Sport - Inne - Justyna Kowalczyk - fenomen, czy ciężka praca ?
JCH - 02-01-2013, 10:13
Krystian99 napisał/a: | i ma dużą przewagę | Tak sobie z ciekawości oglądałem wyniki ubiegłorocznego Touru i porównując Justynę z Therese to widać jaki postęp zrobiła Therese. Widać to i w wynikach w poszczególnych konkurencjach (nie było tragedii w prologu i po raz pierwszy awans do półfinału w sprincie), i w uzyskanych czasach w stosunku do Justyny. W ub roku po 3 konkurencjach traciła 1,01 min a tym roku traci 50 sek.
Justyna straciła 20 sek bonifikaty w stosunku do ub. roku w sprincie. Kto to pamięta, że w ub. roku wygrała sprint w TdS
Tak więc czołówka dziewczyn biegających szybką łyżwą poszła ostro do przodu, Justyna stanęła w miejscu akurat w tym aspekcie.
[ Dodano: 02-01-2013, 10:38 ]
To jest smutne:
Cytat: | Johaug powiedziała gazecie, że dopiero teraz jest pełna chęci walki w czwartkowym biegu na 15 km techniką dowolną na dochodzenie. - Pobiegniemy drużynowo, całą grupą w pogoni za Kowalczyk. Już nie mogę się doczekać startu, zwłaszcza że czuję się coraz silniejsza - zapewniła. | Pobiegniemy drużynowo.... Mam nadzieję, że im to nie wyjdzie To nie do końca to samo co kolarstwo, gdzie można siąść na kole (tak myślę ) A wierzę, że Justyna obroni się sama
Marcin-Krak - 02-01-2013, 19:00
JCH napisał/a: | To jest smutne:
Cytat:
Johaug powiedziała gazecie, że dopiero teraz jest pełna chęci walki w czwartkowym biegu na 15 km techniką dowolną na dochodzenie. - Pobiegniemy drużynowo, całą grupą w pogoni za Kowalczyk. Już nie mogę się doczekać startu, zwłaszcza że czuję się coraz silniejsza - zapewniła.
Pobiegniemy drużynowo.... Mam nadzieję, że im to nie wyjdzie To nie do końca to samo co kolarstwo, gdzie można siąść na kole (tak myślę ) A wierzę, że Justyna obroni się sama |
W tamtym roku, z tego co pamiętam też coś kombinowały i wyszło, jak wyszło.
Oby w tym roku też tak było.
Bardzo nie podoba mi się to parcie wręcz po trupach Norwegów tylko by wygrać
JCH - 02-01-2013, 19:50
Marcin-Krak napisał/a: | W tamtym roku, z tego co pamiętam też coś kombinowały i wyszło, jak wyszło. | No właśnie.... Zdaje się, że jechały sobie obie (Justyna i Marit) i nikt ich nie doszedł
A teraz jest tak:
Justyna...... +50 sek Therese...... + 1 min Steira.
No to musiałaby Therese poczekać na nią 10 sek (nie bardzo opłaca się) albo Steira musi się baaaaardzo starać by dogonić Johaug aby mogły biec razem
Pewnie ją dojdzie jak się spręży ale czy w czymś pomoże Johaug Wątpię.
Kolejna Norweżka traci 1,36 min więc na nie już nikt nie będzie czekał
[ Dodano: 03-01-2013, 20:40 ]
Ajjjjaaaaajjjjjj.....
