To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Podwójne halogeny w galancie

lortek - 23-05-2017, 10:11

W starych swego czasu zamieszkał pająk i pozostawił po sobie syf. Myślałem o wymianie odbłyśnika ale widzę że to raczej niemożliwe. Zastanowie się jeszcze nad rozręceniem całego reflektora, ale czytałem że to też może być nie najlepszy pomysł. Tragedii nie ma więc chyba najlepszym rozwiązaniem będzie pozostawienie tak jak jest.
tresorex - 23-05-2017, 10:20

Może daj do zakładu który zajmuje się regeneracja reflektorów?
Hugo - 23-05-2017, 10:30

A dlaczego chcesz rozcinać halogen? Podgrzej dobrze opalarką lub suszarką do włosów obudowę za kloszem i klosz sam się odklei. Albo podczas takiej pogody jak obecnie, połóż na słońcu na 0,5 dnia i odkleisz klosz rękoma.
lortek - 23-05-2017, 10:34

Nie zrozumieliśmy się :)
Odkleić już odkleiłem, nie było z tym większego problemu.
Syf jest w środku lampy odpowiedzialnej za doświetlenie zakrętu, na tej srebrnej częsci, na odbłyśniku. Żeby się tam dostać chyba trzeba rozkręcić cały reflektor od tyłu, chyba że się mylę i jakoś inaczej się go wyciąga.

Hugo - 23-05-2017, 10:51

lortek napisał/a:
Żeby się tam dostać chyba trzeba rozkręcić cały reflektor od tyłu, chyba że się mylę i jakoś inaczej się go wyciąga
Dokładnie. Trzeba odkręcić wszystkie śrubki na śrubokręt krzyżakowy z tyłu halogenu, chyba 6 szt. Nie pocieszę Cię, bo śrubki są metalowe i wkręcone w maskownicę, która jest aluminiowa. Jeśli była przez dłuższy czas wilgoć w halogenie to śrubki ukręcisz lub będziesz musiał odciąć. Zapomnij, że je później rozwiercisz.
Po odkręceniu/ukręceniu/odcięciu tych śrubek wyjmujesz maskownicę z halogenu razem z odbłyśnikami, bo są one do niej przykręcone na kolejne, trochę mniejsze wkręty i znowu ryzyko ukręcenia/zerwania śrubek :wink:

lortek - 23-05-2017, 10:56

No i o to mi chodziło. Całkowicie wybiłeś mi ten pomysł z głowy, tym bardziej że śrubki są lekko zardzewiałe, więc raczej łatwo nie będzie. Zostaje tak jak jest i tak ładnie wygląają :)
Pzdr i dzięki za pomoc.

Hugo - 23-05-2017, 11:17

lortek, a może jak już odkleiłeś klosze to zrób jak radzi tresorex, bo jak ich nie uszczelnisz i będą łapały wilgoć/wodę to w środku zgniją do reszty.
lortek - 26-05-2017, 13:26

Hugo, montowałeś już ten przekaźnik, który wrzucałeś kilka postów wcześniej ? Byłem dzisiaj u magika-elektryka i chcę podłączyć swoje jak trzeba, ale on powiedział że trzeba zobaczyć czy to będzie takie proste, że mogą być pozmieniane "+", "-", że ogólnie może być łatwo a może być trudno. Dla mnie to czarna magia i potrzebuje odpowiedzi czy kupując tamten przekaźnik elektromagik będzie miał jakieś problemy czy podłączy to bez problemu :)
Hugo - 26-05-2017, 14:56

Jeszcze nie, ale w tym roku chcę to zrobić. Podobno wszystko zadziała i nie będzie problemu, bo kierunkowskazy w Galancie są sterowane przez podanie plusa na żarówki, a tak właśnie działa ten moduł.
mah00ni - 19-05-2018, 11:53

Mógłby ktoś bardziej obeznany niż ja... pomóc jak podłączyć moduł (allegro.pl/doswietlanie-zakretow-modul-doswietlania-zakretow-i6307893091.html) tak aby zewnętrzne lampy w halogenach z VR4 służyły do doświetlania. Instalację do tych lamp muszę dołożyć? Jakie przewody, etc..
vrangsinn - 27-09-2018, 15:38

mah00ni napisał/a:
Mógłby ktoś bardziej obeznany niż ja... pomóc jak podłączyć moduł (allegro.pl/doswietlanie-zakretow-modul-doswietlania-zakretow-i6307893091.html) tak aby zewnętrzne lampy w halogenach z VR4 służyły do doświetlania. Instalację do tych lamp muszę dołożyć? Jakie przewody, etc..

podpinam

-> mah00ni wiązke trzeba dołożyć
-> moje pytanie czy ktoś ma numer oem wiazki z vr4?? bo nigdzie nie moge znalesc na tych ruskich stronach :roll: :roll: