To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - klimatyzacja

mitsu00 - 19-07-2010, 14:55

papcio napisał/a:
sylb napisał/a:
Takich cudów u mnie nie ma jedynie, co kręcę to siłą nawiewu.
Przypomniałem sobie ciekawostkę, po przekroczeniu około 130km/h zaczyna wiać tak jak by samoczynnie zmieniały kierunki i siła nawiewu.

kręcisz siłę nawiewu? - czyli w sumie przechodzisz w tryb manualny klimy
mój przypadek opisywał tryb pracy w automatyce -
w poprzednim samochodzie miałem klimatyzacje ręczną i sterowało się nią albo siłą nawiewu (żeby szybko schłodzić) albo pokrętłem temp. żeby na minimalnych obrotach wentylatora podwyższyć/obniżyć temperaturę

tutaj miałem nadzieję że auto samo będzie trzymać zadana temperaturę

pozdrawiam

W sobotę misiek zawiózł mnie i 4 znajomych z Warszawy na pola grunwaldzkie i muszę przyznać że całkiem spoko klimatyzacja się spisała. Nawet w trakcie kilkugodzinnego stania w korku przy temperaturach dochodzących do 35 st. na zewnątrz, klima działała OK. Cały cza chodziła na Auto i temp. 22 st. i było mile chłodno. Jedyny minus to że nie wiało na nogi tylko na twarz w tym trybie.

rezon - 19-07-2010, 18:19

papcio napisał/a:
ale żeby utrzymać komfortowe warunki wewnątrz musiałem pokrętło temperatury przekręcać od mniej więcej 20 stopni do 27
Niestety TTTM czyli ten typ tak ma :( . Klima jest automatyczna tylko z nazwy - też często w Outku reguluję, a w Octavii2 czy testowanej ostatnio Lanci Delta nie dotykam raz ustawionego climatronica.
papcio - 19-07-2010, 20:43

rezon napisał/a:
Niestety TTTM czyli ten typ tak ma :( . Klima jest automatyczna tylko z nazwy - też często w Outku reguluję, a w Octavii2 czy testowanej ostatnio Lanci Delta nie dotykam raz ustawionego climatronica.

na forum ktoś pisał o wymianie czujnika temperatury, liczę na to że moze to cos pomoze ;-)

dam znać ;-)

rezon - 19-07-2010, 21:27

papcio napisał/a:
na forum ktoś pisał o wymianie czujnika temperatury, liczę na to że moze to cos pomoze
Czujnik chcesz wymienić na gwarancji? Życzę sukcesu, chociaż wątpię aby się udało. Spróbować warto
wredlin - 19-07-2010, 21:46

Rezon co chcesz na gwarancji to masz. Jak masz kłopot to napisz na pw a powiem co i jak. Auto jest na gwarancji wiec sie należy jak psu buda. pozdro
rezon - 20-07-2010, 09:24

wredlin napisał/a:
Rezon co chcesz na gwarancji to masz.
jak masz uszkodzenie. A jak ASO zdiagnozuje, że ten typ tak ma (konieczność regulacji klimy nie świadczy o uszkodzeniu czujnika) to małe są szanse na wymianę.
13zbyszek13 napisał/a:
Co TY z tą Oktawią non stop wyjeżdżasz ?
a co boli wyższość niektórych elementów w autku za 3/4 ceny Outka? Mam już drugą, to mam do czego porównać Outka - w Octavii nie mam co prawda 4x4, nie jest to SUV, ma mniejszy nieco bagażnik (tylko 560l ;) ), ale przynajmniej nie mam styropianowych wygłuszeń, twardych plastików na desce i drzwiach oraz co dotyczy tego wątku dwustrefowy climatronic nie wymaga ciągłej regulacji tylko trzyma temperaturę, a po za tym mam możliwość skierowania powietrza tylko na szybę bo mam taki kaprys w trybie automatycznego trzymania temperatury.

