za litr! :mrgreen:

Najgorzej, że to co teraz brzmi jak kiepski żart, może kiedyś przekształcić się w rzeczywistość, jak tylko duże korporacje z ważnymi urzędasami się na jakiejś kolacji dogadają...

swinks_UK - 20-03-2010, 20:37

Nie taki kiepski żart.
Jak przytrzesz, uszkodzisz, czy co tam jeszcze, silnik na skutek złego paliwa, to automatycznie tracisz gwarancję - powód nieprawidłowa eksploatacja (przynajmniej w UK). Wtedy jedyne wyjście to szarpanie stacji paliwowej. Niestety gwarancji już nie masz.

JCH - 20-03-2010, 21:31

j-rules napisał/a:
Cytat:
Zly to przykld bo LPG obowiazkiem nie jest. Jak kogos nie stac na jazde Cayenne na benzynie niech se zagazuje co mnie to obchodzi? Niech se oszczedza na paliwie. Ale my rozmawiamy o gwarancji czyli czyms co chyba kazdy pod uwage bierze w momencie kupna samochodu (czy czegokolwiek innego).
Sens mojej wypowiedzi był (miał być taki), że każdy kto kupuje nowe auto bierze pod uwagę konieczność jego serwisowania w ASO jednak niech te ceny będą na "ludzkim" :arrow: rynkowym poziomie a nie sztuczne wygórowane przez nakazy, zakazy, ograniczenia, etc.
Normalny człowiek kupi usługę, towar oferowany po normalnej cenie. I będzie z tego zadowolony. Gdy cena będzie "z sufitu" zacznie szukać alternatywy - patrz przykład pojemnika na płyn do DPF-a w Outlanderze II 2.2 DID.

krzychu - 20-03-2010, 21:39

Z ciekawostek podam że w moim Lancerze za wody był oryginalny filtr i olej Mitsubishi... Widać w Niemczech leją firmowy olej ale z tego co można poczytać od przygranicznych kolegów często lepiej, fachowiej (czasem też łatwiej o naprawy gwarancyjne) i TANIEJ! Tak że patrząc na sąsiadów nic się nie zmieni za to u nas może być REWOLUCJA...
Anonymous - 20-03-2010, 22:01

jaca71 napisał/a:
Szrociarstwo i druciarstwo w Polsce bierze się z bidy, bidy i jeszcze raz bidy a nie z dopuszczenia nieoryginalnych części i puszczeniu w sieci samopas dokumentacji.

Dokładnie tak i nikt tego nie zmieni,jestem mechanikiem i uwierzcie mi,ja chciał bym wymienić każdą zużytą część w samochodzie ale ludzi na to nie stać.

akbi - 20-03-2010, 22:51

JCH, nie bedzie tak zle, gdyz jest konkurencja ... i zadna firma produkujaca "auta dla ludu" (chodz mi o nie branie tu pod uwage aut takich marek jak Ferrari, Rolls, Bentley itp) nie pozwoli na wrzucanie cholendarnych marzy na czesci, gdyz ich auta beda niesprzedawalne.
Kupilby ktos Renaulta Lagune, gdyby miala cene klockow hamulcowych i innych podstawowych elementow srednio 3 razy drozsze niz w takich markach jak Audi, Mitsubishi czy Volvo??

Uwex - 21-03-2010, 08:44

Jeśli to ma być tak , to napisano w tym temacie sporo niepotrzebnych postów . :lol:
Hubeeert - 21-03-2010, 08:51

Uwex od początku dotyczyło to tylko samochodów na gwarancji ale zrobiła się z tego krucjata przeciw nieASO czyli Zenkom oraz zamiennikom i dostepowi do wiedzy dla warsztatów nieposiadających autoryzacji.
Uwex - 21-03-2010, 12:50

Hubeeert - wiem o tym , dlatego też w tym temacie się nie wypowiadałem .
A tak przy okazji - to częsta praktyka naszych środków masowego przekazu (co za nazwa! ) , że piszą (mówią) a do końca nie wiedzą o czym .

Hubeeert - 21-03-2010, 13:14

Uwex napisał/a:
to częsta praktyka naszych środków masowego przekazu (co za nazwa! ) , że piszą (mówią) a do końca nie wiedzą o czym .
Nie tylko tam. Na Forum też tak bywa ;-) Mi też się zdarza 8)
Uwex - 22-03-2010, 08:42

Hubeeert napisał/a:
Mi też się zdarza

sorry za mały OT , ale im za to płacą - to jest ich zawód , więc powinni robić to rzetelnie . A że na forum też tak bywa? Cóż - jest ciekawiej . :lol:

Adaho_krak - 28-04-2010, 10:22

Up
Uwex - 28-04-2010, 10:26

Adaho_krak - dzięki :)

Znalazłem ciekawe wiadomości - chyba to ważne . . Oby tak było !