Outlander II Ogólne - [II 2.0 DID] Zimowe oponki
jorzyk1976 - 29-10-2010, 15:21
dzięki koledzy rozwialiście moje wątpliwości i zdecyduje się na zakup tych felg
13zbyszek13 - 30-10-2010, 08:09
mitsu00 napisał/a: | Czuć wyraźnie jak misiek się buja i wychyla. na 18'' byl bardziej stabilny. |
przesadzasz , chyba że masz za mało wiatru w kołach to się bujasz
sylb - 30-10-2010, 11:33
Guma w oponie zimowej jest po prostu miękka i nie dotyczy to tylko bieżnika, więc naturalne jest, że wydaje ci się, że samochód się wychyla.
13zbyszek13 - 30-10-2010, 12:16
sylb napisał/a: | Guma w oponie zimowej jest po prostu miękka i nie dotyczy to tylko bieżnika, więc naturalne jest, że wydaje ci się, że samochód się wychyla. |
Mnie się nic nie wydaje poprostu się nic nie wychyla.
Według twojego myślenia latem zimówki przy swojej miękkości by mogły przez to wychylanie zejść z felg
sylb - 30-10-2010, 15:00
13zbyszek13 napisał/a: | sylb napisał/a: | Guma w oponie zimowej jest po prostu miękka i nie dotyczy to tylko bieżnika, więc naturalne jest, że wydaje ci się, że samochód się wychyla. |
Mnie się nic nie wydaje poprostu się nic nie wychyla.
Według twojego myślenia latem zimówki przy swojej miękkości by mogły przez to wychylanie zejść z felg |
Zejście opony z felgi to nie jest wcale taki abstrakcyjny temat, słyszałem o wielu takich wypadkach. A w przypadku O2 z 16” felgami powinno to być łatwiejsze niż w zwykłej osobówce.
regon - 30-10-2010, 17:50
mitsu00 napisał/a: | Mozliwe że lepsza trakcja na śniegu i błocie pośniegowym, ale na pewno nie na suchym w zakrętach. Czuć wyraźnie jak misiek się buja i wychyla. na 18'' byl bardziej stabilny. |
Nie odczuwam bujania i wychylania podczas jazdy, ale podczas ostrego ruszania spod świateł muszę delikatnie „skorygować bujanie”.
13zbyszek13 - 31-10-2010, 09:27
sylb napisał/a: | Zejście opony z felgi to nie jest wcale taki abstrakcyjny temat, słyszałem o wielu takich wypadkach. A w przypadku O2 z 16” felgami powinno to być łatwiejsze niż w zwykłej osobówce. |
Słyszeć to i ja słyszałem o różnych abstrakcjach tylko ich nie widziałem.
W ciężarówce,busie,autobusie to powinna być norma z chodzenie opony z felgi / opony wysokie a autka jeszcze wyższe od MO II /
A to że wysokość opony ma wpływ na odchylanie,bujanie samochodu odczuwalne dla kierowcy to coś dziwnego
rezon - 01-11-2010, 12:57
13zbyszek13 napisał/a: | to że wysokość opony ma wpływ na odchylanie,bujanie samochodu odczuwalne dla kierowcy to coś dziwnego | a co w tym dziwnego? Też wyraźnie czuję równicę wysokości profilu 55 czy 65. Przy nieco szybszym pokonywaniu zakrętów uginają się mocniej 65 niż 55.
13zbyszek13 - 01-11-2010, 14:46
rezon napisał/a: | a co w tym dziwnego? Też wyraźnie czuję równicę wysokości profilu 55 czy 65. Przy nieco szybszym pokonywaniu zakrętów uginają się mocniej 65 niż 55. |
Jeżdzę naprawdę różnej wielkości samochodami i nie odczuwam wysokości profilu.
dab - 02-11-2010, 09:04
Przy 50km/h nie odczujesz
13zbyszek13 - 02-11-2010, 12:40
dab napisał/a: | Przy 50km/h nie odczujesz |
Wysokości opony na pewno nie , szerokość oczywiście tak.
Przykład z Laguny
Lato 225
Zima 195
Na zimowych jeździło się super wszędzie a na letnich tylko tam gdzie nie było kolein.
W koleinach trzeba było mocno trzymać kierownicę bo strasznie woziło i to szerokość opony to powodowała a nie wysokość.
bonito - 02-11-2010, 13:45
Dołączam się do grona wyczuwających profil i szerokość opony - dla mnie różnica jest zdecydowana! (przejechałem się kilka razem Outlanderem na 16stkach).
Dodatkowo na zimówkach o tym samym rozmiarze (18stki w moim Outlanderze), samochód jest bardziej "gumowaty" (szczególnie na zakrętach), co nie powinno dziwić z uwagi na wysoki bieżnik z miękkiej gumy.
bonito
13zbyszek13 - 03-11-2010, 09:47
bonito napisał/a: | Dołączam się do grona wyczuwających profil i szerokość opony - dla mnie różnica jest zdecydowana! (przejechałem się kilka razem Outlanderem na 16stkach).
Dodatkowo na zimówkach o tym samym rozmiarze (18stki w moim Outlanderze), samochód jest bardziej "gumowaty" (szczególnie na zakrętach), co nie powinno dziwić z uwagi na wysoki bieżnik z miękkiej gumy.
bonito |
Nie napisałeś nic o szerokości opony
Była ta sama zimy i lata ?
Różniły się tylko wysokością / 16 i 18 / ?
[ Dodano: 04-11-2010, 11:40 ]
Zmieniłem dziś lato na zimę / 34800 /
dab - 04-11-2010, 14:50
karol_alasz napisał/a: | Ale o co konkretnie pytasz? |
Wracajac na chwilke do tematu, gdzie "pytaniem dnia bylo:
Jakim kluczem (chodzi o rozmiar) odkrecic srube (nakretke) od kol alu?"
Odpowiedz: Klucz o rozmiarze 21 jest do standardowych nakretek od 18" alusow mitsu.
PS. Kupilem sobie klucz dynamomentryczny i samo sobie elegancko teraz bede zmienial kola.
rezon - 04-11-2010, 15:02
dab napisał/a: | Kupilem sobie klucz dynamomentryczny i samo sobie elegancko teraz bede zmienial kola. | zależy ile jeździsz... U mnie wychodzi w praktyce, że jak sam sobie wymieniam to i tak muszę podjechać wyważyć, bo po sezonie (20kkm) jednak coś się zmienia. Dlatego jeżdżę i wymianę mam w cenie wyważania. Jak jeździsz mało i wolno, to nie ma potrzeby wyważać co sezon.
Ciekawostka to taka, że Outek aby dobrze czuć bicie kół potrzebuje ok 110-120 na budziku, a przy kołach 15" wystarczało 80km/h.
|
|
|