To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Opowieści Złomka E32A

_Slawek_ - 25-03-2012, 10:03

fj_mike napisał/a:
_Slawek_, jakieś uszkodzenia?

Nie ma nawet ryski :) Najlepsze, że 100-200m wcześniej stała policja i łapała kierowców właśnie jadących z kierunku, z którego leciała opona więc powinni widzieć całą systuację... Nie wiedziałem czy mi się uda "zepchnąć" tira na pobocze więc najpierw dzwoniłem do "nich", ale pod 112 nikt nie odbierał a 997 ciągle zajęty :? Fajnie działają u nas te numery alarmowe... Mam nadzieję, że na 999 lub 998 łatwiej się dodzwonić :roll:

_Slawek_ - 27-03-2012, 19:42

I już przy pierwszym tankowaniu widać efekty ostatnich zmian/napraw.
200km w trasie + 100km po mieście = średnie spalanie 9l LPG/100km :mrgreen: Takiego wyniku nie mogłem wcześniej osiągnąć nawet na samej trasie :?
Przyzwyczaiłem się już do względnej ciszy w środku i zaczęło mi jednak trochę przeszkadzać to cykanie pod maską...

Nie pisałem tego wcześniej, ale po ostatnich pracach mechanicy wydali na niego wyrok :(
Jeszcze rok, max 2 lata i złomek może się złamać w pół... tak mocno gnije od spodu. Progi dziurawe, bagażnik pod butlą dziurawy, ruda żre go wszędzie jak tylko może... :crybaby:

Ale przecież w końcu lekarze też już nie raz błędne diagnozy stawiali, więc może złomek przetrwa jednak dłużej ;) Przy okazji przeglądu postaram się go obfotografować od spodu i będzie jasne czy jest jeszcze co ratować...

Marcin-Krak - 27-03-2012, 20:34

_Slawek_,
Kupuj szyny kolejowe i rób na nich stelaż dla złomka - wtedy zrobi się pojazdem nie do zdarcia :mrgreen:

Ekhmm. Tak wiem jestem pokoleniem wychowanym na Mac Gyverze, Drużynie A i tym podobnych :P

m6riano - 27-03-2012, 20:52

_Slawek_ napisał/a:
bagażnik pod butlą dziurawy

o uważaj żeby ci balast nie odpadł bo wtedy będzie 9 litrów... ale na bogato...PB..;-)

Seichan - 27-03-2012, 21:16

Marcin-Krak napisał/a:
Kupuj szyny kolejowe i rób na nich stelaż dla złomka - wtedy zrobi się pojazdem nie do zdarcia

Marcin, nie podrzucaj takich pomysłów, bo dla ratowania Złomka jeszcze Sławek będzie chciał wcielić je w życie :twisted:

Marcin-Krak napisał/a:
jestem pokoleniem wychowanym na Mac Gyverze, Drużynie A i tym podobnych

Pewnie oglądałeś powtórki, bo to raczej seriale młodości trochę starszego rocznika :P

m6riano napisał/a:
wtedy będzie 9 litrów... ale na bogato...PB..;-)

W porównaniu do rekina 9l/100 km byłoby całkiem przyzwoitym rezultatem :mrgreen:

Marcin-Krak - 27-03-2012, 21:33

Seichan napisał/a:
Pewnie oglądałeś powtórki, bo to raczej seriale młodości trochę starszego rocznika :P

Ja aż taki młody nie jestem :P

Seichan napisał/a:
Marcin, nie podrzucaj takich pomysłów, bo dla ratowania Złomka jeszcze Sławek będzie chciał wcielić je w życie :twisted:

Na złomie w końcu ostatnio był - to już Sławka znają - ale tam nie jest łatwo dorwać szyny :P

Seichan - 27-03-2012, 21:40

Marcin-Krak napisał/a:
Ja aż taki młody nie jestem :P

Ale młodszy od nas, a Mac Gyvera i Drużynę A oglądałam po powrocie ze szkoły :P
Chociaż w sumie mogłeś się łapać. Coś kojarzę, że mój braciszek też namiętnie oglądał te seriale, zwłaszcza Drużynę A. I - jeśli wskazany przez Ciebie na forum rocznik jest prawidłowy - to jest w Twoim wieku ;) Zwracam zatem honor ;)

Seichan napisał/a:
Na złomie w końcu ostatnio był - to już Sławka znają - ale tam nie jest łatwo dorwać szyny :P

To i mnie znają, bo i ja się załapałam na pomiary ftulca :P
Ale nie rozglądałam się, czy posiadają szyny. Ale jakieś pociągi u nas jeżdżą, więc i torowiska się znajdą :badgrin:

Marcin-Krak - 27-03-2012, 21:53

Seichan napisał/a:
I - jeśli wskazany przez Ciebie na forum rocznik jest prawidłowy - to jest w Twoim wieku ;) Zwracam zatem honor ;)

