To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant EA2A Tomii'ego

Tomii - 30-04-2011, 22:58

wosk pożyczyłem od szwagra na próbę :wink: i tak jak piszesz prelud, zdjęcia nie oddają efektu na żywo.
Tomii - 04-06-2011, 19:37

co dalej, a więc wczoraj auto dostało nowe przewody hamulcowe tylne (metalowe+gumowe) bo stare metalowe pękały w rękach :| oraz nowe łączniki stabilizatora tył CTR.

A dziś, zainspirowany tematem kolegi pompec, troszkę wyciszyłem wnętrze takimi matami :

te pierwsze położyłem z przodu na przegrodzie i błotnikach prawie do foteli a drugie z tyłu na błotnikach za bocznymi elementami oparcia kanapy.
Niestety nie mam "decybelomierza" ale efekt prac jest, minimalnie mniej słychać opony i pracę zawieszenia :) po wodzie jeszcze nie jeżdziłem :wink:
gdyby jeszcze nie ten szum wiatru z którym tyle osób na forum walczy i ja rownież, to było by już całkiem przyjemnie.

Hugo - 04-06-2011, 20:36

Zrób konserwację podwozia i nadkoli porządnymi środkami to zobaczysz jaka bedzie różnica w głośności wewnątrz auta. Do tego upieczesz 2 pieczenie na jednym ogniu: powstrzymasz korozję i wyciszysz auto.
Tomii - 04-06-2011, 21:46

Hugo napisał/a:
Zrób konserwację podwozia i nadkoli porządnymi środkami to zobaczysz jaka bedzie różnica w głośności wewnątrz auta. Do tego upieczesz 2 pieczenie na jednym ogniu: powstrzymasz korozję i wyciszysz auto.

Musiał bym do Ciebie przyjechać :)

Hugo - 05-06-2011, 07:54

Dawaj... Dopóki mam czas...
Tomii - 05-06-2011, 08:03

Hugo napisał/a:
Dawaj... Dopóki mam czas...

w sumie jak z wakacji bym wracał to mam po drodze :wink:
a tak na poważnie to bedę poprawiał konserwę ale na pewno nie zrobię tego tak profesjonalnie jak Ty, po pierwsze brak miejsca, po drugie czas :|
a oddać go do "fachofcóf" :? hmmm

Hugo - 05-06-2011, 09:07

Tomii napisał/a:
a oddać go do "fachofcóf"
Jak ich znasz to tak, a jak nie to wątpię żeby się odpowiednio przyłożyli a zapłacisz sporo. Konserwacja podwozia kosztuje 500-800 zł ponoć.
Tomii - 05-06-2011, 09:16

Hugo napisał/a:
Tomii napisał/a:
a oddać go do "fachofcóf"
Jak ich znasz to tak, a jak nie to wątpię żeby się odpowiednio przyłożyli a zapłacisz sporo. Konserwacja podwozia kosztuje 500-800 zł ponoć.

no właśnie nie znam dobrego, a wywalić 600zł i za rok poprawiać to nie sztuka,

Tomii - 14-06-2011, 18:13

od dziś miś oddycha swobodnie :)

Jogurt - 14-06-2011, 18:25

Tomii, mój ma taki sam filterek. zestaw do mycia i naolejania masz ? pozatym bardzo ładny gal. miałem okazję pooglądać w niedzielę na spocie.
Anonymous - 14-06-2011, 18:27

Tomii napisał/a:
od dziś miś oddycha swobodnie :)

jak wrażenia ? powiedz mi jeszcze też czy wkładka jest nasączona na pierwszy montaż czy trzeba też kupić od razu zestaw płynów ?

Tomii - 14-06-2011, 18:36

Filterek jest naolejony fabrycznie, zestawu do czyszczenia jeszcze nie mam, wystarczy jak za rok zakupię, ponoć co 80tyś km się go czyści ale ja na pewno będę to robił max co 15tyś km.
Co do wrażeń to na razie zrobiłem na nim tylko pare kilometrów to ciężko coś powiedzieć, deczko elastyczniejszy się wydaje. Zobaczymy czy spalanie coś spadnie

sveno - 14-06-2011, 19:16

Ja jak zastanawiałem się nad zakupem tej wkładki to wyczytałem coś takiego :
Cytat:

* sportowe filtry powietrza należy czyścić co 10-15 tyś. km
* przy normalnej eksploatacji pierwsze czyszczenie po ok 30 tyś km
* zalecane częstsze mycie i nasączanie filtra

a do tego:
Cytat:
Każdy filtr wymaga pokrycia olejkiem przed pierwszym użyciem i po każdym myciu. Poprawnie myty i impregnowany filtr bawełniany wystarcza na kilkanaście cykli wymiany konwencjonalnych filtrów papierowych

Tomii napisz jak wyjdzie spalanie, bo jeżeli ten filtr daje tylko fajniejszy dzwięk to oszczędność jest żadna, a tylko można zaszkodzić silnikowi bo podobno papierowe wkładki lepiej filtrują powietrza. Ja po wymianie starego filtra na zwykłą wkładkę JC Premium byłem bardzo pozytywnie zaskoczony spalaniem. :)

tomrom - 14-06-2011, 20:19

Ja też mam taki filterek od około 1k km. Spalanie raczej jest takie samo, a autko rzeczywiście jest troszeczkę elastyczniejsze
Tomii - 14-06-2011, 20:54

sveno napisał/a:
Ja jak zastanawiałem się nad zakupem tej wkładki to wyczytałem coś takiego :

sveno nie wiem skąd masz te cytaty ale ja korzystałem z informacji podanej na tej stronie :
http://knfilter.pl/zamienne_filtry_powietrza.htm
oraz z info na ulotce którą dostałem z filtrem.