To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - Nowy silnik DID MIVEC!!!!

rezon - 04-05-2011, 18:19

sylb napisał/a:
O2 z kratką nie jest samochodem osobowym
Z punktu widzenia VAT czy podatku dochodowego. BO to są dwie różne definicje.
michu300 - 05-05-2011, 09:09

sylb napisał/a:
Dla zainteresowanych, proszę wpisać w google „jednorazowa amortyzacja”.
Przykładowy link
http://pit.wieszjak.pl/dz...ro-rocznie.html
P.S.
O2 z kratką nie jest samochodem osobowym. Zaświadczenie dostaniecie na stacji kontroli.

Wynika z tego niestety jasno, że prawo do takiej amortyzacji mają firmy, które rozpoczęły działalność w roku zakupu lub poprzednim... :?

Bart2001 - 05-05-2011, 10:00

... i mali podatnicy czyli firmy których obrót nie przekroczył w 2010 4.736 tys.
borsak1 - 06-05-2011, 08:17

no panowie pierwsza opinia po przejechaniu 70 km od salonu 15 w korkach w mieście średnie zużycie na poziomie 5.8 na całym dystansie. Silnik pędzi jak "rakietaja" aż strach wciskać mocniej pedał. W niedzielę mam do strzelenia 380 km więc napiszę coś więcej trasa Przemyśl-Warszawa.
13zbyszek13 - 06-05-2011, 12:49

borsak1 napisał/a:
no panowie pierwsza opinia po przejechaniu 70 km od salonu 15 w korkach w mieście średnie zużycie na poziomie 5.8 na całym dystansie. Silnik pędzi jak "rakietaja" aż strach wciskać mocniej pedał. W niedzielę mam do strzelenia 380 km więc napiszę coś więcej trasa Przemyśl-Warszawa.

Pisz bo jestem bardzo ciekaw jak ten silnik będzie palił i jakie będą przy tym wrażenia z jazdy.

borsak1 - 06-05-2011, 13:28

No jak na razie spalanie świetne ale zobaczymy nie chwalmy dnia przed zachodem słońca :)
rezon - 06-05-2011, 13:59

borsak1 napisał/a:
No jak na razie spalanie świetne ale zobaczymy nie chwalmy dnia przed zachodem słońca
Spalanie Ci pewnie trochę wzrośnie w miarę większego poganiania tabunu koników, ale i początki są bardzo obiecujące. Kultury pracy silnika szczerze zazdroszczę - chodzi jak szwajcarski zegarek. Sprzedaż takiego silnika bez automatu to zemsta na klientach, ale kto kupowałby wtedy Outki z silnikami od PSA
borsak1 - 09-05-2011, 08:43

Cytat:
Spalanie Ci pewnie trochę wzrośnie w miarę większego poganiania tabunu koników, ale i początki są bardzo obiecujące. Kultury pracy silnika szczerze zazdroszczę - chodzi jak szwajcarski zegarek. Sprzedaż takiego silnika bez automatu to zemsta na klientach, ale kto kupowałby wtedy Outki z silnikami od PSA

Masz rację spalanie na trasie Przemyśl Warszawa utrzymywało się na 6,5 lit/100KM ale gdy wpadłem już na ekspresówkę za Garwolinem nie mogłem sobie odmówić tej przyjemności i jak skończyłem to komp pokazyłał średnie na 7.8. No ale na całej trasie wyszedł 7.0. Dużo nie dużo liczyłem na mniejsze ale powiem szczerze że dopiero "uczę się tego samochodu" mój poprzedni silnik miał 1.1 i aż 60KM z czego pewnie 5 paslo się na lące już po samym wyjechaniu z salinu. Dużo bawię się biegami siła przyzwyczajenia. Ogólnie odczucia świetne niesamowicie wygodny samochód. Zauważyłem że coś mi podprzybitka od strony pasarzera skrzypi no ale cóż może się ułoży jeśli nie to ASO. Na prawdę jestem w szoku jadą 85 - 90 na 6-tce chcę wyprzedzić coś przedemną wciskam gaz chwila zastanowienia dla miśka i poszedł. Musze się oduczyć baiwnia biegami a na pewno uda mi sie jescze ograniczyć spalanie. Racja gdyby ten silnik miał automat to nikt nie wziąłby silnika od Wolcvagena bo i po co. Nie wiem czy powinna mieć miejsce sytuacja w której zamykam z pilkota samochód a szyby zostają otwarte z tego co kojarzę powinny się zamknąć ale może się mylę ?