Niestety/stety jest prawidłowy ;) Ale się dobrze konserwuję :D

Seichan napisał/a:
Ale nie rozglądałam się, czy posiadają szyny. Ale jakieś pociągi u nas jeżdżą, więc i torowiska się znajdą :badgrin:

Ostatnio się rozglądałem w Krakowie, bo potrzebowałem (nie do Maździuchny:P) i to niełatwa sprawa, w jednym to mnie nie wiem nawet czemu policją zaczęli straszyć :mrgreen: więc jakby co, to uważajcie. Tak wiem, ze się na paragrafach znasz, ale ... ;)

Seichan - 27-03-2012, 22:05

Marcin-Krak napisał/a:
Ale się dobrze konserwuję :D

Ja też nie najgorzej :badgrin:

Marcin-Krak napisał/a:
więc jakby co, to uważajcie. Tak wiem, ze się na paragrafach znasz, ale ... ;)

Spoko ;) Sławek sobie wymyślił, że na najbliższą rocznicę ślubu kupię mu w prezencie "nowego" (czytaj: wolnego od rdzy) Złomka :roll:
Więc może szyny nie będą potrzebne :badgrin:

Krzyzak - 27-03-2012, 22:46

reparaturki progu do tego modelu spokojnie znajdziesz - jakieś nieco ponad 100 zł na stronę
resztę musi zrobić sztukmistrz :) - albo można kupić fragmenty podłogi za naprawdę śmieszne pieniądze - 1.5 roku temu za 150 zł kupiłem 2 tylne ćwiartki podłogi - co prawda potrzebowałem elementy o wymiarach 20x40 cm ale dostałem jakieś 60x150 cm :)

_Slawek_ - 02-06-2012, 18:03

Z aktualności, Złomek do 15.06 ma czas na znalezienie sobie nowego pana ;) Jak się nie uda to otworzą się tego dnia przed nim wrota Valhalli...

Korzyści z jeżdżenia na LPG były skutecznie niwelowane przez koszty utrzymania go przy jako takim zdrowiu w ostatnich 2 latach, a za dużo przeszedł żeby się nadawał do jakiejś gruntownej renowacji.

Krzyzak - 02-06-2012, 19:54

szkoda go, ale decyzję doskonale rozumiem
na szczęście u mnie E32 ma najlepsze blachy z całej 4-ki, więc siłą rzeczy zostaje :)
ale podobny dylemat miałem z Coltem i znalazł sobie nowy dom - choć jeszcze nie fizycznie, to już tpodsiadlo go zarezerwował i myślę, że niedługo u niego się pojawi

_Slawek_ - 15-06-2012, 12:14

Jako że złomek specjalnie nie szukał nowego właściciela, to też go nie znalazł. Na złom także nie trafił, a to dzięki fto, które pojedzie wkrótce do wybielania.

Kolejny ważny termin dla złomka to 23.07.2012 - kończy się OC :)

Dzisiaj bezproblemowo przeszedł obowiązkowy przegląd. Diagnosta stwierdził, że poza kilkoma dziurami w podwoziu nie jest wcale tak źle i że widuje dużo młodsze auta w o wiele gorszym stanie, jak kilkuletnie mazdy itd. No i że zdecydowanie łatwiej było by się go pozbyć gdyby był cały w jednym kolorze :D No nie wiem, jak dla mnie, to jego stan blacharski jest jego zaletą - nie trzeba się martwić tym, że ktoś go zarysuje, uderzy itp. :)

Kilka dni temu udało się złapać same 2-ki na liczniku, ciekawe jaki jest faktyczny przebieg.

Jakoś szkoda się z nim rozstawać, tym bardziej gdy przegląd potwierdził, że właściwie jak na jego wiek nie ma się co czepiać drobiazgów ;) :roll:

Soner - 15-06-2012, 19:43

I jeździj nim, aż się to stanie niebezpieczne. Nine dokładaj, chyba, że bezpieczństwo tego wymaga. I tak najbardziej ekonomiczny jest. Wyobrażasz sobie parkować FTO na mieście na codzień?
_Slawek_ - 30-06-2012, 22:19

Soner napisał/a:
I jeździj nim, aż się to stanie niebezpieczne. Nine dokładaj, chyba, że bezpieczństwo tego wymaga. I tak najbardziej ekonomiczny jest.

I tak się stanie. Złomek zostaje jeszcze co najmniej na pół roku. Przecież nie można oddać na złom sprawnego, jeżdżącego auta, a na pewno nie takiego, z którym się przejechało 100tys. w ostatnie 8 lat... Zresztą jak teraz wychodzi za niego 200 parę zł OC za pół roku to pewnie dostanie już dożywocie...