To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wyciszanie wnętrza, czyli walka z szumem

milo - 23-11-2011, 16:08

Może ktoś mierzył poziom hałasu w dieslu ponoć głosniejsze
matii - 24-11-2011, 14:54

Tak na prawde nie ma sensu zawracać sobie głowę z tym wyciszaniem...
bo po 1: jest to zupełnie nie opłacalne!!
po 2: bardzo praco i czaso chlonne!!
po 3: nie daje żądanego efektu!! :|

malina_drizzt - 24-11-2011, 17:03

matii napisał/a:
po 3: nie daje żądanego efektu!! :|

EEE tam bajki gadasz, u mnie jest ciszej.
A czy nie opłacalne to trudno powiedzieć, taniej jest położyć mate i resztę gratów niż kupować nowe auto.
Z rzeczy wnerwiających pozostało szum łożysk w kołach z przodu, lekki szum wiatru przez uszczelkę kierowcy (denerwujące w stopniu niewielkim) i stukanie tulejek z tyłu.
Ale jest zdecydowanie ciszej i co ciekawsze auto znacznie dłużej trzyma temperaturę w środku.
Nawet mój chrześniak zauważył "a dlacego tu tak cicho? a dlacego ty wsystkich wypsedzas?" :D

SnowDevil - 25-11-2011, 13:45

ja zmieniłem opony na zimowe i jest mega cisza teraz i to w kombiaku. Letnie 215/45R17 były tak głośne, że znajomy mechanik chciał się zakładać, że to łożyska w kołach.
Anonymous - 25-11-2011, 14:18

SnowDevil, u mnie to samo :twisted: teraz na lato szukam czegoś cichego, to podstawa w tym aucie, jak nie hałasują opony i są dogięte ramki to w środku jest naprawdę ok.
pompec - 25-11-2011, 16:05

Derpin napisał/a:
teraz na lato szukam czegoś cichego

YOKOHAMA AVS dB

[ Dodano: 25-11-2011, 16:13 ]
matii napisał/a:
po 3: nie daje żądanego efektu!!

nie wiesz co mówisz... ja po wyciszeniu (pomijając mierzalne efekty - uzyskałem mniejszy hałas o około 5dB, a 3dB, to dwa razy ciszej) czuje się jak w aucie o 2 klasy wyżej... to też kwestia porównania... jak ktoś się nie przesiądzie z 70dB przy 100km/h do 65dB, to nie wie o czym mowa... a wierzcie mi, że higiena psychiczna w aucie z hałasem na poziomie Mercedesa E, czy Audi A6, a nawet A8 jest na wyższym poziomie niż na poziomie... tu już bez porównań... a wiem o czym mówię, bo co weekend jeżdżę trasę 200km w jedną stronę i z powrotem...

Anonymous - 25-11-2011, 16:16

pompec napisał/a:
Derpin napisał/a:
teraz na lato szukam czegoś cichego

YOKOHAMA AVS dB

wiem wiem, czytałem opinie, ale zastanawiam się jeszcze nad Pirelli P7 Cinturato(wygrała tegorocze testy ADAC), albo Conti sportcontact, w każdym bądź razie w tym aucie bieżnik z jodełką odpada :P (chyba stary się robię :rolleyes: ), a te podane przez mnie też podobno są bardzo ciche.

pompec napisał/a:
a wiem o czym mówię, bo co weekend jeżdżę trasę 200km w jedną stronę i z powrotem...

widzę że rozumiemy się dokładnie, po mieście to może jeszcze nie przeszkadza ale w dłuższej trasie hałas męczy strasznie.

pompec - 25-11-2011, 16:24

Derpin napisał/a:
w dłuższej trasie hałas męczy strasznie

a nie-hałas relaksuje :wink:

wrzucam fotki z wyciszania podłogi od przednich siedzeń (do przednich foteli wyciszenie było zrobione na wiosnę) do tylnej kanapy...

przed

po

KamilR10 - 25-11-2011, 16:27

Derpin napisał/a:
SnowDevil, u mnie to samo :twisted: teraz na lato szukam czegoś cichego, to podstawa w tym aucie, jak nie hałasują opony i są dogięte ramki to w środku jest naprawdę ok.

Hehe, widze ze jestem kolejna osoba ktora miala problem z glosnymi oponami letnimi :P
moje tez juz byly tak glosne ze bylem pewny ze to lozyska, ale po zalozeniu zimowek cisza.
I rowniez szukam teraz cichych opon :P

Slyszalem ze Pirelli P7 sa ciche :)

pompec - 25-11-2011, 16:38

ja słyszałem o sporej ilości opon, że są ciche... ale YOKOHAMA AVS dB są podobno bezkonkurencyjne w tej dziedzinie... przeczytałem setki opinii na ich temat i w znakomitej większości z nich ludzie są w szoku, że opona może być bezgłośna... sam jeszcze opinii nie mam bo kupię je dopiero na wiosnę (po moich podobno cichych :evil: GOODYEAR'ach EXCELLENCE)...
KamilR10 - 25-11-2011, 19:23

pompec napisał/a:

wrzucam fotki z wyciszania podłogi od przednich siedzeń (do przednich foteli wyciszenie było zrobione na wiosnę) do tylnej kanapy...

pompec to jest jakas specjalna mata wygluszajaca? kleiłeś ja do podlogi czy poprostu zostala polozona?

pompec - 25-11-2011, 20:14

KamilR10 napisał/a:
pompec to jest jakas specjalna mata wygluszajaca? kleiłeś ja do podlogi czy poprostu zostala polozona?

kleiłem do podłogi... dwie warstwy: mata bitumiczna klejona na gorąco bezpośrednio na blachę, która niweluje drgania i pianka butylowa o dużej gęstości, klejona na zimno do maty bitumicznej, zatrzymująca szum...

KamilR10 - 25-11-2011, 20:58

to konkretnie :) i tak cala podloge w aucie? jaki koszt tej maty za m2?
pompec - 25-11-2011, 21:28

KamilR10 napisał/a:
i tak cala podloge w aucie?

jakoś w maju (zdjęcia na 1. stronie) wykleiłem podłogę z przodu (przednie nadkola od strony kabiny, podłoga przy pedałach aż do przednich foteli. Teraz wywaliłem fotele i wykleiłem podłogę aż do tylnej kanapy. Pod kanapą nie ruszałem. Mam w planach jeszcze tylne nadkola od strony kabiny (za boczkami kanapy). Wyklejony jest też cały bagażnik i tylne nadkola od strony bagażnika - zdjęcia [na 1. stronie] (tylko nie pianką butylową a tzw. prosem położonym na matę bitumiczną). Najbardziej z wymienionych miejsc pomogło wyciszenie przedniej podłogi. Koszt za arkusz 0,5x1m pianki butylowej + mata bitumiczna o tych samych wymiarach to w sumie ok. 75zł. Proso jest tańsze. W sumie wszystkie czynności dały obniżenie hałasu o ok. 5dB. Dla porównania powiem, że w Wawie jest firma, która za wyciszenie podłogi i nadkoli bierze z tego co pamiętam koło 8tys. A deklarują obniżenie hałasu do 7dB.

deejay - 25-11-2011, 21:31

pompec napisał/a:

Podaj namiary na materiał jak możesz :wink:

Powiedz mi z doświadczenia czy lepsze jest proso czy piank butylowa ?