To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sport - Inne - Justyna Kowalczyk - fenomen, czy ciężka praca ?

JCH - 02-01-2013, 10:13

Krystian99 napisał/a:
i ma dużą przewagę
Tak sobie z ciekawości oglądałem wyniki ubiegłorocznego Touru i porównując Justynę z Therese to widać jaki postęp zrobiła Therese. Widać to i w wynikach w poszczególnych konkurencjach (nie było tragedii w prologu i po raz pierwszy awans do półfinału w sprincie), i w uzyskanych czasach w stosunku do Justyny. W ub roku po 3 konkurencjach traciła 1,01 min a tym roku traci 50 sek.
Justyna straciła 20 sek bonifikaty w stosunku do ub. roku w sprincie. Kto to pamięta, że w ub. roku wygrała sprint w TdS :shock: :!:
Tak więc czołówka dziewczyn biegających szybką łyżwą poszła ostro do przodu, Justyna stanęła w miejscu akurat w tym aspekcie.

[ Dodano: 02-01-2013, 10:38 ]
To jest smutne:
Cytat:
Johaug powiedziała gazecie, że dopiero teraz jest pełna chęci walki w czwartkowym biegu na 15 km techniką dowolną na dochodzenie. - Pobiegniemy drużynowo, całą grupą w pogoni za Kowalczyk. Już nie mogę się doczekać startu, zwłaszcza że czuję się coraz silniejsza - zapewniła.
Pobiegniemy drużynowo.... :? Mam nadzieję, że im to nie wyjdzie :evil: To nie do końca to samo co kolarstwo, gdzie można siąść na kole (tak myślę :) ) A wierzę, że Justyna obroni się sama :mrgreen:
Marcin-Krak - 02-01-2013, 19:00

JCH napisał/a:
To jest smutne:
Cytat:
Johaug powiedziała gazecie, że dopiero teraz jest pełna chęci walki w czwartkowym biegu na 15 km techniką dowolną na dochodzenie. - Pobiegniemy drużynowo, całą grupą w pogoni za Kowalczyk. Już nie mogę się doczekać startu, zwłaszcza że czuję się coraz silniejsza - zapewniła.
Pobiegniemy drużynowo.... :? Mam nadzieję, że im to nie wyjdzie :evil: To nie do końca to samo co kolarstwo, gdzie można siąść na kole (tak myślę :) ) A wierzę, że Justyna obroni się sama :mrgreen:

W tamtym roku, z tego co pamiętam też coś kombinowały i wyszło, jak wyszło.
Oby w tym roku też tak było.
Bardzo nie podoba mi się to parcie wręcz po trupach Norwegów tylko by wygrać :(

JCH - 02-01-2013, 19:50

Marcin-Krak napisał/a:
W tamtym roku, z tego co pamiętam też coś kombinowały i wyszło, jak wyszło.
No właśnie.... Zdaje się, że jechały sobie obie (Justyna i Marit) i nikt ich nie doszedł :lol:
A teraz jest tak:
Justyna...... +50 sek Therese...... + 1 min Steira.
No to musiałaby Therese poczekać na nią 10 sek (nie bardzo opłaca się) albo Steira musi się baaaaardzo starać by dogonić Johaug aby mogły biec razem :roll:
Pewnie ją dojdzie jak się spręży ale czy w czymś pomoże Johaug :?: Wątpię.
Kolejna Norweżka traci 1,36 min więc na nie już nikt nie będzie czekał :lol:

[ Dodano: 03-01-2013, 20:40 ]
Ajjjjaaaaajjjjjj..... :? :? :?
Kowalczyk - Reszta Świata - 3:1
Poległa dzisiaj i to strasznie :? Z pobieżnych wyliczeń Justyna miała dzisiaj czas dnia plasujący ją w 3-ciej dziesiątce, gdzieś ok. 22 miejsca :(
Wygrały z nią takie zawodniczki, których nazwisk nie znam, nigdy nie słyszałem. Kornelia Kubińska była gorsza jedynie o 7 sek :!:

Na szczęście specyfika Touru, układ konkurencji daje Justynie, (w pewnym sensie) "fory" w postaci bonifikat. Gdyby nie bonifikaty to klasyfikacja wyglądałaby tak:

1. Justyna Kowalczyk - 1:13:23 ___ 2. Therese Johaug - 1:13:26 ______ 3. Charlotte Kalla - 1:13:33

Prawda, że ciasno :mrgreen:

