To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - EA2W '99 - stary alfer

stary alfer - 03-01-2011, 14:23

Rafal_Szczecin napisał/a:
jak wrazenia po 5 miesiacach uzywania samochodu ?

Co by tu napisać żeby nie przechwalić...:)

Po emerycku :P przejechał ze mną 6 tys. km.

Zawiódł świnia raz jedyny, padła bateria. Podładowana i Galant znowu na drodze.

Z powodu braku funduszy, nadkole przełożyłem na wiosnę. Przez te kilka miesięcy, auto dostało przegląd i regulację instalacji gazowej oraz stalowe felgi i opony zimowe.
Mam też nową oponkę letnią, ale o tym ciiii :P
Silnik za radą jednego z forumowiczów zalany został olejem Mobil 1 New life OW40.
Olej okazuje się jednak deko za rzadki :P , więc przy kolejnej wymianie wpadnie już 5W40. Rzadki oznacza, że ubywa około 100 ml na każde pokonane w mieście 1 tys. km.
Przejechałem na nim już 4 tys. km i wlałem około 4 "setek". Jeżdżę na kilkukilometrowych odcinkach w zasadzie tylko po mieście, więc uważam, że tragedii nie ma :) Mina Pana, który sprzedawał mi olej pytając jaki samochód ma przebieg była bezcenna :) Generalnie patrzył z politowaniem jak na idiotę :P Miałem wtedy najechane licznikowo 213 k km.

W planach jest zrobienie nadkola, wymiana łącznika elastycznego i w zasadzie nic mi nie przychodzi na myśl, bo nic się odpukać nie dzieje :) Pojawiające się czasami pukanie tylnego zawieszenia odpuściłem sobie całkowicie. Będę się martwić jak będzie bardziej uciążliwe ;)

Pojawiające się ostatnimi czasy negatywne opinie o Galancie :P Na razie jakby nie dotyczą mojego auta, ale zdaję sobie sprawę, że i mnie kiedyś przydarzy się jakaś z opisanych usterek.

Już mi się nie chce więcej pisać :D

Czuwaj :)

ps. zapomniałem napisać, że stalowe felgi zostały zaopatrzone w gustowne :P kołpaki w złotym kolorze. Jest lansik :D Taki ze mnie "maxi Kazz" :D

Anonymous - 03-01-2011, 16:52

stary alfer napisał/a:
Pojawiające się ostatnimi czasy negatywne opinie o Galancie :P Na razie jakby nie dotyczą mojego auta,

sie znaczy że warto było :>?? no a tęsknota za lancerem została czy już byś do niego nie wrócił po przesiadce w gala ?

j-rules - 03-01-2011, 18:02

Cytat:
Mam też nową oponkę letnią, ale o tym ciiii

Chodzi o taką poświętną? :D

stary alfer - 03-01-2011, 19:37

Derpin napisał/a:
sie znaczy że warto było :>??

Warto :)

Derpin napisał/a:
no a tęsknota za lancerem została czy już byś do niego nie wrócił po przesiadce w gala ?

Gal jest jakieś 16 razy wygodniejszy :P Ale i tak zawsze oglądam się za CBO. Piękne są :)

j-rules napisał/a:
Cytat:
Mam też nową oponkę letnią, ale o tym ciiii

Chodzi o taką poświętną? :D

Taaa :P Prawda jest taka, że tydzień po zakupie Gala, rozłupałem jedną oponę o wystający element krawężnika przy zawracaniu. Powietrze nie zeszło, ale wolałem kupić nową ;)

stary alfer - 13-01-2011, 07:38

Co możecie polecić do konserwacji skórzanej kierownicy?
Hugo - 13-01-2011, 07:47

Renoskór. Tylko pamiętaj o dokładnym odtłuszczeniu.
stary alfer - 13-01-2011, 07:56

Hugo napisał/a:
Tylko pamiętaj o dokładnym odtłuszczeniu.

Hugo, powiedz jeszcze proszę czym odtłuszcza się skórę?

Widzę, że Renoskór to lakier. W moim przypadku wystarczy chyba dobrze ją czymś nawilżyć. Białe prześwity pojawiają się zaledwie w dwóch czy trzech miejscach i nie są nawet zbyt widoczne.

pitbu77 - 13-01-2011, 09:13

stary alfer,

A możesz odświeżyć zdjęcia z pierwszej strony?
Wszyscy się zachwycają a ja nie widzę czym... :?

stary alfer - 13-01-2011, 09:21

pitbu77 napisał/a:
A możesz odświeżyć zdjęcia z pierwszej strony?
Wszyscy się zachwycają a ja nie widzę czym... :?

Pewnie ;) Nawet nie byłem świadomy, że zniknęły ;)

stary alfer - 13-01-2011, 10:00

Done.
Cezar - 13-01-2011, 11:44

stary alfer napisał/a:
czym odtłuszcza się skórę?

Ja uzylem zmywacza do paznokci :wink:

Renoskor poddaje sie po ok pol roku jezeli do kierownicy ma czesty dostep kobieta z pierscionkami na lapkach :P

Hugo - 13-01-2011, 17:14

stary alfer napisał/a:
Hugo, powiedz jeszcze proszę czym odtłuszcza się skórę?
Aceton, benzyna ekstrakcyjna...
Cezar napisał/a:
Ja uzylem zmywacza do paznokci
Też OK. Zawiera aceton.
Kleju - 13-01-2011, 17:52

Oliwka dla dzieci ładnie nabłyszczy i odświeży kiere ;)
stary alfer - 13-01-2011, 18:02

Kleju napisał/a:
Oliwka dla dzieci ładnie nabłyszczy i odświeży kiere ;)

No właśnie ja o to... ;)

W swoim pytaniu prosiłem o poradę w kwestii konserwacji. Chłopaki pomogli, ale w kwestii renowacji :) Czytałem o acetonie, ale wydawało mi się, że przy konserwacji nie będzie pomocny, ponieważ kierownica straci kolor.

Bardzo wszystkim Panom dziękuję.

Na początku skorzystam z rady Kleja.

rosomak1983 - 13-01-2011, 18:07

stary alfer, albo po prostu kup turtle do skór