[ Dodano: 20-07-2010, 09:28 ]
mitsu00 napisał/a:
rezon to pewnie "Skodziaż" jest Tylko nie wiem czy w kapeluszu też jeździ...... Może się pochwali, kto wie?
jeżeli użytkownik Skody to Skodziaż to tak. A odnośnie jazdy w kapeluszu, hmm... jakoś zawsze zużycie paliwa mam powyżej średniej portalowej - chyba moje samochody dużo palą :wink:
wredlin - 20-07-2010, 11:05

[quote="rezon"]
wredlin napisał/a:
Rezon co chcesz na gwarancji to masz.
jak masz uszkodzenie. A jak ASO zdiagnozuje, że ten typ tak ma (konieczność regulacji klimy nie świadczy o uszkodzeniu czujnika) to małe są szanse na wymianę.

A tzw. "usterka"

jorzyk1976 - 21-07-2010, 08:21

mam pytanie do kolegów czy sprężarka klimatyzacji od modelu lacer pasuje do outka 2.0. i jaki symbol katalogowy ma sprężarka
papcio - 28-07-2010, 20:57

rezon napisał/a:
papcio napisał/a:
na forum ktoś pisał o wymianie czujnika temperatury, liczę na to że moze to cos pomoze
Czujnik chcesz wymienić na gwarancji? Życzę sukcesu, chociaż wątpię aby się udało. Spróbować warto

no i po wizycie w serwisie ;-)

Pan przyjał do wiadomości przypadek opisany przezemnie, najpierw bajdurzył o tym że musi być mi zimno bo klimatyzacja chłodzi bagażnik (!!).... a finał był taki że po podpięciu do kompa wszystko jest w porządku i się w sumie to czepiam ;-)

czekam na upał biorę termometr i w trasę ;-)

pozdrawiam

Steff - 29-07-2010, 01:01

napisze ci tutaj a nie mówiłem ale i tak zaraz bankowo dostanę ostrzeżenie
w ASo pracują tacy sami debli jak ci którzy zaprojektowali ten wóz także nie spodziewaj sie cudów

cardorosso - 03-08-2010, 21:20

a czy u was też tak jest że jak nawiew jest na off to tylko i wyłacznie jak stoję jak tylko ruszam to dalej wieje mimo że nawiew jest dalej w pozycji off ,niezależnie którą pozycję wiania nastawię to i tak wieje jak głupie nie wspominając trasy w której jest lodowato wtedy
to chyba tak w maluchy było że im szybciej się jechało tym mocniej wiało :lol:

mitsu00 - 03-08-2010, 22:24

cardorosso napisał/a:
a czy u was też tak jest że jak nawiew jest na off to tylko i wyłacznie jak stoję jak tylko ruszam to dalej wieje mimo że nawiew jest dalej w pozycji off ,niezależnie którą pozycję wiania nastawię to i tak wieje jak głupie nie wspominając trasy w której jest lodowato wtedy

Chciałbym się szczerze odnieść do tego co napisałaś, ale nie jestem w stanie zrozumieć co napisalaś, bo nie używasz interpunkcji...... :wink:

cardorosso - 03-08-2010, 22:49

mitsu00 napisał/a:
cardorosso napisał/a:

Chciałbym się szczerze odnieść do tego co napisałaś, ale nie jestem w stanie zrozumieć co napisalaś, bo nie używasz interpunkcji...... :wink:
pokrętło nawiewu na off, ruszasz samochodem i u mnie dalej wieje a nie powinno,aso nie widzi problemu ,zamykanie kratek jest tylko rzeczą umowną i świszczy całą drogę
mitsu00 - 03-08-2010, 23:08

cardorosso napisał/a:
pokrętło nawiewu na off, ruszasz samochodem i u mnie dalej wieje a nie powinno,aso nie widzi problemu ,zamykanie kratek jest tylko rzeczą umowną i świszczy całą drogę

No to masz coś nie teges bo ja akurat przez pomyłkę dzisiaj zamiast na Auto przekręciłem środkowe pokrętło o klick wcześniej na OFF i zrobiła się sauna bezwietrzna w środku. grzałem 140 i nieet wietra w maszynu.....

13zbyszek13 - 05-08-2010, 21:21

cardorosso napisał/a:

Kolego sprawdzałem dziś w swoim ,przełącznik w pozycji OFF - klima,nawiew nie działa.
Pozycja AUTO zaczyna pracować.