To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Ile palą wasze Galanty?

Marcino - 05-10-2011, 15:44

tomek84 napisał/a:
polaff napisał/a:
ta sama stacja?
podobna temperatura powietrza przy tankowaniach?

powiedziałbym nawet, że ten sam dystrybutor

JA mało tankuje PB ale w galacie potrafi mi odbić nawet na prawie pustym zbiorniku, wszytko zalezy od tego jak sie ułozy pistolet.

Tomek - 05-10-2011, 17:44

Marcino napisał/a:
tomek84 napisał/a:
polaff napisał/a:
ta sama stacja?

JA mało tankuje PB ale w galacie potrafi mi odbić nawet na prawie pustym zbiorniku, wszytko zalezy od tego jak sie ułozy pistolet.

to prawda, ale akurat mówiliśmy o LPG
przy LPG takie czynniki jak ciśnienie powietrza i temp mają znaczenie
przy PB raczej nie

polaff - 05-10-2011, 17:54

tomek84 napisał/a:
ciśnienie powietrza i temp mają znaczenie

jak to było w zimę chyba więcej do zbiornika wchodziło?

wiem, że jak w upalny dzien jechalem gdzies daleko i tankowalem np. o 5 rano przy temp. około 20 i później dolewałem gazu w południe przy 35 w cieniu to wychodziło mi spalanie poniżej 8l i to przy katowaniu auta :) jakoś tak..

Tomek - 05-10-2011, 18:10

polaff napisał/a:

jak to było w zimę chyba więcej do zbiornika wchodziło?

tak

polaff napisał/a:

wiem, że jak w upalny dzien jechalem gdzies daleko i tankowalem np. o 5 rano przy temp. około 20 i później dolewałem gazu w południe przy 35 w cieniu to wychodziło mi spalanie poniżej 8l i to przy katowaniu auta :) jakoś tak..

norma
rano ci weszło więcej, bo gaz miał mniejszą objętość

po południu, się podrzał i zwiększył objętość, więc "nowego" gazu weszło już mniej

czasem się może zdarzyć (np. w BRC), że zatankujesz do pełna, pojedziesz do domu, odpalasz auto, które postało na słońcu i instalacja wywala Ci błąd (migają wszystkie diody), bo odczytuje to jako przepełnioną butle

[ Dodano: 05-10-2011, 18:11 ]
jeszcze dodam, że 8 litrów w V6 to żaden wyczyn, skoro na gazie można zejść do 8 litrów z jakimś małym hakiem

KamilR10 - 05-10-2011, 20:17

Marcino napisał/a:
tomek84 napisał/a:
polaff napisał/a:
ta sama stacja?

tak wiem cos na ten temat, pierwszy raz jak tankowalem galanta to nie wiedzialem jak ulozyc pistolet, ciagle odbijalo :P od 3 lat tankuje tylko Galanta wiec juz mi sie to nie zdarza :) Mozliwe ze cos bylo z pistoletem, tak czy inaczej oszczedna ta V-ka, do pracy mam norme 8,4l/100km, kilka miejscowosci i trasa, dla porownania 2.0 na tej samej trasie palil okolo 9l/100 :wink:

Maretzky85 - 05-10-2011, 21:09

A co do tematu - jakieś 15 PB, ale dokładnie nie wiem ;P
mar111cin - 08-10-2011, 23:43

od kiedy mam UKP, to potrafię zejść nawet do 8l gazu na trasie i to przy oponach 225/45/17 ;) coś czuję że jak założę zimówki to będzie kolejny rekord xD

w mieście też zaczął palić mniej, ale bez rewelacji i tak powyżej 16l wychodzi. Z tym, że posiadając UKP widać jakie są olbrzymie spalania chwilowe przy każdym muśnięciu (dosłownie muśnięciu) pedału gazu.

mat007 - 10-10-2011, 22:39

Witam też kolegę mar111cin :)
Owczar - 10-10-2011, 23:55

Ja zauważyłem pewną zależność w galancie. Spalanie chwilowe przy dużych prędkościach jest prawie proporcjonalne do prędkości. Mowa o prędkościach >150km/h.
pawlos - 11-10-2011, 00:25

moj spala gazu 10-16l w zaleznosci czu autostrada czy miasto

duże znaczenie ma gaz a wiec czy to gaz letni czy zimowy , poza tym rózne są proporcje
propanu do butanu a wiec kalorycznośc

czym wiecej propanu w mieszance tym spalanie mniejsze

pozdrawiam

Owczar - 11-10-2011, 00:52

Mój ostatnio na autostradzie spalił 17 litrów :) Więc w sumie niewiele mniej niż po mieście ;)
Tomek - 11-10-2011, 09:48

Owczar napisał/a:
Mój ostatnio na autostradzie spalił 17 litrów :) Więc w sumie niewiele mniej niż po mieście ;)

podziwiam twój styl jazdy

radek79 - 11-10-2011, 15:22

tomek84 napisał/a:
Owczar napisał/a:

podziwiam twój styl jazdy

ja swoim galem nie potrafię zejść poniżej 14l i jak bym nie jeździł to 14l zawsze ale 17 to już nie lada wyczyn chyba z pedałem gazu w podłodze na niemieckiej autostradzie :mrgreen:

Owczar - 11-10-2011, 15:32

Przy 170 spalanie chwilowe to 17 litrów. Wciśnięcie pedału gazu do oporu i roxpedzenie go do tej prędkości to już kosmiczne wartości. Bez odpuszczenia gazu spalanie chwilowe nie spadnie poniżej 35l. Lekkie muśnięcie gazu i wartości skaczą o kilka, kilkanaście litrów. Kiedyś liczyłem opory i straty dla carismy jak kuzi pisał ze przy średniej prędkości 180km/ h pali mu coś koło 7l. No i wychodziło wlasnie coś koło 17l na pokonanie oporów ruchu.
Marcino - 12-10-2011, 08:05

A ja sprawdziłem i w stagu po ostanim skasowaniu licznika godzin pracy, wyszło mi ze na lpg przejechałem 21h.38 min a na PB 1h28min, czyli około 6.5% pracy na PB.
SPalanie ostanio regularnie bierze około 13L/100 LPG, przy spokojnej ale dynamicznej jezdzie no i licząc 6.5%PB czyli około 0.8litra na rozruch.