Jutro i w sobotę Justyna zmiażdży rywalki. Mam nadzieję, że dziś to nie była jazda na 100% :roll:

Krystian99 - 03-01-2013, 20:40

Justyna wygrała :) ale pościg za nią był nieziemski :shock: Justyna trzymaj się :P

[ Dodano: 03-01-2013, 20:45 ]
JCH, niezła analiza :)
Cytat:
Mam nadzieję, że dziś to nie była jazda na 100% :roll:

no pewnie że nie, bawiła się z nimi :mrgreen: no i dawała im trochę nadrobić bo stwierdziła że głupi jak by po 4 wyścigach miała już wygraną, zero emocji :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :wink:

Marcin-Krak - 04-01-2013, 11:56

Brawo Justyna :!: :mrgreen:
JCH - 04-01-2013, 12:23

Ale dała czadu =D> =D> =D>

Sądziłem, że dołoży max 10 sek + 15 bonifikaty. A tu proszę, dodatkowy bonus.
Jutro myślę, że będzie podobnie 15 sek bonifikaty wydaje się być pewne + jakieś 30 sek przewagi nad rywalkami to da w sumie jakieś 2 min przed Alpe Cermis. Nie ma szans by ją ktoś dogonił :)
A jeszcze są jakieś "lotne premie", na których można zyskać dodatkowe sekundy.
Byłoby super gdyby Justyna wygrała Tour de Ski w czasie "netto" bez doliczania bonifikat, dawałoby to obraz, kto jest najlepszy.

Bartek - 04-01-2013, 12:30

Będą musieli przezwać tę imprezę....
Krystian99 - 04-01-2013, 20:51

B-R-A-W-O =D> kolejny udany dzień :biggrin:
cwaniak - 04-01-2013, 21:20

A jutro 10 km stylem klasycznym transmisja Eurosport: 12:30 lub TVP2: 12:15,oj będzie się działo będzie :D
MartinMM - 05-01-2013, 13:22

oj działo się działo w pieknym stylu po raz kolejny Justyna pokazała klase :) w niedziele mamy ostatni etap TdS.
Marcin-Krak - 05-01-2013, 13:23

i ponad 2 minuty przewagi :mrgreen:
na 9 km - to chyba nawet Therese z motorkiem w ... nie wiele zdziała ;)

JCH - 05-01-2013, 15:28

Marcin-Krak napisał/a:
na 9 km - to chyba nawet Therese z motorkiem w ... nie wiele zdziała ;)
Myślę, że 1 min odrobi :roll: z tym, że to nieporównywalne bo Justyna pójdzie spokojnym tempem tak, żeby mieć przewagę ale nie wypruwać żył bo i po co :)

Szkoda, że nie było

i emocje byłyby większe, i wartość wygranej (?) większa.

Bizi78 - 06-01-2013, 12:29

Brawo Justyna =D> .
Krystian99 - 06-01-2013, 13:02

Wielkie brawa dla Justyny =D> =D> =D> =D> =D>
JCH - 06-01-2013, 13:52

:!: :!: :!: S U P E R J U S T Y N A :!: :!: :!:
:wav:

Ale łatwo nie było.... Dzisiejszy czas Justyny to 35:52,5 sek jest o prawie 50 sek gorszy od ubiegłorocznego. Widać bezpośrednia rywalizacja z Marit Bjoergen wyzwoliła więcej energii ;)

Brawa należą się też dla Therese Johaug - teoretycznie bez szans na zwycięstwo i teoretycznie z wystarczającą (choć niewielką) przewagą na resztą zawodniczek - osiągnęła niesamowity czas 34:12,4 czyli lepszy o 1:40 sek od Justyny :shock:

Cały Tour de Ski Justyna wygrała tylko o 27,9 sek. Natomiast gdyby odrzucić bonifikaty to czasy "netto" wyglądają tak:
Therese Johaug - 2:27:02,5
Justyna Kowalczyk - 2:27:36,6

Cóż, taka specyfika tych zawodów, że preferuje zwycięzców a kolejność rozgrywania poszczególnych dyscyplin sprzyja Justynie :)

Ciekaw jestem jaka będzie decyzja teamu Justyny co do startu w TdS 2013/2014, piąte zwycięstwo to już byłoby........ no nie wiem, brak słów. Ale w 2014 będą Igrzyska w Soczi i to będzie priorytet dla wszystkich ekip.