Kowalczyk - Reszta Świata - 3:1
Poległa dzisiaj i to strasznie Z pobieżnych wyliczeń Justyna miała dzisiaj czas dnia plasujący ją w 3-ciej dziesiątce, gdzieś ok. 22 miejsca
Wygrały z nią takie zawodniczki, których nazwisk nie znam, nigdy nie słyszałem. Kornelia Kubińska była gorsza jedynie o 7 sek
Na szczęście specyfika Touru, układ konkurencji daje Justynie, (w pewnym sensie) "fory" w postaci bonifikat. Gdyby nie bonifikaty to klasyfikacja wyglądałaby tak:
1. Justyna Kowalczyk - 1:13:23 ___ 2. Therese Johaug - 1:13:26 ______ 3. Charlotte Kalla - 1:13:33
Prawda, że ciasno
Jutro i w sobotę Justyna zmiażdży rywalki. Mam nadzieję, że dziś to nie była jazda na 100%
Krystian99 - 03-01-2013, 20:40
Justyna wygrała ale pościg za nią był nieziemski Justyna trzymaj się
[ Dodano: 03-01-2013, 20:45 ]
JCH, niezła analiza
Cytat: | Mam nadzieję, że dziś to nie była jazda na 100% |
no pewnie że nie, bawiła się z nimi no i dawała im trochę nadrobić bo stwierdziła że głupi jak by po 4 wyścigach miała już wygraną, zero emocji
Marcin-Krak - 04-01-2013, 11:56
Brawo Justyna
JCH - 04-01-2013, 12:23
Ale dała czadu
Sądziłem, że dołoży max 10 sek + 15 bonifikaty. A tu proszę, dodatkowy bonus.
Jutro myślę, że będzie podobnie 15 sek bonifikaty wydaje się być pewne + jakieś 30 sek przewagi nad rywalkami to da w sumie jakieś 2 min przed Alpe Cermis. Nie ma szans by ją ktoś dogonił
A jeszcze są jakieś "lotne premie", na których można zyskać dodatkowe sekundy.
Byłoby super gdyby Justyna wygrała Tour de Ski w czasie "netto" bez doliczania bonifikat, dawałoby to obraz, kto jest najlepszy.
Bartek - 04-01-2013, 12:30
Będą musieli przezwać tę imprezę....
Krystian99 - 04-01-2013, 20:51
B-R-A-W-O kolejny udany dzień
cwaniak - 04-01-2013, 21:20
A jutro 10 km stylem klasycznym transmisja Eurosport: 12:30 lub TVP2: 12:15,oj będzie się działo będzie
MartinMM - 05-01-2013, 13:22
oj działo się działo w pieknym stylu po raz kolejny Justyna pokazała klase w niedziele mamy ostatni etap TdS.
Marcin-Krak - 05-01-2013, 13:23
i ponad 2 minuty przewagi
na 9 km - to chyba nawet Therese z motorkiem w ... nie wiele zdziała
JCH - 05-01-2013, 15:28
Marcin-Krak napisał/a: | na 9 km - to chyba nawet Therese z motorkiem w ... nie wiele zdziała | Myślę, że 1 min odrobi z tym, że to nieporównywalne bo Justyna pójdzie spokojnym tempem tak, żeby mieć przewagę ale nie wypruwać żył bo i po co
Szkoda, że nie było
i emocje byłyby większe, i wartość wygranej (?) większa.
Bizi78 - 06-01-2013, 12:29
Brawo Justyna .
Krystian99 - 06-01-2013, 13:02
Wielkie brawa dla Justyny
JCH - 06-01-2013, 13:52
S U P E R J U S T Y N A
Ale łatwo nie było.... Dzisiejszy czas Justyny to 35:52,5 sek jest o prawie 50 sek gorszy od ubiegłorocznego. Widać bezpośrednia rywalizacja z Marit Bjoergen wyzwoliła więcej energii
Brawa należą się też dla Therese Johaug - teoretycznie bez szans na zwycięstwo i teoretycznie z wystarczającą (choć niewielką) przewagą na resztą zawodniczek - osiągnęła niesamowity czas 34:12,4 czyli lepszy o 1:40 sek od Justyny
Cały Tour de Ski Justyna wygrała tylko o 27,9 sek. Natomiast gdyby odrzucić bonifikaty to czasy "netto" wyglądają tak:
Therese Johaug - 2:27:02,5
Justyna Kowalczyk - 2:27:36,6
Cóż, taka specyfika tych zawodów, że preferuje zwycięzców a kolejność rozgrywania poszczególnych dyscyplin sprzyja Justynie
Ciekaw jestem jaka będzie decyzja teamu Justyny co do startu w TdS 2013/2014, piąte zwycięstwo to już byłoby........ no nie wiem, brak słów. Ale w 2014 będą Igrzyska w Soczi i to będzie priorytet dla wszystkich ekip.
|
|
|