To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Wymiana oleju w skrzyni (manualnej)

tyku - 23-09-2017, 13:20

Cytat:
Czy wymieniać na GL-4?
TAK :wink:
Ja w czerwcu wymieniłem na: PENRITE PRO GEAR 75W-90 :)

:wink:

RalfPi - 29-09-2017, 20:52

Po 155kkm i 7 latach wymieniłem z Teściem olej w skrzyni - po podwyższeniu Lancera i uzyskaniu dostępu do spodu skrzyni i miski olejowej sama wymiana zajęła może 20 min.
Olej Valvoline 75w80 Gl-4
Trójka nie zawsze wchodziła jak trzeba, a 2-3 razy zdarzyło się, że nie mogłem jedynki wyrzucić..
Czas pokażę czy wymiana coś pomogła.

sharky - 26-12-2017, 12:21

RalfPi, i jakie masz odczucia po wymianie oleju w skrzyni biegów? Czy coś się polepszyło?

Ja też zastanawiam się nad wymianą, bo biegi czasami wchodzą z oporem, zwłaszcza zaraz po odpaleniu auta na zimnym silniku jak wyjeżdżam np. z garażu. Mój Lancer jest z 2012 roku, silnik 1,6 benzyna, przebieg niecałe 70 tys. km. Nadal polecacie SHELL SPIRAX GSX 75W80 do skrzyni biegów, czy coś innego? W internecie występuje on pod inną nazwą: SPIRAX S6 GXME 75W-80.

RalfPi - 28-12-2017, 07:15

sharky napisał/a:
RalfPi, i jakie masz odczucia po wymianie oleju w skrzyni biegów? Czy coś się polepszyło?

Trochę tak, ale nie jest to duża poprawa.

Myślę, że warto wymienić, bo masz spokój przynajmniej.
Mój kolega mechanik mówił, że zmiana oleju (oczywiście zmiana przez nas wszystkich proponowana na GL4!) jest dobra dla kół zębatych, ale nie dla dla pierścieni synchronizujących.

sharky - 28-12-2017, 12:48

Czyli zmienić na taki jaki zaleca instrukcja?
lichy napisał/a:
Według najnowszej instrukcji:
skrzynie manualne (Dia Queen NEW MULTI GEAR OIL API GL-3, SAE 75W-80):

Czy wlewać ten GL-4?

RalfPi - 30-12-2017, 08:26

Specjalnie bym się nie przejmował - wymienił na cokolwiek - ale nie jestem specjalistą - może ktoś inny coś mądrego powie.

PS Pomyśl sobie, że niektórzy wcalel nie wymieniają i jeżdżą też 200kkm. Jeżeli masz mało kilometrów zrobionych i mało zrobisz, to bez znaczenia. Wymień i śpij spokojnie.

tyku - 06-04-2018, 12:36

lukas1 napisał/a:
ps i jaki olej do skrzyni? wymienialem juz nn apoczatku po 10 tys km ale nie pamietam na jaki

Wystarczy poczytać i może się na któryś zdecydujesz :roll:

Uwex - 06-04-2018, 13:42

Przeglądam temat i zauważyłem błędną informację, więc małe sprostowanie w temacie - kolega napisał :
sharky napisał/a:
Nadal polecacie SHELL SPIRAX GSX 75W80 do skrzyni biegów, czy coś innego? W internecie występuje on pod inną nazwą: SHELL SPIRAX S4 G 75W-80

Olej SHELL SPIRAX GSX 75W80 obecnie nazywa się SPIRAX S6 GXME 75W-80

poohy - 16-04-2018, 21:42

A wiecie gdzie kupić tego Shella Spirax S6 GXME 75W-80 w opakowaniu 1 litr? Bo wszedzie tylko po 20 litrów wiaderka. Jest jeszcze Shell Spirax S4 G 75W-80, ale to chyba troche inny nie?
LuckyLegs - 10-05-2018, 11:53

Panowie
Coraz ciężej chodzi mi skrzynia, szczególnie trójka ma problemy, czy przyczyną może być stary olej ? Pacjent ma przejechane 95k i na bank nie był wymieniany.

[ Dodano: 15-05-2018, 07:27 ]
...podbijam pytanie.

Uwex - 15-05-2018, 09:53

LuckyLegs- a co szkodzi olej wymienić ? Koszt niewielki a efekt zobaczysz i się okaże czy się poprawiło. Jeśli nie, to wtedy będziesz się martwił dalej.
RalfPi - 15-05-2018, 16:58

Ja wymieniłem olej, LuckyLegs, właśnie z tej przyczyny - jakoby trochę lepiej, ale trójkę wciąż muszę czasami na 2 razy wrzucać.
LuckyLegs - 16-05-2018, 16:46

RalfPi napisał/a:
Ja wymieniłem olej, LuckyLegs, właśnie z tej przyczyny - jakoby trochę lepiej, ale trójkę wciąż muszę czasami na 2 razy wrzucać.

Właśnie, czasem bezproblemowo czasem wręcz trochę na siłę, choć staram się tego unikać.
Pytanie, czy Lancery tak mają, czy to początek jakiejś usterki, bo problem trwa już od jakiegoś czasu.

Lucas123w - 18-05-2018, 12:40

LuckyLegs, od 7 lat użytkuje mojego Lancera jako pierwszy właściciel i biegi mogę jednym palcem zmieniać same wskakują. Wsteczny fakt raz na jakiś czas się zawiesi ale wtedy pomaga ponowne wciśniecie sprzęgła i wskakuje bezproblemowo.
400z - 04-06-2018, 17:17

LuckyLegs napisał/a:
RalfPi napisał/a:

Właśnie, czasem bezproblemowo czasem wręcz trochę na siłę, choć staram się tego unikać.
Pytanie, czy Lancery tak mają, czy to początek jakiejś usterki, bo problem trwa już od jakiegoś czasu.

Siemasz LuckyLegs,
Również mam problem tylko z 3 biegiem. Czasem wchodzi idealnie,a czasem muszę robić to siłowo. Dziwne, ze na zimnym silniku jest okej. Dopiero na ciepłym zaczynają się robić problemy...
Olej wymieniony. Znalazłeś może przyczynę i znasz rozwiązanie tego problemu? ;)

Pozdrawiam,
K.