Nasze Miśki - Jak wino...
sveno - 29-01-2011, 16:08
Jackall napisał/a: | powierzchnia odblaskowa ma być od strony kleju i nie wiem czy takie w ogóle są |
no właśnie, ale ogólnie wiadomo, że najprostsze rozwiązania są najlepsze więc myśle nad zwykłą folią aluminiową i taśmą klejącą bezbarwną lub superprzeźroczystym superglue może wymyśle coś innego, puki co zrobiłem pierwsze testy z materiałem (tyle na ile pozwoliły mi warunki akademickie) zmierzyłem wysokość reflektora=9cm jako że pręt ma średnice 1cm potrzebowałem coś okrągłego o średnicy 7cm, puszka po kukurydzy idealnie się nadała pręt do piekarnika na 3 min wyjąłem i był idealnie plastyczny zrobiłem ringa, stwierdzam, ze materiał jest ok, nie stacił na przeźroczystości i jest idealnie okrągły . Podczas mierzenia i oględzin reflektoru zmartwiła mnie jedna rzecz: o ile "komora" z żarówką na światała drogowe jest prewie okrągła, o tyle ta z światłami mijana jest znacznie szersza niz wyższa, co oznacza, że ten drugi ring bedzie musiał być owalny, a tego nie chce, bo będzie nie ładnie, albo będzie okrągły i będzie wchodził w snop śwatła, mam nadzieje, że jakość oświetlenia drogi nie zmaleje znacząco. Ring od tyłu bedzie musiał być czarny, żeby nie powodował rozproszenia światła i oślepiania innych kierowców, spraa byłaby znacznie prostsza, gdyby w Galu były soczewki!!! Swoją drogą to ciekawe, czemu np BMW miało socewki już w modelu E30 z 90r. a Mitsu 10 lat później jeszcze nie? Tak czy inaczej problem będzie także z zamontowaniem ringu we wnętrzu reflektora, puki go nie zdemontuje i nie rozbiore na części pierwsze nic chyba nie wymyśle
Jackall - 29-01-2011, 21:49
sveno napisał/a: | czemu np BMW miało socewki już w modelu E30 z 90r. a Mitsu 10 lat później jeszcze nie |
To nie jest kwestia że jak BMW miało w '90r soczewki to było lepsze, soczewki przy żarówkach H4 czy nawet H7 nie zawsze muszą lepiej świecić od reflektorów bez nich.
Tu mogę Ci dać przykłady z własnego doświadczenia:
- w Calibrze są soczewki (chociaż chyba nie były od samego początku produkcji) z H4 i świecą jak świeczki a nie światła, już mój Fiat 125p jaśniej i dalej świecił, dopiero jak kumpel zamienił soczewki z mocowaniami na H7 z Mercedesa chyba C, świecą w miarę jasno i daleko chociaż wcale nie lepiej niż światła w Galu
- firmowe Volvo FL6/16 ('97) ma soczewki z H4 i świeci gorzej niż w Mercedesie 814 ('86) gdzie były same H4.
- kolejnym i najlepszym przykładem jest moje obecne auto, Man TGL który ma same H7 i jak dotąd nie spotkałem się z żadnym innym samochodem który lepiej oświetlałby drogę i pobocze. Mam ponad 100 metrów dokładnie oświetlonej drogi przed sobą. Bardzo dużo jeżdżę w nocy i teraz myślę że w innym aucie byłoby to o wiele trudniejsze i bardziej męczące.