lexus - 09-05-2011, 09:16

borsak1 napisał/a:
Nie wiem czy powinna mieć miejsce sytuacja w której zamykam z pilkota samochód a szyby zostają otwarte z tego co kojarzę powinny się zamknąć ale może się mylę ?
NIE czyta się instrukcji :mrgreen: Naciśnij szybko dwa razy zamykanie w pilocie to zamkniesz lusterka; raz długo a szybki się domkną :idea:
rezon - 09-05-2011, 09:25

borsak1 napisał/a:
Racja gdyby ten silnik miał automat to nikt nie wziąłby silnika od Wolcvagena bo i po co.
obecnie nie ma w ofercie silnika od VW (tylko ub. rok). Jest tylko francuski PSA. Gdybym miał wydać 20kzł więcej na silnik Mitsu niż na czołgowóz VW wybrałbym silnik VW - jakoś nie mam już zaufania do trwałości japońskiej techniki. Jak nie poprawili radykalnie sprzęgła, to 2.2 by Mitsu będzie częstym gościem na wymianach, bo Nm ma słuszne i nisko, co zachęca do poganiania koników :) .
borsak1 napisał/a:
Nie wiem czy powinna mieć miejsce sytuacja w której zamykam z pilkota samochód a szyby zostają otwarte z tego co kojarzę powinny się zamknąć ale może się mylę ?
Przytrzymaj pilota dłużej za drugim naciśnięciem -powinny się zamknąć. Automatycznie się nie domykają. Podobnie jak nie można ich otworzyć pilotem w celu przewietrzenia w upały - bardzo przydatna funkcja.
13zbyszek13 - 09-05-2011, 10:26

rezon napisał/a:
Przytrzymaj pilota dłużej za drugim naciśnięciem -powinny się zamknąć. Automatycznie się nie domykają. Podobnie jak nie można ich otworzyć pilotem w celu przewietrzenia w upały - bardzo przydatna funkcja.

Ja pilota nie używam w ogóle ,mam go gdzieś głęboko schowanego.
Używam wyłącznie zamykania dotykowego.

rezon - 09-05-2011, 11:07

13zbyszek13 napisał/a:
Do zamykania/otwierania szyb?
Krzysiek_slask - 09-05-2011, 18:10

rezon napisał/a:
13zbyszek13 napisał/a:
Do zamykania/otwierania szyb?

A dlaczego nie. Wystarczy dluzej przytrzymac ta gumke na klamce drzwi (czy bagaznika) i szyby sie domykaja :wink:

rezon - 09-05-2011, 19:38

Krzysiek_slask napisał/a:
Wystarczy dluzej przytrzymac ta gumke na klamce drzwi (czy bagaznika) i szyby sie domykaja
W tę stronę się da, ale otworzyć?
Beduin - 09-05-2011, 19:51

borsak1 napisał/a:
Cytat:

Masz rację spalanie na trasie Przemyśl Warszawa utrzymywało się na 6,5 lit/100KM ale gdy wpadłem już na ekspresówkę za Garwolinem nie mogłem sobie odmówić tej przyjemności i jak skończyłem to komp pokazyłał średnie na 7.8. No ale na całej trasie wyszedł 7.0. Dużo nie dużo liczyłem na mniejsze ale powiem szczerze że dopiero "uczę się tego samochodu" mój poprzedni silnik miał 1.1 i aż 60KM z czego pewnie 5 paslo się na lące już po samym wyjechaniu z salinu. Dużo bawię się biegami siła przyzwyczajenia. Ogólnie odczucia świetne niesamowicie wygodny samochód. Zauważyłem że coś mi podprzybitka od strony pasarzera skrzypi no ale cóż może się ułoży jeśli nie to ASO. Na prawdę jestem w szoku jadą 85 - 90 na 6-tce chcę wyprzedzić coś przedemną wciskam gaz chwila zastanowienia dla miśka i poszedł. Musze się oduczyć baiwnia biegami a na pewno uda mi sie jescze ograniczyć spalanie. Racja gdyby ten silnik miał automat to nikt nie wziąłby silnika od Wolcvagena bo i po co. Nie wiem czy powinna mieć miejsce sytuacja w której zamykam z pilkota samochód a szyby zostają otwarte z tego co kojarzę powinny się zamknąć ale może się mylę ?

Witam,
Przez ostatnie 2 tygodnie strzeliłem Miśkiem 4 kkm. Spalanie w Polsce - 5,5-6l, u faszystów 7,5 ale przy 140km/h. Zauważyłem, że komputer pokładowy trochę jakby zaniża średnie spalanie o 0,2 l - sprawdzałem przy tankowaniu do pełna. Osobiście wolał bym gdyby biegi były trochę dłuższe - zwłaszcza 1 i 2 - wtedy zabawy z biegami było by znacznie mniej.
Zaobserwowałem także dziwne zachowanie się intensywności podświetlenia deski rozdzielczej i zegarów - czy jest to w jakikolwiek sposób sprzężone z czujnikiem zmierzchu ??
Teraz prośba o pomoc. Jak zamykam auto to składają się lusterka. Czy można tak ustawić zamykanie żeby np na 1 click tylko zamykać a na 2 cliknięcia zamykać i składać lusterka ?