To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wymiana uszczelek pokryw zaworów - 2.5 v6

Krzyzak - 07-01-2013, 22:34

fizycznie nie szkodzi - tylko potem jest więcej pracy, bo stary silikon trzeba zebrać - najlepiej czymś z plastiku lub mosiądzu, żeby nie porysować głowicy; więc tylko wydłuża pracę i tyle
Marcino - 08-01-2013, 10:28

deejay napisał/a:
radek79 napisał/a:
Krzyzak napisał/a: każdy elring jaki u siebie zakładałem bez silikonu ciekł - czy to uszczelka dekla czy świecy

ja na tych uszczelkach już zrobiłem prawie 20tyśkm, sucho nic nie cieknie i bez silikonu

Ja tak samo bez silikonu montowalem i zero wycieków . Duzo tu zalezy od sposobu montazu i sile dokrecania :wink:

Moje śruby od dekielków po pewnym czasie były jakby słabo dokręcone.
Pozdrawiam

Krzyzak - 08-01-2013, 11:25

Marcino napisał/a:
też to zauważyłem :)
cieszę się, że miałem ten silikon, to pewnie by już puszczało - niestety taki urok elringa, bo MGP nie musiałem dociągać (a elringa w C52 nawet 3x dociągałem a za 4 dałem na silikon)

fuegos - 09-01-2013, 01:45

Marcino napisał/a:
deejay napisał/a:
radek79 napisał/a:
Krzyzak napisał/a: każdy elring jaki u siebie zakładałem bez silikonu ciekł - czy to uszczelka dekla czy świecy

ja na tych uszczelkach już zrobiłem prawie 20tyśkm, sucho nic nie cieknie i bez silikonu

Ja tak samo bez silikonu montowalem i zero wycieków . Duzo tu zalezy od sposobu montazu i sile dokrecania :wink:

Pozdrawiam

Wlasnie zeby uniknac samoczynnego odkrecania i pozniejszych wyciekow stosuje klej (szczeliwo do gwintow). Nigdy mnie taki zabieg nie zawiodl.

Marcino - 09-01-2013, 08:41

fuegos napisał/a:
Marcino napisał/a:
deejay napisał/a:
radek79 napisał/a:

Pozdrawiam

Wlasnie zeby uniknac samoczynnego odkrecania i pozniejszych wyciekow stosuje klej (szczeliwo do gwintow). Nigdy mnie taki zabieg nie zawiodl.

A ja myślę ze to nie śruby się luzują a raczej uszczelka dogniata.

krzychuzzz - 07-02-2013, 12:42

Czy mógłby ktoś napisać oryginalny numer katalogowy uszczelki pokrywy zaworów do 2,5 v6?
tresorex - 07-02-2013, 13:51

MD173371 - obie głowice mają takie same uszczelki.
krzychuzzz - 07-02-2013, 13:57

Dziękuje
pit696 - 07-02-2013, 21:14

czy wie ktos jakie wymiary maja uszczelki gniazd swiec?
JayChyl - 08-02-2013, 13:40

Zapytam na szybkiego. Czy z wymianą uszczelek pokrywy zaworów jest identycznie jak ze świecami?
Tj. chodzi o to, czy wymiana uszczelki z rzędu od strony chłodnicy jest szybka (wystarczy praktycznie zdjęcie obudowy plastikowej i już można odkręcać pokrywę), a z drugiej strony żmudne rozbieranie podzespołów aby dostać się do pokrywy?

Lekki wyciek/bardziej pocenie mam właśnie od tej strony chłodnicy, więc póki co jeżeli jest łatwo wymienić, zrobię tylko jedną część i jedną uszczelkęna razie. Jeżeli okaże się, że i tak trzeba rozbierac wszystko ,to wymienię obie. Już zaklepałem ori uszczelki - 150złbrutto/szt.

Hugo - 08-02-2013, 13:47

JayChyl napisał/a:
czy wymiana uszczelki z rzędu od strony chłodnicy jest szybka (wystarczy praktycznie zdjęcie obudowy plastikowej i już można odkręcać pokrywę), a z drugiej strony żmudne rozbieranie podzespołów aby dostać się do pokrywy?
Tak. Tak samo jak ze świecami.
JayChyl - 08-02-2013, 14:24

Dzięki :D Właśnie zamówiłem 2 szt. Jedną wymienię od razu od strony chłodnicy- bo tam leci. Drugą przy okazji wymiany świec, bo tam nie jest pilne.
qbis87 - 18-03-2013, 20:06

to jakie jest najlepsze wyjscie na wymiane uszczelek pokryw i gniazd swiec zeby nie wydac 700zł na same uszczelki w aso?? :/
deejay - 18-03-2013, 20:16

qbis87 napisał/a:
to jakie jest najlepsze wyjscie na wymiane uszczelek pokryw i gniazd swiec zeby nie wydac 700zł na same uszczelki w aso?? :/

Zakupić uszczelkę firmy ELRING i zrobić to pożądnie :wink:

http://allegro.pl/mitsubi...3055351309.html

qbis87 - 22-03-2013, 09:39

zamowilem ori z serwisu, za komplet (2x uszczelka pokryw + 6 uszczelek na komory swiec) cena 240zł (z rabatem 17%zalatwionym przez znajomego), juz idą z Holandi wiec nie zgadazam sie z wyzej podawanymi cenami...