Stosowanie soczewek ostatnio stało się modne ze względy na xenony w których praktycznie tylko takie rozwiązanie może zapobiec oślepianiu aut jadących z przeciwka.
sveno napisał/a: | "komora" z żarówką na światała drogowe jest prewie okrągła |
może więc to jest odpowiedniejsze miejsce na ringi w wersji bez soczewek?
sveno - 29-01-2011, 23:00
Jackall napisał/a: | może więc to jest odpowiedniejsze miejsce na ringi w wersji bez soczewek? |
mój niecny plan zakłada 2 ringi w reflektorze
Jackall - 29-01-2011, 23:17
to bardzo niecny plan ja mam troszkę inną wizje ale chyba nic z tego nie wyjdzie bo nie ma takich materiałów żebym osiągnął swój cel poza tym obawiam się że efekt byłby agrotjuningowy
sveno - 30-01-2011, 17:47
zbliża się wiosna, pora rozejrzeć się za nowymi "butami" dla Gala, oto mała wizualizacja:
tak jest:
a tak może byc:
te felgi to 17'', mogą być?
robertdg - 30-01-2011, 18:07
Jak u Tomii'ego, tyle, że inny kolor budy
Andrew - 30-01-2011, 18:08
sveno napisał/a: | te felgi to 17'', mogą być? | Jak dla mnie to średnie, z tego względu, że dużo marek na takich felgach jeździ... Ale to oczywiście tylko moje zdanie
sveno - 30-01-2011, 18:33
wiem, że oklepane, ale szukam czegoś skromnego, w przystępnej cenie i koniecznie 5 ramion (te ori są strasznie ciężkie do mycia ) a te mają ramiona do samej krawędzi obręczy, przez co wydają się wieksze niż są
robertdg - 30-01-2011, 18:41
sveno napisał/a: | te ori są strasznie ciężkie do mycia | 2zł i mam koła umyte, ale musze dymac na myjke ciśnieniową, no może teraz po tych VAT'ach podrożało do 4zł
Psikus - 30-01-2011, 20:05
Fajne,pasuja do gala, tylko może kolor deczko ciemniejszy?
sveno - 30-01-2011, 20:15
Psikus napisał/a: | tylko może kolor deczko ciemniejszy? |
jak idzie zauważyć mistrzem photoshopa to ja nie jestem, a to jest tylko wizualizacja, wstawiłem zdjecie sciągniete z alledrogo (zielony Prelud) zakładam, że te felgi nie są w rzeczywistości lekko różowe jak na zdjęciu a zwyczajnie srebrne, pojadę obejrzeć to zrobie fotki lepszym sprzętem niż właściciel Preluda
robertdg nie wiem gdzie masz taką dobrą myjke? Byłem na 2 i żadna do końca nie zdarła osadu z klocków, pomagał dopiero preparat do czyszczenia felg i stara szczoteczka do zębów, żeby dokładnie wyczyścić zakamaki (swoją drogą ten preparat to niezły kwas, nie pamietam jak się nazywa, ale farbe ze spodni wywabiał w 3 sec
Jackall - 30-01-2011, 20:21
Wg mnie też lepiej będą wyglądać ciemniejsze, w czerwonej Omedze miałem grafitowe i wyglądało super, teraz w Galu mam prawie czarne i też fajnie wygląda, albo pójdź w kontrast i białe załóż ogólnie srebrne już dawno mi się przejadły.
Robertdg myjką ciśnieniową dokładnie nie umyjesz tylko opłukasz
robertdg - 30-01-2011, 20:22
Wiadomo, że sama woda w 100% nie weźmie syfu, zawsze podjeźdżam, popsikam kólka odpowiednim preparatem, odczekam chwilke, sztyca w reke i chwila moment gotowe.
Czy z moich wypowiedzi wynika, że jestem debilem Dla mnie logiczny jest fakt, że samą woda się nie wymyje syfu do końca, to tak jak z myciem auta sama wodą, bez użycia gabki/ścierki/szczotki, litości
Jackall - 30-01-2011, 20:33
Z odpowiednim preparatem jest o wiele lepszy efekt ale i tak nic nie przebije szmatki lub gąbeczki na palcu, kiedyś w pracy szef kupił płyn do bezdotykowego mycia Wurth, dał za bańkę 20l ponad 250pln a i tak po umyciu auta preparatem nie było tak dokładnie jak po preparacie na gąbce czy choćby szczotce.
robertdg - 30-01-2011, 21:30
Jackall, uwierz mi, mam coś o wiele lepszego.
|
|
|